30.05.2013

Mülakat Örnekleri

Mülakat Nedir?

Kişilerin bir işyerinde çalışmak amacıyla başvurusunu takiben, işverenin işi talep eden kişiyi tanımak ve yeterliliğini ölçmek amacıyla yaptığı görüşmelere mülakat adı verilmektedir. Mülakatlar bire bir ya da grup mülakatı şeklinde yapılabilir. Bu yazıda da amacım, durumu her iki taraf açısından da değerlendirerek, hem mülakata girecek kişilere bir tavsiyeler kılavuzu hazırlamak, hem de işverenlerin daha etkili sonuçlar üreten mülakatlar hazırlamasına yardımcı olabilmektir.

Öncelikle mülakatın amacını kavramakla başlamak, süreci daha iyi kavrayabilmemiz açısından faydalı olacaktır. İşvereni ve işe başvuran kişileri birer taraf olarak değerlendirirsek, her iki tarafın da karşı tarafın beklentilerini bilmesi, aradaki iletişim kopukluğunu kaldırarak çok daha verimli sonuçlara yol açacaktır kanaatindeyim.

Mülakatın Amacı Nedir?

İşveren açısından mülakatın amacı, başvurular içerisinden en faydalı çalışanı bulmak olmalıdır ancak burada fayda kelimesinin içeriğinin de anlaşılması gerekmektedir. Bu sebeple işveren, daha iş ilanını vermeden önce ihtiyacını çok iyi analiz etmelidir. Bu ihtiyaçlara aşağıdaki örnekler verilebilir:

- Arge departmanımda çalışan sorumlıu aynı zamanda reklam ile de uğraştığı için, asıl uğraşı olan araştırma/geliştirme işlerine yeterli birim zamanı ayıtamamakta, bu sebeple reklam departmanı kurarak arge departmanı ile iletişim içerisinde olabilecek, uyum içerisinde çalışabilecek ve sunum yeteneği güçlü bir çalışana ihtiyacım var.

- Yüksek konsantrasyon gerektiren bir mesleğin ticari faaliyetini yürüten bir firmam var ve çalışanlarım, daha verimli çalışabilmek için dikkatleri dağılmadan çalışmaya ihtiyaç duyuyorlar. Eğer işveren olarak çalışanlarımın zaman kaybetmesine yol açan unsurları giderirsem, daha verimli çalışabilirler. Bu sebeple ofise çay/kahve hazırlaması ve temizlemesi için bir görevli tutarsam, çalışanlarım masalarından kalkmaya ihtiyaç duymadan daha verimli çalışabilirler.

- İşverenim ancak idari yeteneklerimin sınırlı olduğunun farkındayım. Benimle diğer çalışanlar arasında motivasyon ve kontrol işlemlerini gerçekleştirebilecek bir idareci (CEO) alırsam, kurumumun başarısı artar.

İşveren açısından ihtiyacın net olarak belirlenmesinden sonra, ihtiyaca yönelik kriterlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu kriterlerin teknik kısımları, meslekten mesleğe değiştiği için, ben her çalışanda standart olarak bulunması gereken diğer unsurlardan bahsetmek istiyorum. Bu detaylar, ister çaydan sorumlu olsun ister muhasebeden, her çalışan için muhakkak aramanız gereken kriterler olmalı.

Bir Çalışanda Standart Olarak Aranması Gereken Kriterler

- İletişim becerisi güçlü çalışanların ekibe katılması, hem kurum içi personel arasında daha kaliteli bir armoni yakalamanızı sağlayacaktır, hem de gerektiğinde dışarıda (iş toplantılarında, kendi arkadaşlarına vb.)  kurumunuzu daha iyi temsil edebilecektir.

- İşe alacağınız kişinin, asıl amacının finansal getiri sağlamak olduğunu sakın gözardı etmeyin. Geçmişte başarı sağlamış insan kaynakları yönetimleri de para ve huzur ikilisinin katsayıları arttıkça, başarıya ulaştıklarını vurgulamışlardır. Bu sebeple, bir yüksek maaşlı ve iyi motive edilmiş çalışanın, iki düşük maaşlı personelden daha fazla fayda sağlayabileceğini aklınızda bulundurun.

