18.08.2013

Et Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Et Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

-Etin veteriner tarafından kesilip satılmasına,

-Etin doğal rengi olan pembemsi –kırmızı renkte olduğuna,

Önemli Not: Ette bulunan hemoglobin oksijen ile temasa geçtiğinde yani hava ile temasa geçtiğinde kırmızı renk alır. Hava ortamının kesildiği durumlarda ise strech film ile sarmak, metal yüzey ile teması, hava geçirmez bir kağıt ile sarılması gibi… Hemoglobin karbondioksit ile birleşir ve havasız ortamda etin rengi siyahlaşmaya başlar. Bu durum tazelik göstergesi olarak kabul edilir. Eğer et bu şartlar altında kararmaya devam eşiyorsa ve rengi kahverengi yeşilimsi renk alıyor ve etin doğal kokusunda farklılaşma varsa bu etin bozulduğunun bir reaksiyona maruz kaldığının göstergesidir.

-Ete ait etiket bilgilerine (muhafaza koşulları, TKB izin numaralarına, etin içeriği gibi bilgiler)

-Soğuk muhafazasının yapılıp yapılmadığına

-Satış noktasının ve kasapların gerekli ve yeterli teknik ve hijyenik koşullara uygunluğuna dikkat edilmelidir.

Et Kalitesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

-Etin elde edildiği hayvanın kaliteli bir besi süresi ve kaliteli yem ile beslenmiş olması

-Etin elde edildiği hayvanın kesim öncesi sağlıklı olması, zayıf ve hastalıklı olmaması, stresten uzak naklinin yapılıp hemen kesime girmesi,

-Kesildiği mezbahanın asgari teknik ve hijyenik koşullara uygun olması ve kesim yapan kişinin ehil olması,

-Etin kesimden hemen sonra aşamalı olarak soğumaya alınması.

Önemli Not: sığırlarda canlı vücut sıcaklığı 38-39 derece, koyunlarda 38-39 derece, tavuklarda 41 derece olduğu göz önüne alınırsa bu durum etin muhafazasını ve etin kalitesini etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

-Etin mutlaka kesimden 24 saat sonra satışa sunulması ki bu özellikle bazı virüs (şap hast) ve bakterilerin ölmesi için gerekli bir süredir.

Tüketici mutfağına kadar kontrollü koşullarda ulaşması gereken et ve ürünlerinin taze ve kaliteli olması soğuk zincir olarak tanımlanan olgunun etkinliğine bağlıdır. Basit olarak besinlerin özde ise etin üretiminden tüketimine kadar geçirdiği aşamaların tümünde uygulanan soğukluğun kesintisizliği Soğuk Zincir olarak tanımlanabilir. Soğuk Zincirin değişmez halkalarını üretici, dağıtıcı, parakendeci, toptancı depoları ile bunlar arasındaki yapılan taşıma işinde kullanılan soğutmalı araçlar kullanılmaktadır. Halkalardan herhangi birinde olan kopukluk önemli düzeyde ürün kalitesi kaybına neden olacaktır.

Önemli Not: Dondurulup tekrar çözülen etler normalinden çok daha hızlı bakteri üretirler. Bunun için çok acil tüketilmesi gerekir. Tekrardan dondurma işlemi yapıldığında istenmeyen sonuçlar oluşabilir.

 

Kasaplık Büyükbaş Hayvanların Sınıflandırılması

Süt Buzağası Nedir?

6 aylığa kadar erkek ve dişi kasaplık sığırlara süt buzağası denir.

Süt Buzağası Nedir?

6 ve 12 ay arasındaki erkek ve dişi kasaplık sığırlara ot buzağası denir.

Düve (Dişi Dana) Nedir?

Bir yaşından yukarı doğurmamış kasaplık sığırlara düve denir ayrıca dişi dana da denmektedir.

Tosun (Erkek Dana) Nedir?

1 ile 2 yaş arasındaki erkek kasaplık sığırlara tosun denir. Bunlara erkek dana da denilmektedir.

inek Nedir?

2 yaşını geçmiş veya doğum yapmış dişi sığırlara inek denir.

Boğa Nedir?

