20.04.2013

Body Building İpuçları

Body Building Nedir?

Merhabalar, 14 yıldır vücut geliştirme sporunu yapan ve bu işin püf noktaları hakkında çok soru alan bir profesyonel olarak elimden geldiğince bu spora yeni başlayan dostlarıma kısaca önemli bilgiler sunmak istedim.

Bu makalede okuyacağınız çoğu madde, daha önce forumlarda ya da dergilerde gördüğünüz konu başlıklarından çok da farklı olmayacaktır. Ama bu konuları bugüne kadar gözardı ettiyseniz, belki de sizinle aynı sürede vücut geliştirmeye başlayan arkadaşınızdan geri kalmış olmanızın sebepleri bunlardan birisini yeterince yerine getirmemiş olmanız olabilir! Unutmayınız ki bu spor acıya ne kadar tahammül edebileceğinizden çok  kuracağınız prensiplere ne kadar bağlı kalabileceğinizle ilgilidir.

Evimde Kaslarımı Geliştirebilir miyim?

Elbette bu teorik olarak mümkündür, ancak bu sporu icra ederken neyi ne amaçla yaptığınızın çok net bilincinde olmalısınız, başka bir deyişle temel kas anatomisi bilgisini edinmiş olmalısınız. Çok açık söylemeliyim ki, bu bilgiler bir noktaya kadar ancak iletişimle olabiliyor, bu da spor salonlarında edineceğiniz arkadaş ya da hocalarınız ile kuracağınız iletişim ile mümkün. Yoksa evde bench press yaparken kalkıp google’dan göğüs kaslarının yapısını inceleyerek bunu başaramazsınız. Özetle vücut geliştirme sporunun neden spor salonlarında yapılmasının gerektiğinin birinci sebebi iletişim, arkadaşlık ve etkileşimdir. Bu sayede sporcu kültürünüz de gelişecek, olası sakatlanma durumlarınızda yanınıza yardıma koşacak bir dostunuz olacak ve hatta ilerleyen zamanlarda son setinizdeki son iki tekrarı çıkarabilmeniz için destek bulabileceksiniz.

Spor salonuna gitmenizi gerektiren ikinci önemli husus da aletlerin çeşitliliğidir. Üzgünüm ama reklamlarda tüm kaslarınızı çalıştıracağını iddaa eden cep boy uyduruk plastik aletlerle hiçbir yere varamayacağınız gibi kendinize ve bu spora olan inancınızı da zamanla yitirirsiniz. Yapmanız gereken ise bir spor salonuna yazılarak rehber bir eğitmen eşliğinde kendinize bir program hazırlatmak ve hocalarınızın gözetimi eşliğinde her farklı kas grubu için en uygun çalışmaları yapmanızdır. Programlarınızı aksatma korkusu da bu dinamiklere eklenince, düzenli spor yaparal gelişen sağlıklı bireylere dönüşebileceksiniz.

Kas Yaparken Nasıl Beslenmeli?

Vücut geliştirme sporu ingilizce Body Building olarak ifade edilmektedir. Build ise inşa etmek, üzerine koymak olarak tercüme edilebilir. Adından da anlaşılabileceği gibi, vücut geliştirme sporu zamanla vücudunuzun üzerine kat kat yapacağınız inşaatlardan oluşur. Ancak çimento olmazsa inşaat nasıl çökerse beslenmenin de bu spordaki yeri budur. Uygun beslenmezseniz sonuç alamazsınız.

Burada bir uzmana danışırsanız size ilk soracağı soru şu olacaktır, ne için bu sporu yapmak istiyorsunuz? Bu sorunun olası cevapları:

-Kilo vermek istiyorum

-Kilo almak istiyorum

-Göğüs kaslarımı hoplatarak kız tavlamak istiyorum (boşuna denemeyin :) )

-Sigarayı bırakmak istiyorum

-Sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorum

-Arnold gibi olup herkesi dövmek istiyorum (Kas yapmak ile dövüş sanatları apayrı konulardır, bu hayallere kapılmayın :) )

Yanıtlarından biri olacaktır. Dolayısıyla beslenme programınız diyetisyen eşliğinde yapılacak yağ oranı gibi testlerden sonra belirlenmeli ve bünyeniz ile ihtiyaçlarınıza uygun olarak hazırlanmalıdır.

