29.10.2017

Excel if (Eğer) Fonksiyonu ve Örnekleri

Excel if (Eğer) Fonksiyonu Nedir?

Bilgisayar uygulamalı olarak gerçekleştirilen veri bazlı tüm çalışmalarda bir noktada “eğer bu olursa bunu, diğer şartlarda ise şunu yap” şeklinde ifade edilebilecek karar verici alanlara ihtiyaç duyulur. if uygulamaları bütün programlarda olduğu gibi Excel içerisinde de aynı prensip ile uygulanmaktadır ve hangi şartlar altında neyin gerçekleştirileceğine uygulamanın karar vermesini ve sonuçları buna göre düzenleyebilmesini sağlar.

Bu makale içerisinde önce if fonksiyonunun ne işe yaradığını ve ne amaçla kullanıldığını ya da gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını sorgulayacağız. Takiben basitten zora giden örnekler ile ve ek fonksiyonların da kullanımı ile çözebileceğimiz daha karmaşık problemleri ve çözümleri ele alacağız. Son olarak araçların model yılı ve motor gücü değerlerini kullanarak başka bir tablodan (motorlu taşıtlar vergisi tablosu) aracın mtv’sini hesaplayacağız.

Pratik bir örnek ile konuyu somutlaştıralım. Örneğin çok istediğimiz bir cep telefonunu alabilecek kadar paramız var mı diye cüzdanımızı kontrol ettik. Eğer bu telefona yetebilecek kadar paramız varas gülücük, yoksa üzülen emoji görüntüleyen bir excel uygulaması geliştirelim.

Excel if fonksiyonu

Excel if fonksiyonu kullanmak

Görüldüğü gibi if yapısı, belirli bir şartın gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesi durumunda farklı sonuçlar üretebilmek özelliğine sahiptir.

Excel if (Eğer) Fonksiyonu Nasıl Çalışır?

Excel if fonksiyonu, 3 parametre ile çalışan ve kullanımı oldukça basit bir fonksiyondur.

Excel if fonksiyonu arayüzü

Logical_test: Doğru olup olmadığını sorguladığımız alan

Value_if_true: Logical_test doğru değer döndürdüğünde almak istediğimiz çıktı

Value_if_false: Logical_test doğru değer döndürdüğünde almak istediğimiz çıktı

Örnekler:

Soru 1: 1 değeri 5 değerinden büyükse “büyüktür”, değilse “küçüktür” çıktısını alan bir if ifadesi yazınız.

Çözüm:

Excel if fonksiyonu parametreleri

Sonuç, elbette Küçüktür olacak ve bu if yapısı içerisindeki sonuç da if alanlarının hemen altındaki kutucuktan da görülebilir.

=IF(1>5;"Büyüktür";"Küçüktür")

Excel if (Eğer) Fonksiyonu Nasıl Çalışır?

Soru 2:  Aşağıdaki görselden de görülebilen şekilde, eğer B1 ve B2 değerlerini kullanarak, eğer B1 hücresindeki değer daha büyükse “birinci değer daha büyüktür”, eğer B2 hücresindeki değer daha büyükse “ikinci değer daha büyüktür” çıktısını B3 hücresine yazdıran bir if fonksiyonu yazınız.

İpucu: if yapısı, formülün yazıldığı hücrede aktif olacağı için formül B3 hücresinde yazılmalıdır.

Excel if fonksiyonu örneği

Çözüm:

Excel if sorusu

Excel if fonksiyonu değerleri

Formülü yazıp birinci değer daha büyüktür çıktısı aldıktan sonra değerleri değiştirerek ikinci değerin daha büyük olduğunu da görebilirsiniz. Önceki yazılarımda da ifade etmeye çalıştığım gibi Excel’in bu denli pratik ve çözücü olmasının temel sebebi, hücre bazlı bir program olmasıdır. Hazırladığınız uygulamanın boyutu ne olursa olsun, örneği faizi değiştirsem sonuç ne olurdu gibi senaryo değişimlerinde tek bir değeri (faiz gibi) değiştirmeniz ile sonucu güncelleyebilirsiniz.

Soru 3: 2. soruda her iki değere de eşit bir sayı atayınız (örneğin 5).

Excel if fonksiyonu örneği

Excel, az önce yazdığımız fonksiyon ile hatalı bir metin yazdırdı. Peki olası 3 çıktının olduğu bir durumda 2 farklı çıktı üretebilen (eğer doğruysa/eğer yanlışsa) if yapısı ile biz nasıl çözüm üretebiliriz? Güzel haber: biz iç içe if ifadeleri kullanabiliriz ve bu şekilde istediğimiz kadar senaryoyu excel içerisinde mümkün kılabiliriz.

