25.07.2017

Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?

Bisiklet hem çevre dostu hem de sportif bir ulaşım aracı olarak birçok kişinin öncelikli tercihi hatta neredeyse hayat tarzıdır. Hem bizim hem de gezegenimizin sağlığını düşünen bu aktivite aynı zamanda keyifli vakit geçirmek için de birebirdir.

bisiklet

Bisiklet bize sunduğu çok sayıda avantajın karşılığı olarak sadece kullanırken biraz enerji, diğer zamanlarda da düzenli bakım ister. Düzenli bakım bisikletin uzun süre en yüksek performansını koruması, yeni ve güzel görünmesi, ayrıca güvenli bir sürüş tecrübesi için gereklidir.

Doğru yağ miktarı önemli

Bisikletinizin bir profesyonel tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir. Uzmanlar tarafından yapılacak bu bakım, bazen bisikletinizi aldığınız mağaza tarafından sunulur. Böyle bir hizmetleri yoksa bile size gidebileceğiniz yerler konusunda öneride bulunabilirler. Bisikletinizi ne kadar yoğun kullandığınıza bağlı olarak, 6 ayda bir ya da maksimum yılda 1 olmak üzere profesyonel bakım yaptırmanız önerilir.

Ancak bisikletinizi formda ve temiz tutmak için evde yapabilecekleriniz de mevcuttur. Temizleme ve yağlama bunların başında gelir. Temiz bir bisiklet iyi göründüğü gibi, kritik noktalarına bulaşarak form düşüklüğü yaratabilecek kirlerden de arınmış olur. Çoğu bisikletin genel temizliği için sabunlu su, bir sünger ve dar alanlara da ulaşabilmek için eski bir diş fırçası yeterli olacaktır. Bisikletinizi pırıl pırıl yaptıktan sonra yağlama işlemine geçebilirsiniz. Burada önemli olan bisikletiniz için önerilen yağı doğru miktarda kullanmaktır. Fazla yağ, bisiklet parçalarının düşük performans göstermesine ve daha çok kirlenmeye, az yağ ise daha hızlı aşınmaya sebep olabilir. Örneğin disk frenlere yağ bulaşmış olması, frenlerin daha az tutmasına yol açabilir. Bisikletinizi temizleyip yağlarken üstündeki giysilerinizi kirletmeniz olasıdır. Böyle bir durumda gres yağı lekesi nasıl temizlenir önerileri işinize yarayacaktır. Her halükarda bisiklet bakımına girişmeden önce daha eski ve lekelenmesi sorun olmayacak kıyafetler giymeniz tavsiye edilir.

Zinciri benzinle temizleyebilirsiniz

Bisiklet keyfiniz sırasında en büyük yükü taşıyan tekerleri kontrol etmek, bakımın olmazsa olmazlarındandır. Havası inmiş bir tekerin hasar görme ve delinme riski artar. Bisiklet tekerlerini şişirmek için bisiklet mağazalarındaki veya benzincilerdeki pompaları kullanabilirsiniz. Tekerleğinizin üzerindeki maksimum PSI değerini kontrol ederek, bunu aşmamaya dikkat edin.

Frenler güvenli bir sürüşte en önemli rolü üstlenen parçalardır. Fren balatalarının ya da pabuçlarının aşınması, frenlerin yeterince iyi tutmamasına sebep olabilir. Bu durumda bu parçaların değişmesi gerekecektir. Eğer ciddi derecede bir aşınma yoksa fren kollarındaki vidaları kontrol edin ve bunların yeterince sıkı olduğundan emin olun. Ayar yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bir unsur, fren pabuçlarının lastiğe değmemesi gerektiğidir.

Zincirinizin bakımı da bisiklet performansı için önemlidir. Bir fırça ve benzin ya da mazot yardımıyla zinciri temizleyebilir, kuruladıktan sonra yağlama yapabilirsiniz. Bu sayede bisikletin vites performansı da yükselir. Fakat bisikletinizin vites ayarlarının yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda bir profesyonelden yardım almanız akıllıca olacaktır. 

Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 4143 kez okundu

25.07.2017 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • bilisim
    08.07.2019

    arabada olduğu gibi bisiklette de bakım çok önemli. özellikle frenlerin bakımı. nasıl ki arabada sürekli frene basmak bir yerden sonra aşınmalara sebebiyet veriyorsa bisiklette de durum aynıdır. bu sebeple daha az fren kullanıp yap ve tutuş bakımlarının yapılması gerekmektedir.

  • aliyener
    01.08.2018

    biz çocukken bisikletçi diye bir meslek ve bisikletçi dükkanları vardı, her türlü bakımı yaptırmak ya da mesela bisikleti kaydırabilmek için frenleri sıktırmaya hep bu bisikletçilere giderdik

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.