12.05.2013

Sigara Nasıl Bırakılabilir?

Sigarayı Nasıl Bırakırım?

12 yıllık sigara bağımlısı olan ve sayısız başarısız denemelerin ardından 24 Nisan 2013 tarihinde sigaradan nefretle soğuyarak kurtulmuş bir eski bağımlı olarak bu makaleyi kaleme alıyorum. Amacım ise, internetten derlediğim bilgilerle de birlikte bu illetten nasıl kurtulduğumu paylaşmak.

Öncelikle bilmelisiniz ki, sigara ömrü kısaltmaz; yaşam kalitesini yok eder. Varsın 5 yıl az yaşayayım diyerek sigara içmeye devam eden sevgili dostlarım; evet daha az yaşayacağınız doğrudur, ama bu yaşantının son yıllarını hastane köşelerinde sevdiklerinize ve kendinize ızdırap çektirerek geçireceğinizin de farkında mısınız?

Sigaranın Zararları

-Sigaranın içerisinde bulunan nikotin, katran, karbonmonoksit gibi zararlı maddeler, solunum yollarınızı ve akciğerinizi tahrip eder.

-sigara, kandaki oksijen miktarını azaltarak damarlardaki kolesterol miktarının artmasına yol açar ve kalp krizine davetiye çıkarır.

-Yemek borusu ve midede kanamaya yol açabilir.

-Erkeklerde mesane kanseri oluşumuna yol açar.

-Pankreasta kansere yol açar.

-Ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar.

-Tat ve koku alma duyularını köreltir.

-Beyin hücrelerini öldürür açarak Alzheimer hastalığına yol açar.

-Gözlerde katarakt oluşumunu artırır.

-Vücutta aşırı yorgunluğa, strese ve uykusuzluğa sebebiyet verir.

-İktidarsızlığa yol açar ve sperm kalitesini düşürür.

-Cildi bozar

-Kemik erimesine yol açar

-Hamile kadınlar tarafından sigara içilmesi halinde, bebeklerinde %15’e kadar kilo kaybı ve zeka eksikliği görülür.

-Prostat kanserine yol açar.

Sigaranın Acı Gerçekleri

Sigaranın zararları ile ilgili onlarca video izledim ve Alan Carr’ın kitabı da dahil olmak üzere birçok makale ve kitap okudum. Çoğu geçici motivasyon sağladıysa da, sigara isteğim hepsinin önüne geçerek hep özgüven kaybına yol açtı. Ama bir video var ki, sigaranın yol açabileceği rahatsızlıkları öyle gerçekçi ve bilimsel yollarla izah ediyordu ki, bu sefer gerçekten korktum. Kendimden korkmasam da hastane köşelerinde sevdiklerimin bakımına muhtaç kalma fikri tüylerimin diken diken olmasına yol açtı. Sigarayı bırakmak isteyen dostlarım, bu videoyu izleyin, sevdiklerinize de izlettirin.

[Link kaldırıldı]

Sigarayı Bırakmak Neden Bu Kadar Zor ?

Sigara, içerisinde barındırdığı maddelerin yol açtığı fiziksel bağımlılığa ek olarak psikolojik bağımlılık da yaratır. Sigara üretimi yapan firmaların desteğiyle, gençleri özendirici film ya da reklamlarda sigara tüketilmesi de, insanların kendilerini film kahramanlarıyla sigara vesilesiyle özdeşleştirmesine yol açmıştır.

Sigarayı bırakan kişilerin bünyeleri nikotin eksikliğine kısa sürede alışsalar da, sosyal ortamlarda sigara tüketen insanlar gördükçe hissettikleri yoksunluk duygusunu, nikotin eksikliği ile bağdaştırırlar. Halbuki bu insanlar fiziksel ihtiyaçlarını çoktan yenmiş; artık psikolojik savaş evresine geçmişlerdir.

Sigarayı Bırakmak için Ne Yapmalı?

Öncelikle kendinize önemli bir tarihi (mümkünse tatil günü olsun) milat olarak belirleyin ve bu tarihi kocaman harflerle yazarak duvarınıza asın. Bu tarihe kadar sigara içmekte özgürsünüz, sonrasında ise sigarayı bırakarak daha da özgür olacaksınız.

Kendinize, uzun zamandır almaya niyetlendiğiniz ama pahalı olduğu için alamadığınız bir hediye (telefon, bilgisayar, parfüm vb..) bulun ve siparişini verin. Mümkünse sigarayı bırakacağınız güne kadar kutusunu açmayın, ortalık bir yere de bırakın ki her görüşünüzde paketi açmak için heyecanınız iyice artsın.

