Bir Grup insan Üzerinde Yapılan Psikolojik Deneyler ile ilgili Filmler
Çoğunlukla tek bir mekanda geçen, türüne çok sık rastlayamadığımız, içerik olarak da sınırları zorlayan ya da öngörülemeyen parametreler nedeniyle kontrolden çıkan psikolojik deneyleri konu alan 20 filmi sizler için listeledim. Bilmediğimiz benzer filmler için aşağıya yorum bırakabilirseniz rehber niteliğinde güzel bir makale olarak yıllarca kullanabiliriz diye umuyorum.
20. Circle (2015) (IMDB: 6.0)
Konusu itibariyle türün en özgün filmlerinden birisi. Bir grup insan bir odada uyanırlar ve birbirlerine dokunmalarının ve hareket etmelerinin yasak olduğu bir yapı içerisinde olduklarını anlarlar. Circle adı verilen sistem, 50 kişinin arasında en çok kimin hayatta kalmayı hak ettiğine insanların karar vermesi için onlara bir şans vermektedir.
19. The Kovak Box (2006) (IMDB: 5.9)
Fragmanı ile oldukça merak ettiren, izledikten sonra da daha güzel olabilirdi ama yine de izlediğime pişman değilim denebilecek filmlerden biri.
18. Unknown (2006) (IMDB: 6.5)
Hafızasını kaybetmiş 5 adam bir odada uyanırlar ve hayatta kalabilmek için kafalarındaki bir dizi sorunun yanıtını bulmak ve neyin ne olduğunu anlamak durumunda kalırlar. Tek mekanda geçen filmleri sevenler için güzel sayılabilecek seçeneklerden biri.
17. Nine Dead (2010) (IMDB: 5.5)
9 kişi kaçırılırak bir odaya konur ve birbirleri ile olan ilişki ile neden kaçırıldıklarını bulmaları istenir. Kurbanlardan her 10 dakikada biri öldürülecektir, bu yüzden hızlı olmaları gerekir. Özgünlük ya da sinematografi açısından çok matah bir film olmasa da türdeki filmlerin sayıca azlığı dikkate alındığında ilk 20’ye girer.
16. House of 9 (2005) (IMDB: 5.5)
Cube filmine benzerliği ile dikkat çeken, daha iyi yapılabilirdi denebilecek bir film. Türün tüm örneklerini tüketip de başka ne var diye arayanlar için denenebilir.
15. Devil (2010) (IMDB: 6.2)
Adını görünce ben bu filmlerden çok gördüm artık yeter diyesi geliyor insanın ama fragmanını izleyince aslında işlerin hiç de öyle olmadığı anlaşılmış oluyor. Asansör gerilimlerini seven izleyicilerin de izlemesinde fayda var.
14. The Jacket (2005) (IMDB: 7.1)
Adrien Brody’nin başrolünde olduğu oldukça başarılı bir film. Bir hata sonucu Akıl hastalıkları kliniğine gönderilen birinin doktorların deneylerine konu edilmesi fikri ile izleyiciye oldukça gergin bir 100 dakika sunuyor.
13. The Killing Room (2009) (IMDB: 5.7)
Dört kişinin bir psikolojik araştırmaya para kazanmak için başvurması ile başlayan ve zaman içerisinde deneyin farklı parametreleri olduğunu öğrenmeleri ile şiddetin dozajının arttığı filmlerden birisi. Kendini izletmeyi başarsa da daha iyi olabilirdi hissi uyandırıyor.
12. Truth or Die (2012) (IMDB: 5.6)
Parti yapmak için bir grup genç bir odaya kendilerini kapatırlar ancak partilerindeki bir yabancı, oyunlarını bir intikam meselesine dönüştürerek kabusa dönüştürür. Türün örneklerinin çok fazla olmadığı dikkate alındığında izlenebilecek bir film olarak değerlendirilebilir.
11. Compliance (2012) (IMDB: 6.4)
Gerçek bir hikayeye dayanan filmlerden bir diğeri. Bir restoran müdürüne, çalışanının hırsızlık yapmakta olduğunu söyleyen bir telefon gelir. Söylenenler aslında bir telefon şakasıdır ama sebebiyet verdiği sonuçlar ile izleyiciyi oldukça geren bir senaryoya dönüşür.
