29.09.2017

Laminat Parke Seçimi Rehberi

Estetik ve şık olması yanında ucuz ve döşemesinin de kolay olması sebebiyle laminat parke günümüzde neredeyse her evde, her ofiste zemin dekorasyonunda en çok tercih edilen ürün olmaktadır. Laminat parke seçerken öncelikle görüntüye yani rengine, desenine, derzli ya da derzsiz olmasına önem verenlerdenseniz bir kez daha düşünmenizi sağlamak amacıyla konuya “sağlık” açısından  başlayacağım.

laminat parke

Laminat Parke Sağlıklı mı Zararlı mı?

Yediğimiz yiyecekten, giydiğimiz kıyafete hatta yaşadığımız alandaki yapı malzemelerine kadar kansorejen madde içeren madde/malzemelerle yaşamaya o kadar alışmışız ki zaten içerik okumaktan yoksun olan bir çoğumuz artık her şeyde kansorejen madde var deyip aldığımız ürünün içeriğine bakmayı çoktan bırakmış durumdayız. Maddi sıkıntı, eğitim eksikliği gibi etmenleri bir kenara bırakarak söylüyorum, bu bahsettiğim yapıdaki kişiler ülkemizin büyük bir kesimini oluşturuyor. Bir de kendini, çocuğunun, sevdiklerinin geleceğini, sağlığını düşünen bir kesim bulunuyor; yiyecek, içecek, kullanılacak malzeme aklınıza gelebilecek her şeyin içeriğini okuyan, bilen “bilinçli” kişiler... Konumuz laminat parke olunca, sağlık/hastalık bunun neresinde diye soranlarınız için, cevap: “Formaldehit”!

Formaldehit, ağaç yongalarının sıkıştırılarak yapıştırılmasında kullanılmakta. Maliyeti düşürmek adına bu kimyasalı belirli düzeyin üstünde kullanan firmaların önüne geçmek için Avrupa Birliği Ülkeleri yasal düzenlemeler getirmiştir. Laminat parke üreten firmalara ve ürettikleri ürünlerin kalitesini göstermek üzere edinmeleri gereken  belgeler çıkarmışlardır.

E1 belge sistemi Nedir?

Laminat parkenin sağlığa uygun olduğunu gösteren belgedir ve formaldehitin standartlara uygun miktarda kullanıldığını gösterir.  Ağaç kullanım oranı da alacağınız laminat parkenin ne kadar sağlıklı olduğunu gösterir. Bu oran ne kadar yüksek olursa laminat parke de o kadar sağlıklıdır diyebiliriz.

Der Blaue Engel (Mavi Melek) Sertifikası Nedir?

Mavi melek amblemi/sertifikası, sadece Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen ve kriterlerin yerine getirilmesi ile laminat parke üretiminde formaldehit kullanmayan üreticilere/ürünlere verilmektedir. Yalnız alacağınız laminat parkenin kutusunun üstünde mavi melek amblemi olmasına dikkat edin çünkü bazen sadece ürüne özel bu belgenin verildiği ve firmanın diğer ürünlerinde mavi melek özelliği yani sıfır kansorejen madde olmadığı söyleniyor.

Kısacası alacağınız laminat parke kutusunun üzerinde “sağlığa zararlı herhangi bir madde içermemektedir” anlamına gelen  “mavi melek” amblemini görürseniz gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Lütfen, alacağınız laminat parkenin ambalajı üzerinde e1 ve Der Blaue Engel amblemlerine bakmayı unutmayınız. Tabii imkanınız varsa sıfır risk ile parke almayı tercih edin.

Laminat Parke Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Her mekana parke yapılabilir evet, fakat öncelikle doğru malzemenin seçilmesi ve uygulayacak ustanın “usta” olmasına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Uygulanacak yer Laminat parke kalınlığını belirleyen en önemli kriterlerden biridir. Döşenecek yerin ev mi, ofis mi yoksa hastane, okul gibi çok sık kullanılan bir yer mi olmasına bağlı olarak kalınlık değişir. Evlerde genellikle 31. Sınıf parkeler tercih edilirken, ofis gibi daha fazla kullanılan ortamlarda 32. Sınıf ve üzeri parke tercih edilmelidir. Ev ortamı da olsa genellikle 8 mm kalınlıktaki parkeler hem daha dayanıklı hem de ses yalıtımı açısından daha kullanışlı oluyor.

laminat parke

Renk konusuna geldiğimizde, elbette renkler ve zevkler tartışılmaz fakat laminat parke seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenlerden biri de kullanacağınız yerin genişliği, mobilya ve duvarların rengidir. Yer, mobilya ve duvarın birbirine uyumlu olması ya da tercihe göre zıt renkler kullanılması önerilir. Duvar ve mobilyayı bir kenarda bırakırsak laminat parkenin rengi koyu olursa mekanı dar ve boğuk göstereceğini daha da kötüsü en ufak bir tozu bile belli edeceğini, açık renk tercih ederseniz ise daha ferah, aydınlık ve modern bir görünüme sahip olurken, yere düşen her bir kıl, saç parçasını göstereceğini bilmenizi isterim.