Sigara tüketiminizin düzeyine göre bir paket nikotin bandı alın ve hediye paketinizin üstüne bırakın. Bu bilinçaltınıza gerekli mesajı iletecektir.

Son gün, sigaradan nefret edinceye kadar sigara için. Canınız çektikçe değil, arka arkaya için, iyice rahatsız oluncaya kadar için. Sona 1 tane sigara saklayın, içmeyin.

1. Gün: Sabah ilk ve son sigaranızı içmekte özgürsünüz. Bu sigarayı içerken, gönderdiğim videoyu izlemeniz de faydanıza olur.

Sigaranız bittikten sonra sakın evde durmayın. Nikotin bandınızdan bir tane takın ve durumdan haberdar bir arkadaşınızla sigara içilmeyen bir yere gezmeye gidin (alışveriş merkezi gibi). Bugün doğumgününüz, hayata yeniden başlıyorsunuz, işi gücü kafaya takmadan ve sinirlenmeden keyifli bir gün geçirmeye çalışın. Akşam da sinemaya giderek dikkatinizi dağıtabilirsiniz.

Eve döner dönmez koca bir bardak süt için ve uyuyuncaya kadar yatağınızda kitap okuyun.

2. Gün: İşte en tehlikeli gün. Uyanır uyanmaz nikotin bandınız takın ve şekerli bir sakız çiğneyerek kahvaltı yapmadan güne başlayın. Açlık hali, nikotin ihtiyacınızı azaltacaktır, 1 saat sonra da nikotin bandı ihtiyacınızı zaten kesecektir.

Bütün gün uç duygular yaşamaktan kaçının (aşırı sinir ya da heyecan gibi) ve tıka basa yemek yemeyin. Günün akşamında açık havada yapılacak bir yürüyüş ya da koşu ile oksijenin tadını hatırlayabilir ve ben nasıl sigara içmişim diye düşünebilirsiniz.

3-7. Gün: Bir anda olmasa da yavaş yavaş eski rutininize dönebilirsiniz ama yine de sporu aksatmamalı ve midenizi çok doldurmamalısınız.

7. günün sonunda kendinize yeni bir hediye daha alarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Merak etmeyin, sigara yıllarca harcayacağınız paranın yanında lafı bile olmayacaktır. Sağlığınız da cabası...

Sigarayı Bırakınca Ne Kazanacağım?

-Sigara içtiğiniz süre boyunca yemeklerden tad alamadığınızı farkedeceksiniz ve ilk 1 aylık süreçte tad ve koku alma duyularınızın daha keskin bir hale geldiğini göreceksiniz.

-İlk hafta, gece yatarken ve sabah kalkınca gerçekleşen nefeste hırıltı ve ciğerlerin ötmesi rahatsızlıklarınız geçecek, ikinci haftada ise sabahları boğazınızda kocaman bir balgamla uyanmaktan kurtulacaksınız.

-Günde bir paket sigara içen birisi, çayı ve kahvesiyle günde yaklaşık 10 TL’sini sigaraya harcamaktadır. Sigarayı bırakınca, kendinizi zengin gibi hissedeceksiniz çünkü her gün 10 TL kaybolan cüzdanınızda ayda yaklaşık 300 TL para kalacak.

-Yürüyüş ya da koşu yaparken, gittikçe ciğerlerinizin daha fazla oksijen depolayabildiğini ve kondisyonunuzun gittikçe arttığını farkedeceksiniz.

Sigaranın Yerine Ne Koyabilirim?

-Sigaranın yerini doldurabilecek tek bir şey var, o da spor! Yaşınız müsaitse bir spor salonuna yazılın; değilse de düzenli yürüyüşe başlayın. Sağlığınızı geri kazandığınızın farkına varmanızın tek yolu bu, ve gerçekten bu duyguyu tattıüınızda sigaradan tiksineceksiniz.

Sigara Krizlerinde Ne Yapmalı?

İlk 1 haftadan sonra yaşayacağınız tüm krizlerin tamamen alışkanlıklarınızdan kaynaklandığını bilmelisiniz. Sigara krizinden ölen kimse olmadığı gibi emin olun, size de birşey olmayacak! Sakız ya da meyve tüketin, bol bol su için.

Sigaranın Faydaları

Yok!

Sigarayı Bırakınca Kilo Alır mıyım?

