Son zamanlarda en çok duyduğumuz saç bakımı uygulamalarından biri olan “keratin yüklemesi” nedir, sağlıklı mıdır, zararlı mıdır, kimlere uygulanır ve aşamaları nelerdir gibi soruların cavabını bu yazımda sizlere olabildiğince açık bir şekilde aktarmaya çalışacağım. ”Saç Botoksu, Keratin Bakımı” olarak da bilinen Keratin Yüklemesi saçların daha sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır.
Keratin Nedir?
Keratin vücudumuzda bulunan proteinlerden biridir. Tırnak, diş ve saçlarımızda bulunur. Keratin saçın esnek yapısını korumada görevlidir. Sık sık saç boyatmak ya da saçlara aşırı ısı gerektiren uygulamalar yapmak bir süre sonra saçlarda keratin miktarının azalmasına sebep olmaktadır. Saçımızda bulunan Keratin miktarının azalması ise saç dengesinin bozulmasına böylece saçın incelip birbirine dolaşmasına sebep olmaktadır ki bu kadınlar için işkencelerin en kötüsüdür. Kadınlar diyorum erkeklerin saçlarını kadınlar kadar yıpratmadıklarını düşünerek.
Keratin Bakımı Aşamaları Nelerdir? Keratin Bakımı Nasıl Yapılır?
Keratin bakımında saçın temel bileşenlerinden biri olan ve yıpranma sebebiyle kaybedilen keratin saça yüklenmektedir. Kuaförden kuaföre uygulama şekli değişse de işin özü keratinin saçınızın her bir tutamına yedirilerek uygulanması ve sonrasında ısı ile bu keratinin saça iyice geçmesinin sağlanmasından oluşmaktadır. Bazı kuaförler önce saçı özel bir şampuanla yıkayıp sonrasında keratin yüklemesini yapıp, tarak yardımıyla keratinin her bir saç teline dağılmasını sağladıktan sonra kuruması için ısı veren bir cihaz yardımıyla saçınızı kurutmaktadır. Bazıları ise yıkanmamış saçınıza keratini uygulayıp yine tarak yardımı ile keratini yedirdikten sonra saçın kendisinin kurumasını bekleyebilir. Fakat yine de sizden saçınıza 2-3 gün boyunca fön çekmenizi/çektirmenizi ya da daha kolay bir uygulama olan saç düzleştiricisi ile ısı uygulmanızı isteyebilir. Burada amaç yıkamadan önce ısı ile keratinin saça daha fazla işlemesini sağlamaktır. Keratin bakımı yaptıracağınız güne özellikle dikkat etmenizi tavsiye edeceğim çünkü bu uygulamadan sonra en az 2 gün hatta 3 gün saçınızı yıkamamanızı isteyecek kuaförünüz. Keratin uygulandığında saçınız yağlı bir görünüm alacağı için bu 2-3 günlük sürede evden çıkmamanız hem siz hem de yakınınızdakiler için iyi olacaktır (hem görüntü hem de koku olarak). Koku olarak diyorum çünkü yapım aşamasında arada inanılmaz derecede keskin ve yoğun bir koku geliyor, bu koku işlem bittikten sonra da ara sıra tekrarlayabilir. Hatta düzleştirici ile saça ısı verirken daha da artabilir. Yayılan bu koku özellikle gözlerinizde kısa süreli yanmaya ve burununuzda bir sızıya sebebiyet verebilir, geçicidir, korkmanıza gerek yok demek isterdim ki bu kokunun asıl kaynağının “formaldehit” olduğunu öğrendikten sonra işler bütünüyle değişti. Keratin bakımının zararları kısmında bahsedeceğim bu konudan.
Keratin Bakımının Avantajları Nelerdir?