2 yaşını geçmiş erkek sığırlara boğa denir.

Öküz Nedir?

Enenmiş erkek sığırlara öküz denir.

Önemli Not:  et tüketimi açısından protein kalitesi, işlenilebilirlik ve lezzet açısından genç ve erkek hayvan etleri tercih edilmelidir.

 

Kasaplık Küçük Baş Hayvanların Sınıflandırılması

Kış Kuzusu Nedir?: Asi kuzu, kış ortasında doğan kuzu

Körpe Kuzusu Nedir?: mart ve nisan ayında doğan kuzu

Emlik Nedir?: zayıf koyunun mayısta doğan kuzusu

Süt Kuzusu Nedir?: 0-3 aylık kuzu

Ot Kuzusu Nedir?: 3-6 aylık kuzu

Toklu Nedir?: 6 aylıktan 2 yaşına kadar olan erkek kuzu

Şişek Nedir?: 6 aylıktan 2 yaşına kadar olan dişi kuzu

Öveç Nedir?: İki yaşından sonraki erkek koyun

Marya Nedir?: İki yaşından sonraki dişi koyun

Koç Nedir?: yaşlı öveç (3-4 yaşlarında)

Körpe Nedir?: yeni doğmuş keçi

Oğlak Nedir?: 6 aylığa kadar olan erkek ya da dişi keçi

Çepiç Nedir?: 6 ay ile 1 yaş arasında olan erkek ve dişi keçi

Yazmış Nedir?: 1 ile 2 yaş arası dişi keçi

Teke Nedir?: 1 ile 2 yaş arası erkek keçi

Özellikle küçük baş hayvanlar cinsiyet özelliği kazanmaya başladıktan sonra kendilerine has kokuyu bünyelerinde barındırmaya başlarlar. Bu koku tüketim esnasında tüketiciyi oldukça rahatsız eder. Kuzu ve oğlak etleri bu kokuyu barındırmazlar.

Kasaplık büyük ve küçük baş hayvanların baş ve baş eti, beyin, dil, karaciğer, akciğer, kalp, böbrek, dalak, işkembe gibi et veya yağ hariç yenen kısımları sakatat olarak isimlendirilir.

Kasaplık hayvanların iç organları kırmızı etlere kıyasla daha fazla su içermelerine karşılık daha az yağ ihtiva eder. Protein miktarı ise beyin hariç diğer iç organlarda kırmızı etlerin protein miktarına yakın düzeydedir.

Beslenme açısından sakatatlar, vitamin ve mineral yönünden zengin kaynaklardır. İç organların çeşitli mineral madde içerdiği etten yüksektir. Mineral maddeler en çok karaciğer, dalak, beyin ve böbreklerde bulunur. Özellikle karaciğer potasyum, sodyum, fosfor ve demir yönünden zengindir. Karaciğerin demirce zengin olması nedeniyle kansızlığı (anemiyi) önlemede Fe++ kaynağı olarak karaciğer yenmesi tavsiye edilir.

Diğer taraftan A vitamini içeriği bakımından karaciğer gıdalar içerisinde ilk sırada yer alır. Böbrek ve beynin de a vitamini içeriği yüksektir. İç organlar düşük seviyede yağ içerdiklerinden kalori değerleri düşüktür. Aynı hayvanın etine kıyasla daha az enerjiye sahiptirler. En fazla enerji değeri olan organ dildir.

İç organlar bir yönden yüksek oranda protein ve mineral madde diğer yandan az oranda yağ ihtiva etme ve enerji düzeyleri düşük olması nedeniyle insan yiyeceği olarak çok kıymetli olan besin maddeleridir.

Esansiyel aminoasitleri bol miktarda içermeleri kırmızı ve beyaz ete kıyasla daha ucuz olmaları diğer tercih nedenleridir.

Ete göre çok daha çabuk bozulabilen ve doğal niteliğini kaybeden sakatatalar alındığında hemen tüketilmeli fazla bekletilmemelidir.

 

Tavuk Eti Alırken

Yalnız açlık duygusunu gidermek ve karın doyurmak için yemek iyi beslenmek demek değildir.

