07.01.2019

Frontoza Ciklet Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Frontoza Cikletin Özellikleri Nelerdir?

Frontoza cikletler, isimlerini kambur ve hörgüç anlamına Cypho ve balık anlamına gelen Tilapia kelimelerinin birleşiminden almışlardır (Cyphotilapia Frontosa). Tanganyika Gölü cikletlerinden birisidir ve ciklet besleyen akvaristler arasında en sevilen türlerden de birisidir. Hem canlı renkleri, hem de hacimli boyutları ile ilgiyi hemen üzerlerine çekerler ve ilgi görürler. Onlara ismini de veren kafalarındaki hörgüç ne kadar büyürse o kadar “kafa yapmış” olduğu ifade edilir.

Frontosa Chiclids

Vücutlarında cinslerine göre 5 ile 7 dikey bant bulunur ve renkleri de gri ile mavi arasında farklı tonlarda olabilir. Doğal ortamlarına yakın koşullarda bakıldıklarında 25 yıl yaşayabilen balıklardır.

Frontoza cikletler doğalarında birer gece avcılarıdır ve avlarını çok ışık olmayan ortamlarda geceleri avlarlar, bu yüzden de çok hareketli ya da hızlı olmalarına gerek yoktur ve oldukça sakin balıklardır.

 

Frontoza Cikletlerin Doğal Ortamı

İlk kez 1906 yılında Afrika’daki Tanganyika Gölü’nde keşfedilmişlerdir. Doğal ortamlarında 10-40 metre derinlikte kayaların oluşturduğu mağaraların içerilerinde yüzerler. Kayıtlarda 60 metre derinlikle rastlandığı ifade edilen Blue Zaïre Frontosa’lar da vardır.

frontosa tanganyika lake

Göl ortamında da koloni halinde gezen sakin balıklar olsalar da avlanmak için karanlık saatleri seçerler ve leş yiyiciler olarak da bilinirler. Yavru frontozoların temel besin kaynakları diplerde yaşayan minik kabuklulardır. Yetişkin frontozolar ise  Cyprichromis gibi balıklar ile beslenirler.Göl suyunun sertliği ph 9 civarıdır ve akvaryumda da yüksek ph’lı sular ararlar. Sıcaklık olarak çok oynak olmaması şartıyla 24-27 derece aralığında sabit bir sıcaklıkta yaşayabilirler.

 

Frontoza Ciklet Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Frontoza’lar büyük ve yavaş balıklardır, içerisinde bulundukları akvaryumun tüm bölgelerini de aktif olarak kullanırlar. İdeal akvaryum boyutu olarak her bir yetişkin Frontoza için en az 100-150 litre net alan gerekir, 1 erkek-3 dişi gibi bir koloni için ise gerekli toplam akvaryum alanı en az 400 litre civarlarında olmalıdır.

big frontosa

Frontoza’lar uysal balıklardır ancak yetişkin erkeklerin bölge hakimiyeti kavgalarından dolayı birden fazla erkek frontozayı aynı akvaryumda beslemek uygun olmayabilir, tercihen sağlıklı olduğunu bildiğiniz bir erkek frontoza ile 3 ya da 4 dişi frontoza ile beslemek daha sağlıklıdır.

Yararlı bakteri kültürünün oluşturulmasına ek olarak kaliteli bir filtrasyon yapmak da çok önemlidir. Sump kullananlar için yüksek devirli bir kafa motoru, dış filtre kullananlar için de yüksek bir sirkülasyon sayısına ilave olarak gerekli biyolojik ve mekanik filtre katmanları da sağlanmış olmalıdır.

 

Frontoza Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Piyasada F0 olarak satılmaya çalışılan çoğu frontoza f0 değildir, öncelikle f0 demek direk doğadan yakalanaraj akvaryum ortamına transfer edilmiş balık demektir ancak sanki farklı bir türle çiftleşmemiş safkan balıklara f0 denmekte gibi yanlış bir algı var. F0 balıkları anlayabilmek için ilgili sertifika istenmeli ve bu sertifikaların sahte olmadığından emin olunmalıdır. F1 frontoza seçerken ise ebeveynleri ve büyüdükleri akvaryum mümkünse gözlemlenmeli, örneğin klorlu şebeke suyuna karşı ne kadar dirençli oldukları gibi konularda bilgi alınmalıdır.

