Golden Retriever, büyük ırk köpek türlerinden birisidir. Oldukça sevecen, sosyal, sıcak kanlı ve akıllı aile köpekleridirler. Avcı ve bekçi köpeği türlerine ait sınıflandırlamalar yapılsa da tüm canlılarla çok iyi anlaşabilen arkadaş canlısı köpeklerdir.
Golden Retriever’ın Tarihçesi
Golden Retriever İsmindeki retriever kelimesi ise “retrieve etmek”ten gelmektedir. Retrieve ise kelime anlamı olarak getirmek olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Retriever kelimesi de av sırasında vurulmuş ördek ya da kuş gibi hayvanları getirebilen köpeklere verilen bir isimdir. Golden retriever gibi bir diğer popüler av köpeği de Labrador Retriever cinsi köpeklerdir. İsimlerindeki Golden ise, renklerinin açık altın renginden koyu altın rengine kadar bir renk skalasına sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Golden Retriever’lar 19. yüzyıl ortalarında İngiltere’nin İskoçya sınırında geliştirilmiş bir türdür, türün geliştirilmesinden sorumlu olan kişi olarak da Lord Tweedmouth gösterilmektedir. O dönemlerde İskoç sosyetesinin popüler eğlence aktivitelerinden birisi yabani kuş avlamaktı. Ancak o döneme kadar geliştitilmiş olan retriever köpek cinsleri, hem suya hem de karaya düşen yabani kuşları getirmekte yetersiz kaldıkları için Golden Retriever’ların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Golden Retriever’ların genetiklerini aldıkları köken ise, bugün artık nesilleri tükenmiş olan Russian Retriever (Rus izci köpekleri) köpeklerdir. Sonraki yıllarda ise bu kökene Tweed Spaniel, Irish Setter, Bloodhound gibi köpek cinslerinin de eklenmesi ile bugün bildiğimiz Golden Retriever’lar üretilmişlerdir.
Retriever Ne Anlama Gelir?
Retriever, geri getiren anlamına gelmektedir. Golden Retriever’ların çapraz çiftleştirmeler sonucu üretildiğini ve genetik olarak bu özelliğini rus izci köpeğinden aldığından bahsetmiştik.
Golden Köpeklerin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Golden köpekler, iri ırk bir köpek ırkıdır. Uzun, yumuşak ve düz bir tüy yapısı vardır. İki farklı tüy tabakasına sahiptirler ve ikinci tüy tabakaları su geçirmez. Burunları siyahtır, kafatasları biraz bombelidir ve geniştir. Göğüs yapıları geniş, kuyrukları düz ve uzun, kulakları da düşüktür.
Golden Retriever Karakteristik Özellikleri
Golden Retriever’lar yüksek özgüvenli, sosyal ve sabırlı köpeklerdir. Bu yüzden başka köpeklerle arkadaşlık etme konusunda hiç sıkıntı çekmezler. İnsanlarla ya da kedi, köpek gibi başka canlılarla sosyal olarak aktif tutuldukları sürece şımarıklıkları ve oyunculukları dışında hiçbir zorlukları yoktur. Öte yandan yalnız kalmaya mahkum edilirlerse depresyona girme eğilimleri de yüksektir.
Dünyanın en akıllı köpek ırklarından birisidir. Oldukça zeki köpeklerdir ve verilen eğitimlere oldukça olumlu yanıt verirler. İtaat etme ve verilen komutları kolaylıkla öğrenerek uygulamaları konusundaki bu başarılarından dolayı eğitmeye en müsait köpek ırklarından birisi oldukları söylenebilir. Golden’lar bekçi köpeği olabilmek için fazla sevimli köpekler olsalar da oldukça iyi birer terapi ya da rehber köpek olarak yetiştirilebilirler.
Golden Retriever Türleri Nelerdir?