Yalan dolan yok, bal gibi de alırsınız. Ama sağlıklı bir ömre kavuşmanın bedeli, bir ay kilo almaktan çok daha fazla. Düzenli spor yaparak kilo alımının önüne geçeceğiniz gibi, geri kazandığınız sağlığınıza olan bilinciniz de artar.

Sigara Nasıl Bırakılabilir?
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 17025 kez okundu

12.05.2013 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • bostonlu
    25.07.2021

    sigaradan nefret ederek başlayabilirsiniz sigarayı bırakmaya, bunun için de sigara içen sevdikleriniz yerine sevmediklerinize odaklanın. tipini, duruşunu, bakışını sevmediğiniz insanları sigara içerken izleyin ve sigaranın sizi de aslında bu gibi çirkin gösterdiğinin farkına varın

  • Özlem Yılmaz
    08.07.2021

    sigara çok ciddi bir bağımlılık, kolay olmadığı zaten belli ki yıllardan beri insanlar sigarayı bırakabilmek için çok ciddi tedaviler görüyorlar. ama belli ki sigarayı bırakmak imkansız da değil. ama belli bir kabul ediş gerekiyor, bütün kalan yaşamın boyunca bu maddeden uzak kalacağına kendini ikna etmen gerekiyor

  • zeffina
    08.07.2021

    insanların sigarayı bırakmak için gerekli eforu sarfetmediklerini düşünüyorum, yoksa bırakanların bıraktıklarını zaten görüyoruz. 1-2 saat kendini sıkıp da ondan sonra çok zor ben bırakamam diyen çok kişi var çevremde. ben de onlara doktor sana bırakmak zorunda olduğunu söylemeden bu kararı sen vermelisin diyorum

  • enamel
    03.05.2021

    ben asıl sigarayı bırakmayı düşünmeyen insanları anlamıyorum, işin madde bağımlılığı kısmı tamam da bir maddeye para vermenize rağmen sizi sağlığınızdan ediyorsa buna ölünceye kadar göz yummayı seçmek nasıl bir anlamsızlıktır? paranızla ölmek istiyorsanız bile daha anlamlı yolları vardır

  • Hüseyin.Turan
    07.03.2021

    beyinde dopamin reseptörlerinin sigara tarafından kontrol altına alınması ile birçok duygunun tetiklenmesi ile sigara arasında bir bağ kurulmuş oluyor. kişi her türlü duygu yoğunluğunda sigaraya başvuruyor, sigarayı bırakan kişiler de bu psikolojik etkiden yıllarca kurtulamıyorlar

  • alakran
    07.03.2021

    nikotin eksikliği sigarayı bırakmayı en zorlaştıran etkilerden birisi, bir dumanın yerine başka bir duman koymak istenmesinin sebebi de bu zaten. ama sigara içinde bağımlılığı artırmak için çok sayıda daha bileşen olduğunu düşünüyorum, çünkü sigara yerine başka dumanlar koyanlar dönüp yine sigara arayışına giriyorlar

  • talha
    07.03.2021

    elektronik sigaraların en azından başka insanlara kötü kokmama özelliği vardı, trafikte yandaki arabanın içinden çıkan duman benim burnumu gözümü yakmamış oluyordu. içinde yanan kağıt ve katran etkisi olmadığı için muhtemelen içici için de daha az zararlıydı ama bir bildikleri vardır herhalde yasaklayanların da

  • vuuno
    07.03.2021

    elektronik sigara da sanırım nargilede olduğu gibi doğrudan ciğere çekiliyor. sigara ise dudaktan çekilerek ayrıca bir nefes ile ciğerlere çekildiği için nargileden ve elektronik sigaradan bir nebze daha az olarak ciğerlere ulaşıyor. hepsi kötü yani anlayacağınız, tümünden kurtulmanın çaresine bakın

  • esprit
    07.03.2021

    elektronik sigaralar bildiğim kadarıyla yasaklanmışlardı. bunda likitlerin her yerde üretilebiliyor olması ve olası farklı tehlikelere gebe olması da olabilir, elektronik sigara bataryalarının patlama riski de olabilir. ama birisi havaya elektronik sigara dumanı üfleyince resmen güzel bir koku yayılıyordu

  • aynure
    07.03.2021

    sigaranın yerine başka nikotinli şeyler koymak doğru değil, mümkünse hiç bu hatalara düşmeden doğrudan sigaradan kurtulun. ama sigarayı bırakabilme iradesini kendinizde bulamıyorsanız en azından sigaranın katranından bünyenizi korumanın yollarını arayın