Karın doyurmakla normal büyüme ve gelişme sağlanamayacağı gibi sağlık da korunamaz. İyi beslenme tüm besin öğelerini ihtiyacı karşılayacak miktarda ve kalitede, düzenli, sürekli ve ekonomik olarak vücuda sağlamaktır. İyi beslenme ile yeterli ve dengeli beslenme eş anlamda kullanılır.

Hayvansa protein açlığının görüldüğü ülkenizde tavuk eti ve ürünlerinin tüketimi bu sorunun çözümünde önemli besin gurubunu oluşturur. Çünkü tavuk her bölge gurubunda yetiştirilebilir. Canlı ağırlık artış hızı yüksektir. Jenerasyon süresi kısa ve birim et verimi çok ekonomik olan bir hayvandır.

Tavuk eti yüksek derecede biyolojik değere sahiptir. Kolay sindirilebilir özellikte olan tavuk etleri yüksek kalitede protein içerir. Tavuk eti aynı zamanda b gurubu vitaminlerinin ve demirin de iyi bir kaynağıdır. Enerji değerinin düşük olması liflerinin kısalığından dolayı kolay çiğnenebilir ve kolay sindirilebilir olması nedeni ile tavuk etleri çocuk ve yaşlıların beslenmeleri dahil tüm yaş grupları için birçok özel diyette yer alır özelliktedir.

Taze tavuk etleri ya tüm karkas olarak ya da parça olarak satışa arz edilir. Elde bulunan bu parçaların her birinde besin öğeleri homojen olarak dağıtılmamıştır. Protein daha çok göğüs etinde yağ da boyunda yoğunlaşmıştır. Göğüs eti en düşük yağ ve kolesterol içeriğine sahip olan parçadır. Ete oranla tavuk derisi daha fazla yağ, kolesterol ve doymamış yağ asitleri içerir. Protein ve yağ içerikleri açısından önemli yere sahip olan tavuk etleri özellikle demir, fosfor ve b grubu vitaminlerin de iyi kaynağıdırlar.

 

Hindi Eti Alırken

Kanatlı hayvanlar aleminin uçamayan bir türünün yenebilen dokularıdır. Her türlü et yemeğinde, kırmızı etin kullanılabildiği besinlerde, salam, sosis yapımında, füme döner vb. çeşitleriyle oldukça yaygın kullanılan bir besin maddesidir.

100 gram hindi eti ortalama 28 gr. Protein, 8 gram yağ, b vitaminleri, 0,4 mg B12 vitamini 26 mg kalsiyum, 200 mg fosfor, 280 mg potasyum, 82 mg kolesterol içerir. 100 gram hindi etinde bulunan kalori miktarı 160 kaloridir. Not: bu miktar göğüs, but gibi kısımlara göre değişmektedir.

Diğer etlere göre biraz sert olduğu bilinen hindi eti son yıllarda kesim ve üretim teknikleri sırasında basınçlı buhar uygulaması yardımıyla daha yumuşak bir et seçeneği olmuştur. Izgara, haşlama ve kendi suyunda pişirme tekniği ile pişirildiğinde besin değeri kaybı çok az olmaktadır. Etler içinde kolesterol değerinin düşük olması, lezzetinin kırmızı etle ayırt edilememesi nedeniyle tercih edilen bir besindir.

Pembe rengiyle Türk mutfağının vazgeçilmez tatları arasına giren hindi eti kolesterol içeriğinin düşük olması ve yüksek protein değeri nedeniyle beslenmemiz için beslenmemiz için büyük önem taşımaktadır.

Özellikle kalp hastaları, hipertansiyon, diyabetli, bireylerde kırmızı et yerine tercih edilebilir. Doyurucu özelliği ve düşük yağ oranı ile de zayıflama diyetlerinde sıklıkla tüketilebilir. 70 gram insanın günde 70 gram protein alması ve bunun da yarısının hayvansal protein olması gerekmektedir. Ekonomik sağlıklı bir ürün olan hindi eti ile hayvansal kaynaklı protein ihtiyacı karşılanabilir ve fazla yağ ve kolesterol alınmamış olur.