Excel if Kullanımı

Excel’de temel if ifadesini kullanarak içe if ifadelerini kullanabiliriz.

Örneğin henüz çözümünü yazmadığımız 3. soru için bu şekilde çözüm üretebiliriz.

=IF(B1>B2;"birinci değer daha büyüktür";IF(B1=B2;"iki değer birbirine eşittir";"ikinci değer daha büyüktür"))

Excel eğer fonksiyonu

Excel if eşittir

Excel ile MTV Hesaplama

Excel mtv

Soru 4: Sol tarafta modeli ve motor gücü verilen A, B ve C araçları için 2017 yılı mtv tutarlarını excel kullanarak hesaplayınız.

İpucu 1: 2017 model araç 1 yaşındadır.

İpucu 2: İlgili değerleri başka tablolardan alırken yaptığımız sabitleme işlemi hakkında bilgi almak için Excel'de Formülde Hücreleri Sabitlemek makalesini inceleyebilirsiniz.

Excel ile if ve VLOOKUP Kullanımı ve Örnekleri

İşletmelerde excel kullanımında birlikte en sık kullanılan ikili if ve Vlookup fonksiyonlarıdır diye tahmin ediyorum. Referans tablolardan ilgili değerleri çekerek koşullara bağlı değer üretebilen bu muhteşem ikili, pratikte kağıt kalem ile uğraştığımız ve vakit alan çoğu problemi oldukça hızlı bir şekilde çözebilmektedir.

Çözümü daha detaylı görüntüleyebilmek için soldaki araç tablomuza bir kaç alan daha ekleyelim.

Excel motorlu taşıtlar vergisi

Bir problemin çözümünün sonsuz yolu olabilir. Ancak bu problemin çözümünde excel if fonksiyonunun kullanımının vurgulanması amacıyla çözümler if fonksiyonu kullanılarak elde edilmeye çalışılacaktır.

1. aşama: Araçlarımızın 1-3, 4-6, 7-11 ya da 12-15 aralığının hangisinde olduğunu anlayabilmek için yaş aralığı adında yeni bir sütun açalım ve iç içe if fonksiyonları ile içerisinde oldukları yaş aralıklarını belirleyelim.

D2 hücresindeki yaş değerini referans göstererek E2 hücresi içerisinde:

=IF(D2<3;1;IF(D2<6;2;IF(D2<11;3;4)))

Excel mtv hesaplama

2. aşama: VLOOKUP fonksiyonu ile motor gücü ve aracın yaş aralığı değerlerini kullanarak ilgili mtv değerlerini çekelim.

=VLOOKUP(C2;$H$2:$L$5;E2+1;FALSE)

mtv hesaplama excel

Not: Çözümde, motor gücü alanında bulunan 1300 değeri 1200 olarak güncellenerek tam değerlerin vlookup ile bulunması sağlanmıştır. Bu alanda 1300 değeri olarak kalması durumuda VLOOKUP fonksiyonundaki input_range değeri TRUE olarak güncellenerek aynı sonuca ulaşılabilirdi. VLOOKUP kullanımında tam karşılık olmaması durumunda yapılması gerekenler Excel VLOOKUP Kullanımı ve Örnekleri makalesinde ele alındığı için kolay çözüm tercih edilmiştir.

Konu ile ilişkili and ve or fonksiyonlarının incelenmesini ve if ile birlikte kullanımlarını başka bir makaleye bırakarak bu yazıya faydalı olduğu ümidiyle son veriyorum.

Excel if (Eğer) Fonksiyonu ve Örnekleri
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 27548 kez okundu

29.10.2017 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • eml60
    03.06.2019

    excel'de bir hücre güncellendiğinde o hücreyi referans alan tüm alanların otomatik olarak güncellenmesi ve sonucun anında değişmesi ve bütün bunların da görsel bir arayüze sahip olması sayesinde excel iş dünyasında hep altın bir bilezik olarak kalmaya devam edecek, iyisi mi siz de öğrenin

  • cenko
    14.04.2019

    bir de excel'de go to komutu olursa excel'de text bazlı bir adventure oyunu yapmaya hiç bir engel kalmıyor. go to komutunun da makrolar içerisinden kodlanabileceğini düşünürsek enteresan excel oyun fikirleri doğabilir buradan

