15.11.2020

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Ve Kullanım Alanları

Son birkaç senedir herkesin dilinde bir hindistan cevizi yağıdır gidiyor, dolayısıyla Hindistan cevizi yağını duymayan kalmamıştır artık.. Peki hindistan cevizi yağı nedir? Hangi alanlarda kullanılır? Herkes hindistan cevizi yağını kullanabilir mi? Sağlığa faydalı mıdır yoksa birilerinin çıkarları için gündeme getirilen balon bir ürün müdür? Neye benzer, nasıl muhafaza edilir? Orjinal mi yoksa içine esans katılan yağlardan mıdır, nasıl anlaşılır? Kendimiz hindistan cevizi yağı üretebilir miyiz? gibi benim de aklıma takılan birçok sorunun yanıtını araştırıp derlediğim ve kullanım alanlarının birçoğunu bir hindistan cevizi aşığı olarak bizzat denediğim yazımı sizlere sunuyorum. Umarım merakınızı bir nebze olsun giderebilir ve yararlı olabilirim. Keyifli okumalar.

Hindistan Cevizi Yağı Nedir ve Nasıl Elde Edilir?

Hindistan cevizi tropik bölgelerde yetişir. Bu meyvenin beyaz kısmının kurutularak soğuk sıkım yöntemi ile sıkılması sonucunda hindistan cevizi yağı elde edilir. Hindistan cevizi yağı yüksek oranda doymuş yağ içermektedir. Doymuş yağların zararlı olduğunu söylediğinizi duyar gibiyim. Bilinenin aksine doğru kullanıldığındığında doymuş yağlar vücudumuz için fayda sağlamaktadır. Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu da bu bilgiyi her çıktığı programda vurgulamaktadır.

Hindistan Cevizi Yağı Sıvı Mı Olur Katı Mı?

Hindistan cevizi yağı sıcaklığa bağlı olarak formu değişen bir yağdır. Soğuk havalarda ya da buzdolabında katı hale gelirken oda sıcaklığında ve üstünde sıvı halde bulunur. Hindistan cevizi yağı ısıya dayanıklı olduğu için besin değerinden bir şey kaybetmez. Dışarıda muhafaza etmekten çekinmenizi gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

İşlenmemiş, Soğuk Sıkım ve İşlenmiş Hindistan Cevizi Yağı Arasındaki Fark Nedir?

İşlenmiş yani rafine edilmiş hindistan cevizi yağı filtrelendiği için daha tatsız ve kokusuz olur. İşlenmiş Hindistan cevizi yağında katkı maddeleri bulunurken, İşlenmemiş Hindistan cevizi yağı doğal ve sağlıklı olan yağdır. İşlenmemiş Hindistan cevizi yağı ise Hindistan cevizinden soğuk presleme yoluyla ekstre elde edilmesi sayesinde elde edilen yağdır.

Hindistan Cevizi Kreması ile Hindistan Cevizi Yağı Arasındaki Fark Nedir?

Hindistan cevizi kreması, hindistan cevizi meyvesinin çekilip rendelenmiş halidir. Hindistan cevizi yağı ise preslendikten sonra çıkan yağıdır. Hindistan cevizi kreması ısıya maruz kaldığında form değiştirmez ve beyaz kalır. Hindistan cevizi yağı ise ısıya maruz kaldığında sıvı forma dönüşür ve rengi şeffaflaşır. Hindistan cevizi kreması lif içermesi sebebiyle hindistan cevizi yağından daha kalın bir dokuya sahiptir.

Hindistan Cevizi Yağı Nerede Satılır?

Bilinen ve güvenilir markaların ürünlerini kendi internet sayfalarından alabilirsiniz. Neredeyse tüm aktarlarda, büyük gıda marketlerinde hatta kozmetik dükkanlarında bile hindistan cevizi yağı bulmanız mümkün. Önemli olan ürünün orjinal olması ve içine başka madde karıştılmayıp saf hindistan cevizi yağı olmasıdır. Bu sebeple aktardan alıyorsanız bildiğiniz aktar olması önemli.