 

Balık ve Balığın Beslenmemizdeki Rolü

1997 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de avlanan balık miktarı 500.000 tonun üstünde olarak bulunmuştur. Buna karşılık denizlerin balık üretim potansiyeli yıllık 200-240 milyon ton olarak tahmin edilmektedir. En çok balık üreten ülke Japonya’dır. Türkiye ise 34. Sırada yer almaktadır. 1986 yılı istatiklerine göre balık üretiminin %83,7lik kısmı Karadeniz’den, %9,4lük kısmı Marmara Denizinden , %4,1lik kısmı Ege Denizinden sağlanmaktadır.

Balığın Faydaları

Dünya denizlerinde 20.000 tür balık bulunmaktadır. Avlanan tür sayısı 200 kadardır. Türkiye’de yaklaşık 50 tür balık avlanır. Her yıl Türkiye’de kişi başına 9,5 kg balık tüketilmektedir. Dünyada insanlar tarafından tüketilen toplam hayvansal protein içinde balıktan elde edilen protein miktarı %5 tir.

Balık eti protein ve mineral maddeler açısından sığır etinden çok farklılık göstermez. Aksine doymamış yağ asitlerinin fazlalığı nedeniyle beslenme yönünden çok büyük avantajlara sahiptir. Kolay sindirilebilir olması balık etini avantajlı kılmaktadır.

Balık etinin enerji değerinin düşük oluşu ona diyetsel anlamda da önem kazandırmaktadır. Balık eti büyüme çağındaki çocukların, hamile ve emzikli kadınların, kalp ve damar hastalarının ve hayvansal yağ tüketmesine dikkat etmesi gerekenlerin güvenle tüketebileceği bir et çeşididir.

Halk arasında balık yağı olarak bilinen omega3 ile bitkisel yağlarda bulunan omega – 6 yağ asitleri döllenme anından başlayarak anne karnından itibaren yaşam boyunca vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapı taşlarını oluşturuyorlar. Bu yağlar vücudumuz tarafından üretilemediği için besinlerden alınması şarttır. Omega 3 grubu yağ asitlerinden EPA ve DHA adlı iki önemli yağ asidi çeşidinden kaynaklanmaktadır. Çeşitli yayın ya da kaynaklarda omega 3 içeren pek çok gıda türü verilmektedir. Ancak EPA ve DHA genelde balık yağlarında bulunur.

Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koku nevine özgü olmalıdır. Pullar parlak ve gövdeye iyice yapışmış olmalı. Gözler berrak hafif dışa kabarık ve şeffaf olmalıdır. Solungaç kapağı kapalı, koyu kırmızı olmalıdır. Kasları elastiki ve boz cam manzarasında olmalıdır. Karın bölgesi normal kalınlıkta olmalıdır. Balık kafasından tutulup kaldırıldığında düz bir düzlem üzerinde durmalıdır. Suya atıldığında batmalıdır. Mutlaka buz ve soğuk tablalar üzerinde bulunmalıdır.

Sığır Eti İle Balık Etinin Karşılaştırılması

Balık proteinleri sığır proteinlerine oranla daha çabuk hazmedilir. Ancak balık yağının sindirilmesi sığır etine oranla daha güçtür. Bu sebeple de yağlı balıkları daha az tüketmek gerekmektedir.

Balık eti sığır etine oranla yağdan fakir su içeriği açısından ise zengindir.

Balık etinde sığır etine oranla daha fazla jelatin bulunur. buna karşın sığır etine oranla daha az eksraktif madde ihtiva eder. Bu nedenle pişirilme sırasında ve sonra çabuk yavanlaşır. Haşlanmış balıklarda ette bulunan jelatinli kısım ayrılır ve buna bağlı olarak değeri de azalmaktadır. Bu nedenle balık yağı durumuna göre pişirilmesinin çeşitliliğine dikkat etmek gerekir.

Balık etinin kalori değeri sığır etine oranla düşüktür.

Balık etinde olgunlaşma durumu olamaz çünkü etteki enzimler balığın tutulduğu andan itibaren hemen faaliyete geçerler. Bu sebeple balıketi sığır etine oranla daha çabuk bozulur. Tüketim zamanına ve balığın tazeliğine çok dikkat etmek gerekir.