Derzli modeller çok şık olmasına rağmen ofis ve sık kullanılan ortamlarda aşınma ve toz birikmesi sebebiyle önerilmezken evlerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Temizlik konusunda dikkat etmeniz gereken, her ürünü bu zemine kullanamayacak olmanız ve mümkün olduğunca ıslak bırakmamaya özen göstermeniz. En ufak bir delikten giren su zamanla o kısımda şişmelere sebebiyet verebilir. Ayrıca ne kadar özenle silerseniz silin, sildiğiniz yere dönüp baktığınızda alacalı kalmışlığı fark ediyorsunuz. Bu da biraz sinir bozucu olabiliyor.

Laminat parke seçimi kadar altına kullanılan şiltenin de önemi büyüktür. Ses geçirgenliğini ve ısı yalıtımını sağlamak için 5 mm kapron kullanım için ideal. Yapılan zeminin düz olmasına dikkat edin. Eğim varsa ustanız bu eğimi kapatmak için şilte, kapronu birkaç kat kullanabilir ya da başka alternatifler üretebilir.  

Kullanılan kapronun kalınlığına ve zeminin durumuna göre parke döşendikten sonra oda dışındaki zemin ile arasında kot farkı olabilir. Bu farkı gidermek için bir de kot farkı geçiş aparatı seçmeniz gerekiyor. Bunda da paslanmayacak malzeme seçmeye özen gösterin.

Laminat Parke İçin Süpürgelik Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Süpürgelik seçme aşamasına geldiğinizde siz de göreceksiniz, o kadar emek ve zorlukla seçtiğiniz laminat parkeniz ile uyumlu (aynı desen, renk demiyorum dikkat ederseniz, uyumdan bahsediyorum) bir süpürgelik bulmanız oldukça güç. Laminat parke üreticilerinin süpürgelik üretmemesi sebebiyle aldığınız parkeye en yakın renk ve desende süpürgeliği almak zorunda kalıyorsunuz ne yazık ki! Süpürgelik seçerken renk haricinde karar vermeniz gereken bir diğer konu da süpürgeliğin uzunluğu, eskiden genellikle 4 cm kullanılırken artık 6 cm, 8 cm, 10 cm ve hatta 12 cm süpürgelikler mevcut. Tabii yükseklik arttıkça fiyat da artmakta. Burada ustanız sizi 4 cm ya da 6 cm olan süpürgeliklere yönlendirecektir, sebebi ise ellerindeki makineleri 10 cm ya da 12 cmlik süpürgeliklere uygulayamıyor olmaları. Ya da işçiliğe yüksek fiyat verip sizi caydırmaya çalışıyorlar.

Süpürgelikte yükseklikten daha önemli olan bir diğer husus da yapıldığı malzeme. Genellikle maliyetinin düşük olması ve renk seçeneğinin fazla olması sebebiyle mdf üzeri kaplama süpürgelikler kullanılıyor. Fakat bu süpürgelikler o kadar adi olabiliyor ki daha yapılırken soyulmaya başlıyor. Eşya çekerken, yanaştırırken soyulabiliyor. Süpürgeliğin soyulması demek su ile temasında şişmesi, etrafının da soyulup gitmesi demektir. Bu sebeple seçiminizi yaparken pvc olanları tercih edin.  Sudan ve rutubetten şişmez, çürümez ve böceklenme yapmaz. Profil yüzeyinde solma, kalkma ve kabarma olmaz. Bakteri barındırmaz. Lake boyasında renk değiştirme olmaz. Ayrıca söylenenin aksine renk saçeneği sadece beyaz değildir, araştırmanızı yaptığınızda renk, uzunluk, düz ya da içinden kablo geçirilebilen modellerinin olduğunu göreceksiniz. Hatta led ışık seviyorsanız kendinden içine led ışık yaptırabileceğiniz modelleri bile mevcut, istemezseniz bu fonksiyonunu kullanmayabilirsiniz. Süpürgelikte düz modellerin seçilmesinin avantajı olarak alanınız kısıtlıysa mobilyaları duvara yaslayabileceğiniz için yerden kazanmanızı sağlayacaktır.

