Mevsimlerin Oluşması
Dünya Güneş'in etrafında dolanırken, Güneş'e daha yakın olan yarımküre, Güneş'e dönüklüğü yavaş yavaş azaldığından, sonunda kış mevsimine girer; diğer yarımkürede ise yaz olur. Güneş ışınları, Haziran ayında Yengeç Dönencesi'ne en dik açıda düşerken Oğlak Dönencesi'ne daha eğik düşer. Aralık ayında ise tam tersi olur.
Güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik düştüğü yerlerde sıcaklık değerleri daha yüksek olur. Ancak küre şekli nedeniyle, Dünya'ya güneş ışınları farklı eğim açılarıyla düşer. Bu da ışınların daha geniş bir alana yayılmasına ve etkilerinin azalmasına neden olur.
Güneş ışınlarının yere düşmeden önce Dünya'nın atmosferinde kat ettiği yolun uzunluğu da sıcaklık değerlerini etkiler. Güneş ışınlarının atmosfer içerisinde aldığı yol uzadıkça yeryüzüne ulaşan enerji miktarı azalır ve bu durum sıcaklığın daha düşük olmasına yol açar.
Diinya'nın Güneş etrafında bir tam dolanışı bir yıl sürer. Bu dolanma sürerken Dünya'nın farklı kısımları farklı miktarlarda ısı ve ışık alır. Bu da, mevsimlerin (ilkbahar, yaz, sonbahar, kış) oluşmasına neden olur.
Dünya, Güneş'in etrafında, belirli bir açıdaki bir eğimle dolanır. Bunun anlamı, yılın iki anı dışında, bir yarımkürenin diğer yarımküreye oranla Güneş'e daha dönük olmasıdır. Güneş'e dönük olan yarımküre diğerine oranla daha fazla ısı ve ışık alır. Bu nedenle bu yarımkürede mevsim yazken, diğer yarımkürede kış olur.
Haziran ayında mevsim Kuzey Kutup Bölgesi'nde yazdır. Sıcak havalar, yalnızca altı ile sekiz hafta arasında sürer.
Artık Yıl Nedir?
Dünya, Güneş etrafında hareket ederken geçen süreye bir "güneş yılı" denir. Bir güneş yılı 365,26 gündür, ancak takvim yılımızı tam günlerle hesaplamak daha kolay olduğundan bu rakamı 365'e yuvarlarız. Ondalık kısmı hesaplamak için takvim yılımıza her dört yılda 1 gün ilave ederiz. Bu yıllar, "artık yıl " olarak adlandırılır. İlave gün, Şubat ayının 29'uncu günüdür. Bununla birlikte, bu ekleme de aradaki farkı tam olarak ortaya koymaz. Bu yüzden, çok nadir olarak, bu ilave gün takvime eklenmez.