Et Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 9633 kez okundu

18.08.2013 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • merveseyhan
    30.07.2021

    aylardır telefonla sipariş veriyorum kasaptan ve her zaman da etlerim çok taze ve sinirleri alınmış olarak geliyor. sizinki gerçekten kötü niyetli kasap örneği ve kendi işletmesinin sahibi olan bir kasap da asla kötü et satarak müşteri kaybetmek istemez. sizin durum ancak süpermarketlerde reyonlardaki eski etleri önce bitirmeye çalışan kasaplar için geçerli olabilir bence

  • bukagan
    30.07.2021

    kasaplardaki reyonlarda sizin en önde gördüğünüz et pembe ve en taze ettir, kasap ise siz uyarmadığınızda başka bir yerden ya daha gerilerden daha koyu renkli bir eti size vermeye çalışabilir. et alırken her zaman istediğiniz eti seçebileceğinizi ve en pembeye yakın etin en koyu renkli ete göre çok daha taze olduğunu da her zaman bilin ve kötü niyetli olan kasapların bu tuzağına düşmeyin

  • miniel
    27.05.2021

    ben pandemi döneminin ilk zamanları uzun zamanlar kapalı kalan market ve kasaplardan alışveriş yaparken et almamaya çok dikkat ediyordum, çünkü raf ömrü belli bir ürün ve et zehirlenmesi de hiç şakası olan bir durum değil. neyse artık sokağa çıkma yasağı varken de marketler ve kasaplar açık da böyle bir dert kalmadı

  • abcklinik
    31.03.2021

    herkes benden önce bilmediği yerden kıyma satın almamaya özen gösterme konusunda zaten uyarı yapmış, ben de yazmış olayım da anasayfada tekrar görünmüş olsun. özellikle renklendirilmiş kıymalar kırmızı et değil tavuk eti oluyor. renklendirilmemiş olanlar da hayvanların lezzetsiz etlerinden çekiliyor

  • xavi33
    20.03.2021

    paraya kıyıp et alıyorsun, onda bile hem kazıklanıyorsun hem de zehirlenme tehlikesi atlatıyorsun, yazık ki ne yazık. evinizde kıyma makinesi olmasa bile zırh gibi büyük bir bir bıçak ile etinizin istediğiniz kadarını kıyma olarak hazırlayabilirsiniz. hem spor yapmış olursunuz, hem de sinirsiz pamuk gibi kıyma etiniz olur

  • ezel
    20.03.2021

    tavuk etinden kırmızı et kıyması çekmeyi düşünmek bile büyük zalimlik, bir de bunun üstüne gıda boyası atarak renklendirmek demek insanlık suçu olmalı bence. gerçi büyük marketlerden birisinde satılan etlerle ilgili böyle söylentiler de vardı bir ara, insanlar satın alıp youtube'da suya atıyorlardı kıymaları

  • temizbilek
    20.03.2021

    Kasap olmasa marketlerden alacağınız etlerin hangi ırklardan olduğu daha büyük muamma olduğu için kasap etleri her zaman en iyisidir. hatta artık yeni nesil kasaplar internetteki steak türü etleri de biliyorlar ve dallas steak dediğinizde o ne diye size bakmıyorlar. internet hayatımızı çok acayip değiştirdi

  • ozcan
    20.03.2021

    haklısınız ve güzel de öneriler sunmuşsunuz ama ben kasaba gidip de yüz yüze sipariş vermeyeli yıl oldu. ne alacaksam telefonla sipariş ediyorum ve kasabıma da mecburen güveniyorum. içinize bir kurt düştüyse mecburen güvenmek durumundasınız çünkü hiçbir meslekte asla satıcı kadar işi öğrenemezsiniz

  • erdens
    20.03.2021

    en güzeli kıymayı evde çekmek aslında ama aynasıydı makinesiydi derken hem çok masraflı, hem de çok yer ve temizlik derdi var. en iyisi bildiğiniz kasabınızdan şaşmamak ve kıymayı da gözünüzün önünde çektirmek. ama gerçek ve sahte kıymanın tadından ya da görüntüsünden ayırt etmek gerçekten çok zor

