Etkili Bir Sunum Nasıl Yapılır?
Sunum yapmak, artık iş ve eğitim dünyasının değişmez bir parçası haline geldi. Öyle ki, sunumunuz yeterince iyi değilse, sunduğunuz ürün dünyalar harikası dahi olsa alıcısı kalmıyor. Part-time life coach/insan kaynakları sorumlusu olarak uzun yıllardır çeşitli firmalarda görev almış bir iş insanı olarak, tecrübelerimi paylaşmak isterim.
Sunum Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
-Açılışınız ve kapanışınız akılda kalıcı unsurlar içermeli. İlk cümlenizde dinleyicinin ilgisini toplayamazsanız, kalan sürede yapacağınız sürprizler tamamen gözden kaçacaktır. Poflayan dinleyiciler de sizin motivasyonunuzu düşürerek moral kaybuna yol açacaktır. Açılış anındaki ilgiyi; merak ya da şaşkınlık içerecek bir cümle, fotoğraf ya da hikayeyle kolayca toplayabilirsiniz.
-Sunum planınızı giriş-gelişme-sonuç olarak yapılandırın. Filmin sonunu başından söylemeyin, sonuna geldiğinizde de dinleyicinin aklında soru işareti bırakmayın.
-Mümkünse sunum öncesi arkadaşlarınıza sunumun bir provasını yapın. Böylece hangi slide için hangi açıklamaları yapacağınızı ve alacağı tepkileri gözlemlemiş olursunuz.
-Sunum dosyanızda seçeceğiniz renkler, kullanıcıyı yormamalıdır. Büyük puntolar ve kolay okunabilir bir font seçimi ile birlikte açık renkli bir arka plan ve koyu renkli yazı tipleri kullanın.
-Vücut dilinizi sergilemekten kaçınmayın, bazen sözlerin yetersiz kaldığı durumlarda beden dili ile daha açıklayıcı olabilirsiniz.
-Sayısal sunumlarınızı grafiklerle destekleyin. Grafiklerde de kırmızı ve yeşil renklerinin gücünü kullanın. Unutmayın; kırmızı düşüşü ya da kötüyü, yeşil de başarıyı ya da yükselişi sembolize eder.
-Sunum içeriğini kullanıcı ile başından paylaşın. Toplam sayfa ile mevcut sayfa bilgisi de sayfanın alt tarafında olmalı.
-Dinleyici ile etkileşim kurmaya çalışın. Örneğin kalabalığa, yanıtı şaşkınlık uyandıracak sorular yönelterek daha enerjik sunumlar yapabilirsiniz. Yine oylamalar yaparak da üzerinizdeki ilgiyi artırabilirsiniz.
- Dinleyici ile göz teması kurun, her dinleyiciye, onun varlığından haberdar olduğunuz mesajı verin.
-Sunumunuzda uzun metinler kullanmak yerine konu başlığı ile ilgili fotoğraflar barındırın.
-Teknik detaylara hakim olun. Mükemmel bir sunum sonrası dahi yanıt veremeyeceğiniz bir soru; dinleyici tarafından konuya hakimiyetinizin sorgulanmasına yol açar.
Örnek sunum dosyaları ile ilgili makalemi daha sonraya saklayarak, tüm dostlarımı sevgiyle selamlıyorum.