Akvaryum Kurmak İstiyorum
Yıllardır sorarlar, neden balık beslersin diye. Eline alsan sevemezsin; konuş desen 1 kelime bile öğretemezsin. Balık beslemek işte öyle bir merak, anlatsan anlatılmaz, sadece balık meraklıları anlar seni. 20 yıldır cichlid besleyen bir akvaryum meraklısı olarak; en temelden, ev ortamı için sade bir akvaryum kurmak için sizlere küçük tavsiyeler vermeye çalışacağım..
Akvaryum Kurmak için Gerekenler
-Bir adet aydınlatmalı akvaryum (boyutu size kalmış ama zevk almak isterseniz en az 150 litre olmasını tavsiye ederim)
-Akvaryumun rutin temizliğini karşılaması için bir adet iç filtre (daha büyük akvaryumlar ve geniş bütçeler için dış filtre)
-Akvaryum zeminini doldurması, bitkilerimizi sabitlemesi ve akvaryumumuza doğal bir hava katması açısından kum ya da deniz taşı (keskin olmayan deniz kabukları ile de süslenebilir)
-Balıklarımızı sıcaklık değişimlerinden koruyabilmesi için bir adet termostatlı ısıtıcı
-İsteğe bağlı olarak bir adet hava motoru, çoğaltıcı eki ve hava taşı
-Şart olmamakla birlikte akvaryumunuza ekleyeceğiniz bitkiler de akvaryumunuzun daha doğal görünmesini sağlayacaktır
-Seçiminize kalmış balık yemi ve ilacı.
Akvaryum Kurmak
Akvaryum nasıl Kurulur?
-Öncelikle akvaryumumuzu bir küvette özenle yıkadıktan sonra içerisinde su varken 2-3 gün bekletmemiz, yeni akvaryumlardaki kalıntı silikonların atılmasını sağlayacaktır
-Akvaryumumuz için edindiğimiz kumları da, bir leğen içerisine doldurarak özenle yıkamalıyız. Leğeni boşaltma aşamasında dikkat etmeniz gereken şey, kumları lavaboya ya da tuvalete dökerken, kumların dökülmemesi için dikkatli olmanız gerektiğidir; yoksa giderinizi tıkayabilirsiniz!
-İç hava motoru ve ısıtıcımızı da, güç kullanmadan hazır hale getirecek düzeyde temizlemeliyiz.
-Akvaryumumuzu 2 ya da 3 günlük dinlendirme süremizin ardından akvaryumu boş halde kullanmak istediğimiz yere sabitleyerek içerisine kumları ilave etmeli; ve ardından hortumla ya da leğen ile içerisine su doldurmalıyız. İçinde kum ya da su varkn bir akvaryum taşınamayacak kadar ağır olabileceği gibi; daha da kötüsü akvaryumunuzun tabanını patlatabilirsiniz!
-İçi kum ve su dolu akvaryumumuza artık hava motorumuzu ve ısıtıcımızı takarak her ikisini de aktive edebiliriz.
-Son olarak balıklarımız için edindiğimiz ilaçları da kullanma talimatında yazan hesaba göre akvaryumumuza damlatmalıyız.
-Bir günlük bekleme süresinin ardından artık balık almaa gidebiliriz J
Akvaryum Balığı Seçimi
Akvaryum Balığı Tavsiyesi
Eğer akvaryumculuğa yeni başlayanlardansanız, japon balığı akvaryumu ya da lepistes akvaryumu, bu işten keyif alıp almayacağınızı öğreninceye kadar yeterli olacaktır. Daha üst seviye akvaryumcular ise zaten cichlid ya da diskus akvaryumlarına merak saldıkları için bu makalede onlara katabileceğim bir bilgi yok.
Balıklara ne Kadar Yem Vermeliyiz?
Balıklarımızı, günde en fazla 2 ya da üç kez, kalan ya da dökülen yem olmayacak şekilde az yemlemeliyiz.
Bundan sonraki konular olarak, balık türleri ve balık üretimi olarak hazırlamak arzusundayım. Yeni makalelerde görüşmek dileğiyle...