Süpürgeliğin duvara monte edilmesinde silikon ya da çivi kullanılıyor. Silikon kullanılması bir sonraki duvar boyanmasında boyacıya sıkıntı yaratacaktır çünkü silikon duvarlara zarar veriyor, çıkarılması da oldukça güç oluyor. Çivi kullanıldığında ise dikkat etmeniz gereken, çivilerin süpürgelik dışında kalmaması, içine gömülü olsun çiviler. Dışarıda kalan çivi başları zamanla paslanma  yapacak, çirkin bir görüntü oluşturacaktır. Yine bu nokta da pvc süpürgelik kullanılması daha kullanışlı olacaktır. Birbirine geçirmeli pvc modellerde çivi iç kısımda kalmakta böylece dışarıdan pürüzsüz bir ürün görmektesiniz.

Bir diğer konu da süpürgelikler için üretilen köşe birleşim yerleri aparatları. Bunlar da hem iç köşeler için hem de dış köşe duvar birleşim yerleri için üretilmiştir. Böylece çıkıntıların ileride yaratacakları sorunların önüne geçilmiş olmakta hem de görüntü daha pürüzsüz olacaktır.

Laminat Parke Seçimi Rehberi
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 37190 kez okundu

29.09.2017 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • aelita
    08.09.2021

    binalardaki ses yalıtımlarının çok kötü olması çok farklı bir konu, alt kattakinin yürümesinin üst kattan bile duyulması ancak bununla açıklanabilir. özellikle yeni evlerde ara duvarların artık kartondan yapıldıklarına inanmaya başladım ben, bu kadar ses geçirgenliği başka türlü mümkün olamaz çünkü

  • Erkan.Çetinkaya
    08.09.2021

    zeminin düz olması, her türlü yer döşemesi için ilk dikkat edilmesi gereken kriter. zemin düz olmadıktan sonra üzerine istediğiniz ıslak ya da ahşap döşemeyi yapın hep eğri olur, daha da kötüsü ses yapar ve rahatsız eder. alt komşuların da farkında olmadan şikayetçi oldukları şey aslında bundan kaynaklanır

  • yolcu
    30.08.2021

    yeni evlerde laminat parke döşemek belki kolay olabilir, sadece kenarlarda ve köşelerde ölçerek kesim yapmanız gerekiyor o kadar. ama eski evlerde kalorifer borularından ve süpürgeliklerden dolayı gerçekten ustalık gerektirecek detaylarda parke kesmeniz gerekir. bir de zemin düzleme sorunu var, eğer zemin eğimli ise sürekli gıcırdama yapar

  • hamdi
    30.08.2021

    youtube'da laminat parke döşemek ile ilgili çok faydalı videolar var, bir sonraki laminat parkeleri ustalarla uğraşmadan kendiniz de biraz uğraşarak ve belki fire vererek döşeyebilirsiniz. ustaya vereceğiniz paraya da gerekli kesme ekipmanlarını alırsınız ve laminat parkeyi dert olmaktan çıkartabilirsiniz

  • delicavit
    30.08.2021

    parke, özellikle televizyon reklamlarında güzel evleri vurgulamak için çok güzel kullanılan bir zemin kaplama türü. gerçek hayatta ise ustası da derttir, rengi de hiç tutmaz. plan yaparsın komşulara tarih verirsin ustanın yedi sülalesinin cenazesi olur, ne zamanında başlar ne zamanında biter. parke demek benim için gerçek hayatta dert demek

  • rmysa
    08.05.2021

    derzli laminant parkeler ile derzsiz olanlar arasında görünüş ve kullanışlılık olarak çok kararsız kalıyorum. derzli gibi görünenlerin temizlik olarak problem çıkartmaması mümkün değilmiş gibi geliyor, ama derz olmayınca da o doğal görüntüyü bir türlü kafamda yakalayamıyorum

  • jesika
    17.02.2021

    kalitesiz laminat parkeler zaten zamanla gıcırdamaya ve renkleri solmaya başlıyor. eğer her birkaç yılda bir parke değiştirmekle ve usta kaprisi çekmekle uğraşmak istemiyorsanız bir kere yaptırın ve olması gerektiği gibi yaptırın. paranız yetmiyorsa da yeteceği zamana erteleyin ama ucuza kaçmayın