- Art niyetli insanların varlığı, tüm kurumlar için yıkıcı sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple kağıt kalemi bir kenara koyarak mülakata alacağınız insanları gerekirse tecrübelerinizle ve altıncı hissinizle iyi gözlemlemeye çalışın. Referansları ile iletişim kurarak geçmiş kariyerini dikkatli inceleyin. Daha önce çalıştığı kurumlarda uzun süreli çalışıp çalışmadıkları da yol gösterici olabilir.

- Neşeli bir çalışma ortamı kurmaktan çekinmeyin. Güleryüzlü yeni çalışanlar, mevcut çalışanlarınız açısından da iyi sonuçlar doğuracaktır.

Mülakat Cevapları

Yazının buraya kadarını okuyan ve işveren olmayan okuyucular sanmasınlar ki bütün ipler işverenin elinde. Unutmayınız ki, herhangi bir kurum, tüm departmanları aynı anda başarı gösteremediği sürece mevcudiyetini sürdüremez. Dolayısıyla aslında bütüm ipler sizin elinizde. Başarılı bir çalışan olursanız hem kurumunuza sağladığınız fayda artarak bu size kariyer olarak geri dönecektir, hem de sektörde aranan kişi konumuna gelirsiniz.

Mülakatın karşılıklı bir tanışma ve değerlendirme süreci olduğunu hatırlatarak, aslında sizin de bir işverende ve kurumda aramanız gereken kriterler olduğunu bilmenizi isterim. Mülakatta sizin de soru sorma hakkınız olacaktır ve alacağınız yanıtları titizlikle değerlendirmelisiniz.

Bir Kurumda Standart Olarak Aranması Gereken Kriterler

- Bir çalışan, öncelikle işe gireceği kurumun kurumsallığından ve karar alma mekanizmasının demokratik olarak işler vaziyette olmasından emin olmalıdır. Küçük ölçekli ve tek başlı yönetime sahip kurumlar, uzun vadede huzurunuzun kaçmasına sebep olabilir.

- Kurumun size sunduğu kariyer planını iyi inceleyin. Eğer mevcut bir kariyer planlaması yoksa diğer opsiyonları gözden geçirin.

Mülakat Tavsiyeleri

- Mülakata gitmeden önce, firma hakkında detaylı bir araştırma yapın. Faaliyet alanlarını, üretim yöntemlerini ve departman yapılarını kavrayarak mülakata girmeniz, size kocaman bir artı sağlayacaktır.

- Sade ve şık giyinmeye çalışın. Hafif ve güzel bir parfüm de sıkabilirsiniz.

- Görüşme yerine  dakika kadar erken gidin. Böylece sizden önce gerçekleşen mülakatlar hakkında fikir sahibi olabilir ve ek olarak iyi bir intiba bırakabilirsiniz.

- Olabildiğince sakin ve güleryüzlü olmaya çalışın, ama her duyduğuna peki ya da haklısınız diyen ir çalışanı hiçbir kurum istemez. Güleryüzlü olmak ile düşündüğünü ifade etmemek bambaşka şeylerdir.

- Kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışın. Mülakata gitmeden önce “ben bu kuruma ne katabilirim” araştırmasını iyi yapın ve mülakatta da onlara birşey katabileceğinizi hissettirin.

- Bilmiyorum demekten çekinmeyin. Bilgi sahibi olmadığınız konular hakkında laf kalabalığı ile konuyu saptırmaya çalışmak faydanıza değil zararınıza olacaktır.

- Üst kısımda kalan işveren ihtiyaçlarını da anlamaya çalışın, bu size empati yeteneği katacaktır.

Mülakat Videoları

Mülakata katılmada önce, youtube benzeri video sitelerinden Türkçe ya da yabancı mülakatları izlemeniz, hem mülakat korkunuzu yenmenize yardımcı olacak, hem de mülakatta karşınıza çıkabilecekler hakkında size bir ön bilgi verecektir. Bu sebeple, mümkünse başvurduğunuz kurum hakkında, yoksa da benzer sektörde faaliyet gösteren kurumların mülakat videolarını araştırarak izleyebilirsiniz.

İş Mülakat Soruları

İyi planlanmış bir mülakatta, işverenin asıl amacı, firmasına çalışkan, uyumlu ve huzursuzluk getirmeyecek çalışanlar katmaktır. Bu sebeple geçmiş kariyeriniz, eğitiminiz ya da kişiliğiniz hakkında muhtelif sorular ile karşılıklı iletişim salanacaktır. Çoğu kurum tarafından uygulanan mülakat sistemlerinde aşağıdaki sorular ölçme ve değerlendirme amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır:

Sözlü Mülakat (Mülakat Soruları/Mülakat Örneği)

- Bu işi neden istiyorsunuz?