 

Frontoza Türleri Nelerdir?

frontoza türleri

Frontoza Burundi: En sık beslenen Frontoza türüdür. Soluk mavi bedenlerinin üzerinde 5 dikey siyah bant mevcuttur, 6. bant ise gözü ile alnı arasındaki bölgede bulunmaktadır. Sırt yüzgeci en büyük frontoza türüdür.

Blue Zaire Moba: Yumurta dökmesinin Burundi’den zor ve seyrek (10-30 arası) olması sebebiyle daha nadir, zor bulunur ve pahalı bir frontoza türüdür. F0 moba olarak satılan moba frontozaların da hem F0 (doğadan yakalanarak getirilmiş) olmadıkları hem de moba olmadıkları zaten tecrübeli frontoza severler tarafından bilinen bir durumdur. Zaten doğadan yakalanarak grtirilmiş bir canlının 40 metre derinlikten çıktıktan sonra 1 metre derinliğe uyum sağlaması da beklenemez. Bu gibi şartlardan dolayı en pahalı frontoza türlerinden birisi olarak kalmaları da muhtemeldir.

Blue Zaire Kapampa: Daha canlı mavi renkli bir vücuda sahiptir. Nadir bulunan ve en sık talep gören frontoza türlerinden birisidir.

Kavalla: Vücutlarında beş adet bant vardır ve sırtlarında da sarı bir zar bulunur.

Kigoma: 6 bantlı bir Frontoza türüdür, yanakları koyu mavi ile siyah arasında bir renge sahiptir. Sırtları sarımtıraktır. Dikey bantları beyaz ya da mavi olabilir.

Kipili: Kigoma’ya benzerler ancak beş bantlıdırlar.

Zambia Gibberosa: 6 siyah çizgili bir frontoza türüdür, kendine has bir mavi tonu ile diğer türlerinden farklılık gösterir.

Zaire Gibberosa: Akvaryum koşullarında beslenmesi zor ve zor bulunan bir türdür. Kafalarındaki çıkıntı diğer tür frontozalar kadar büyük olmaz.

Frontoza’lar çok sık çaprazlanan balıklar oldukları için safkanlıklarını da zamanla yitirmektedirler.

 

Frontoza Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Makale boyunca bahsedilen bakım şartlarına ek olarak:

- Haftada bir %10-20 su değişimi yapılmalıdır

 - Suyun ph oranı ve nitrat-nitrit oranları takip edilmelidir.

- Tank henüz yararlı bakteri kültürü oturmuş bir akvaryum değilse ilave olarak yararlı bakteriler eklenebilir ya da akvaryum kurulduktan sonra boş halde 1 ay yemlenerek bu döngünün zamanla oluşması beklenebilir.

- Tanganyika gölünün doğal şartları dikkate alınarak bol oksijenli bir akvaryum hazırlanmalı, tercihen de dış sump kullanılarak bol su dolaşımı sağlanmalıdır.

- Her 15 litre su için bir çay kaşığı kaya tuzu eklenirse balıklar olası hastalıklara karşı daha dirençli olacaklardır.

- İlaç kullanımı açısından akvaryuma metilen mavisi gibi bir ilaç eklenmemeli, tercihen hasta olan balıklar bir bakım tankına alınarak tedavi süreçleri burada gerçekleştirilmeli, tam olarak iyileştiklerine emin olunduktan sonra ana tanka geri konmalıdırlar.

- Nitrat emilimi açısından şans bambusu ya da pothos sarmaşığı gibi bitkiler beslenmesinde fayda vardır, eğer ana tankta buhar camından dolayı bu imkan yoksa da dış sump olan tanklarda bir gözde bitki beslenebilir.

- Bir akvaryumda birden fazla erkek frontozanın barınması zor olduğu gibi dişiler de yuvaları kaparak zeminde yer kapma savaşına girerler ve akvaryumun hacmine göre bazen 2-3 dişiden fazlası dayak yiyebilir, pvc borular da dişiler için yuva yapımında kullanılabilir.

