Bildiğiniz gibi Mozilla Firefox tarayıcısı, kullanıcıları tarafından geliştirilen eklentileri ile özellikleri genişletilebilen bir tarayıcı. Bu makalemde en faydalı Mozilla Firefox eklentilerini paylaşmak istedim. Umarım tüm okuyuculara faydalı bir yazı olur.
- LastPass Password Manager: Ziyaret ettiğiniz onlarca farklı siteye yaptığınız üyelik parolalarını artık hatırlamakta zorluk çekiyorsanız bu eklenti tam size göre.
- All-in-One Sidebar eklentisi sayesinde ekranınızda bir panel açarak; uzantılar, indirilen dosyalar, sitelerin kaynak kodları gibi birçok özelliği bu panel içerisinde yerleştirebilir ve tüm özelliklere erişim kolaylığı sağlayabilirsiniz. Opera’dan esinlenilerek hazırlanan bu eklentinin, Firefox kullanıcıları tarafından da oldukça beğeniyle karşılandığını da ifade etmeliyim.
- Fabtabs eklentisi ile sayfada en yoğun olarak bulunan renk, sekme rengi olarak belirlenmekte ve onlarca sekme arasında gezinirken hangi sekme hangisiydi karmaşasından sizi kurtarmakta.
- Firefox’un varsayılan olarak sunduğu Do Not Track (beni takip etme) özelliği sayesinde sizlerden habersizce bilgi toplamaya çalışan internet sitelerine bilgilerimizi paylaşmaktan korunabiliyorduk. Do Not Track Plus eklentisi ile bu korumayı bir aşama daha ileri götürerek, hangi internet sitesinin hangi şekilde bilgi koparmaya çalıştığını da gözlemlemeniz mümkün.
- Bir diğer popüler eklenti olan 365 Scores Notifier Add-on ile, spor ve maç sonuçları ile yakından ilgili Firefox kullanıcıları, takip ettikleri takımların maç sonuçlarını anlık olarak takip edebilmekte.
- Memonic Web Clipper Add-on eklentisi ile, dilediğiniz internet sitesinin belli bir parçasını kaydedebilir ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
- TwitBin eklentisi ile, tüm Twitter trafiğinizi tarayıcınız üzerinden takip edebilir ve hatta yazışmalarınızı yapabilirsiniz.
- URL Fixer eklentisi ise sıklıkla yazım hatası yapan kullanıcılar için biçilmiş kaftan. Örneğin facebook’a bağlanmak için facebook.con yazdıysanız bu eklenti hatanızı düzeltiyor ve sizi açmak istediğiniz sayfaya kendisi yönlendirerek olası zaman kaybını engelliyor.
- Collusion eklentisi ile, üçüncü parti çerez bırakarak internet kullanımınız hakkında bilgi edinmeye çalışan internet sitelerinden bilgilerinizi koruyabilirsiniz.
- Özellikle ilaç ya da torrent sitelerinde karşınıza çıkan reklamlardan sıkıldınız mı? O zaman Adblock Plus eklentisini tarayıcınıza eklemenizin vakti gelmiş demektir. Bu eklenti ile pop-up şeklinde açılan reklamlardan korunarak daha hızlı ve huzurlu bir gezinme imkanına kavuşacaksınız.
- Webmaster’ların ve tasarımcıların gözdesi Firebug ile internet sitelerinin arka planında işleyen html, script ve css dinamiklerini gözlemleyebilir ve olası hataları tespit ederek düzenleyebilirsiniz.
- Bir diğer güvenlik eklentisi ise NoScript. Bu eklenti ile de tarayıcınızı XSS gibi saldırılardan korumanız mümkün.
- Sıklıkla kullandığınız internet sitelerini size özel bir tasarım ile kullanmak isterseniz, Stylish eklentisini deneyebilirsiniz. Bu eklenti yarımıyla Google, facebook ve youtube gibi internet sitelerini kendi tasarımlarınız ile kullanabilirsiniz.
- Yabancı dildeki sitelerdeki metinler için sıklıkla sözlük kullanma gereği hisseden kullanıcılar için ise ImTranslator eklentisi tavsiye edilebilir. ImTranslator, Google Translate ve Bbylon gibi popüler sözlüklerin veritabanını kullanarak 60’tan fazla dilde sözlük desteği veriyor.
- Bir diğer tasarım eklentisi olan Personas Plus ise tarayıcınızı zevkinize göre tasarlayabilmeniz için hazırlanmış. Mevcut şablonları kullanmanız da mümkün tabii ki.
- Diyelim ki ilginizi çeken bir sayfa buldunuz ancak daha sonra incelemek istiyorsunuz. O zaman Pocket eklentisi ile bu bağlantıyı kaydedebilir ve hatta telefonunuzla, tabletinizle ve bilgisayarınızla senkronize ederek bu bağlantıya daha sonra dilediğiniz yerden erişebilirsiniz.
- Bu eklenti ise odaya girip ne yapacağını unutarak geri çıkan kullanıcılar için birebir. Yapılacak işler listedi (TODO list) ve hatırlatıcı işlevleri gören ReminderFox eklentisi ile tarayıcınıza sekreter özelliği ekleyebilirsiniz.
- İnternet tasarımcıları için bir diğer işlevsel araç ise Açık kaynaklı bu eklenti ile sayfanızı hızlandırmak için neler yapabileceğiniz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
- Sıklıkla resim dosyası, video ya da internet sitesi arayan Firefox kullanıcıları için faydalı bir eklenti de StumbleUpon. Tek yapmanız gereken Stumble tuşuna basmak.
- Biraz da eğlenelim istiyorsanız Destroy The Web ile interneti bir panayıra çevirmeniz mümkün. Bu eklenti ile en sıkıcı internet sitelerini bir Shoot-em up oyununa dönüştürebilirsiniz.
Firefox Eklentileri Nasıl Kurulur?
Firefox'a eklenti eklemek oldukça kolay bir işlemdir. Bunun için yapmanız gerekenler:
1. Mozilla Firefox tarayıcınız açıkken yukarıdaki menüden Tools/Add-ons seçilir.
2. Açılan sayfa üzerinden bir etiket seçebileceğiniz gibi sağ üst taraftaki arama kutusunu kullanarak arama yaparak farklı eklentileri de bulabilirsiniz.
3. Aradığınız eklentiyi bulduğunuzda ise tek yapmanız gereken Install tuşuna basmak olacaktır. Bu işlemden sonra eklenti kurulacak ve tarayıcınız yeniden başlayarak eklentiyi kullanılabilir hale getirecektir.