Üç tür Golden Retriever bulunmaktadır. Bu türler:
- İngiliz Golden Retriever (BritishGolden Retriever): Beyaza daha yakın açık renkte ve daha iri golden’lardır.
- Amerikan Golden Retriever (AmericanGolden Retriever): İnce ve uzun yapılı golden’lardır
- Kanada Golden Retriever (Canadian Golden Retriever): İngiliz Golden’lara nazaran oldukça koyu renktedirler. Ancak boy olarak daha küçüktürler.
Golden Retriever'ların Olumsuz Yanları
Golden Retriever’lar çok hareketli ve duygusal köpekler oldukları için zamansal açıdan sahiplerinden çok fazla ilgi görmek ve bu enerjilerini boşaltmak isterler. Köpek bakımı konusunda bilgisiz, ya da köpeğine ayıracağı yeterince zamanı olmayan insanlar tarafından da bu ihtiyaçlarından dolayı en çok terk edilen köğek ırklarından birisidir. Bu sebeple eğer bir golden köpek sahiplenmek isterseniz öncelikle barınaklara gitmeniz daha doğru olacaktır, çünkü barınaklarda çok sayıda golden retriever bulunmaktadır. Unutmayın ki tüm köğek ırkları için satın almak yerine sahiplenmek çok daha doğru bir seçimdir.
Eğer ev içinde sakinliği ve dinginliği seven bir yapınız varsa, bir golden retriever sahibi olmak yine size göre olmayabilir. Çünkü evin içerisinde gezerken, otururken, televizyon izlerken, tuvalete ya da banyoya girerken, hatta uyurken ve sabah yatağınızda uyanmayı beklerken bile sürekli olarak yanıbaşınızda sizi takip eden ve sizden ilgi ile oyun bekleyen bir ev arkadaşınız olacak demektir. O kadar mı diye merak ediyorsanız, tahmin bile edemezsiniz. Ev eşyaları konusunda titizlik etme gibi bir yapınız da varsa bir şeylerde duran kırılabilecek korumasız eşyalarınızın da bir kısmını gözden çıkartmalısınız. Son olarak golden’lar ev içinde oyuncakları ile zaman geçirmeyi de çok sevdikleri için bir evi yaramaz bir çocuk kadar dağıtabilirler, tüm bunlara da hazırlıklı olmanız gerekecek.
Golden Retriever’ların en olumsuz özelliklerinden birisi, tüy yapıları neticesinde çok fazla tüy dökmeleridir. Uzun tüylü bir köpek ırkı olduğu için Golden’ların tüyleri haftada en az 3-4 kez taranmalıdır. Bu durum aynı zamanda alerjik kişilerde problem olabilir.
Golden Retriever’lar, bekçi köpeği olarak düşünülmesi gereken en son köpek türlerinden birisidir. Gece evde oluşan bir tıkırtıya havlayabilirler ancak tek olumlu yanları da muhtelemen bu olacaktır çünkü tıkırtının kaynağına gidip tanımadıkları bir yabancıyı görürlerse muhtemelen ona kendilerini sevdirmek isteyeceklerdir. Hırsızların da köğek türleri konusunda bilgi sahibi olabileceklerini düşünürsek, evin girişine “dikkat köpek var” yazıp da üzerine bir golden retriever fotoğrafı koyarsanız, muhtemelen bu çok kötü bir fikir olacaktır. Eğer ev için de bekçilik görevi yapacak bir köpek almak istiyorsanız Alman Çoban Köpeği ya da Doberman, sizin için daha mantıklı köpek türleri olabilir.
Golden Retriever'ların Psikolojiik Özellikleri
Golden’lar duygusal köpeklerdir ve bekledikleri ilgiyi göremezlerse çok çabuk depresyona girebilirler. Bu yüzden evde uzun süre yalnız bırakılmaları da pek uygun değildir.