 

Frontoza için ideal Ph Oranı Kaçtır?

Tanganyika gölü dünyadaki en büyük ikinci göl olduğu için oldukça stabil ph ve sıcaklık değerlerine sahiptir, frontozaların bağışıklık sistemleri güçlü olsa da düşük ph oranlarında yaşayabilmeleri çok güçtür, sağlıklı frontozolar için 7.5-8.0 ile 8 arasında ph oranlarınızı sabitlemeye çalışmalı ve düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

frontosa fries

 

Frontoza için İdeal Akvaryum Büyüklüğü Ne Kadar Olmalıdır?

Uzun vadeli bir frontoza kolonisi yetiştiriciliği için en az 400 litrelik bir akvaryum, yetişkin frontozalar da strese sokmadan rahat rahat gezebilecekleri bir ortam sağlayacaktır. 1 yaştan sonra yaşadıkları ortama alıştıklarında dip seviyelerden ve kayaların aralarından çıkarak orta ve üst seviyelerde de sakin sakin salınarak yüzmeye başlarlar ve çok hoş bir manzara sunarlar. Yavruların büyüyüp ana tanka alınması ile birlikte akvaryumun büyütülmesi de gündeme gelmelidir çünkü frontozalar hızlı büyüyen balıklardır ve farklı kuşaklar da olsalar 1-2 yıl sonra büyümüş frontoza nüfusu artmış olacaktır ve bu da artan kavgaları beraberinde getirir.

 

 

Frontoza için ideal Kum Seçimi Tavsiyesi

Görsellik açısından ince beyaz silis kum daha fazla ilgi görüyor olsa da ph değerlerini yükseltme özelliği ile de bilinen mercan kırığı ya da midye kırığı kum, yükksek ph seviyelerini seven frontoza’lar için daha uygun bir seçimdir. Alternatif olarak silis kum içerisine en az %20 mercan kırığı da eklenebilir ya da sump/dış filtreye de eklenecek mercan kırıkları yine suyun dönüşü ile birlikte ph değerlerinin yukarılarda kalmasını sağlayacaktır.

frontoza bakımı

 

Frontoza için ideal Kaya Seçimi Tavsiyesi

Frontoza cikletler diğer cikletlerden farklı olarak yetişkin olduklarında kayalar yerine dibi olmayan saksıları, pvc boruları ya da küpleri daha çok severler. Çiftleşme faaliyerlerinde de bu saksı ve dipsiz küpleri kullandıkları için akvaryumdaki dişi sayısı kadar saksı ya da küp bulundurmak ve arlarına birer taş/kaya set koymak hem stres seviyelerinin düşük kalmasını sağlar, hem de güzel birer dekorasyon olur.

frontosa tank

 

Frontoza Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Cinsiyet ayrımı ancak belirli bir büyüme ve gelişim gösterildikten sonra yapılabilir. Erkekler daha hızlı büyürler ve kafa yapıları daha büyük, renkleri ise daha gösterişlidir. Çiftleşme dönemlerinde agresif tavırlarından da erkek frontoza dişilerden ayırt edilebilir.

 

Frontoza Hastalıkları ve Tedavileri

Tüm akvaryum balıklarının muzdarip olabilecekleri mantar, beyaz benek gibi hastalıkların dışında frontozalar için hazımsızlık problemlerine dikkat edilmeli ve düzenli/çeşitli yemleme ile diyetleri hiç aksatılmamalıdır.

Bir diğer frontoza hastalığı ise yaz dönemlerinde akvaryum suyunun aşırı ısınması (30 derece üstü) sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıklardır. Kış dönemlerinde uygun boyutlu termostatlı bir ısıtıcı ile akvaryum sıcaklığı sabitlenebilse de yazın özellikle güneş alan odalarda beslenen akvaryumlar aşırı sıcağa mağruz kalabilmektedirler. Frontozolar sıcaklık değişimlerine ve nitrat patlaması gibi durumlara karşı oldukça savunmasız balıklar oldukları için akvaryumun kurulduğu yer oldukça önemli olduğu gibi elektrik kesilmesinin çok sık gerçekleştiği yerlerde de yine oksijen miktarı ve sıcaklık dereceleri frontozolar için tehlikeli olmaktadır. Bol oksijen ve her su değişiminde az bir miktar kaya tuzu kullanmak da balıkların bağışıklıklarını güçlendirdiği gibi zararlıları da akvaryumdan uzak tutmuş olacaktır.