- Sizi neden firmamıza almalıyız?

- Bize ne katabilirsiniz?

- Kendinizde zayıf bulduğunuz yönleriniz nelerdir?

- Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?

- Kariyer hedefleriniz nelerdir?

- Diğer adaylardan farkınız nedir?

- Önceki işinizden neden ayrılma istiyorsunuz?

- Kendinizi en yakın arkadaşınızın gözünden anlatabilir misiniz?

- İyi bir işvereni nasıl tanımlarsınız?

- Bu mesleği neden seçtiniz?

Mülakat Sınavı

Sıklıkla karşılaştığım bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek adına bu başlığı açma gereği duydum. Öncelikl mülakatın bir sınav değil, uzlaşma toplantısı olduğunun bilinmesini isterim. Sınav, başarılı sonuç alınması halinde geçilen bir ölçüm tekniğidir ancak mülakat, iki tarafın birbirini tanımaya çalışarak karşılıklı uzlaşmaya çalışması olarak düşünülmelidir.

İşverenin, teknik bilgi ölçümü yapmak amacıyla kişileri kağıt üzerinde tabi tutabilir, ancak bu testin mülakat olarak adlandırılması doğru olmayacaktır.

Mülakat Sonuçları

Her ne kadar kamu kurumları ya da bazı kurumsal firmalar tarafından açılan pozisyonlara ilişkin mülakat sonuçları online olarak açıklanıyor olsa da, sizlere açıkça söylemeliyim ki, başarısızlıkla sonuçlanan mülakat sonuçları sıklıkla paylaşılmazlar. Başka bir deyişle eğer başvuru yaptığınız bir iş ile ilgili size belli bir süre herhangi bir dönüş yapılmadıysa, bunu başvurunuzun kabul edilmemiş olması şeklinde yorumlayabilirsiniz. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada benzer şekilde yapılan ve iş talep edicileri tarafından belirsizliğe bağlı olarak yıpratıcı olabilecek bu uygulama, kurumların “sizi istemiyoruz” diyememesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple ilgilendiğiniz sektör ve pozisyon için kendinize peşine n B ve C gibi şıklar da yaratarak, işsizlik depresyonuna girmemek adına ivedi olarak diğer opsiyonları değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

İngilizce Mülakat

Yabancı yatırımcıların büyük sermayeler ile çoğu sektörde büyük oyuncu konumuna gelmeleri sonucu, İngilizce hemen her branş için vazgeçilmez bir ihtiyaca dönüşmüştür. Yurtdışı bağlantılı firmalar da dünya üzerinde dağılmış farklı bölgeler arasında toplantı, eğitim ya da haberleşme ağlarının daha etkin organizasyonu ya da ortak iletişim dili kullanılması amacıyla iş talep edicilerinin İngilizce dilini çok iyi biliyor olmalarını sıklıkla şart koşmaktadırlar. Milli hastalığımız olan “biliyorum ama konuşamıyorum” sendromu işte bu noktada baş göstermektedir.

Yapılacak yazışma ve toplantılarda yeterli anlaşılabilirlik düzeyinde İngilizce’yi kullanıp kullanamadığınız, bazen yazılı sınavlarla, bazen de İngilizce sözlü mülakatlarla tespit edilmektedir. Bu sebeple, sektörünüz ile bağlantılı olarak İngilizce ihtiyaç düzeyinizi belirleyerek yeterli düzeye getirmeye çaışmanız, kariyeriniz için çok önemlidir.

Mülakat Teknikleri

Davranış belirleyici mülakatlar, panel mülakatları ya da grup mülakatı gibi teknikler yardımıyla, işverenler kurumları için en uygun iş talebini seçmeye çalışırlar.

Grup Mülakatı

Katılımcıların aynı ortama alınarak, adaptasyon, liderlik vasfı, uyumluluk, etki, esneklik, yenilikçilik, motivasyon, karar alma yeteneği, kriz yönetimi, stres yönetimi, ikna edebilme yeteneğirisk ama, süreç belirleme, duyarlılık, stratejik düşünebilme, krarlılık, sunum becerileri gibi yetilerin başvurular arasında kıyaslama yoluyla ölçüme tabi tutulduğu mülakat türüdür.

