JPEG Formatı ve Özellikleri
JPEG (Joint Photographic Experts Group) formatında sayısal bir fotoğrafın bellek kartında veya sabit diskte kapladığı alan, görüntüde çok belirgin bir fark olmaksızın onda bir boyutuna kadar sıkıştırılabilir.
Gözümüz detaya renkten daha duyarlı olduğundan, renk bilgisini daha fazla sıkıştırır. Ayrıca detay bilgisini de ince ve kaba olanlar olarak ayırır, ince detayları da kaba detaylara oranla daha az hesaba katar. Detayı bu yazının sınırlarını aşan bu işlemler bir dizi matematik formül ve sıkıştırma yöntemi ile sağlanmaktadır.
Sıkıştırma için fotoğraf 8x8 piksellik birbirinden bağımsız ele alınacak karelere bölünür, bu kareler sıkıştırma arttıkça belirgin hale gelir. Bu da resimdeki kenar çizgilerinin belirginleşmesine ve görüntü kalitesinin düşmesine neden olur. Sıkıştırmayı azaltmak ise dosya boyutunun büyümesine neden olacaktır.
JPEG Kayıt Etmek
JPEG kayıt seçeneği en ucuzundan en pahalısına bütün fotoğraf makinelerinde bulunuyor. Sıkıştırma seçenekleri veya başka bir deyişle kalite ayarı her makinede farklar gösterse de kullanıcılara mutlaka bir iki seçenek sunuluyor.
JPEG sıkıştırmasıyla kaydedilen fotoğraflar detaylarını bir miktar yitirdiklerinden baskının önem taşıdığı durumlarda bu yöntem tercih edilmemelidir. Profesyonel çekimlerde JPEG yerine TIFF veya RAW dosya formatlarını kullanmak kaliteyi artıracaktır. Bellek kartınız yeterince büyükse dosya boyutunun büyük olmasına aldırış etmeksizin TIFF veya RAW formatlarında çekim yapabilirsiniz.