Oluşabilecek hastalıklar ya da enfeksiyonlar, frontozalarda karında şişlik, yan dönme ya da ters dönme, sık sık kumlara ya da kayalara sürtünme isteği ya da lekeler ile benekler şeklinde kendini gösterebilir. Diğer hassas cikletlere nazaran frontozolar bağışıklık sistemleri güçlü balıklar olarak nitelendirilebilirler ve etkili bir tedavi yöntemi uygulanırsa frontozolar da bu tedaviye yanıt vereceklerdir.

 

Frontoza Beslenmesine ilişkin Tavsiyeler

Frontoza’lar oldukça yavaş balıklardır ve yeme alışkanlıkları da oldukça yavaştır. Sıklıkla yunus ciklet ya da sarı prenses gibi Malawi gölü cikletleri ile birlikte aynı akvaryumda besleniyor olsalar da aslında doğaları gereği Malawi cikletleri kadar hızlı değildirler ve tepeden yapılacak yemlemelerde yunuslar ya da sarı prensesler kadar hızlı olmadıkları için az yem yeme problemleri olabilir.

 

Frontoza Yemleri Nelerdir?

Frontozalar etçi balıklardır, bu yüzden diyetlerinde protein ağırlıklı ancak hazmı kolay hazır pul ve granül yemlerle (Dainichi Cichlid Xl Pro, Dainichi Cichlid Ultima Krill, New Life Spectrum Cichlid Formula, Tropical Discus Gran, Sera Granu Meat ya da Tetra Bits gibi) beslenmeleri gerekir, ilave olarak steril olduğunda emin olunması şartında su piresi, kan kurdu, karides, solucan, salyangoz gibi etlerle ve haftada bir haşlanmış ve ince kıyıllmış ıspanak gibi sebzelerle de karışık bir diyet uygulayarak beslenebilir. Yem çeşitliliği her balıkta olduğu gibi frontozalarda da faydalıdır.

 

Frontoza Üretimi Nasıl Yapılır?

Frontoza cikletler 2-3 yaş arasında üremeye başlarlar, bu yüzden frontoza sahiplerinin oldukça sabırlı olmaları gerekir. Kayalarla ve saksılarla süslenmiş bir akvaryumda balıklar kendilerini güvende hissettiklerinde üretken olabilirler.

Frontoza cikletler bir defada ortalama 20-80 arasında yumurta bırakabilirler.Anne frontozolar ağızlarında yumurtayı yaklaşık 4-5 hafta süreyle tutarlar ve bu süre boyunca yem yemezler. Ağzında yumurta olan bir frontozanın ağzındaki yumurtaları yemeyeceğinden emin olmak için yemleme zamanlarında yemlere olan ilgisinden tahmin edebilirsiniz. 15 günden sonra yemleri koklamaya başladığını fark ederseniz kusturmanız gerekebilir. Yavruların çıkıp çıkmamış olduklarına göre de bir kuluçka makinesine ihtiyaç duyabilirsiniz.

 İlk defa ağzında yumurta tutan bir anne karma akvaryumlarda acemilikle yavruları yutabilir, eğer kusturma konusunda yeterince deneyimli değilseniz anneyi ağzında yumurtalar ile ayrı bir akvaryuma almanız ve anne kendini güvende hissettiğinde yumurtaları bırakmasını beklemeniz doğru bir seçim olabilir, aksi takdirde aşırı strese sokarak anneyi bir daha üreme konusunda isteksizleştirebilirsiniz. Anneyi alacağınız tankı hazırlarken de ana akvaryumdaki suyu kullandığınızdan ve sıcaklık ile ph değerlerinin aynı olduğuna emin olunuz. Yavruları artemia, ince su piresi ya da biraz büyüdükten sonra toz yemle besleyebilirsiniz. Ağzından yumurtaları bırakan anneyi de uzun süre açlıktan çıktıktan sonra hemen beslemeyi ihmal unutmamalısınız.