Diş Sağlığı İçin Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Dişlerinizi fırçalamadan önce, bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağını ağzınıza alarak birkaç dakika boyunca gargara yapar gibi ağzınızda çalkalayın ve tükürün. Diş hassasiyetini azaltmaya, diş eti kanamalarını, iltihabı ve diş çürüklerini engelleyerek tedavi edici özelliğinin yanında düzenli kullanımda dişlerinizin beyazladığını fark edeceksiniz. Gargara yöntemi (Oil Pulling) ile dil üstündeki bakterilerin de temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca ağız kokusu problemelerine de çözüm olarak kötü kokuya sebep olan bakterilerin oluşmasına engel olur. Diş beyazlatıcı olarak hindistan cevizi yağını macun kıvamına gelecek şekilde soda ile karıştırın. Gün aşırı dişlerinizi hazırlamış olduğunuz karışımla fırçalayın.

Zayıflamak ve Kilo Kontrolü İçin Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağının zayıflamaya olan en büyük etkisi metabolizmayı hızlandırmasıdır. MTC yani orta zincirli trigliseritler içermesi sebebiyle yapılan çalışmalarda vücut tarafından hızlı emildiği ve yağ yakımını hızlandırdığı belirtilmektedir. Vücut hindistan cevizi yağını depolamaz ve direkt enerjiye dönüştürür. Bu durum kilo kontrolü için oldukça büüyük bir avantajdır.  Özellikle türk kahvesine eklenen bir ya da yarım çay kaşığı hindistan cevizi yağı sindirime yardımcı olurken ayrıca tok tutar ve enerji verir. Filtre kahvenize de ilave edebileceğiniz hindistan cevizi tat ve koku olarak da kahvelerinize farklı bir esans katar. Fakat yağ miktarını elbette abartmamakta fayda var. Hindistan cevizi yağında orta zincirli yağ asitleri bulunmaktadır. Böylece metabolizma hızını yükseltme etkisi yanında tokluk süresini uzatarak az yemek tüketerek de doymanızı sağlayacaktır.

Saç Bakımında Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağı saç dökülmelerine karşı oldukça etkili doğal besin kaynağıdır. Dökülmeyi önlediği gibi saç onarımı ve parlaklık verme özelliği ile de birçok kişinin gönlünü kazanmıştır. Saç bayasından ya da saçlara uygulanan işlemlerden yıpranmış saçlar için de güçlendirici, kuvvetlendirici özelliğe sahiptir. Saç tellerinin hacim kazanması ve esnekliğinin geri gelmesine hızlı bir şekilde yardımcı olur.

Saç bakımında hindistan cevizi yağı kullanımını birkaç şekilde yapabilirsiniz. Aşağıda yazacağım yöntemleri deneyerek hangisinin size daha iyi geldiğini ve sürdürülebilirliğini sağlayabileceğiniz yöntemi gözlemleyerek hayatınıza katabilirsiniz.

  1. Temiz ve kuru saça yatmadan önce masaj yaparak sürülür. Bone ile muhafaza edilerek sahaba kadar saçınız, saç dipleri ve saç deriniz hindistan cevizi yağı ile beslenir. Sabah içinde sülfat, tuz olmayan mümkünse organik bir şampuan ile saç durulanır.
  2. Saç tipiniz yağlı ise  haftada bir kere uygulamanızı öneriyor uzmanlar. Duşa girmeden yarım saat önce saç uçlarına kullanmanız ve yarım saat beklettikten durulamanız yeterli olacaktır.