  • okutay
    31.08.2020

    istediğiniz kadar derzli ya da derzsiz parke seçin, parkenin doğasında suya karşı dayanıklı olabilmek gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. bu yüzden yere damlayan en ufak birkaç damla suyu bile erinmeden silin, yoksa şişe parkelerinizi düzelttirmek için tümünü söktürmeniz ve yeniden yaptırmanız gerekir

  • saray38
    09.08.2020

    hadi müstakil bir evde zemini düzlemek için çimento ya da beton dökülmesini anlarım da eski apartman dairelerinde eğimli zemin problemi nasıl çözülebilir? bence eğer bu tümsekler çok lokal yerlerde kalıyorsa o sınırlı alanlara basamak yapılabilir ama tüm odayı düzlemek çok zor

  • bostonlu
    09.08.2020

    eğer zemininiz tam olarak düz değilse birkaç hafta ya da ay sonra parkede tümsekler ve kabartılar ortaya çıkmaya başlıyor. odanın içinde resmen parke üzerinde yokuş çıkıp iniyor gibi hissediyorsunuz ve bastığınız her bir nokta da gıcırdayarak ses yapmaya başlıyor. bu yüzden ilk yapılması gereken şey zeminin düz olup olmadığını kontrol etmek

  • afrasyab
    19.07.2020

    üzerine ince bir halı koyarsanız çocuklar için koşup koşup üzerinde kayacakları çok eğlenceli bir oyun alanı elde etmiş olursunuz, arada evde kimse yokken siz de çaktırmadan kayabirsiniz :) şaka bir yana dikkatli olmanızda fayda var çünkü bazı parkeler gereğinden fazla kaygan oldukları için üzerinden uçmanız işten bile değil

  • afacan
    19.07.2020

    kışın eğer eviniz ısınmıyorsa üzerine ince bir halı atarak ısınabilirsiniz ama yazın laminat parke üzerinde çıplak ayakla gezdiğinizde laminat parke seçimi yaptığınız için çok memnun olursunuz. olur da halıfleks yapacak olursanız yazın sizi boydan boya halının kavurucu sıcağından koruyabilecek herhangi bir düzenleme mümkün değil

  • kaptan64
    27.06.2020

    ahşap parke sahibi olmak her zaman çok daha güzel bir his. çıplak ayakla basmak da keyif verir, görünüm olarak da en kral laminat parkeden misliyle güzel görünür. gel gör ki düzenli parke bakımını yapmadıktan sonra ahşap parke sahibi olmak demek dert sahibi olmak demektir. çizilir ve gıcırdar, tamirine de bir dünya daha para isterler

  • ultrack
    20.03.2020

    virüsün zemine yapıştığı, bu yüzden de dışarıdan gelirken eve girmeden ayakkabılarınızı dışarıda bırakmanın bir süre iyi bir alışkanlık olacağını söyleyenler var. ayakkabasını dışarıda bırakmayı vasat bir hareket olarak gören insanların sağlık gereği bile olsa bunu yapabileceklerinden şüpheliyim ben

  • hburkek
    20.03.2020

    ayakkabı fiyatlarına son zamanlarda biraz olsun baktıysanız spor ayakkabıların bile 300-400 TL'lerden başladığını görebilirsiniz. apartmanda yaşıyorsanız ve çok elit bir muhitte de değilseniz bence kapıdan girer girmez ayakkabılarınıza alkollü bir sağlık uygulaması yaparak saat başı kapıyı açıp acaba dışarıda bıraktığım ayakkabılar helen duruyor mu paranoyası yaşamaktan kurtulmuş olursunuz

  • eml60
    18.03.2020

    halıflex kullanmak da hem temizlik açısından çok uğraştırıcı, hem de evde çocuk varsa halıya düşen ufak şeyler ya da takılan kıl tüy derken sağlık açısından da çok iyi bir seçim değil. hele bir de evde tüylü bir evcil hayvan besleme durumu varsa her gün o halıyı silseniz her gün bir topak tüy ve yün çıkar

  • esrayilmaz
    18.03.2020

    laminat parkeler yaz aylarında evde çıplak ayak gezmek için çok doğru zeminlerdir ama kışın evin yalıtım ve ısınma problemleri var ise bu sefer üzerine halı sermeden zeminin soğukluğu bir türlü azaltamazsınız. ıslak mutfak zeminine ve parke üzerindeki halı kadar da çirkin bir şey yok bence. yani evin ısınma durumuna dikkat etmeden parke yaptırmayın, gerekirse halıfleks yaptırın