 

Frontoza ve Bitkiler

Bitkilerin amonyak ve nitrit-nitrat seviyeleri açısından çok önemli oldukları malum. Küçük boy frontozalar bitkiler ile birlikte oldukça masum ve zararsız görünseler de büyüdükten sonra kumları kazarken bir hamlede bitkileri kökünden söküp atabilirler. Ancak kayaların altına sabitlenecek anubias türü geniş yapraklı bitkiler ya da amazon gibi hacimli bitkiler bir süre akvaryumda tutulabilir. Sump içerisinde ise yosun topu (moss balls), su mercimeği (Lemnoideae - duckweed), Ceratopteris Thalictroides, Anacharis Elodea, Frogbit, su marulu (Water Lettuce) gibi nitrat azaltıcı bitkiler kullanılabilir.

 

Frontoza ile Beslenebilecek Balıklar

En doğru frontoza besleme yöntemi, frontoza ile başka türden balıkları ya da cikletleri aynı tankta beslememektir, ister diğer Tanganyika isterse de Malawi gölü cikletleri olsun frontozalar kendi özgün yapıları olan sakin hayvanlardır, kolay strese girerler ve farklı türlerin kavgaları arasında yıpranabildikleri gibi kendilerinden küçük canlı doğuran balıkları da yiyebileceklerini fark ettikleri an affetmeden yerler. Bu yüzden çöpçü gibi balıkları da frontozalarla birlikte beslemek tehlikelidir.  Vatoz cinsi balıklarda ise (illa aynı akvaryumda beslemek isteniyorsa) cüce vatozlardan çok kendisini koruyabilecek büyüyebilen iri vatoz balıkları tercih edilmelidir.

Bir diğer bakış açısı ise frontozaların çok ürkek cikletler olmasından dolayı frontoza bakıcılarını bıktıracak kadar korkak olmaları ve sürekli kaya ya da saksıların içerilerine saklanmamaları için yavru oldukları dönemden itibaren beraber büyüdükleri Malawi cikletleri ile iyi geçindikleri şeklindedir. Bu bakış açısına göre eğer yeterince büyük bir akvaryumunuz varsa Malawi cikletleri ile birlikte büyüyen frontozaların daha aktif oldukları gözlemlenebilir. Benzer şekilde Ahli, Leleupi, Calvus, Furcifer Kigoma ya da Kadango cikletler de üreme dönemi öncesinde uyumlu sayılabilecek cikletlerdir. Ancak tüm türleri birlikte üreterek beslemek isterseniz de hem etçil/otçul beslenme programlarına dikkat etmelii hem de her türe kendi saklanma alanlarını bulabilecekleri bir ortam sağlamalısınız.

Sıklıkla sorulduğu üzere Tropheus Duboisi ile birlikte beslenmeleri uygun değildir çünkü öncelikle beslenme şekilleri oldukça farklıdır, Tropheus’lar otçul beslenen cikletler iken Frontoza’lar ise etçil balıklardır ve ortak bir beslenme diyeti hazırlamak çok zordur. Eğer Tropheus beslemek isteniyorsa Demasoni, Magunga ya da Chewere gibi daha yakın türler ile birlikte beslenmelidirler.

Discus gibi düşük ph oranlarını seven türleri ise frontozalarla birlikte beslemekten kaçınmak gerekir. Çöpçü gibi uysal balıklar da küçük boyutlarından dolayı frontozalara yem olmaktan kurtulamamaktadırlar.

 

Künye

Latince Adı: Cyphotilapia Frontosa

Zorluk seviyesi: Orta

Göl: Tanganyika Gölü

Yaşama süresi: 25 yıl

İdeal Ph Oranı: 8.0 – 8.5

Nitrat Seviyesi: 20 ppm’in altı

Nitrit ve Amonyak Seviyesi: 0ppm

GH: 300+ ppm

KH: 240 ppm

İdeal Akvaryum Sıcaklığı: 26-27 C (Sabit olması en önemli faktör)

Gerekli Akvaryum Büyüklüğü: 1E 3D için en az 400 litre.

