Excel DCOUNTA (VSEÇSAYDOLU) Fonksiyonu Nedir ve Ne Amaçla Kullanılır?
DCOUNTA fonksiyonu, Excel database fonksiyonları arasında DCOUNT gibi sayım amaçlı kullanılan bir fonksiyon. DCOUNT hakkında detaylı bilgi almak için Excel DCOUNT (VSEÇSAY) Fonksiyonu Kullanımı ve Örnekleri makalesini inceleyebilirsiniz.
Database (veritabanı) fonksiyonlarını kullanarak istediğimiz şartları sağlayan verileri süzebileceğimizden ve dilediğimiz matematiksel işlemleri de hızlıca yapabileceğimizden bahsetmiştik. Peki sayma işlemlerini yapabildiğimiz DCOUNT fonksiyonu zaten varken DCOUNTA fonksiyonuna neden ihtiyacımız olsun?
Bu makalede DCOUNT’u sıfırdan incelemek yerine ile DCOUNTA arasındaki farkı anlamaya çalışalım.
Excel DCOUNTA (VSEÇSAYDOLU) ile DCOUNT (VSEÇSAY) Fonksiyonu Arasındaki Fark Nedir?
Excel’in her yeni sürümde biraz daha gelişiyor olması, hem Excel kullanıcılarının zaman içerisinde çeşitlenen yeni ihtiyaçlarından, hem de çok spesifik ihtiyaçlar için mükemmelliğe bir tık daha yaklaşması ile açıklanabilir. Çok yakın özellikleri olan, hatta birinin diğerinin işlevlerini kapsadığı bir fonksiyon varken her ikisini de fonksiyonlar listesinde tutmak bu şekilde açıklanabilir çünkü.
DCOUNTA’nın DCOUNT’tan tek farkı, boş olmayan tüm hücreleri sayıyor olması, oysa DCOUNT fonksiyonu sadece ilgili kriterleri sağlayan sayısal değerleri saymaya yaramakta.
Excel DCOUNTA (VSEÇSAYDOLU) Fonksiyonu Örneği
Excel makalelerini arka arkaya takip eden kullanıcılar için de kolaylık sağlaması amacı ile DCOUNT makalesinde hazırladığımız hayali veri seti üzerinden devam edelim. Stoklarımızda çeşitli markalardan oluşan 12 adet bilgisayar ile şu şekildeydi:
Not: Excel’de rastgele veriler nasıl oluşturulur konusunda daha fazla bilgi almak için Excel ile Rastgele Harf Seçimi ve Örnekleri ve Excel Rastgele Sayı Üretme Yöntemleri makalelerini inceleyebilirsiniz.
Soru 3: Ram miktarı 4 ile 16 arasında olan 15 inç büyüklüğündeki i7 cihazların sayısını DCOUNT ve DCOUNTA fonksiyonları ile hesaplayarak aralarındaki farkı inceleyiniz.
Çözüm: Kriterlerimizi yazalım ve DCOUNT ile DCOUNTA fonksiyonları ile aynı referans hücrelerini kullanarak aldığımız farklı sonuçları görelim:
Görselin sağ alt kısmında üçer adet DCOUNT ve DCOUNTA fonksiyonu ile elde edilmiş sonuç görüyorsunuz. Tümünün referans hücre alanı olarak sol taraftaki tablonun tamamı, kriterler olarak ise sağ üst kısımdaki tablo seçili. Aralarındaki tek fark ise seçim işleminin gerçekleştiği Field alanları. Önceki DCOUNT makalesinde, DCOUNT fonksiyonunun kullanımında hangi sütun başlığının seçileceğinin bir farkı olmayacağını, çünkü nasıl olsa (ortalama ya da toplam işlemleri gibi değil) sayım işlemi yapacağı için tüm sütunların sayısı aynı. Ancak DCOUNT fonksiyonun sadece sayısal verileri saydığını unutmamak gerekiyor. Bu sebeple:
Markası: Metin alanı olduğu için DCOUNT sonucu 0 ancak DCOUNTA sonucu 2
İşlemcisi: Metin alanı olduğu için DCOUNT sonucu 0 ancak DCOUNTA sonucu 2
Ram: Sayısal alan olduğu için hem DCOUNT hem de DCOUNTA fonksiyonları aynı sonucu (2) üretti.
Hangi durumda DCOUNT hangi durumda DCOUNTA fonksiyonunu kullanmalı sorusunun bir yanıtı yok, her ikisi de ihtiyaca göre seçilmeli ancak metin alanlarının da seçime dahil olması gerekeceği durumların çoğunlukta olduğunu düşünürsek DCOUNTA daha geçerli bir fonksiyon olarak düşünülebilir.
Not: DCOUNT fonksiyonu ile hata alanlar ya da hatalı olarak 0 sonucu elde edenler de aradıkları cevabı DCOUNTA fonksiyonu ile bulmuş olacaktır.