Üzerinde bataryası olan bir notebook ile çalışıyor bile olsanız evde elektrikler gittiğinde internetin bile gitmesi ile sık sık bölünüyorsunuz, özellikle benim gibi sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı bir bölgede oturuyorsanız ve bilgisayarınız ile iş yapıyorsanız, sürekli olarak güç kaynaklarına bağlı olarak çalışmanın ihtiyacını ve konforunu da tahmin edebilirsiniz. Ayrıca kesintisiz güç kaynaklarının, bilgisayarınıza gelebilecek elektrik dalgalanmalarına karşı da koruma altına alması oldukça önemli.
Bugüne kadar en az 10 tane güç kaynağı alıp sonra bataryaları (aküleri) öldüğünde atmışlığım vardır. Bu süre genellikle 3 yıl kadar sürüyor ve her 3 yılda evinizdeki tüm güç kaynaklarını değiştirmek de ciddi bir maliyet kalemine dönüşüyor. Bu sefer yine güç kaynağımın aküsü ölmek üzere iken güç kaynağını tamamen atmak yerine aküsünü kendimin değiştirip değiştiremeyeceğimi merak ettim ve biraz araştırma yaptıktan sonra başarılı da oldum. Bilgisayar kullanımı konusunda bilgi sahibi olsam da elektrik elektronikten ya da donanımdan hiç anlamam. Yani bu işlemi ben bile başardıysam herkes yapabilir.
Benim son kullandığım UPS güç kaynakları Tunçmatik marka idi. İnternette tüm eski kesintisiz güç kaynakları için orijinal aküleri bulmak mümkün. Siz de kendi kullandığınız güç kaynağının markasını ve modelini yazarak internetten kendi orijinal aküsünü bulabilirsiniz. Akülerin uyumlu olma durumları, güç kaynağının destek verdiği voltaj ve amper gibi değerlere bağlı olduğu için birebir olmasa da uyumlu olan aküler de bilen birisinin onayı ile satın alınabilir. Satın aldığınız akülerin üretim yılları, kalan ömürleri açısından önemlidir. Bu yüzden sipariş vermeden önce akülerin üretim yıllarını da mutlaka sorun ve içinde bulunduğunuz yıldan daha eski olmasın.
- Eğer güç kaynağınızın aküsü tam olarak ölmediyse fişten çekere içindeki akünün iyice boşalmasını sağlayacak kadar enerjisini sıfırlayın.
- Güç kaynaklarının genelikle alt ya da arka taraflarında erişimi kolay vidalar mevcut, bir tornavida vasıtasıyla bu vidaları sökün ve içini açın
- Kutuyu açınca göreceğiniz gibi kesintisiz güç kaynaklarında da araba akülerininkine oldukça benzer aküler kullanılmakta. Üzerlerinde artı ve eksi (+ -) kutuplar bulunuyor. Güç kaynağınızın modeline ve gücüne göre içindeki akü sayısı farklılık gösterebilir (1 akü ya da 2 akü olabilir, daha fazlası da muhtemelen vardır). Öncelikle hiçbir şeye dokunmadan bir fotoğraf çekin ve tüm kabloların yerlerinin bu fotoğrafta net olarak görülebildiğine emin olun çünkü sonra neresi eksiydi neresi artıydı diye karıştırıp da yazı tura atmak durumunda kalmayın.
- Kabloları söktükten ve hiçbir kablonun ucuna parmağınızla dokunmadığınıza emin olduktan sonra biten aküleri çıkartın ve aynı yerlere yeni aküleri takın. kablo yerleri de yine aynı noktalara denk geleceği için tek yapmanız gereken şey eksi ve artı kutuplu kabloları çıkarttığınız noktalara geri takmak ve güç kaynağının kapağını vidalayarak geri kapatmak.
Bu sayede sıfır güç kaynağına örneğin 10 birim para vermek yerine akülerini değiştirerek yaklaşık 5 birim paraya tüm kesintisiz güç kaynaklarımı yenilemiş oldum. Size de bu basit uygulamayı yaparak tasarruf etmenizi tavsiye ediyorum.