Gezinme Bölgeleri: Orta kısımlar yoğunlukta olsa da tüm bölgeler

Yapıları: Orta derecede agresif

Maksimum Büyüklük: Akvaryum şartlarında dişiler yaklaşık 20 cm, erkekler ise 25 cm boyutlarına gelebilir, doğal ortamlarında ise dişilerin 25, erkeklerin ise 30 cm boyutlarına ulaşabildiği gözlenmiştir

Işık ihtiyaçları: Geceleri karanlık ortamları daha çok severler, diğer zamanlarda da sürekli ışık altında olmak strese sokacağı için az/orta derece ışıklandırmak yeterlidir.

Frontoza Ciklet Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 138013 kez okundu

07.01.2019 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • rzgrt
    26.06.2021

    bir balık türünün köpek ırkı gibi özel fanlarının olması ve ilginç karakteristik özelliklere sahip olması çok enteresan. balık besleme konusunda ilgili olan kişilerin birbirleri ile denk geldiklerinde saatlerce sıkılmadan sohbet etmelerine ve besledikleri balıkları saatlerce anlatmalarına şaşırmamalı

  • memet_hasta
    13.05.2021

    çok tatlı balıkmış, keşke balon balığı yerine akdeniz sahillerine de bu balıklar geliyor olsaydı.. bu ara çok fazla balon balığı haberi okudum ve geçen yaz da açıklarda çok fazla olayın haberini okudum. umarım gerçek değildir ya da başka balıktır çünkü gerçekten sıkıntılı balıklar

  • ahmetusta
    17.04.2021

    balık da olsa güzel olunca nazlı oluyor demek ki, japon balığını sığ sularda bile yetiştiriyorlar youtube'da ve çok da insan canlısı hayvanlar. ama anladığım kadarıyla bu balıklar gibi akıllı olmadıkları için çok da kıymet görmüyorlar. beslemesi ne kadar zor olursa üretimi ve maliyeti de artmış oluyor haliyle

  • mehmet ali
    03.02.2021

    balık besleyen kişilerde bir yerden sonra balık üretme hastalığı da başlıyor arkadaşlarımdan biliyorum. tek bir akvaryum oluyor 5-10 akvaryum. sonra cinsler özelleşiyor, akvaryumların boyutları büyüyor ve işleri güçleri de bu akvaryumları çekip çevirmek oluyor. hiç göründüğü kadar kolay değil yani

  • bolat01
    03.02.2021

    bir kedi ya da köpekle vedalaşmak muhtemelen zor bir andır ve duygusal anlar yaşanabilir. dolayısıyla köpeğinizi verdiğiniz kişinin iyi niyetli ve sizin kadar özenli olduğuna emin olmak istemeniz gayet normaldir. ama yıllarca baktığınız balığın sizi hiç hatırlamıyor olması da ne bileyim, çok adaletsiz değil mi?

  • incebellibardak
    03.02.2021

    kocaman akvaryumu olanlar muhtemelen evlerindeki tek bir odayı akvaryuma ve malzemelerine ayırmışlardır ve bu akvaryumun içini boşalttıktan sonra odalarından ve evlerinden çıkartabilmek için bedavaya vermeye bile razı oluyorlardır. ben de çok net bir biçimde anlayabiliyorum

  • paratoner
    03.02.2021

    akvaryumun boyutu büyüdükçe hem bakımı, hem maliyeti, hem de zaman gereksinimi artar. akvaryumda beslediğiniz balıkları sağlıklı tutabilmek için daha fazla temizlik ve ısıtma ekipmanı almanız gerekir ve bu da daha fazla düzenli bakım ve elektrik gideri anlamına gelir. bedavaya verenleri de iyi anlıyorum bu yüzden