  • dirik
    20.03.2021

    çok ucuza satılan kıymaları tavuk ciğerinden çekip üstüne de gıda boyası ile renklendiriyorlar diye söylentiler hep vardı zaten, eğer bir yerden kıyma almadan önce test etmek istiyorsanız çok az bir miktar kıyma alıp suyun içine atın. eğer kırmızı rengini salıp kendi beyaz kalıyorsa dediğim durumdur

  • Chevron
    20.03.2021

    et alırken en sakat konu aslında kıyma konusu, çünkü tamamen kendinizi et aldığınız yerin (kasap, market vb.) iyi niyetine teslim etmiş oluyorsunuz. çok ucuza kıyma satan yerlerde aynı fiyata iddia edilen hayvanın iddia edilen bölgesinden kendiniz et çektirmek isteseniz muhtemelen kabul etmeyeceklerdir

  • funda35
    20.03.2021

    özellikle büyük marketlerin et reyonlarında en ön sıraya en taze pembe renkli etleri koyuyorlar ama verirken arkadaki morarmış etleri kakalamaya çalışıyorlar. bu durumlarda ben bundan istiyorum demek yerine ben şu et parçasını istiyorum demek gerekiyor, bazen vermek istemedikleri bile oluyor

  • ismail coşan
    27.01.2021

    kıymayı bile dışarıda çektiremedikten sonra bu kadar paranoya ile sonunda herkes karkas et dolabı alıp kendi etini de kendi alıp kesmeye başlar bu gidişle. yıllardır iş yapan kasapların neyi değişti de içinize sinmedi anlamadım ki? zırh alarak evinizde makinesiz olarak da kıyma çekebilirsiniz aklınızda bulunsun

  • aysuncum
    27.01.2021

    kasapların kıyma makinelerinin içinden her gün yüzlerce farklı türden et geçiyor ve o aynalar maalesef günün sonunda ya da başında temizlenebiliyorlar birçok yoğun kasapta. etlerin karıştığına mı yanarsınız yoksa gün boyu oda sıcaklığında beklemiş kıyma tanelerinin sizin kıymanızın içine karışmasına mı artık siz karar verin

  • meri44
    27.01.2021

    çok pahalı olmasalar ben eve bir tane kıyma çekme makinesi almak istiyorum ama ondan sonra hem o kadar para verip hem de bunu mutfakta koyacak yer bulmak ve her seferinde temizlemekle kim uğraşacak diyerek vazgeçiyorum. bildiğiniz kasaptan gözünüzün önünde çekilen etten zarar gelmez bence

  • RainingCodes
    27.01.2021

    özellikle kıyma satın alırken bilmediğiniz yerden hazır kıyma almamaya çalışın çünkü o kıymayı siz hangi etten derseniz deyin, kötü niyetli bir çalışan kendi fazla kalan bir etinden verebiliyor. bozulmak üzere olan bir et de olabilir bu, ya da içinde eser miktarda ciğer böbrek bile olabilir ve çok kişi bunu fark etmez bile

  • geylani
    03.12.2020

    bildiğiniz eti alırken sorun yok, renginde kararma yoksa alabilirsiniz ama kıyma alacaksanız gözünüzün önünde çektirin ve hazır kıyma almamaya çalışın çünkü millet krizden neye ne katacağını şaşırmış durumda. kaburga kıyması diye içine ciğeri de katarlar ruhunuz bile duymadan yersiniz. kendi kasabınızdan da şaşmayın

  • star_hasan
    03.06.2020

    kasaptan alındığı gibi döküm ızgaranın üzerine atılan et zaten güzel olmaz. eğer kalın bir etse ıslak ya da kuru dinlendirilmiş olması gerek, bunu da sadece bazı kasaplardan bulabiliyorsunuz. diğer etlerde de marinasyon için en az 1-2 gün zaman ayırmalısınız, yoksa lezzet olarak olabilecek seviyenin yarısı kadar bile keyif almazsınız. eti yumuşatmanın en etkili yolu bunlardır