  • bulut07
    11.04.2019

    programlama öğretme konusunda karşınıza çıkacak ilk düşman, gerçekte mümkün olmayan şekilde saniyede onlarca kelime yazarak sürekli her türlü makineyi ve bilgisayarı programlayabilen film karakterleridir. izleyenler sanki dışarıdaki tüm programcıların bu hızda ve kusursuzlukta program yazdığını zannederek kısa sürede bu noktaya gelmeyi umuyorlar ve çok kısa bir süre içerisinde gerçeklerle yüzleşip pes ederek programlama eğitimlerini bırakıyorlar. ben ne kadar programcı tanıyorsam mesailerinin %30'u kod yazarak, %70'i ise yazdıkları koddan doğan hataların neden olduğunu anlamaya ve çözmeye çalışırken internette dokümanları ve forumları okuyarak geçiyor. gerçekte programcılık nasıl bir şeydir ve neler yapabilir konusunda da ciddi bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerek

  • esen42
    11.04.2019

    bizim çocukluğumuzun en büyük hayali kendi oyuncaklarımızı yapabilmekti ama son 5-10 yılı saymazsak böyle bir hayalin ne kadar imkansız olduğu hepimizin malumu. mesela ben kağıtları keserek ve yapıştırarak hayali robotlar yaptığımı çok iyi hatırlıyorum. ya da arabaların içlerini tornavida ile açarak neler olup bittiğini anlamaya çalışırken bozduğum pahalı oyuncak arabaların sayısı çoktur. şimdi bu imkan bugünün çocuklarında var ama ne onlarda böyle bir istek var ne de bugünün ebeveynlerinde böyle bir yönlendirme bilgisi var. bundan sonraki kuşak içerisinde bence de en başarılı olacak olanlar kendi teknolojilerini üretebilecek bilgi birikimini almaya genç yaşlarda başlamış olanlar olacak. bunun da yolunu aileler bugünden itibaren çizmek zorunda

  • erdal kocak
    11.04.2019

    temel algoritma ve programlama konularında bilgi sahibi olan birisi için ister koşul ifadesi olsun isterse de bir tekrar ifadesi olsun, mantığı her yerde olduğu için bir bakışta neler olduğunu anlayabilir, kodu okuyarak ortaya çıkacak şeyleri ya da kodu yazanın neyi amaçladığını anlayabilir. hepsinden de önemlisi bir şeye ihtiyaç duyduğunda bu excel de olsa başka bir araç da olsa kısa bir araştırma ile yazmak istediği programı kendisi de yazabilir. işte bu yüzden okullarda programlamayı sevdiren dersler erken yaşlarda verilmeli, mümkünde bu bilgiler de robotik eğitim gibi donanım bilgisi de gerektiren eğitimlerle de desteklenmeli

  • seckinbey
    10.01.2019

    Excel ile yapacağınız herhangi bir uygulamada olmazsa olmaz yeri olan birkaç fonksiyondan birisi eğer fonksiyonudur, kullanımı o kadar kolay ki daha önce hiç program yazmamış birisi, hatta Excel ile yeni tanışmış olan birisi bile fonksiyon arayüzüne ilgili hücreleri seçtirerek kullanabilir

  • Aykut79
    31.12.2018

    yazılı metin ifadelerin karşılaştırılması ve şarta bağlı durumlarda tırnak içerisinde yazmak gerekiyor, bir de virgül ya da noktalı virgül olması ayrımı dil seçeneklerinden geliyor, Türkçe klavye olmazsa virgül yerine noktalı virgül (ya da tam tersi) yapmak gerekebilir

  • nahide1
    26.11.2018

    excel güzel program evet kullanımı da basit fakat diğer uygulamalara kıyasla daha kolay anlaşılır ve daha kolay uygulanır olması sebebiyle bir çok kişinin tercihleri arasında yer alıyor. okullarda öğretilmeye başlanmadan önce öğrenci kendisi anlayarak kullanmalı.

  • yavuzkurt
    25.07.2018

    excel gibi basit bir uygulamada karar verici bir yapıya yer verilmesi şüphesiz bu kullanışlı aracın gücübe güç katıyor, iç içe eğer ifadeleri de kullanabiliyorsunuz ve her türlü algoritma için kendi excel dosyanızı hazırlayabiliyorsunuz

  • oya
    14.05.2018

    hiç bu kadar kolay anlatıma rastlamamıştım şimdiye kadar ki dosyalarda. devamının gelmesini bekliyorum. hatta video çekerseniz sözlü anlatımla daha iyi anlayacak olanlar olduğunu düşünüyorum. teşekkürler.

  • melihcan
    11.04.2018

    örnekler öğretici ve uygulaması kolay, excel formüllerini yeni kullanmaya başlayanlar için de eğer fonksiyonu hem hayat kurtarıcı hem de öğrenmesi kolay oluyor. Daha zor örnekler ile birlikte makrolara geçeceğiniz zamanı bekliyorum şahsen, ek olarak hazırladığınız dosyaları da bir dosya paylaşım sitesinden paylaşabilirseniz takıldığımız yerlerde o dosyadan kontrol edebilmiş oluruz

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.