Yüksek Lisans Mülakatı

Lisansüstü eğitim veren üniversite bölümleri ya da enstitüleri tarafından uygulanan mülakatlardır. Kimi yüksek lisans mülaatları sözlü olarak gerçekleştirilirken, kimi mülakatlar da bilim sınavı olarak gerçekleştirilmektedir.

Geçmiş eğitiminiz, neden lisansüstü eğitim almak istediğiniz ve kariyer hedefleriniz gibi konular üzerinden yapılan bu mülakatlar için başvuruln bölüm/bilim hakkında detaylı bilgi sahibi olunması yerinde olacaktır.

Polislik Mülakatı Nasıl Yapılır? (PMYO/POMEM Mülakatı)

Polislik mülakatı bir grup aşamadan oluşmaktadır.

Katılımcılar öncelikle fiziki yapıları hakkında bilgi sahibi olunabilmesi amacıyla fizik mülakatı adı verilen bir teste tabi tutulurlar.

Daha sonra ise bir grup polis tarafından katılımcılar sözlü mülaata tabi tutulurlar. Bu mülakatta tarih, genel kültür, mantık gibi konu başlıkları altında katılımcılara sorular yöneltilir.

Polis Mülakat Soruları

Soruların genel yapıları aşğıdaki gibidir:

- Atatürk’ün ilkeleri

- Polislik mesleği hakkındaki düşünceler

- Güncel konular hakkında sorular

- Genel kültür ölçümü amacıyla bazı kavramlar hakkında sorular sorulabilir.

Ziraat Mülakat Soruları

Ziraat Bankası’na yapılan başvuruların değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bazı sorular aşağıdaki gibidir:

- Hangi bakanlıkta hangi bakanın görev aldığı

- Ziraat Bankası yönetim kadrosuna ilişkin sorular

- Türkiye ekonomik rakamlarına ilişkin sorular

- Bankacılık sektörüne ilişkin tanımsal sorular

Askeri Mülakat

Askeri lise mülakatları da, hakkında kısaca bahsedilmesi gereken bir diğer mülakat uygulaması.

Askeri lise mülakatları, sağlık kontrolü, spor mülakatları ve en son sözlü mülakat aşamalarından oluşmaktadır.

Sözlü mülakatta ise adaya yöneltilen soru yapıları genellikl aşağıdaki gibi olmaktadır:

- Adaydan kendisini ve ailesini tanıtması ve bilgi vermesi istenir

- Kişiden neden askerlik mesleğini seçmek istediğine ilişkin kapsamlı bir açıklama istenir

- Türkiye Cumhuriyeti tarihine ilişkin önemli tarihler ve olaylar hakkında sorular sorulur.

 

Mülakat Örnekleri
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 15619 kez okundu

30.05.2013 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • lazpart
    02.09.2021

    mülakatta maaş sormaya çekinecek bir durum yok bence onlar söylemese de siz mutlaka sorun. çok yüksek beklentilerden ya da önceki ayrıldığınız iştekine kıyasla çok düşük maaşlar teklif edilebilir ve bu durumda zaten mülakata girmek bile zaman kaybı olmuş olur

  • mariadolores
    07.08.2021

    yeni mezunları işe almak istememelerinin sebebi de bence yeni mezunların uzman olmamaları değil, referanslarının ve iş tecrübelerinin olmaması. önceki iş yerindeki karakteri, uyumu ve çalışkanlığı konusunda hakkında bilgi sahibi olunan birisi varken neden tamamen kapalı kutu olan birisini ekibe katmak istesinler ki?

  • ozcan
    07.08.2021

    dakikalar içerisinde hiç tanımadığınız birisini görüp de ekibinize uyum sağlayabilip sağlayamayacağı konusunda tahminde bulunabilmek hiç kolay değil, bir de bu kişiye kurumunuzun kaynaklarını, ticari sırlarını ve geleceğini emanet ettiğinizi düşünün ve makul sınırlar içerisinde aslında mülakatın tüm şartları içeren bir deneme olması gerektiğini tekrar değerlendirin lütfen

  • ilayda
    07.08.2021

    insan kaynakları çalışanlarının da karşılarındaki işe girme talebinde bulunan kişinin tedirginliğini, heyecanını ve stresini anlaması lazım. bir de yarım saat bekletmeler, stres testi yapmalar ve saçma sapan sorular sorarak sınırlarını tespit etmeye çalışmalar falan bence hiç hoş davranışlar değil

