Excel’de TRUE (DOĞRU) ve FALSE (YANLIŞ) Kullanımı
Dün Excel if (Eğer) Fonksiyonu ve Örnekleri yazısında şarta bağlı seçimleri incelemiştik. Aslında tüm yazılım dillerinde if yapılarındaki şart alanları, boolean veri tipleri olarak işlenirler. Peki boolean nedir? Boolean temelde doğru/yanlış ya da 1/0 gibi iki farklı değer alabilen yapılardır. Excel’de boolean kullanımı ise TRUE (DOĞRU) ve FALSE (YANLIŞ) fonksiyonları ile gerçekleşmektedir.
Bu ifadeleri hatırladınız mı? Aslında bu ifadeler, if ifadeleri içerisine yazdığımız şart ifadelerinin ta kendileri. Örnek mi istiyorsunuz?
IF (EĞER) ifadeleri, Logical_test olarak adlandırılan bir mantıksal değerlendirmenin doğru ya da yanlış olmasına göre sonuç verir. Ancak temelde yine, yaptığımız sorgu TRUE ya da FALSE değeri almaktadır, yani boolean ifadeleri ile işlemler gerçekleşmektedir.
Peki TRUE ve FALSE fonksiyonları ne amaçla kullanılmaktadır? Yerinde bir soru çünkü bu fonksiyonlar parametre almaksızın çalışıyorlar ve sonuç olarak yine kendilerini döndürüyorlar.
Sonuç olarak kendisini döndüren bir fonksiyon ne işe yarar değil mi? Peki ya farklı bir şey denesek? Örneğin 5 değeri 6 değerine eşit midir? Elbette hayır. Peki böyle bir soru karşısında Excel’in ne cevap vereceğini hiç merak ettiniz mi?
Sonuç: False
Demek ki excel de boolean değer tipleri ile sonuç üretebiliyormuş. Peki bu true ya da false değerleri kullanarak if ifadeleri yazmayı denersek ne olur?
=IF(E1;"ifade doğru";"ifade yanlış")
Sonuç: Hücreler içerisinde TRUE ya da FALSE değerler üretebilen karşılaştırmalar ya da sorgular yapabiliyoruz ve bu ifadeleri if fonksiyonu içerisinde de kullanabiliyoruz.
Konuları birbirinden ayırabilmek adına doğru ve yanlış ifadelerinin anlaşılması amacıyla hazırladığım bu yazıyı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki yazı, birden çok doğru/yanlış ifadelerinin birden fazlasını aynı anda if ifadeleri içerisinde kullanarak if fonksiyonlarının daha kolay ve okunabilir olarak hazırlanması üzerine olacak.