Hangi Tripod'u Almalı?
En temel ve en önemli kamera desteği olan tripod (üçayak) kameranın sabit durmasını sağlar. Ufak hareketlere de izin veren üçayak bir film setinin en vazgeçilmez öğelerinden biridir. Sayısal kameralar genelde hafif oldukları için elde çekim yapmak daha kolaydır. Bu yüzden birçok kullanıcı yanında üçayak bulundurmaz. Oysa elde yapılmış bir çekim ile (handheld) üçayak üzerinde yapılmış çekimin doğaları ve anlattıkları şeyler tamamen ayrıdır: Kamera elde veya omuzda olduğunda genelde daha katılımcı, aktif, dinamik, hareketli, heyecanlı bir ruh hali yaratırken, üçayak daha uzak, daha ciddi, biraz daha soğuk ve nesnel bir etki yapar.
Profesyonel filmler (özel bir amaç yoksa) genellikle bir destek sistemiyle çekilirler. Sinemanın erken dönemlerinde bu daha da kaçınılmazdı, çünkü kameralar elde veya omuzda taşınamayacak kadar büyük ve ağırdılar. Bugün en profesyonel film kameraları bile omuza alınabiliyor. Bu da tabii ki sinemanın anlatımını etkiliyor.

Bir üçayak satın alırken mutlaka bütçenizin sınırları içinde kalarak en iyisini almaya çalışın. iyi bir üçayakla kötü olan arasındaki fark o kadar acıklıdır ki ucuzunu almak neredeyse hiç almamaktan kötüdür.
İyi üçayak çok kolay tanınabilir: Belli bir ağırlığı olmalıdır (Çok ağır olmamalı, çünkü taşımak sorun olur, ama çok hafif de olmamalı o zaman da rüzgârda titrer). Her şekilde sabit durmalıdır. Esnek olmalıdır (Yukarı aşağı kalkma sınırlarını kontrol edin!). Kafası değişebilir olmalıdır (iyi üçayaklarda kafa ve ayaklar ayrı sistemlerdir. Böylece aynı ayağı hem fotoğraf hem video çekimi için kullanabilirsiniz. Ayrıca kafayı ayırıp başka sistemlere takabilirsiniz.)
Temelde iki tür kafa vardır: Fluid Head ve Friction Head.
Sürtünmeli kafalar ise sürtünme etkisiyle hareketleri yapmanızı sağlar. Fluid Head sistemleri çok daha iyidir, ama daha pahalıdır. Ayrıca alacağınız kafanın Geared Head (vitesli) olmasına da dikkat edin. Bunlarla basıncı değiştirerek farklı yumuşaklık seviyelerinde çalışabilirsiniz.
Tripod ve Su Terazisi Kullanımı
Bir tripod kurulduktan sonra en önemli konu kameranın hizasının yapılmasıdır. Bu işi kolaylaştırmak için iyi kafalarda küçük bir su terazisi bulunur. Buna bakarak kameranın yere tam olarak paralel olması sağlanmalıdır. Bu ayar doğru yapılmazsa amatör bir etki ortaya çıkacaktır. Bu nedenle tripod her yerinden oynadığında ayar yeniden kontrol edilmelidir.