  • Yunus Şerbetçi
    09.04.2021

    artık mülakat dediğimiz süreç de pandemi dolayısıyla evrim geçirdi, herkes evinden uzaktaki şirketlerle görüşebiliyor ve yol parası ya da kuru pasta alma derdi sona erdi. bence ik departmanları da bu durumdan son derece memnundurlar, yoksa o kadar kişi ile sürekli görüşme yapmak çok riskli olurdu

  • batu4545
    04.12.2020

    İnternet olmasa, google olmasa ve tabii siz olmasanız ey yazarlar, eminim mülakatım çok zor geçerdi. Çünkü burada yazdığınız sorulara hazırlanırken kendim de a o zaman şöyle de bir soru gelebilir mantığıyla hareket ettim ve ona göre bakış açım değişti ve genişledi. aynı sorular elbette sorulmadı fakat mantığı aynıydı. Benim tavsiyem kendinizi çok iyi ifade etmeniz yönünde olacak.

  • enstantane53
    26.12.2019

    kurumsal şirketlerde mülakat yapıları da şeffaf ve öngörülebilir oluyor. kişisel bilgiden ve yetenekten öte kişilik ve potansiyel analizleri yapılıyor ve işe giren insanlar da iş yükü anlamında başından sonuna nelerle karşılaşacakları konusunda yeterlice bilgilendiriliyorlar. ama özellikle küçük aile şirketlerinde oldukça kötü niyetli olaylar yaşanabiliyor. işe girmeden bunu fark ettirebilmesi açısından bu da incelenmeli bence

  • taşkın
    16.10.2019

    artık işe girmek o kadar zor ki siz gece gündüz çalışıp sınavlardan yüksek not alın sonra birileri tanıdığı olduğu için yani kısacası ve kibarcası referansı olduğu için sizin önünüze geçsin. olacak iş mi bu? nerede sizin emekleriniz nerede umutlarınız ve size güvenen yakınlarınızın hakkı nerede?

  • izmir1987
    31.07.2019

    eğer yeni işe girecek birisi iseniz zaten sizin bilgi birikiminizle değil bir şeyler öğrenme becerisine ne kadar sahip olabildiğinizle ilgilenirler. Elbette bundan da önce kişilik yapısı ve ekip çalışması için uyumluluk da çok önemli. eğer yönetici birisini arıyorlarsa yine teknik bilgiden çok iletişim ve liderlik vasıfları önemli. ancak deneyimli teknik eleman iseniz o zaman teknik mülakat ve geçmişte ne uygulamalar yaptığınızla ve uzmanlıklarınızla ilgilenirler

  • senan
    20.07.2019

    öncelikle kıyafetinizi orada çalışanları gözlemleyerek seçmenizde fayda var. ilk girdiğiniz anda sizi kendilerinden biri gibi hissetmeleri iyi olacaktır. bundan da önemlisi özgüveninizi asla ve asla kaybetmemeniz. bilgi sorusu sormadıkları sürece ve siz de diğer sorularda tökezlemediğiniz müddetçe iş tamamdır.

  • cuneytmertayak
    06.04.2019

    bence mülakat yapan kişiler buraları okuyup soruları ya da soruş şekillerini değiştirmişler yani kendilerini her geçen gün daha da geliştiriyorlar. çünkü 2 sene önce buradaki sorulara benzer sorular ile karşılaşmışken şimdi girdiğim mülakatlarda sorular uzaktan yakından ilgili değil.

  • aky
    18.01.2019

    ik'cıların temel görevi işini iyi yapan insanlar bulmak değil, öncelikle takım çalışmasına uyumlu insanlar bulabilmektir. Ancak örneğin müdür gibi bir pozisyona da aman efendim tabi efendim diyen aşırı uyumlu birisi uygun olmayacağı için potansiyel çalışanı mülakatta test etmek bilinen bir ik yöntemidir

  • ahmet50
    18.01.2019

    mülakatlar, karşılıklı olarak iki egolu taraf olması durumunda amacı dışında gereksiz bir ortama dönüşebiliyor. Çoğunlukla insan kaynakları tarafının sorduğu sorularda bir teknik ya da yöntem olmadığını düşünüyorum, işini bilinçli yapan sayısı her alanda olduğu gibi burada da çok az