Makyaj Temizlemek İçin Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Pahalı makyaj temizleyicilerine para bayılmaktan bıktıysanız, doğal içerikli diye satılan ürünlerin içeriğinde bilmediğiniz birçok madde ismi yazıyor ve hangisinin ne etki yaptığını bilmiyorsanız hindistan cevizi yağı burada da yardımınıza koşuyor. Özellikle göz makyajı temizliği oldukça zor ve narin olan göz kapağı ve çevresi için de eziyetlidir. Özellikle küçücük bir miktar bile olsa gözünüze kaçan göz temizleyici hem canınızı yakar hem de göz ve göz çevresinin tahriş olmasına sebep olur. Ayrıca ter ve neme karşı dayanıklı olsun diye kullandığımız suya dayanıklı göz kalemleri ve hatta yüz makyaj ürünlerini temizlemek için özel ürünler kullanmamız gerektiğini düşünürsek işimizin ne kadar zor olduğunu anlatmamıza gerek kalmaz sanırım. Tüm bu sorunlardan çok kolay bir şekilde bulacağınız ve uygulayacağınız hindistan cevizi yağı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey küçük bir cam şişeye bir miktar hindistan cevizi yağı koymanız. Bitmiş olan makjaj temizleyicinizin kabını bile kullanabilirsiniz (yıkayıp temiz olduğuna emin olursanız daha iyi olur fakat temizlenmeyecek şekildeyse de dert değil neticede daha önce içindeki temizleyici ile göz makyajı temizliğini yapıyordunuz). Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında sıvı formda olduğu için makyaj pamuğuna döktüğünüz az miktarda hindistan cevizi yağı ile önce göz kapağı ve göz çevrenizi ardından da yüzünüzü temizleyebilirsiniz. Sonrasında duru su ile yüzünüzü temizlemeniz yeterli olacaktır. Sabah uyandığınızda yumuşacık bir cilt ile aynaya bakacağınızdan emin olabilirsiniz.

Not 1: hindistan cevizi yağı katı haldeyse avuç içinize küçük bir miktar alıp biraz bekletin. Vücut ısınızla çok kısa bir süre sonra istediğiniz kıvamda eriyecektir.

Not 2: Ne kadar sağlıklı denilse de temkinli kullanmakta fayda var. Kullanım miktarında aşırıya kaçıldığında kıllanma riskini gözden kaçırmamakta fayda var.

Not 3: Gözenek tıkanmasına (komedojenik) sebep olduğunu belirten kullanıcılar da bulunduğu için yüzünüzde kullanırken daha fazla gözlem yapmanızı öneririz. Neticede her ürün herkeste aynı etkiyi göstermez.

Cilt Nemlendiricisi Olarak Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Doğru bilinen yanlış bilgilerden biri olan “yağlı ya da karma ciltlerin nemlendiriciya ihtiyacı yoktur” söylemini duyduysanız şimdi unutmanız cildiniz için en iyisi olacaktır çünkücildiniz ne kadar yağlı olursa olsun neme ihtiyaç duyar. Özellikle akneli ya da sivilcelenmeye yatkın bir cilt tipiniz varsa su bazlı ürünlerden destek almanızın yanında hindistan cevizi yağı ile haftada bir kez nem bakımı yapmanız yaşınız ne olursa olsun yararlı olacaktır.  Genellikle göz çevresinin yapısı normal ciltten biraz daha farklı olduğu için daha yüzünüze uyguladığınız bakım kremlerinden daha farklı yapılardaki ürünlerin kullanılması gerektiği söylenir fakat hindistan cevizi yağı burada da aksini kanıtlayarak göz çevresi de  dahil olmak üzere tüm yüz ve dekolte bölgenize gönül rahatlığıyla uygulayabileceğiniz bir bakım ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Parmağınıza aldığınız küçük bir parça Hindistan cevizi yağını masaj yaparak kaz ayaklarınıza ve dekolte bölgenize sürüp cildin emmesini bekleyin. Cildinizin daha sağlıklı, canlı ve parlak olduğunu daha ilk uygulamada fark edeceksiniz. Boyun ve dekolte bölgesinde düzenli kullanımda kırışıklık oluşmasını önlerken var olan kırışıklıkları da azaltmaya yardımcı olur.

Not: Çatlamış topuklara gece yatmadan önce sürülüp, emilimi sağlanabilir. Çarşafa bulaşmaması için çorap giyilebilir.