Keratin bakımı yapıldığı andan itibaren saçınızdaki yumuşaklığı hissetmeye başlayacaksınız. Özellikle bakım yapıldığı günden yıkayıncaya kadar geçen sürede reklamlardaki gibi saçınıza tarak koyduğunuzda takılmadan aşağı kadar inecek duruma geliyor. En çok bu aşaması keyifli keratin bakımının. Saçınızda Elektriklenme kayboluyor, kabarma bitiyor ve parlak, sağlıklı, düz, birbirine karışmayan oldukça kolay taranan bir saç geliyor. Garip fakat saç yıkandıktan sonra inanılmaz hızlı kuruyor. Uzun saçlı olanlar için zamandan kazanç sağlıyor hem hızlı kuruması hem de kolay taranması açısından. Avantaj ya da dezavantaj olarak sayılabilecek iki konu var burada. Birincisi keratin bakımından sonra saçınız biraz düzleşebilir (çok fazla bir düzleşme söz konusu değil bu arada), kıvırcık bukleli saça sahip olanlar tekrar düşünebilir uygulamayı. İkinci olarak ise saçınızın rengi çok hafif açılabilir. Fakat gördüğüm kadarıyla herkeste aynı etkiyi yaratmıyor.
Keratin Bakımı Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Keratin bakımı yapıldıktan sonra mümkün olduğunca saçınızda kalmasını ve gün içinde sabah - öğle - akşam olmak üzere düzleştiriciyle düzleştirmeniz daha iyi olacaktır. Mutlaka sülfatsız, sodyumsuz ve parabensiz şampuan kullanmanız gerekir. Aslında her daim bu tür şampuanlar, sıvı sabunlar kullanmak daha sağlıklı. Saç kesimini keratin bakımından sonra tavsiye ediyorlar fakat önce kesilse daha iyi olurmuş gibi geliyor neticede saç uçlarının kırık olması sağlıksız bir görüntü. Saçınızı boyatmak isterseniz yaklaşık iki hafta sonra boyatmanız öneriliyor.
Keratin Bakımı Zararlı mıdır?
Keratin bakımında kullanılan ürünlerin çoğunluğunda “formaldehit” adında alerjik ve kanserojen etkisi ile bilinen ve keskin kokusu olan güçlü bir kimyasal bulunmaktadır. Bu kimyasalın keratin bakımı sırasında cilde temas etmesi ya da uzun süre solunması sebebiyle sağlığa zarar vermektedir. Bu sebeple uygulama yapılırken mekanı iyi havalandırmak önemlidir. Formaldehitsiz keratin bakımı diye bahsedilen bakımlarda kullanılan ürünlerde methylene glycol, formalin, methanal ve methanediol gibi maddeler varsa bunlar da ısı gördüğünde formaldehite dönüşmektedir. Saçınıza keratin bakımı, keratin yüklemesi ya da saç botoksu gibi işlemler yaptırdığınızda ısıya maruz kaldığında (fön çektirmek, düzleştirici kullanmak ya da sıcak suyla yıkamak) kötü bir koku yayılıyorsa sebebi formaldehittir.
Keratin Bakımının Etkisi Ne Kadar Sürer?
Keratin bakımında Keratin saçı dışarıdan sarıyor, böylece incelen saç telleri kalınlaşıyor ve düzgünleşiyor. Keratin etkisini kaybettikçe keratin bakımının etkisi de geçiyor. Bu sebeple uygulamanın ara ara tekrarlanması gerekiyor. Keratin bakımının etkisi ortalama 3 ile 6 ay arasında sürmektedir. Bu süreler saçın ne kadar yıpranmış olduğuna göre değişebilir.
Keratin Bakımı Fiyatları Ne Kadardır?
Keratin bakımı fiyatı kuaförünüz bulunduğu şehir, semt, uzmanlığına ve kullandığı ürün kalitesine değişmektedir. Ortalama olarak 100 – 350 TL arasında fiyatı değişebilir. Saçınızın uzunluğu ve yoğunluğu da fiyatı belirleyen değişkenler arasındadır.