  • şahrud
    03.06.2020

    kuzu alacaksanız kıvırcık türü bir kuzu almaya özen gösterin, süpermarketlerde kıvırcık bulamazsınız ama iyi kasaplar genelde hep balıkesir kıvırcığı satarlar. hem kokusu yönünden yetişkin koyun gibi kötü kokmazlar hem de çok daha lezzetli olurlar. steak konusunda da evinizde yaptığınız steak dinlendirilmediği için asla burgercilerdeki gibi lezzetli olmaz

  • mmey
    03.12.2019

    ama steakhouse kültürü geldiğinden beridir eskiden yapılan ateş yakalım gerisi bahane cahilliğindeki mangallar da tarih oldu. 15 yaşında çocuklar bile barbekücü oldular, eti tütsülemek nedir ya da soğan nasıl karamelize edilir insanlar öğrenmiş oldu ve iyi et nasıl pişirilir bilinci yaygınlaştı. kalın steak etlerini kurutmadan pişirmeyi de çözebilirlerse mükemmel olacak

  • mbologlu
    03.12.2019

    boğazına düşkün erkeklerin et konusunda meraklı olmaları, bizim geleneksel beslenme kültürümüzle de birlikte değerlendirildiğinde oldukça normal. eskiden göz görmeyince can istemiyordu ama artık youtube var. fasulyenin yanındaki kemikli eti sıyırmak bir zamanlar şükür sebebiydi ama artık sosyal medyada et tokatlayanlar prim yaptıkça insanlar da bunu izleyip gerçeklikten kopuyorlar

  • Bonanza
    03.12.2019

    etin kilosu o kadar pahalı ki halk arasındaki gelir eşitsizliği özellikle de bu alanda iyice göze batıyor bence, bir tarafta kurban bayramından kurban bayramına et görenler var, kıyma almaya bile güçleri yetmiyor ama diğer tarafta bir strakhouse restoranında bir porsiyon steak'a 200 TL veriyor insanlar

  • senol
    03.12.2019

    kuzu eti kokmaz ama koyun eti kokar, bu yüzden hayvanın kaç günlükken kesildiği çok önemlidir. dana etinde de etin desenleri ne kadar mermerimsi olursa o kadar lezzetlidir genellemesi yapılabilir. eskiden sadece lüks biftekçilerde olan bazı etler artık süpermarketlerde bile bulunabiliyorlar ve fiyat olarak da daha ekonomikler

  • hy_sular
    23.08.2019

    kuzu ile koyun etini birbirinden ayırt edebilmek için kasap gibi uzman olmak gerek, piyasada süpermarket fiyatları ile kaliteli kasapların arasındaki fiyat makası da buradan kaynaklanıyor. ayrıca hazır satılan kıymaya neyin katıldığını anlayabilmek de çok zor, içinde ciğer mi var ilik mi var kemik mi var bilmeyene anlamak çok zor

  • aGundugdu
    17.07.2019

    ben artık markalara güvenmeye çalışıyorum, bilmediğim yerden bilmediğim marka eti almamaya çalışıyorum. eğer bulunduğum yerde etine güvendiğim bir kasap varsa ondan alışveriş yapmaya çalışıyorum. ne satılan kıymalara güvenebiliyorum artık ne de kırmızı etlere. neye ne karıştırdıkları belli değil fiyat düşürebilmek için

  • B.Akkoç
    27.06.2019

    kasabınız varsa ona güvenmeyi tercih edebilirsiniz ama yoksa kokusu ve dokusu anlayabileceğiniz kısımlar olabilir. kemikli et aldıysanız yıkayıp sonra pişirebilirsiniz fakat normal parça etlerde yıkanmadan pişirilmesi tavsiye ediliyor. bir de dışarıda fazla kalmasına izin vermeyin.

  • duyguyksl
    06.05.2019

    tanzim et kuyrukları çin seddi gibi uzayıp giderken insanların et alırken dikkat ettiğini mi düşünüyorsunuz yoksa? her geçen gün aç birey sayısı artarken tepedekiler nasıl gönül rahatlığı ile uyuyorlar anlaşılacak gibi değil. herkesi biraz vicdan sahibi olmaya davet ediyorum ramazan ayının başlaması ile de.