  • ozge
    07.03.2021

    sigaraya yüklenen anlamsız anlamlar bence işi bu kadar zorlaştırmış oluyor. sigarayı bırakmanın çok zor olduğunun söylenmesi bile muhtemelen sigara firmalarının ürettiği bir yalandır. istendiğinde kolaylıkla sigarayı bırakabildiğini söyleyen çok kişi tanıdığım için söylüyorum bunu

  • akın
    07.03.2021

    önce düşmanınızı tanıyın ve onun dostunuz olmadığını anlayın, başlangıç olarak ilk yapmanız gereken şey bu olmalıdır. ayrıldığınız şeyin sevdiğiniz bir şey olduğunu düşündüğünüz sürece ona hep geri dönersiniz. halbuki o sizi öldürmek, hatta öldürmeden önce de süründürmek için her şeyi yapmaya razı olan hain bir düşmandan başka bir şey değil

  • tatatataam
    30.07.2019

    sigara bir özentiliğin sonucudur, zaten içen kişinin sigarayı tutmasından da kime özenerek sigaraya başlamış olduğu konusunda izlenimler edinebilirsiniz. kimisi sigara içmekle aristokrat olacağını zanneder ona göre tutar, hatta ağızlık takar. kimisi sigara içerek adam olunacağını zanneder, elinde türlü türlü evirir çevirir. bir gün herkes zehir çubuğu solumakla bir şey olmayacağını anlayacak ama umarım bu herkesin kendi farkındalığı ile olur. zira doktor anlatıyorsa çok geçmiş olabilir

  • solitary man
    05.06.2019

    benim gözlemim eskiden pahalı ve elit bir ürün gibi pazarlanan sigaranın artık sadece gelir ve eğitim düzeyi daha alt seviyelerde olan insanlar tarafından tüketildiği, sigara firmalarının farkında bile olmadığımız reklam ve pazarlama stratejileri de artık bu kesimlere yönelik hazırlanıyor olmalı

  • Kemal.Kaplan
    05.06.2019

    sigara içen ve sigara içmeyen arkadaş toplulukları olduğu çok güzel bir tespit, daha okul döneminde başlıyor bu ayrım ve insanlar maalesef arkadaş ortamlarına ayak uydurmak isterlerken sonunda sigaranın kurbanı olabiliyorlar

  • Y.Çançin
    05.06.2019

    yazılanları okuyorum da bakıyorum maşallah herkes sigarayı bırakmış, gerçekten başarabilen herkese gönülden tebriklerimi sunuyorum ama benim sormak istediğim soru şu, herkes sigarayı bıraktıysa dışarıdaki sigara içen bunca kalabalık nedir?

  • irem
    05.06.2019

    insanlara neden sigarayı bırakmadıklarını sorun ve aslında gerçeklerle hiç alakalı olmayan onlarca bahanelerini size anlatmalarını izleyin, bütün bunlar sigarayı bırakmanın zorlukları ile mücadele etmemek için insanın kendini inandırdığı kaçışlardır

  • dentis
    05.06.2019

    sigara içenleri gözlemlemeniz yeterli, hiçbirisi aslında sizin rol modeliniz değil çünkü. sigarayı bağımlılık haline getiren şey psikolojik unsurlardır. psikolojik unsurla konusunda bizi ikna eden de ya hayran olduğumuz insanlardır ya da güvendiğimiz insanlardır. eğer sigaranın tüm rahatlatma ve iyi gelen yalanlarına halen inanmaya devam ediyorsanız ya yanlış kişiye güveniyorsunuz ya da rol modelleriniz sizi feci halde kandırıyor demektir çünkü filmlerde bile sigara ile poz veren aktör ve aktrisler gerçek hayatlarında sigara içmiyorlar

  • plessiscede1
    05.06.2019

    sigarayı bırakmak için sigarayı bırakmanın kolay bir yolunu arıyorsanız sigarayı hiçbir zaman bırakamazsınız. en azından kendi rızanızla.. bu yüzden sigarayı bırakmanın vereceği geçici yoksunluk hissi ile boğuşacak konsantrasyona erişmek ve ilk fırsatta sigarayı bırakıp kurtulmak en güzeli

  • Erkan.Çetinkaya
    26.05.2019

    yazın sigarayı bırakmak kışa göre bence de daha zor, hem oruç tutanlar açısından bütün gün içmediği sigarayı akşam yemekten sonra yakmamak yok yorucu bir tecrübe olabilir hem de tatildi gezmeydi keyifti derken iradenizin yenik düşmesi ihtimali daha fazla