Kas Yaparken Göz Çıkarmayın

Özellikle pahalı spor salonlarında, koca popolarında araba fiyatında eşofmanlarla gezen garip yaratıklar görürseniz aldanmayın, bilin ki onların amacı spor yapmak değil sporcu görünmektir. Bu yaratıklar spordan sonra duş almaya dahi gerek duymazlar çünkü zaten terlememişlerdir bile. Spor salonunun kapısından girdiğiniz an konsantrasyonunuzun çok yüksek olması şarttır, yoksa fast food firmalarının parayla çalıştırdığını düşündüğüm geveze insanlar tarafından esir alındığınız an ne zaman mevhumu kalır ne de program disiplini. Kulaklığınızı takın, çalışın, set arasında 1 dakika geyik yapmak sizi rahatlatacaktır ama karşınızdaki insan bu süreyi aşma eğiliminde ise mümkünse onunla spor salonu dışında görüşmeyi tercih edin. Seçeceğiniz spor arkadaşları sizin de motivasyon ve disiplin anlayışınızı şekillendirecektir.

Kas Yapanlar İçin İpuçları

-Antrenman öncesi en az 10 dakika ısının ve tüm eklemleriniz için germe hareketlerini uygulayın. Amatör sakatlıkları genellikle ısınılmadan bara sarılındığı için gerçekleşmektedir.

-Overtraining olmayın, yani antrenman saatinizi aşmamayı çalışın.

-Bol bol su için ama mümkünse şişmeden küçük yudumlarla için, antrenman öncesi küçük kabahatinizi gidermeyi de alışkanlık ahline getirin J

-Ağırlıklarınızı titizlikle seçin ve her spordan sonra not alarak gelişimizi gözlemleyin. Plato yapan kas gruplarında (belli bir ağırlığa uzun süre çakılı kalmak) antrenman programlarını değiştirerek bir süre sonra tekrar deneyin. Yardımcı kas gruplarınızın da gelişmesiyle platoları aşabilirsiniz.

-Vücutlarımız, şartlara alışma eğilimindedir. Dolayısıyla aylarca aynı programı uygularsanız gelişiminiz duracaktır. Düzenli olarak (ayda bir gibi) programlarını yenileyin.

-Tekrarlarınızı hatasız yapmaya çalışın, belden vurmayın, hakkını verin, bırakın asitler canınızı yaksın. Spor çıkışı tişörtünüzü rahatlıkla çıkarabiliyorsanız bir terslik var demektir.

-Beslenme olmazsa vücut gelişimi olmaz. Diyet programlarınızdan şaşmayın, şeytana uymayın.

-Yanınızda çalışan azmanla aynı ağırlığı basmak için programınızı bozmayın, unutmayın ki o azman da sizin geçtiğiniz yollardan geçti. İleride olur da siz de azmanlaşırsanız eski halinizdekileri hor görmeyin, yardım edin, paylaşın..

-Karın çalışmalarını sona saklayın, böylece büyük kas gruplarınızı çalıştırmak tüm enerjinizi kullanabilirsiniz.

-Uyku düzeninizi korumaya özen gösterin, en az 8 saat uyuyun.

 

Body Building İpuçları
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 7112 kez okundu

20.04.2013 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • talat
    28.11.2020

    Spor salonlarının kapatılmadığı şu günlerde gidebildikleri kadar gitsinler spor salonlarına yoksa sayıların arttığı her geçen gün spor salonlarının da kapanması an meselesi. Evde body building yapma imkanının da kısıtlı olması sebebiyle inşa ettiğiniz kaslarınız erimeden çaresine bakmanız faydanıza olacaktır.

  • tahsin
    29.10.2019

    bence vücut geliştirmeye başlayan herkesi önce bir bel fıtığı nedir ve nasıl olur eğitimine almak gerek. ne kadar tanıdığım eski vücut geliştirmeci arkadaşım varsa hepsi bel rahatsızlıkları nedeniyle spordan koptular ve fazla yeme alışkanlıklarından da kopamayarak fıçı gibi oldular

  • plasebo02
    06.10.2019

    kendi vücut ağırlığınız ile yaptığınız sporlar çok daha başarılı ve uzun sürelidir. sürekliliği olmayacak her türlü aktivite ve işten uzak durmakta fayda var. öncelikle sağlık geliyor sonrasında zaten istediğiniz diğer şeyleri yapabilecek gücü kendinizde bulabileceksiniz.