  • ismaillkarat
    17.01.2019

    kasaptaki sucuk ile marketteki sucuğun fiyatlarının da bu oranda farklılık gösterdiğini yazmanız lazım ama, birisi 10-15 TL arası ve 3 kişilik bir aile için 2 gün yeterli bir boyutta. kaliteli bir kuzu kasap sucuğu emsal boyutlarda en az iki katı fiyatta oluyor. daha lezzetli mi, kesinlikle öyle ama fiyatı da yarı yarıya fark ediyor

  • B.Boruza
    17.01.2019

    sucuğun bile tadı değişiyor aldığınız yere göre. marketlerde satılan paketli ve markalı sucuklar lastik gibi oluyor, tadını da zaten baharatla örtmeye çalışıyorlar, kasap sucuğu almaya alıştıktan sonra sucuk bir de kuzu etinden olursa diğerlerinin daha yüzüne bile bakmazsınız

  • hüseyin56
    17.01.2019

    sosyal medya sayesinde t-bone gibi gramajı yüksek ve pahalı dana etlerini evde pişirip yemek gibi bir moda var. Bir kere döküm tavanız yoksa ve eti mühürlemeyi bilmiyorsanız etin suyu içinde kalmaz, yediğiniz de kupkuru bir et olur. ikincisi ise o t-bone dediğiniz etin bir tarafı kontrfile diğer tarafı ise antrikottur ve dananın sırt kısmından elde edilir. Makbul gramakı en az 350-400 gramdır ve kasaplarda 60-70 TL fiyatlara satılmaktadır. etin tazeliği de lezzeti için çok önemli ve paketlenmiş halde süpermarketlerde satılan hesaplı versiyonları ile o videolarda gördüğünüz lezzeti elde edemezsiniz

  • nçetin
    17.01.2019

    et satışı yapan büyük market zincirlerinde ve marka olarak paketlenmiş ve satışı yapılan etlerde bu durum çok ortaya çıkıyor, zaten kuzu kokar efsanesi de bence koyunlarını kuzu diye satmaya çalışan bu tip insanların efsanesi. mahalle kasabınızdan şaşmayın, siz onu destekleyin o da size güvenle alabileceğiniz etler getirmeye ve anlatmaya devam etsin

  • pelin
    17.01.2019

    kuzu etinin kokması ile ilgili bitmez tükenmez tartışmanın doğrusu aslında şudur, kuzu kokmaz ama koyun kokar. pirzola gibi etlerin de küçük kemikli ve pişince lokum gibi etli olmasını istiyorsanız kuzu olduğuna emin olmalısınız

  • saziye78
    07.11.2018

    bildiğiniz kasap ile alışveriş yapmaya devam etmek ve süper marketlerin günübirlik markasını bilmediğiniz ürünlere ait indirimlerine aldanmadan kasabınızı desteklemeniz gerek

  • ediz
    26.03.2018

    süt kuzunun kaç günlük olması gerekli bilgisi olan var mı? pirzola kemiğinin serçe parmağından kalın olmaması gerektiği söyleniyor ama konunun etik açıdan da bir alt sınırı olması gerekiyor

  • didem
    16.05.2016

    artık neye güveneceğimizi bilemez olduk. en bilindik markalarda bile hile çıkıyor en iyisi kurban bayramından kalan etlerle yetinmek.

  • savage_
    02.06.2015

    eti mümkünse almadan bir koklayın, ekşi ya da miğde bulandırıcı bir koku alıyorsanız hemen dükkanı terkedin

  • menekşe
    11.11.2014

    haklısınız ama yazın sıcak faktörü de etlerin erken bozulmalarına yol açıyor, küçük esnaf da maalesef bozuk mozuk dinlemeden satmaya devam ediyor o etleri

  • oznurmavi
    03.10.2014

    kışın da et seçimi çok önemlidir, malumunuz Türkiye'de yaşıyoruz

  • menekşe
    28.09.2014

    özellikle yaz aylarında et seçimine, hele hele tavuk alırken çok dikkat etmek lazım

  • ercan ongun
    05.09.2013

    Böylesine hassas olmasına rağmen bilgi talebi olmayan bu konuda bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.