  • Okan Baltalı
    03.02.2021

    balık besleyenler bilirler, akvaryum hobisi pis ve yorucu bir iştir. akvaryumun içindeki balığın dışarıya ne pisliği olur diye düşünmeyin, o akvaryumun içindeki filtreleri temizlerken biler hem kendiniz, hem de banyonuz batıyor. bir de böyle kıymetli balıkların bakım şartları da daha zordur muhtemelen

  • celile
    03.02.2021

    al sat yapanların rüyasını süsleyen ürünü ararken söz konusu ürünün bir canlı olması da üzücü olmuş. köpek sahiplendirmek isteyen kişiler köpeklerini verecekleri kişide dünya kadar şart arıyorlar ama balık sahiplendirmek isteyenlerin öyle dertleri de yoktur muhtemelen. beleşe al, müşterisine pahalıya sat ne güzel işmiş

  • dilek.koptekin
    03.02.2021

    yeterince derin olmayan piyasa teorisine somut bir örnek bulmuşsunuz demek ki :) elinizde aşırı değerlenmiş ve satmak istediğiniz hisse senetleri var ve satamıyorsunuz, hatta piyasayı bozan ücretsiz satıcılar da var demektir bu. bu piyasada kimse o paraları verip de kazık yemek istemez ki?

  • A.Akbaş
    03.02.2021

    merak ettim açtım letgo'dan baktım bu balıkların satış fiyatlarına. anladığım kadarıyla profesyonel seviyede para kazanacak şekilde akvaryum hobisi ile ilgilenen kişiler frontoza balıklarına ve diğer balıklarına 500-1000 TL gibi paralar isteyebiliyorlar (frontoza yavrusuna 100 TL diyen bile var) ama bu hobiyi bırakmak isteyen kişiler ise balıklarını ücretsiz olarak ellerinden çıkartmaya uğraşıyorlar. nasıl bir piyasadır bu?

  • kildebrak
    15.11.2020

    Nedendir bilinmez. Bazen çok ürkek olmalarına rağmen bazen siz yanında olsanız da dibinize kadar gelip sizle göz göze gelebilme cesaretini gösterebiliyorlar. Anlamak güç canı mı yanıyor, karnı mı aç, o anda size aslında bir şey mi anlatmaya çalışıyor yoksa sadece yüzerken uğradım edasıyla mı duraksıyor. siz tepki gösterdiğine sevinirken belki de tepkisizliğe seviniyorsunuzdur bilmeden.

  • safakkrts
    06.01.2020

    anlamlı bakan akvaryum balığı göreceksin deseler hayatta inanmazdım ama frontozalar bakışlarıyla sanki bir şey anlatmaya çalışır gibi bir ifadeyle bakıyorlar. renkleri ve şekilleri ile zaten büyüleyici balıklar, bir de karakter olarak mağrur ve hafif sert olunca daha da beslenilesi balıklar olmuşlar

  • BasParmak
    14.12.2019

    fotoğraflarından çok tatlı bir balık türüne benziyor, karakter sahibi balıkları da hep oldum olası sevmişimdir zaten. ama balık dediğin biraz daha sosyal olsun isterim ben, yemi atınca saklanacak yer arayan balık yerine suyun yüzeyine gelip görsel bir dinlence imkanı sağlaması bence daha güzel olur

  • Nilaycan
    27.10.2019

    fotoğraflarından bile çok tatlı görünen bir balık. yavrusu çok küçük olup da büyüdüğünde dev gibi olan balıklar bana daha evcil ve beslemenin hakkını veren balıklar olarak geldikleri için de sevmiş olabilirim. Lepistes gibi rengarenk değiller ama kendi standart renkleri bile inanılmaz güzel görünüyor

  • Akvarist
    13.09.2019

    insanları sevmemeleri değil de şov balıkları olmadıklarını söylemek daha doğru olur. canlı doğuran balıklar gibi çok aydınlık ortamlarda etraflarındaki hareketliliği takmadan yüzeyde özgürce gezinmezler, doğal ortamlarında da olduğu gibi basıncın daha fazla olduğu ve ortamın daha karanlık oluğu dip ve orta karanlık bölgelerde takılırlar