  • kanuni
    03.01.2019

    uluslararası firmalarda aşama aşama mülakat yapıyorlar, birkaç mülakat sonra uzak doğulu firma yöneticileri ile mülakat yapmanız gerekebilir mesela, bir komedyenin de dediği gibi çin'liyi gördün mü işi aldın demektir, adam o kadar işinin gücünün arasında sana zaman ayırıyorsa belli ki şirket sende bir potansiyel görmüş demektir

  • mmaajjesty
    29.11.2018

    kriz ortamı derinleşirse o birbiriyle geçinemeyen şirket sahibi kardeşler bile üç kuruş para için ağız kokusu çekebilirler, varken insan şımarmayı seviyor nedense ama olmayınca da bir anda asıl ihtiyaçlar dank ediyor kafalarına

  • star_hasan
    29.11.2018

    bir çalışan aslında mutlu olmak için öyle ahım şahım şeyler beklemez, bir kere harcadığı emek ve zamanın karşılığını maddi olarak alabiliyorsa bir de çalışma ortamında huzuru yerindeyse zaten bir yaştan sonra hayal kurmayı da bırakacağı için daha iyisini bulamayacağını bilir ve en verimli şekilde işini yapmaya çalışır

  • aybike
    29.11.2018

    yabancı kurumsal şirketler çalışanlarını marka kimliği ile iç içe işleme konusunda çok başarılı örnekler sundular, insanlar gerçekten de çok komik paralara o şirketlerin çalışanları olmayı ve haftada 60+ saat çalışmayı seviyorlar. Bunu anlamam henüz mümkün olmasa da bu kurumsallıktan çıkmış birisinin de 3 kavgalı kardeşin yönettiği osb atölyesinde mutlu olması beklenemez haliyle

  • sadık
    29.11.2018

    ben de insan kaynaklarına sen dersem dediğiniz örnek daha anlamlı olurdu ama bence ik çalışanları mülakatta biraz da sabır ve sinir yönetimi testi yapmış oluyorlar kendi kafalarınca

  • ihsan.öztaş
    29.11.2018

    sen siz konusu herkesin kendi hassasiyetinde olan bir konu, esnaf adam herkese sen der hiçbir müşterisi de bozulmaz, herkes de esnafa sen der adamın aklına bile gocunmak gelmez, ama bir beyaz yakalı bir başka beyaz yakalıya direk olan sen deyince nedense ortam geriliyor. Bu kadar da takılmayın

  • sadık
    29.11.2018

    işe girecek kişi de öncelikle hangi aşamada başvuru yapıyor olursa olsun saygı görmek istiyor, mülakat da bunun ilk aşaması. Mesela ben halen senli benli konuşan insan kaynakları çalışanlarını yanlış bulmaktayım

  • caner.bagci
    20.11.2017

    En önemli şey kendine özgüveni olup olmadığıdır mülakatta. Pısırık bir yapınız varsa mümkünse mülakat olmayan bir iş arayın kendinize.

  • cerkez70
    22.05.2017

    bana garip garip sorular sordular ne olduğunu hatırlayamıyorum bile o kadar dumur oldum sanırım soruları duyunca.

  • S.Uluçay
    19.01.2017

    çok işime yaradı benim verilen bilgiler. sayenizde rahat bir mülakat geçirdim. emeği geçen herkese çok teşekkürler.

  • metro turizm'de ne şekilde mülakat yapıldığını çok merak eder oldum. bugüne kadar saygısız ve çok kaza yapan şöförleriyle bilinen firma bu hafta itibariyle yepyeni rezilliklere imza etti. bu nasıl bir insan kaynakları yönetimidir merak ediyorum

  • mehmet eryılmaz
    03.01.2016

    Merhaba bir hafta sonrasina mulakata cagrildim ozel bir firmada istanbulda ne yapayim ne tavsiye edersiniz?

  • wanted2
    21.11.2014

    insanlar mülakatı yapan tarafa geçince mülakata girenin halinden anlamamaya başlıyorlar ama, sanki onca yılın hıncını çıkarırmışçasına sert olan insanlar da var

  • ruzgar123
    26.09.2014

    mülakatı değerlendirenlerin de sizin geçtiğiniz yoldan geçtiğini bilmeniz sizi rahatlatabilir

  • guldane
    22.08.2013

    aman deyim maaşın yazmıyorsa sözleşmeye imza atma. Sonra ne alacağını bilemeden 1 ay boşa çalışırsın benden söylemesi.