  • Yakuphan
    26.05.2019

    çok fazla başarısız sigara bırakma eyleminde bulunulması, bir noktadan sonra sigarayı bırakma eyleminin de sizin sigarayı bırakabilecek birisi olabileceğizin de ciddiyetini azaltıyor ve sonunda kişi kendi de ben zaten bırakamam demeye başlıyor, hazır değilseniz biraz erteleyin

  • riddle
    26.05.2019

    madde bağımlılığı ya da psikolojik bağımlılık olması yönüyle zaten sık sık yazılmış, bence sigarayı en nefret ettiğiniz anda bırakın, bir hafta hazırlık süreci bence de faydalı olur, mesela kışın her sigara içmeye 10 dakika git 10 dakika gel mont koksun ayakkabı çamur olsun gibi zaman ve enerji harcıyorsanız kendinize yaptığınız bu işkenceyi fark edin ve kurtulmak için kulları sıvayın

  • eliff
    26.05.2019

    beyne giden oksijeni azaltan, saat başı tekrarlanması gereken ve sürekli konsantrasyonu bozan bir eylemin bu tip dikkat gerektiren işlere nasıl bir katkı sağlaması bekleniyor ki anlamıyorum, bırakmak zaten asıl rahatlık

  • delişey
    26.05.2019

    her zaman yaklaşmakta olan bir hazırlık vardır ama, sınavlar da bitmez iş stresleri de parasal konular da... sigara içmenin bu süreçlere bir katkı sağlamadığını anlayarak başlanabilir bence

  • geylani
    26.05.2019

    sigarayı tedirgin bir dönemde bırakmaya çalıştığınızda birinci olarak bu kararı erteleyebileceğiniz lüksüne sahip olduğunuzu düşünebiliyorsunuz, dolayısıyla daha bir kaç saat olmadan amaan sınav var mülakat var sunum var deyip bu karardan vazgeçtiğinizde bahaneniz de hazır oluyor. ikincisi denedim diyebilmek için deneme yapılmış oluyor. daha sakin bir zamanı denk getirmekte içsel olarak da fayda var

  • altunbezel
    23.05.2019

    bence de sigara içip de sigaranın zararlarını bilmeyen kimse olduğunu zannetmiyorum. sigaraya çok para gidiyor diye hesap kitap yapanlar da sanki sigara içenler sigaraya ne kadar para verdiklerini bilmiyorlar falan sanıyorlar galiba, sigara içeni parayla ikna etmeye çalışırsan sonunda parasını veririm içerim der, bunun için daha bilinçli olmak gerek

  • ilhan_34
    23.05.2019

    şu sigaranın zararlarını yazarak korkutmaya çalışma temalı içerikleri artık bir bırakın, işe yarayacak olsa bunca zaman zaten işe yarardı, hatta sigara içen bile kimse kalmazdı. ama sigaranın gereksizliği konusunda insanlar daha mantıklı düşünebiliyorlar ve sigarayı bıraktırmak için en etkili yöntem de bence budur

  • oznur34
    23.05.2019

    önce sigarayı neden bıraktığını, sonra da sigarayı nasıl bırakacağını düşünmen ve iyice anlaman gerek. bundan sonrası plan ve sabır. sigarayı bıraktıktan 5-6 ay sonra insanların nasıl artık rahat ettiklerini sen de görebilirsin, tek yapman gereken şey bir süre planlarına sadık kalmak ve sigara içmemek

  • gürcan35
    14.05.2019

    sigarayı bırakmanın çok zor olduğu algısını yaymak da bence bu tuzağın bir parçası, bırakan kimle konuşsam abartıldığı kadar da zor değildi diyor, nikotin istekleri de bittikten sonra zaten daha önce hiç sigara içmemiş bir insan gibi tiksinmeye başlıyorsunuz sigaradan

  • sevecen
    14.05.2019

    bu bir nikotin bağımlılığıdır, şekli de içiş çeşitleri de önemsizdir. bu yüzden kolay olacağını düşünmeyin, bir süre zorlanacaksınız ama artık en dayanamıyorum dediğiniz an bilin ki en zirve noktasıdır ve bu nikotin krizleri de azalmaya başlayacak demektir. sabredin, sonunda siz de sigarayı bırakmayı başaran yüz binlerce insan gibi başaracaksınız

