Çözünürlük konusunda teknolojiler gelişmeye devam ettikçe sınıflandırma isimleri de çeşitleniyor ve kafa karıştırıcı bir hal almaya başlıyor. Bu makalede sıkça sorulan sorular ile hatalı bilinen terminolojileri sizlere açıklamaya çalışacağım.
Ekran Çözünürlüğü Ne Anlama Gelmektedir?
Bir ekranda yatay ve dikey olarak görüntülenen piksel sayısına çözünürlük adı verilmektedir. Bir ekranda ne kadar çok sayıda piksel varsa, aynı görüntü o kadar çok sayıda piksele bölünmüştür ve dolayısıyla görüntüdeki netlik de artmış olacaktır. Dolayısıyla ne kadar çok piksel, o kadar net ve keskin görüntü demektir.
Ekranların, monitörlerin ve televizyonların üzerinde yazak piksel sayıları da bu anlama gelmektedir. Örneğin eski televizyonlarda yazan HD Ready (ya da 720p) ibaresi, o televizyonun 1280 x 720 piksel görüntüleyebildiğini gösterirdi. Sonrasında çıkan Full HD ekranlar ise 1920 x 1080 piksel görüntüleme özelliğine sahip cihazlardı.
Dolayısıyla çözünürlük kavramı, bir TV ya da monitör ekranında görülen piksel sayısıdır.
Monitör ve Televizyonlarda Sürekli Geçen K Nedir?
K terimi İngilizce’de 1000 sayısının kısaltması olarak kullanılmaktadır. Akılda kalması açısından sıralayacak olursak:
K=1000 (Bin/Thousand)
M=1.000.000 (Milyon/Million)
B=1.000.000.000 (Milyar/Billion)
Ekranlardaki K teriminin de 4K işe başladığını ve 4K’nın yatayda yaklaşık 4.000 piksele sahip olmasından kaynaklandığını anlayabiliriz.
2K Kaç Pikseldir?
4K televizyonlar yokken 2K adında bir teknolojiden ya da terminolojiden hiç haberimiz yoktu, Full HD olan çözünürlük teknolojileri bir anda 4K’ya yükseldi. Aslınsa 2K çözünürlükler “master format” olarak da bilinen sinema projektörleri için daha önce kullanılan bir terimdi ancak 4K çıktıktan sonra Full HD 2K olarak tanımlanmış oldu, dolayıyla 2K ekran demek tanımsal olarak 2.048 piksel genişliğe sahip olmak anlamına gelse de sektörek olarak 1.920 x 1080 piksel 2K olmuş oldu.
4K Kaç Pikseldir?
4K 4.096 x 2.160 pikseldir. Ancak UHD ekranlar ile 4K ekranlar arasındaki matematiksel farktan dolayı zaman zaman aslında UHD ekranlardaki piksel sayısı olan 3.840 x 2.160 piksel olarak da sunulabilmektedir. Aşağıdaki görsel bu farkı daha net görebilmenizi sağlayacaktır:
UHD (Ultra High Definition) ile 4K Arasındaki Fark Nedir?
UHD terimi ile 4K terimi, terminolojik gelişimleri açısından farklı noktalarda başlayıp netice olarak birbirlerine çok yakın bir noktada buluşmuş olan iki farklı çözünürlük ifadesidir. Sıklıkla birbirlerinin aynısı oldukları söylenir ancak tam olarak aynı şey değillerdir. Ancak aralarındaki fark çok az olduğu için görmezden gelinebilir.
HDR (High Dynamic Range) Nedir?
HDR teknolojisi ekrandaki renklerin daha canlı görünmesini sağlayan parlaklık aralığıdır. Televizyonlarda olduğu gibi oyunlarda ve fotoğrafçılıkta da kullanılır.
8K Kaç Pikseldir?
K mantığı ikiye katlanarak devam etme prensibi ile çalışmaktadır. Dolayısıyla 8K 7.680 x 4.320 pikseldir, yani 4K’nın iki katıdır.
16K ne zaman çıkacak?
Çıktı bile, Sony ve LG gibi teknoloji firmaları 15.360 ×8.640 piksele sahip ekranlarını fuarlarda tanıtım için sergiledi bile. Ancak son kullanıcının alabileceği ölçekte ürünler değil bunlar elbette, şimdilik teknolojik gelişmişlik itibar savaşlarında firmaların gövde gösterileri olarak yorumlanabilirler. 4K ekranların bile henüz yeni çıktıklarını ve 4K verimliliğinde kullanılamadıklarını dikkate alacak olursak önce yayın kalitelerinin çözünürlük açısından TV teknolojilerine yetişmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Kavisli Ekran mı Yoksa Düz Ekran mı?
Kavisli (Curved) televizyon teknolojisi, evlerde IMAX benzeri bir televizyon izleme deneyimi yaşatabilmek üzere geliştirilmiş bir teknoloji. Bazılarına göre ise insanların kitap okurken bile sayfayı elle kavisli hale getirmeleri, insan gözünün derinlik algısı olduğunda daha az yorulduğu ya da daha rahat olduğu yönünde. Uygulamada ise kavisli ekranların düz ekranlara karşı bir üstünlükleri olmadığı gibi dikkat dağıtıcı yansımalardan dolayı kavisli ekrandan tekrar düz ekrana dönen tüketiciler de mevcut. Ayrıca televizyonu duvara asılacak şekilde kullanmak isteyen tüketicilerin de yine düz ekran tercih etmeleri gerekiyor.
3D TV’lere Ne oldu?
2010’ların başlarında bir anda bütün büyük TV üreticileri tarafında üretilmeye başlanan 3 boyutlu televizyonlar teknoloji standardı olacaklarmış gibi bir algı oluşmuştu ancak 3 boyutlu televizyonlar tüketicilerin beklentilerini karşılamayınca başarısız bir ara teknoloji olarak teknoloji tarihinde yerlerinde aldılar. Bugün çoğu marka 3 boyutlu televizyon üretimini durdurmuş durumda.