Sıcakkanlı bir aile köpeği olmanın da ötesinde, çocuklu aileler için en uygun köpeklerden birisidir. Hem tamamen zararsız köpeklerdir, hem de evdeki çocuklarla birlikte karşılıklı olarak oynayarak zaman geçirebilecek ve enerjilerini boşaltabilecek enerjiye sahiptirler. Çocuk bakıcılığı konusunda yine yaygın olarak golden’lardan destek alınmaktadır.
Golden Retriever Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Tüyleri çok parlak ve çok güzel görünmektedir ancak uzun tüylü oldukları için tüylerini haftada 3-4 kez fırçalamak gerekir. Aksi takdirde tüyleri topaklanabilir ve tüyleri traş olmak zorunda kalabilir.
Banyo konusunda da golden’ları en az 2-3 haftada bir banyo yaptırmak gerekir.
Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde de tüy döktükleri için ev içerisinde bu sürece hazırlıklı olunmalıdır.
Golden’lar her gün egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bu şekilde hem enerjilerini boşaltabilirler, hem de kap getir tarzı oyunlar ile eğlenebilirler. Bu oyunlar sırasında eğitimsel aktiviteler de yapılırsa zihinsel olarak da mutlu olurlar.
Sosyal açıdan aktif kalmaya en muhtaç köpeklerden birisi olduğu için sürekli olarak iletişim kurabilecekleri canlılar ile iç içe ortamlarda bulunmalıdırlar. Tüylü yapıda olmaları demek doberman gibi ırklara kıyasla soğuğa daha dayanıklı oldukları anlama gelebilir, bu açıdan evin dışındaki bir kulübede hasta olmadan kalabilmeleri daha mümkündür. Ancak sosyal açıdan evin içerisinde aile ile birlikte olmak isterler ve sağlıkları açısından da bu daha uygun bir seçimdir.
Golden Retriever Sağlığı
Golden’ların sağlıksal açıdan en büyük tehditleri kanserdir. Bunun haricinde kas, iskelet, göz, kalp ve sindirim hastalıkları da Golden’larda en sık görülen rahatsızlıklardır.
Golden Retriever Beslenmesi
Golden’lar yemek yemeyi çok sevdikleri için kilolarına dikkat edilmelidir. Yemek düzenleri sahipleri tarafından kontrol altında tutulmalı ve aşırı beslenmeden uzak tutulmalıdırlar.
Kaliteli kuru mamalarla beslenmeli, öğünleri dışında bakıldıkları evdeki yemekler tercihen verilmemelidir. Ayrıca mamalarını yedikten sonra bile kahvaltı ya da yemek öğünlerinde yemek yiyen ailesinin yanında duygu sömürüsü yapabilirler, onlara öğünlerinin dışında yemek vermemenin yine onların sağlığı için olduğunu hatırlayarak bu duygu sömürülerine göğüs germelisiniz.
Golden Retriever Eğitimi
Golden Retriever’lar itaat etmeyi çok seven aile köpekleridirler. Bu yüzden sonunda ödül olan itaat eğitimlerinden çok hoşlanırlar.
Golden’lar ortalama iki aylık kadar olduklarında eğitime başlayabilirsiniz. Golden’lar için sahiplerini mutlu etmek, bir nevi varoluş sebebi gibidir. Bu yüzden sizin eğitimlerden aldığınız olumlu tepkilere vereceğiniz mutlu tepkiler, golden köpeğinizi daha da şevkle öğrenmeye motive etmiş olacaktır.