10. The Wave (2008) (IMDB: 7.6)
Nzi dönemindeki kitlesel çılgınlığın nasıl mümkün olabildiğini bugün biz bile anlayamıyoruz. Die Welle (Dalga) isimli gerçek olaylara dayanan bu film de öğrencilerine 2. Dünya savaşı dönemini daha iyi anlatmaya ve bu çılgınlıkların insanlar tarafından nasıl benimsenebildiğini öğretmeye çalışan bir öğretmeni ve öğrencilerini konu alıyor.
9. The Method (2005) (IMDB: 7.3)
İspanyol yapımı bir film. İş başvurusu için başvuran adaylar bir odaya kapatılması sonucu gelişen olaylar oldukça zekice bir senaryo ile işlenmiş.Çoğunlukla diyalog üzerinden geçen bu film, izleyiciye nefes aldırmadan kendisine bağlamayı başarıyor. Modern ve sanatsal bir kapitalizm eleştirisi olarak da yorumlanabilir.
8. Exam (2009) (IMDB: 6.9)
Kalifiye bir işe alım sınavında 8 aday bir odaya kilitlenir ve onlara sadece tek bir soru sorulur. Sınav kurallarının süre geçtikçe daha net anlaşılacağı ve insan psikolojisinin hangi durumlarda nelere nasıl tepki verebileceğinin çok net olarak işlendiği 100 dakikalık bir film.
7. 13 Tzameti (2005) (IMDB: 7.4)
Fragmanı izlendikten sonra filmin tamamının izlenmeden durulamadığı ender yaratıcı filmlerden birisi. Siyah beyaz olması da etkisini artıran özelliklerden birisi. Spoiler olmaması amacıyla yorumsuz olarak tavsiye etmekle yetiniyorum.
6. The Stanford Prison Experiment (2015) (IMDB: 6.9)
24 erkek öğrenci rasgele olarak mahkum ve gardiyan rolünü üstlenecekleri şekilde seçilirler ve hayali bir hapishaneye konurlar. Zimbardo deneyi olarak da bilinen ve Das Experiment filminin de konu ettiği rolü kabullenme davranışı üzerine çekilmiş başarılı bir yapım.
5. Cube (1997) (IMDB: 7.3)
Birbirinden tamamen farklı kişilik yapılarına sahip 6 kişi kendilerini tuzaklarla dolu küp yapısındaki bir labirentte bulurlar. Cube 2 ve Cube 0 filmleri de ilerleyen yıllarda filmin hayal gücünü daha da ileri taşıdı.
4. The Belko Experiment (2016) (IMDB: 6.1)
Türünün en underrated filmlerinden birisi, en az 7 üzeri bir puanı olması gereken bir film. Kolombiya’da faaliyet gösteren bir Amerikan şirketinin 80 çalışanı, aşırı güvenlikli binalarında mahsur kalırlar ve gizemli bir ses onlara hoparlörlerden ya ölmeleri ya da hayatta kalmak için öldürmek gerektiğini söyler.
3. Fermat's Room (2007) (IMDB: 6.7)
Birbirlerini daha önce hiç görmemiş 4 matematikçi tanımadıkları birisinden bir davet alırlar ve kendilerini bir odada bulurlar. Sonradan anlayacaklardır ki o odadan sağ çıkabilmek için birbirleri ile ne şekilde ilişkili olduklarını çözmeleri gerekecektir.
2. Battle Royale (2000) (IMDB: 7.7)
Gelecekte geçen bu filmde Japon hükümeti 42 lise öğrencisini bir adaya birbirlerini öldürmeleri için seçerek gönderir. Kurallar gereği sadece bir öğrenci hayatta kalmalı, kalan tüm diğer öğrenciler ise ölmelidirler.
1. Das Experiment (2001) (IMDB: 7.7)
Bir gazete ilanı ile 20 katılımcının bir kısmının mahkum, bir kısmının da gardiyan olarak gerçek olmayan bir hapishanede 2 hafta süreyle rollerini benimseme düzeylerini test etmek amacıyla yapılan bir psikolojik deneyi konu almaktadır. 2010 yılında çekilen ABD versiyonu yerine orijinal versiyonu olan Alman yapımı bu filmi henüz izlemeyenleriniz varsa tavsiye ediyorum.