  • marcos
    01.06.2019

    araya 7 gün bayram tatili girdi ya, ne kopuşlar olacak şimdi ben adım gibi biliyorum. 1 hafta boyunca spor yapamayıp bütün kuş aksatmadan takip ettiğin düzeninden kopmak demek yaz sonuna kadar bol bol kas kaybı ve yağlanma demek, disiplini elden bırakmayın gençler

  • fenomen
    19.04.2019

    vücut geliştirmeye yeni başlayacaksanız öncelikle düşük bütçeli bir spor kulübüne gidip kişisel koç yardımı alarak işin püf noktalarını öğrenin ve kendi vücudunuzu tanıyın. sonra zaten ister evinizde isterseniz de bir spor salonunda yapmaya devam edebilirsiniz.

  • bill gates
    18.04.2019

    vücut geliştirme sporunun en önemli püf noktası sporunuzu düzenli olarak yapmanızdır, sık sık ara verirseniz hem ağırlıklarınızı artıramadığınız için düzeniniz bozulur hem de beslenme ve uyku alışkanlıklarınız da hiç düzene giremez ve gelişim süreci de ilerleyememiş olur

  • sco
    10.06.2018

    Düzenli beslenmek ve düzenli ağırlık çalışmalarıdır. Tabii kardiyo çalışmayı da ihmal etmemek gerek.

  • Mustafa Mert
    20.05.2018

    kas yapacağım diye gaz ve motivasyon arayışında olursanız şöyle acı yok böyle pump diye herkes size güzel şeyler söylüyor ama kimse sizi gerçekten sakatlanabileceğiniz konusunda uyarmıyor. Eğer vücudunuz size dur diyorsa bence yine de vücudunuza bir kulak verin ve fazla abrtmayın

  • fawless
    20.05.2018

    çalışırken vücudunuz bir noktada size acı yoluyla uyarı gönderecek ve daha fazla yaparsan sakatlanırsın dur mesajı gönderecektir, ama kimler bu dur mesajını dinlemeden 5-6 tekrar fazla yapmayı başarabilirse işte onların vücutları gerçek anlamda gelişir

  • küpü
    17.01.2018

    en büyük ipucu düzendir, diğer güzel alışkanlıklar ise 2. önem düzeyindedir

  • talip
    13.01.2018

    Protein tozu olmadan sadece doğal proteinlerle yapıldığında en güzel ve en sağlıklı sonucları alacağınız spordur.

  • tolgatolgar
    30.03.2016

    ufak kalan kasları güçlendirmemenin bedeli ya diğer kasları da yeterince güçlendirememek ya da sakatlıktır. vücudunuzun neye nasıl tepki vereceğini iyi anlamak ve çalışma hareketlerini bol bol değiştirmekte fayda var

  • karahan
    28.02.2016

    ara vermeyin çünkü motivasyonunuzu kaybedersiniz, hele verdiğiniz ara 1 yıl gibi bir süreyi bulursa sıfırdan başlamış gibi olursunuz, yetişmek için eski ağırlıklarınızın altına girmeye kalkarsınız bu sefer de kalıcı sakatlık olabilir

  • arabi
    08.01.2016

    hala steroidi protein tozu sananlar var aramızda

  • mustafaxyy
    08.01.2016

    protein tozu kullanmayın zararları daha yeni ortaya çıkıyor

  • olcayp
    11.12.2015

    öyle kocaman kas yapmayın komik duruyo

  • yeketaz
    15.06.2015

    body building'in ipucu yoktur, kısayollar aramayın, sadece daha çok azmedin ve çalışın

  • jediüzzaman
    31.05.2015

    azim uyku ve beslenme, vücudunuz gereken tepkiyi gösterecektir

  • eleman41
    24.11.2014

    şu karın kası aleti çok başarılı, bi de göbel olmasa inanmamak mümkün değil

  • zarko777
    28.09.2014

    vücut geliştirmek isteyenler için olmazsa olmaz bilgiler

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.