Bir süredir et yemekleri ile ilgili öğrenme ve deneme çalışmaları sürdürmekteyim, geçenlerde de incik kebabı hakkında kısaca bilgilendirici bir şeyler yazıp cevap eklemek isteyen olursa diye de incik nedir ve nereden çıkar diye kısa bir soru eklemiştim. Hazır eklemişken de önce tencerede, sonra da fırında pişen geleneksel bir incik kebabı tarifi vermiştim. Verince de aklıma düşmüştü bir ara yapsam diye, derken dün yapmak nasip oldu ama bu sefer tencere yerine tamamen fırında yapmaya karar verdim. Tarif iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada sadece etleri borcam üzerinde 1.5 saat kadar fırında iç ısıları 65-67 derece arasında oluncaya kadar ısıtmak, ikinci aşamada ise sebze ve baharat takviyesi yaparak uzun süre pişirmek gerekiyor. Kendi yemeğimi yaparken çektiğim fotoğrafları da paylaşarak adım adım yazıyorum.
Fırında İncik Kebabı Yapmak içi Gerekli Malzemeler
1. Kişi sayısına göre kuzu incik. Bir kişi için 1 adet incik kafidir ama çok iştahlı misafirleriniz gelecekse bu kişiler için 2 incik de hesaplayabilirsiniz. Kuzu ön kol ya da arka kol da olur ama arka kol olursa eti biraz daha fazla olur.
2. 4 adet patates, 4 atet havuç, 2 adet soğan, yanında isteğe bağlı arpacık soğanı
3. Kekik, varsa taze biberiye (yokas biberiye de olur), karabiber, deniz tuzu, isteğe bağlı kimyon
Fırında İncik Kebabı Tarifi
1. Fırını önceden 140-150 dereceye ayarlayın. Fan modu ya da altlı üstlü ısıtma modlarından birini kullanabilirsiniz.
2. İnciklerinizi iyice yıkayın ve sonrasında havlu kağıt ile kurulayın. Eğer üzerinde sinirler varsa temizleyin.
3. Deniz tuzu ile iyie tuzladıktan sonra inciklerinizi borcama koyun ve fırına verin. Alternatif olarak döküm ızgarada mühürleme de yapabilirsiniz. ben sadece fırında yapmak istediğim için bu alternatifi tercih ettim.
4. Etler önden pişerken sebzelerimizi hazırlayalım. Çok ufak dilimlere ayrılmış sebzeler uzun pişme süresinde parçalanacakları için büüyük dilimler halinde patates, soğan ve havuçlarınızı dilimleyin. Arpacık soğanı ve sarımsak da varsa lezzet katar.
5. Eğer et termometreniz varsa kemiğe yakın bir noktadan ara ara yoklayarak etin iç sıcaklığını takip edin. Eğer yoksa da çok peoblem değil, 75 dakika ile 90 dakika arasında etinizi çıkartabilirsiniz.
6. Borcamdaki etlerin aralarına hazırlamış olduğunuz sebzeleri ekleyin ve baharatlarınızı da üzerine serpin.
7. Borcamın etrafını önce ıslak fırın kağıdı ile, sonrasında da alüminyum folyo ile birkaç kat sarın. Hava almaması çok önemli. Tandır gibi uzun süreli pişeceği için ısıyı içinde hapsedeceğiz.
8. Fırının sıcaklığını 170-180 dereceye çıkartın ve sarılmış borcamı fırına verin. 2 saat vaktiniz var, bu arada sos, pilav ya da salata hazırlamak isteyebilirsiniz.
9. 2 saat sonra fırını kapatın ve etin 10-15 dakika dinlenmesine izin verin. Bu süreç bir nevi demlenme gibidir.
10. Borcamı çıkartıp üzerindeki sıcak folyoya dikkat ederek açın ve direk olarak servis edin. Afiyet olsun.