Tuvalet eğitimi konusunda da sahiplerini en az üzen köpek türlerinden birisidir. Ortalama iki aylık kadarken edineceğiniz bir golden yavrusunu, henüz aşıları tamamen yapılmadığı için dışarı çıkartmamak gerekir. Bu da tuvalet eğitimini henüz bebekken evde vermeniz gerektiği anlamına geliyor. Köpeklerin tuvalet eğitimlerinde ana kural, köpeklerin de kendine göre içgüdüsel ihtiyaçları olduğunu anlamak ve karşılıklı olarak anlaşmaktır. Golden’lar öğrenme konusunda çok becerikli ve akıllı köpekler oldukları için eğer tuvalet eğitimi konusunda bir problem yaşıyorsanız, bu sizin de onu anlamayı kabul etmiyor olmanızdan kaynaklanıyor demektir. Golden gibi tüm köpeklerde de tuvalet eğitimi bu şekilde verilmelidir, köğek sahibi de köpeği izleyerek onun içgüdülerini öğremeye ve anlamaya çaba sarf etmelidir.
Köpeklerin alışkanlık süreçleri de insanlar gibidir. Nasıl insanların bir şeyi alışkanlık olarak belleklerine yazabilmeleri için aynı işlemi 30-40 kere tekrarlamaları gerekiyorsa, aynı durum köpekler için de geçerlidir. Bu yüzden bebeklik dönemlerinde olan köpeklerin tuvalet alışkanlıklarını kazanıncaya kadar eski gazetenin üzerine toprak serip bir süre arkasında koşmak gerekebilir. Özellikle de ailesinin yanında büyümeyen köpeklerde bu tuvalet eğitimi süreci daha zor olabilir ama alışkanlıklarını kazanan bir köpek sizi hiçbir yerde mahcup etmeyecektir. Evde de olsa parkta bahçede de olsa alışkanlıkları çerçevesinde tuvaletini hep sizin gösterdiğiniz şekilde gidermeye devam edecektir.
Köpeklerdeki tuvalet problemleri, pet shop’larda kafeslerde uzun süre beklemek zorunda kaldıklarında da yerleşebiliyor. Bu problemler bazen kendini boşaltım sistemlerinde rahatsızlık olarak gösteriyor, bazen de yattığı yere tuvaletini yapmaya devam etmesi gibi şekillerde. Bu tip zorlu durumlarda da ödüller ile köpeği olumlu yönde motive ederek doğru tuvalet alışkanlıklarının kazandırmaya çalışılmalıdır. Ortalama 1-2 ay sonunda tuvalet eğitimleri başarıyla tamamlanmış olmaktadır. Bu süre bazı köpeklerde strese bağlı olarak uzayabilir de. Bu yüzden yine ev içine tuvalet yapma durumlarında köpeklere kızmamak gerekir. Alternatif olarak köpek lazımlığı gibi ürünler de kullanılabilir.
Enerjilerini boşaltabilmeleri için dışarı bahçe gibi alanlara çıktıklarında da tenis topu gibi oyuncaklarla tut-getir tarzı oyunları oynamayı çok severler. Yoruluncaya kadar oynarlar, ama siz yoruluncaya kadar, çünkü bu oyundan neredeyse hiç sıkılmazlar ve yorulmazlar. Genetik miraslarından dolayı ağızlarında bir şey taşımak da onları mutlu eder, aynı zamanda bulup getirmek de bir diğer genetik miraslarıdır. Yüzmeyi çok seven köpekler oldukları için fırsat bulundukça su içerisinde de benzer aktiviteler yaptırabilirsiniz.
Golden Retriever’ların çok akıllı ve uysal köpekler olması demek, kötü sahiplere sahip olmaları durumunda da durumu idare edebilecek olgunluğa sahip olmaları anlamına gelmiyor ne yazık ki. Her insan ya da her köpek türü gibi golden retriever cinsi köpekler de bilinçsizce sürekli olarak sevildiklerinde ve yönşendirilmediklerinde aşırı şımarma eğilimi gösterebilirler. Dolayısıyla bir kez daha, kötü köpeğin olmadığını ama kötü köpek sahibinin olabileceğini buradan hatırlatalım.