  • narin
    16.08.2013

    Kurumlarda çalışmaya başlayacaksan buraların ücretleri zaten bellidir. Ama sen özelden bahsediyorsun sanırım. Onu da arkadaşın dediği gibi forumlarda sorark öğrenirsin ancak. Ya da utanmadan patrona sorarsın.

  • kara kiz
    06.08.2013

    Ben mülakata çağrıldığımda gitmeden önce forumlardan orada çalışanların maaşlarını öğrenmeye çalışmıştım. Özelden mesaj fln atmıştım. Geri dönen de oluyor dönmeyen de.

  • esprit
    03.08.2013

    Benim kafama takılan ücreti ne zaman sormalıyız? Sormalı mıyız? Diyelim anlaştık, tamam sizi işe alıyoruz sözleşmeyi okuyun, imzalayın dediler, okuduk ve ücret hakkında bişey yazmıyor ne yapmalı?

  • harun_emirhan
    30.07.2013

    Yazıda da belirtilmiş gerçi ama ben de yazayım istedim. Kıyafet seçimi çok önemli neticede ilk izlenim diye bir şey söz konusu.

  • limon
    21.07.2013

    yaaa bu kadar zorluyolar mı :( çok üzüldüm ama işi aldığına da sevindim açıkçası.

  • sedat_uzman
    19.07.2013

    Benim mülakatım çok iyi geçmişti havadan sudan konuşmuştuk, ne alan sorusu ne de zor bir şeyler. Sadece hangi okuldan mezun olduğum, bu şirkette hangi pozisyonlarda olabileceğim gibi klasik sorular vardı.

  • gevheryuruk
    11.07.2013

    sana işkence etmişler, yorumlar arasında bu kadar uzunu olunca dayanamadım okudum. Ben olsam işiniz de sizin olsun der kapıyı çeker giderdim heralde.

  • doğanateş
    06.07.2013

    Arkadaşlar ben özel bir banka mülakatına girmiştim ve beni ağlattılar, sen bayansın ileride görev için il değiştireceksin ne yapacaksın dediler, ben de işim gereği giderim tabi dedim. Peki evli misin dediler, böyle bir şey sormaya hakları var mı? Ben de hayır deyince erkek arkadaşın var mı? Onun işi gereği senin şehir dışına çıkman gerekirse ne olacak dediler? Duygusal mısın? İşine bunu yansıtır mısın? Ne kadar sık hasta olursun filan gibi sorular sordular. En sonunda ailenden biri hastalanırsa ne yapacaksın deyince dayanamadım gözlerimden yaşlar süzüldü. Salondan çıktım fakat sonuçlar açıklandığında işe alındığımı öğrendim. Biraz garip değil mi. Madem alacaksınız neden bu kadar zorluyorsunuz!!!

  • esenmell
    05.07.2013

    En garip soru bana sorulmuş sanırım; “bişey içer misin dediler” :) ben de çay istedim, bu sefer de şekerli mi dediler :) 2 şeker lütfen dedim ve işi kaptım :) sanırım kendime güvenip güvenmediğimi öğrenmek istediler :)

  • hakanbeys12
    03.07.2013

    Bana burası olmazsa nerelerde çalışmak istersin diye sorulmuştu. Ben de benim üniversiten beri istediğim tek yer burasıydı, son 2 yıldır çalışmalarımı hep bu şekilde yaptım demiştim.

  • adem36
    30.06.2013

    Alan bilgisi sorularını geçersek, bana en gıcık olduğum soru sorulmuştu “ neden seni seçmeliyiz?” ben sevmem ki kendimi övmeyi, geveledim bişeyler onlar da beni seçmedi. Yani bu soruyu sevin ya da sevmeyin hazırlıklı olun.

  • mehmet varol
    18.06.2013

    Aslında bu makalenin yorum kısmını blog sayfası gibi olsa da mülakata giren kişiler sorulan soruları yazsa?

  • hazal67
    11.06.2013

    Bence gayet bilgilendirici bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.

  • bostonlu
    05.06.2013

    Mülakatı yapan kişilerin istekleri çok değişken oluyor, evet burada yazılanlar güzel de herkese sökmez ki.

  • kartopum19
    03.06.2013

    Mülakata gitmeden önce kesinlikle o firma hakkında bilgi sahibi olun, bunun size yararı fazla olacaktır. Ben bu şekilde yaklaşarak çalıştığım firmayı ne kadar çok istediğimi, iyi bildiğimi mülakat yapan kişiye göstermeye çalışmıştım.

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.