06.02.2021

Alan Endeksinde ISI ile ISI DATABASE farkı

Akademik camianın en sancılı işlerinden biri akademik ünvan alırken kafa karışıklığına yol açan endekslerin tanınması. Bunlardan en çok karıştırılanı ise kısaltmaların aynı olması sebebi ile ISI endeksinde taranan dergiler ile ISI Database’de taranan dergiler. 
Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) doçentlik başvurusunda istediği kriterde sağlanması gereken koşul; ISI ya da SCOPUS’da taranan dergilerde makalelerinizin yayınlanması. ÜAK ‘ın bahsettiği ISI açılımı; “Institute for Scientific Information”dır ve ISI kapsamında yer alan endekslerden en önemlileri; SSCI, SCI, SCI-Expanded ve AHCI. 

Burada karıklık yaratan kısaltmasının aynı olması sebebiyle ISI Database ile karıştırılan ve Türkiye’de yayınlanan dergilerin bazılarının yer aldığı International Scientific Indexing (ISI)’dir. İleride mağdur olmamanız için makalenizi göndermeden önce derginin künyesini kontrol edebilirsiniz. Derginin ISSN kodunu bulup https://mjl.clarivate.com/home adresinde arama kısmına yazdığınızda aradığınız derginin ISI DATASE endeksinde yer alıp almadığını rahatlıkla öğrenmiş olursunuz.   

Bu arada clarivate.com’da arama yapılması sizi yanıltmasın, Web of Science’ı “Clarivate Analytics” şirketinin satın alması sonrasında çalışmalarını ve ismini artık bu şekilde duyurmaya çalışmaktadır. Belki o zaman bu kısaltma benzerliği de ortadan kalkmış olur. 

Bir derginin ISI DATABASE ‘de yer alıp almadığını öğrenmek için:  

ısı database

ÜAK’ın doçentlik kriteri için kabul ettiği diğer endeks olan SCOPUS’ta makalenizi göndermeyi düşündüğünüz derginin yer alıp almadığını kontrol etmek için; https://www.scopus.com/sources?zone=TopNavBar&origin=sbrowse adresinden derginin ISSN numarasını girerek aratabilirsiniz. 

Bir derginin SCOPUS‘ta yer alıp almadığını öğrenmek için:  

scopus


ISI DATABASE ve SCOPUS’ta yer alan dergiler için yapılan arama örnekleri:

ISI DATABASE - Central Bank Review

ISI- Central Bank Reviev

 

ISI DATABASE - Amme İdaresi Dergisi

ISI- amme idaresi dergisi

Web of Science Group, diğer bir ifadeyle Institute for Scientific Information (ISI)’da yer almayan fakat International Scientific Indexing (ISI)’de taranan dergilerden biri olan İşletme Araştırmaları Dergisi (iad), yer aldığı indeksleri sayfasında belirtirken ISI için “Bu index 2018 doçentlik kriterlerinde yer alan ISI DATABASE değildir” ifadesinde bulunmuştur. Umarım diğer tüm dergiler de aynı özveriyi gösterirler. Gerçi bir akademisyenin kendisinin de bu araştırmayı yapabilmesi gerekir fakat kurumsal şeffaflık açısından öncelikle derginin belirtmesinde  fayda var diye düşünüyorum. 

İşletme araştırmaları Dergisi için ISI DATABASE’de yapılan araştırmada göreceğiniz gibi dergi yer almamaktadır:
işletme araştırmaları dergisi

Bir dergi birden çok endekste taranabilir. Örneğin Amme İdaresi Dergisi ve Central Bank Review hem SCOPUS hem de ISI DATABASE’de yer almaktadır.

SCOPUS - Amme İdaresi Dergisi  

scopus amme idaresi dergisi

SCOPUS- Central Bank Review

scopus central bank review

Alan Endeksinde ISI ile ISI DATABASE farkı
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:

Yorumlar

  • Bu makaleye henüz hiç yorum yazılmamış. İlk yorumu yazan siz olabilirsiniz.

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.