Golden Köpekler Hakkında Yanlış Bilinenler
Golden köpeklerin ev yemekleri ile beslenebileceği, bu yüzden kuru mamaya ihtiyaçları olmadığı çok yanlış bir bilgidir. Kuru mamaya masraf olarak değil, köpeğin sağlıklı kalması için bir gereklilik bakmak gerekir. Bu sayede köpeğiniz hem fazla kilo almamış olur, hem de aşırı tüy dökme problemleri yaşamaz.
Golden Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
S: Golden Köpekler apartmanda beslenebilir mi?
Y: Aslında herhangi bir köpek türünü dört duvar arasına sıkıştırmak çok uygun değildir, ancak şartların bu olduğunu düşünerek ve apartman dairesinin de hareketli ve iri bir köpeğin koşturmacasına müsait olduğunu düşünerek golden’ların uygun apartman dairelerinde beslenebileceği sonucuna varılabilir.
S: Golden Köpekler soğuk havaları sever mi? Soğuk ortamda beslenebilmesi mümkün müdür?
Y: Golden’ların sibirya kurdu gibi soğuk havalara karşı özel bir düşkünlüğü yoktur ancak tüylü yapıları sayesinde doberman gibi çok kısa tüylü köpeklere kıyasla soğuk havalara toleransı biraz daha yüksektir.
S: Bahçeli bir evde Golden Retriever beslemek istiyorum ama Golden bahçede kulübede mi yatmalı?
Y: Golden fiziksel alan olarak geniş alanlarda oynamak ister ama her Golden için en önemli kriter, sahibine yakın olmaktır. Bu yüzden evin içinde yatmak bir Golden için tercih sebebi olacaktır.
S: Golden Köpeklerin aşıları nelerdir?
Y: Köpeklerin standart aşı takvimlerini golden retriever’lar için de uygulayabilirsiniz:
4 haftalıkken: iç ve dış parazitlerin tedavisi
5 haftalıkken: Puppy DP aşısı
8 haftalıkken: Birinci karma aşı ve birinci bronchine aşısı
9 haftalıkken: Birinci Corona virüsü aşıısı
11 haftalıkken: Karma aşı ve ikinci bronchine aşısı
12 haftalıkken:kuduz aşısı ve ikinci corona virüsü aşısı
S: Golden Köpek alırken ya da sahiplenirken nelere dikkat edilmelidir?
Y: Öncelikle bir köpek sahiplenmek istediğinize emin olmalısınız, ondan sonra köpeğe ilişkin kontrol aşamaları başlamalıdır. Unutmayın ki edindiğiniz şey bir köpek değil, 10 yılı aşkın bir süre yanınızda olacak bir arkadaş, bir aile bireyidir.
Eğer bir köpek sahiplenmeye eminseniz ve bu köpeğin bir yavru olmasını istiyorsanız o zaman golden olsun ya da başka bir cins köpek olsun, sağlığının iyi olduğundan emin olmalısınız. Bunun için köpeği sahipleniyor olduğunuz kişilerden ya da barınaktan iç ve dış parazit durumu ve aşı ile ilgili bilgi veya varsa karnesini talep edin. Bu bilgileri varsa edindikten sonra veteriner hekime gitmeli ve köpeğin sağlık kontrolünden geçmesini sağlamalısınız.
Yine tüm köpekler için geçerli bir diğer durum, sadece sağlıklı köpeklerin canlı ve hareketli olmalarıdır. Huysuzluk ya da hareketsizlik gibi tespitleriniz olursa bunlar da henüz teşhis edilmemiş rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Aşırı saldırganlık ya da aşırı çekingen/ürkek tavırlar da yine iyi göstergeler değildir, özellikle yavru köpeklerin uzatılan ele gelmeleri beklenir. Aynı anneden doğan birden fazla yavru köpek arasında en küçüğünün ürkek olması ya da en büyüğünün diğerleri üzerinde baskı kurmuş olması da yine normal durumlardır.