Güneş Kremi olarak Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Güneş kremi yerine bronzlaşmak için daha çok kullanılsa da hindistan cevizi yağının güneş ışınlarının %20’sini engellediği belirtilmektedir. Bu oranın güneşten korunmak için yeterli olmadığı kabul edildiği için güneşten korunmak için değil de bronzlaşmak ve teninizde güzel bir koku bırakması için hindistan cevizi yağını güneş kreminize ya da bronzlaştırıcı olarak kullandığınız diğer ürünlere ekleyebileceğiniz gibi sade olarak kullanarak direkt teninize de sürebilirsiniz. Sprey şişelerine koymanız uygulama yaparken size kolaylık sağlayacaktır.

Yemeklerde ve Pastalarda Hindistan Cevizi Yağı Kullanımı

Hindistan cevizi yağı içindeki yüksek doymuş yağ oranı ile özellikle kızartma olarak yapılacak yemeklerde kullanım olarak oldukça uygundur. Yanma oranı da diğer sıvı yağlara oranla daha düşüktür.

Öneriler:

  • patlamış mısırı hindistan cevizi yağı kullanarak yapmayı deneyin.
  • Mayonez yapında kullanın

Yemeklerde Hindistan cevizi yağı mı zeytin yağı mı kullanmak daha sağlıklı?

 

Hindistan Cevizi Yağı (100 gram)

Zeytin Yağı (100 gram)

Kalori

899

899

Doymuş Yağ

86,5

14,4

Tekli Doymamış Yağ

6

73

Çoklu Doymamış Yağ

1,5

8,2

E Vitamini

0,66 mg

5,10

Yemekleri kızartma olarak ya da yüksek ısıda pişirirken (180 derece) yağların moleküler yapısı değişmeye başlar. Aldehit ve lipid peroksit gibi çeşitli kimyasallar meydana gelir.Yapılan çalışmalarda bu kimyasalların tüketilmesinin zamanla kanser ve kalp hastalığı riskini arttırdığı belirtilmiştir.

Hindistan cevizi yağı, sıcaklığın daha düşük olduğu zamanlarda katı forma geçmesi sebebiyle salata yağı olarak kullanılması zor olacağı için pişirme işlemlerinde daha fazla kullanılır.

  • Beyin fonksiyonlarının gelişimi için keton önemlidir. MCT’lerin karaciğerde parçalanması ile ketona dönüşmesi sebebiyle yüksek miktarda MTC barındıran hindistan cevizi yağı tüketimi beyin fonksiyonları için önemlidir.
  • HDL yani iyi kolestrolün yükseltilmesinde kullanılır.
  • Böcek ısırıkları ve sivri sinek sokmaları gibi kaşıntılarda kullanılarak acıyı ve kaşıntıyı geçirici özelliği bulunmaktadır.

Hastalıklardan Korunmak İçin Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Tüketilir?

Hindistan cevizi yağının en bilinen hastalık önleyici özelliği dişet sağlığı içindir. Diş eti kanamalarını azaltır ve hatta önler. İdrar yolu enfeksiyonları iyi geldiği gibi özellikle virüslerin sebep olduğu hastalıklara yakalanma ihtimalini minimuma indirir. Bağırsak florasını dengede tutarak bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar. Kolesterolü düşürür fakat yine de yağ olduğunu unutmamak gerekir kullanırken bu sebeple aşırıya kaçmadan kullanmaya özen gösterin. Reflüye iyi de geldiği belirtilen faydaları arasında yer almaktadır.

Hindistan Cevizi Yağının Zararları

Hindistan cevizi yağının yüksek oranda doymuş yağ asitleri (laurik asit) barındırması, hdl ve ldl olmak üzere  kolesterolü arttırıcı etki yaptığı ve kardiyovasküler sorunlara yol açtığını, ayrıca kilo olarak da artışı sebep olduğunu belirten çalışmaların olduğunu da belirtmekte fayda var.