  • lazpart
    27.05.2019

    frontoza cikletler insanları pek sevmezler, akvaryumun civarlarında geziniyorsanız suyun dip ve kayalarla örtülü kısımlarında topluca salınırlar, uzaktan çaktırmadan takip ettiğinizde ise aslında nasıl da akvaryumun orta ve üst kısımlarını kullandıklarını, yüzeydeki yemleri bile yediklerini görebilirsiniz

  • sonosmanlı
    08.04.2019

    daha girişken ve hareketli balıklar olsalardı belki de bu kadar seveni olmazdı bile frontosa cikletlerin. güzel dediğin nazlı olur kaprisli olur diye boşuna söylememişler, sahibini görünce kaçar saklanır, yem verirsin yemez hepsini dibe düşürür, ama büyük boy bir frontozanın salına salına yüzüşünü izlemek kadar keyifli bir şey de yoktur

  • saliha
    28.03.2019

    frontozolar konusunda internette Türkçe olarak bulunan açık ara en iyi ve doğru yazı olmuş, frontoza konusunda bu kadar bilgili olan birisinin cikletleri ya da diğer tatlı su balıklarını bilmemesine imkan yok bence, bu yazıların devamı da gelmeli

  • porselen
    25.03.2019

    bu kadar nazlı balık görmedim hayatımda, yem yemeye bile teşrif edemiyorlar nazlarından, yüzerken de sakinlikten sanki düz yolda benzini bitmek üzere olduğu için boş viteste giden arabalar gibi izleyeni de dingin bir ruh haline sokuyorlar

  • sedat_uzman
    13.03.2019

    burundi dışında çok nadir bulunan bir tür besliyorsanız dışarıdan frontoza katmadan elinizdeki frontozoların safkanlığını korumanız gerek, piyasa f0 ya da f1 diye satılan frontozolara da sakın inanmayın

  • mehmet güder
    13.03.2019

    malawi cikletler kadar oyuncu değiller, bu yüzden akvaryumda hareket olsun diye 3-5 frontoza koyup bırakayım derseniz canınız çok sıkılır, ürkekleştikçe yem yemeye bile korkar hale geliyorlar, büyük akvaryumlarda yanlarına biraz prenses falan koyarak daha sosyal balıklar haline getirilebiliyorlar

  • sero
    09.03.2019

    büyüdükçe daha da asil hale gelen balıklardır frontozolar, bu kadar çok türü olduğunu da bilmiyordum açıkçası, ama karakter olarak da dış görünüş olarak da izleyenleri büyüleyen inanılmaz canlı balıklardır, üreticisi olmak isteyenleri de mali olarak mutlu edebilecek piyasa değerleri var

  • Sabri86
    21.01.2019

    türlerine göre renkleri de beyaz/gri ile mavi/siyah arasında değişebiliyor, haftada bir canlı yem takviyesi ve ek olarak günlük kaliteli granul yem ile beslerseniz renkleri de hep canlı olarak kalır, inanılmaz asil bir balık

  • ennteresan
    19.01.2019

    göldeki balığı çıkartıp neden akvaryumda hayatta tutmaya çalışırlar ben de bunu anlayamıyorum, vahşi canlıların uysallaştırılması (mesela at) ve insana yardımcı olması için eğitilmesi görece mantıklı ama bir balığı dev gibi evinden alıp da evindeki akvaryuma koyup bakalım burada yaşatabilecek miyim diye merak etmek bana anlaşılabilir gelmiyor

  • mahir
    19.01.2019

    yunus ya da sarı prenses gibi cikletlerle birlikte besleyince yem atıldığındaki ürkeklikleri geçiyor, daha sosyal ve sevecen balıklara dönüşüyorlar, büyüdükten sonra tanışacakları malawi cikletleri ile anlaşamayabilirler ama beraber büyüdükleri cikletlerde sıkıntı olmuyor

  • freecavit
    11.01.2019

    çok karakterli ve asil bir balık, zaten balık dediğin de öyle sünnet çocuğu gibi sağa sola koşturmamalı, efendi efendi süzülmeli ve gösteriş yapmalı, bir de büyüyebilen balıklar nedense ilgimi çekiyor

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.