Ek olarak köpeğin fiziksel olarak incelenerek yapılması gereken kontrollerde deri ve tüyler olası yaralara karşı kontrol edilmeli, gözleri canlı bakmalı ve el harekerlerine reaksiyon göstermeli, el çırpma sesine kulakların tepki verdiğinden emin olunmalı, tüm dişler beyaz renkli ve eksik olmamalı, dışkısında da parazit olup olmadığı yine kontrol edilmelidir.
S: Golden Köpekler için mama tavsiyesi verebilir misiniz?
Y: Kaliteli kuru mamalar arasından seçim yapabilirsiniz. Acana, N&D, Orijen, Wildfield, Brit Care gibi markaların yemlerine güvenebilirsiniz. Köpeğiniz zaten sevmediği mamaları yemek istemeyecek ya da sevdiği mamalardan da zaman zaman sıkılacaktır. Bu sebeple mama yeme alışkanlıklarını ve düzenlerini takip etmek gereklidir.
S: Golden Köpeklerin tüy yapıları nasıldır?
Y: Golden’ların çift katlı uzun tüyleri vardır. Uzun tüylü köpeklerin tüy bakımlarına daha fazla dikkat etmek gerektiği için Golden Retriever cinsi köpeklerin tüylerinin de düzenli olarak fırçalanması ve taranması gereklidir. Aksi takdirde kaşınma ya da tüy dökme problemlerine ek olarak tüylerde topaklanma sorunları da başlayabilir.
Golden’ların tüylerini yaz aylarında sıcaktan daha az etkilensinler diye kısaltmak da hatalı bir davranıştır çünkü Golden’ların tüyleri, onları kışın sıcak tutarken yazın ise derisini güneş ışınlarının zararlarından korur.
Golden’lar mevsim geçişlerinde (özellikle de ilkbahar ve sonbahar) tüy dökerler. Köpeklerin tüylerini düzenli olarak bu süreçlerde de taramanız yine faydalıdır, böylece ölü tüyleri de kolaylıkla toplamış olursunuz.
Aşırı tüy dökme problemleri gözlemlenirse bu beslenme problemleri, hatalı mama ya da yemek seçimleri, deri hastalıkları ya da stres göstergeleri olabilir.
S: Çocuklu evde Golden Köpek bakmak uygun mudur ya da tehlikeli midir?
Y: Golden Retriever, bebeklerle ve çocuklarla en iyi anlaşan köpeklerden birisidir. Agresif bir yanları olmadığı gibi toleransları da oldukça yüksektir, saldırı tehlikeleri yoktur.
S: Golden Retriever bekçi köpeği olması amacıyla alınabilir mi?
Y: Havlayarak haber vermesi yeterliyse evet, ama daha fazlasını beklemeyin.
S: Golden Retriever kedilerle anlaşabilir mi?
Y: Golden ile bir kedinin ilk tanışması biraz zor geçebilir, bu kedinin türüne ve karakterine de bağlı. Ancak golden kadar naif karakterde bir köpeğin neredeyse geçinemeyeceği bir canlı yok gibi bir şeydir. İnanılmaz cana yakın, hoşgörülü ve uysal köpekler oldukları için yine kedinin yapısına da bağlı olarak gayet güzel arkadaş olabilirler.
Künye
Enerji Düzeyi: Yüksek
Egzersiz İhtiyacı: Yüksek
Taranma İhtiyacı: Çok yüksek
Oyunculuk: Çok yüksek
Koruyuculuk: Düşük
Soğuğa Dayanıklılık: Orta-Yüksek
Sıcağa Dayanıklılık: Orta
Eğitime Uygunluk: Çok yüksek
Ortalama Ağırlıkları: Erkek golden’lar için 30-40 kg, dişi golden’lar için 25-30 kg
Ortalama Yükseklikleri: Erkek golden’lar için 55-60 cm, dişi golden’lar için 50-55 cm
Yaşam Süresi: 11-12 yıl
Bakım zorluğu: Orta
Renkleri: Kremden, altın renginin farklı tonlarına kadar olan renkler