Bağırsak florasındaki yararlı bakterileri öldürmesi sebebiyle bazı durumlarda ishal olmanıza neden olabilir. İshalin uzun süre devam etmesi ise başka sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Hindistan cevizi yağı tüketiminin beyin fonksiyonlarına iyi geldiği hatta alzheimer hastalığını önlediğine dair bulguların da bilim camiası tarafından yeterli kanıt olmaması dolayısıyla doğrulanmadığı belirtilmektedir.

Dolayısıyla hindistan cevizi yağı tüketiminin kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Ve Kullanım Alanları
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 1613 kez okundu

15.11.2020 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • esprit
    23.12.2020

    Topuklarımda çatlama var ve kış olmasına ve çorapsız gezmediğim halde çatlaklar geçmiyor. Krem de sürüyorum yatmadan önce fakat işe yaradığını görmedim henüz. Hindistan cevizi yağını çatlaklar için deneyen var mı? gece sürüp yatsam olur mu?

  • shaziye
    04.12.2020

    Her banyo öncesinde saç dipleri hariç tüm saçıma hindistan cevizi yağının sıvı formunu yediriyorum. Saçımı Topuz haline getirip havluya sarıyorum. Yarım saat bu şekilde beklettikten sonra banyoya giriyorum. 2 ayı geçti bu şekilde uygulayalı. Ben sonuç aldığımı düşünüyorum. Saç tellerim daha canlı ve ışıltılı. Şampuanım bu uygulamayı yapmadan önceki şampuanım ile aynı olduğu için hindistan cevizi yağı sayesinde ışıltı ve canlılık kazandığını düşünüyorum.

  • chung
    28.11.2020

    Doymuş yağ oranının hindistan cevizi yağında zeytin yağından kat kat fazla olması nasıl hala hindistan cevizi yağını daha sağlıklı, oranıza buranıza sürün kahvenizle birlikte için diye insanlara pazarlanabiliyor anlamış değilim. Hayır zaten faydalı bir şey olsa mutlaka yasaklanma yoluna gidilirdi ya da fiyatları uçuk olurdu. Oradan bile çakmanız gerek bu tarz şeylerin sağlığınızla oynamak için tuzak olduğunu.

  • fabrice
    27.11.2020

    Cildine nemlendirici olarak kullanan var mı merak ettiğim besin, güzellik ürünü, her derde deva yağ. Karma cilt yapısına sahibim. belki kuru ciltler için iyi gelebilir fakat ben açıkçası daha fazla sivilce çıkarmasından korkuyorum. Deneyimleyen varsa bilgi verirse sevinirim.

  • papatya89
    23.11.2020

    Türk kahvesine bir çay kaşığı eklemenizin yeterli olduğunu ve tadını enfes yaptığını belirtmek isterim ve şiddetle öneririm. Fazla tüketmeyin zira diyet yapmıyorsanız netice de bu da bir yağ her ne kadar diğer yağlara göre daha sağlıklı olduğu iddia edilse de. Yemeklerde de kullanıyorum fakat özellikle soslu yemeklerde tadını alamıyorum. Aromasını vermiyor dolayısıyla tadını beğenmeyenler gönül rahatlığıyla kullanabilir.

  • meltem.designer
    21.11.2020

    Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğu için hindistan cevizi yağını özellikle kurabiyelerde oldukça fazla kullanıyorum. Hatta daha önce katıyağ ve tereyağı ile yaptığım tüm tarifleri hindistan cevizi yağı ile deniyorum. Bazılarına hem çok güzel aroma veriyor hem de kıvamı tutuyor fakat bazı tariflerde ne yazık ki kıvamını tutturamıyorum. Fakat konu sağlık olunca ve tatlıdan da vazgeçemeyince insan kötünün iyisinde çare arıyor. Fırsat olsa da tamamen tatlıyı hayattan çıkarabilsek.

  • gdemir
    18.11.2020

    İntermittent fasting (aralıklı oruç) yapıyorsanız eğer kahvaltı olarak hazırlayacağınız türk kahvenize bir tatlı kaşığı kadar hindistan cevizi yağı koymanız hem sizi tok tutacak, hem enerji verecek hem de spor öncesinde tüketecekseniz yağ yakımını hızlandıracaktır.

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.