PageRank Nedir?
Google arama motorunun, yapılan aramalar içerisindeki sonuçları sıralarken kullandığı PageRank sistemi, bir internet sitesine verilen linklerin sayısına ve hangi sitelerden verildiğine bakılarak daha fazla PageRank (PR) değerine sahip olan internet sitelerini daha üst sıralarda görüntülemesidir. Günümüzde geçerliliğini yitirerek yerini TrustRank sistemine bırakmıştır.
TrustRank Nedir?
Adından da anlaşılabileceği üzere, internet sitelerinin güvenilirliğini ölçen bir sistemdir. TrustRank (TR) algoritmasında, yapılan aramalarda üst sıralarda görüntülenebilmek için, sitenin özgün ve güncel içerik sunuyor olması beklenmekte olup, başka sitelerden kopyalanarak sunulan içerikler güvensiz olarak işaretlenmektedir.
Backlink Nedir?
Google’ın geliştirmiş olduğu pagerank sisteminde, bir internet sitesine yönlendirilmiş linklere backlink adı verilmektedir.Bir internet sitesine verilen linklerin sayısıyla, o internet sitesinin güvenilirliği ile kalitesinin de arttığı prensibine dayanmaktadır.
Edu Backlink
TR sistemiyle birlikte edu ve gov uzantılı internet siteleri google için daha da güvenilir olarak nitelendirilmiştir. Bu sebeple edu uzantılı internet sitelerinden alınacak backlink’ler halen oldukça kıymetlidir.
Auto Backlink
Bot adı verilen programlar tarafından backlink simülasyonu yaratılarak sanal trafik sağlayan backlinklerdir. Veri kaynağı google tarafından rahatlıkla okunabildiği için kullanımı faydadan çok zarar getirecektir.
Backlink Search
Backlink almanın en sağlıklı yolu, internet siteniz ile benzer konularda hizmet sunan internet sitelerindenbağlantı almakır. Örneğin mobil teknoloji alanında bilgi sağlayan bir internet sayfanız varsa, yapmanız gereken google’da sitenizle ilgili forum, blog vb. aramalar gerçekleştirerek ilgili sitelere yapacağınız yorumlara link eklemek suretiyle backlink almaktır.
Backlink Türleri
Google, spam içeriği önlemek amacıyla backlink’leri sınıflara bölmüştür. Amaç ise sayfaların Google botları tarafından taranması işlemi sırasında, hangi linklerin backlink, hangilerinin ise dikkate alınmaması gereken linkler olduğunu algılayabilmesidir. Bu backlink türlerini inceleyecek olursak:
Nofollow Backlink
Google tarafındn dikkate alınmayan linklerdir. Çoğu sosyal medya, video, forum ya da blog sitesi tarafından verilen linkler nofollow olmasına karşın site trafiğini artırması amacıyla fayda sağlamaktadır, ancak google tarafından gözardı edilmektedirler.
Nofollow backlink örneği:
< a rel=”nofollow” href=”#”>yazı< /a >
Dofollow Backlink
Google tarafından bir internet sitesine bağlantı olarak indekslenen backlink türüdür. Hazır halde bulunması imkansız denebilecek kadar zor olan dofollow linklerin, link değişimi yoluyla edinilmesi daha sağlıklı olmaktadır. İstisna olarak, reitix içerisinde site yetkilendirilme işlemi tamamlanmış site sayfaları, dofollow link alabilmektedirler.
Dofollow backlink örneği:
< a rel=”dofollow” href=”#”>yazı< /a >
İnternal Link
Site içi bağlantılara işaret ederek google tarafından sitenizin daha organize olarak yorumlanmasını sağlayan linklerdir. Örnek olarak siteniz içerisinde başka bir sayfaya link verdiğinizde, bu bağlantıyı internal link olarak işaretlemek için:
internak backlink örneği:
< a rel=”internal” href=”#”>yazı< /a >
External Link
Site dışı bağlantılara işaret ederek google tarafından sitenizin daha organize olarak yorumlanmasını sağlayan linklerdir. Örnek olarak başka bir internet sitesine link verdiğinizde, bu bağlantıyı externaklink olarak işaretlemek için:
External backlink örneği:
< a rel=”external” href=”#”>yazı< /a >