Ağız kokusunu gidermek için nasıl bir diş bakımı yapılmalı?
Ağız kokusu dişlerin arasında, üzerinde kalan bakterilerden, gıda artıklarından ve bu gıda artıkları üzerindekı bakterilerden dolayı oluşur onun için dişlerimizi çok iyi fırçalamalı ve gargara yapmalıyız. Sadece dişlerimizi fırçalamamız yeterli değildir buna ek olarak diş etlerimizi ve dilimizi de fırçalamız gerekmektedir. Dilimizin üzerinde birçok pütür vardır, bu pütürlerin arasında da gıda artıkları birikebilir onun için dilin de bakımına ayrı bir özen göstermek gerekir.
Ağız kokusu için fırçası ve macunun ötesinde gargara kullanımı hoş bir koku yaratacağı için faydalı olabilir, gargara ağız kokusunu bir süre için ortadan kaldırabilir eğer ağızda koku varsa mutlaka diş hekimine gidilmesi gerekir çünkü ağız kokusunun devamlı olması, ağızda bakteri olduğunun bir göstergesidir. Bakteriler en kolay ağızda mevcut gıda artıklarının içerisinde ve oluşmuş diş taşlarının, tartarların içerisinde birikirler. Eğer dişlerde tartar varsa mutlaka profesyonel bir şekilde diş hekimleri tarafından temizlenmesi gerekmektedir.
Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?
Ağız kokusunun öncelikle teşhisi konulur yani ağız kokusunun ağızdan mı yoksa başka sebeplerden dolayı mı olduğunun teşhisi belirlenir. Bu teşhis ise elektrokimyasal bir ölçüm yapan gaz monitör cihazlarıyla tespit edilir bu cihaz sayesinde ağız kokusunun nedeni ve şiddetini belirlenir. Eğer ağızdan kaynaklanan bir nedense mümkün olduğunca etkeni ortadan kaldırıyoruz eğer sistemik hastalıklardan kaynaklanıyorsa bu kişiler ilgili hekime gönderilir. İnsanların ağız kokusu olup olmadığının anlaması hem kendisi tarafından hem de çevresinin duyduduğu rahatsızlıktan dolayı anlayabilir. Sonuç olarak kişinin ağız kokusu varsa ilk olarak diş hekimine başvurması gerekir. Günümüzde kullanılan elektrokimyasal gaz monitörleri sayesinde ağız kokusuna neyin sebep olduğu hemen teşhis edilerek gerekli işlemler yapılarak bu sorundan kurtulunabilir.
Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?
Ağız kokusu milyonlarca kişinin hayatlarında en az bir kere bir çok kişininde kronik olarak yaşadığı çok önemli bir sorundur. Ağız kokusu ağızdaki hoş olmayan tat ve nefes şeklinde tanımlanabilir. Bunun en önemli en belirgin sebebi diş taşı oluşumu ve bunu takiben yaşanan diş eti iltihaplarıdır. Bunun yanısıra sistemik hastalıkları da ağız kokusuna sebep olabilir. Bunların başında ise mide rahatsızlığı, diyabet, KBB rahatsızlığı, geniz akıntıları, sinüs iltihapları gelebilir ama şu bir gerçektir ki ağız kokusunun en birincil sebebi lokal faktörlerdir yani direk ağız içinden kaynaklanır. Kötü yapılmış protezler, ağızdaki çürük ağız hijyeninin düzgün olmaması, yeterli diş fırçalanmaması, dilin fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması, ağızda bakteri ortamının bulunması ağız kokusunun en önemli sebepleridir.