  • taşkın
    14.09.2019

    1+1 evlerde bile parkenin nerede olduğuna göre insanlar bastıkları hangi alanın neresi olduğunu anlayabiliyorlar. mutfak ile salonun birleşik olduğu salonlarda salon olarak kullanılması gereken yerlerin zemini laminat parke olurken mutfak olması gereken yer ise zeminindeki ıslak zemin ile ayrılıyor ve bu eve çok hoş bir hava katmış oluyor

  • mahir
    10.07.2019

    biz de seçim yaparken zorlananlardanız. kanserojen madde en az bulunan çeşidi olan mavi melek laminat parkeden aldık. geçenlerde yağmurda birkaç saat su altında kalsa da şişme yapmadı. kendi cinsi mi kaliteli yoksa biz mi kalitelisini seçtik bilemiyorum fakat normal bir laminat olsaydı çoktan şişerdi.

  • panpiş
    09.04.2019

    iyi yönden bakarsanız da gıcırdayan parke demek hırsız caydırıcı unsur bulundurmak demek, en kalifiye hırsız belki elektrik sistemlerinizi ya da internet kablolarınızı saf dışı bırakarak en pahalı güvenlik sistemlerini aşabilir ama gıcırdayan parkelerin üzerinden uçarak geçemez :p özellikle de müstakil evlerde oturup merdiveni parke olanlar için süper bir caydırıcı ve uyarıcı

  • duyguyksl
    09.04.2019

    özellikle de alt katta oturan apartman sakinleri varsa kendi evinizde dikkatli yürümek zorunda kalmak çok gıcık bir durum, hele çocuklar da varsa evde anlatsan da dinlemezler, neyse halen halı temizliği yapılan günlere kıyasla parke kullanmak daha iyi

  • nakliyatciyim
    09.04.2019

    sadece laminat parkeler değil, orijinal ahşap parkeler de olsa su ile uzun süre temas ederse şişme eğilimi gösteriyorlar, ses yapma sıkıntısı benzer şekilde onlarda da oluyor çünkü alt taraflarından çürümeye başlıyorlar ve dizilimleri bozuluyor. ahşap parke zaten bakımı açısından da daha çok zaman gerektiren ve masraflı bir parke çeşidi olduğu için artık eskiden olduğu kadar tercih edilmiyor

  • vuplus
    09.04.2019

    laminat parkelere su dökmeme konusunda çok titiz olmak gerekiyor çünkü hemen şişiyorlar, şiştikten sonra ise hemen birbirleri ile daha fazla temas eder duruma gelip şeklen bir yerlerden kabarıyorlar ve gıcırdamalar başlıyor, siz siz olun dikkatli olun

  • aysen
    15.03.2019

    o kadar güzel ve şık modeller var ki insanın aklı kalıyor fakat sağlık açısından düşününce hele bir de emekleyen bir bebeğiniz varsa tek düşündüğünüz onun sağlığı oluyor. mavi melek laminant parke seçerken şıklık değil sağlığınızı düşünün derim.

  • çilegah
    15.08.2018

    laminatı derzli ya da derzsiz seçmek konusunda bile henüz karar veremedim, daha renkler ve kalitesi konusuna sıra bile gelmedi

  • aramo
    07.12.2017

    süpürgelik arıyorum fakat laminat parke ile uyumlu olmasını istiyorum. bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

  • justme
    12.11.2017

    laminat parke döşemesi kolay diye söylendiğinden her önüne gelen döşerim diyor. lütfen usta ellere bırakın alt zeminini doğru ayarlayamadıkları zaman kırılmalar çatlamalar oluyor. sonra belli bir kısma kadar olan kırılmış yeri onarmak hem maliyetli hem de yorucu oluyor. bir kere yapılsın adam akıllı yapılsın.

  • eleman41
    06.11.2017

    tam da güzel bir laminat parke seçtiğimi düşünürken tüm fikirlerimi tersine çevirdiniz. şimdi en başa dönüp sadece mavi melek sertifikalı laminat araştırıyorum. teşekkürler.

  • oya
    27.10.2017

    merhaba, mavi melek amblemli laminant parke nereden bulabiliriz? parkecilerde genellikle yerli ürünler var. bunlarda da sertifika yok.

  • izmir1987
    21.10.2017

    ahşap parke satın alamıyorsanız laminat parke seçerken deseninden renginden önce "mavi melek" sertifikası aranmalıdır. en azından sağlık açısından tehlikeli kimyasalları minimuma indirmiş olursunuz.

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.