  • bolat01
    14.05.2019

    sigarayı bırakmaya ikna olmadan sigara bırakılmaz, ikna olmak için bu kararı kendinizin vermesi gerek, sigarayı bırakmaya karar vermek için de sigaranın psikolojik boyutta nasıl aldatmacalara sahip olduğunu anlamanız gerek. alan carr diyen arkadaşları ben de destekliyorum, adam resmen büyük resmi görüp oyunu bozmuş. şimdi de dernek olarak bu misyonu sürdürüyorlar dünya çapında. youtube'da açıp videolarını aramanız yeterli

  • busa
    28.04.2019

    bırakmak isteyen de erteliyor maalesef, ya bu ara çok stresliyim diyor ve stresini yenmekte sigaranın ona yardımcı olduğunu sanıyor. ya daha erken birkaç yıl daha içer öyle bırakırım diyor, sanki kanser olmak için belirli bir yaştan sonra sigara içiyor olması gerektiğini sanıyor. sigara her yaşta her bedene zarar verir, bunun için daha açıklayıcı ve uzun programlar hazırlanabilir ve bırakılması için de belki teşvikler bile artırılabilir

  • ruhan
    28.04.2019

    filmlerde yaratılan algının ne kadar yalan olduğunu zaman geçtikçe anlıyor insan, hani zenginler sigara içerdi? hani karizmatik insanların ağzından sigara düşmezdi? ben ne kadar zengin tanıyorsam ya hiç sigara içmemiş, ya da bırakıp kurtulmuş. karizma deseniz içenler fark etmiyor olabilirler ama sigara kadar itici bir nesne daha olamaz, hem görüntü hem de koku olarak. bırakan kendine iyilik eder vallahi

  • yenikorsan
    28.04.2019

    devletlerin vergi toplamak uğruna bu zehiri serbest bırakması bence artık bir insanlık suçu, bence de ya yasaklansın tümden içen de içmeyen de rahatlasın, ya da fiyatı ona katlansın da içen de kendi rızasıyla bırakıp kurtulsun

  • aysegul
    28.04.2019

    adı üstünde işte, herkes sigaraya tuzak demez miydi? sigaranın zararlarından korunabilmek için artık evinizden çıkmamanız gerekiyor. sokakta yürümek zaten imkansız, herkes utanmasa suratınıza duman üflüyor. bir tiyatronun girişinde beklemek deseniz tamamen ızdırap, otobüs durakları falan zaten kabus. arabama bineyim rahat rahat gideyim deseniz camınızı açtığınız gibi öndeki arabanın dumanı da izmariti de size geliyor. evin balkonuna çıksanız alt kattakilerin dumanı geliyor. tümden yasaklansa da herkes rahatlasa keşke

  • saziye78
    28.04.2019

    sigarayı keşfedenlerin kızılderililer oldukları söyleniyor, yani tütünü sarıp yakmak ve keyif verici madde olarak tüketmek. bunu ticari hale getirip de sağlığa zararlarını bile bile insanları bağımlı yapmayı göze alan ilk kim olduysa bütün beddular yetersizdir ona

  • sylvia
    21.04.2019

    sigarayı sigaranın tam olarak ne olduğunu anlamadan ve bu illetten kurtulmaya tam olarak karar vermeden kimse bırakamaz, en fazla bir süre içmez ama sonunda hazırlıksız bir anında tekrar bu maddenin ağına düşer. sigara ne kimseyi daha karizmatik gösterir, ne konsantre olmanıza yardımcı olur ne de kahveyle güzel gider. bir kere kötü kokan bir şey sizi daha bakımlı ya da sevilebilir zaten yapamaz. ayrıca beyin hücrelerinizi öldüren bir zehir nasıl sizi daha iyi konsantre edebilir? son olarak kahvenin kendisi zaten güzel, siz sadece o iğrenç sigarayı içilebilir hale getirmeye çalışıyorsunuz o kadar

  • kobra
    25.03.2019

    tüm yorumları okuyun fakat kendi bildiğinizi inandığınızı yapın. diretmekle olmaz bu iş. kendinizi tanıyın. birkaç denemede başarısız sonuçlar elde ettiğinizde motivasyonunuz da düşüyor haliyle. bu sebeple kesin karar verdiğinizde başlamanız en doğrusu.

  • tolgatolgar
    16.03.2019

    doktorların bile sigara içen birisini ameliyat edip çıktıktan sonra kan ter içinde ilk yaptıkları şeyin sigara içmek olduğu düşünüldüğünde demek ki bu meretin zararlarını çok iyi bilmek de içene fayda edemeyebiliyor, en iyisi hiç başlamamış olmak

  • kildebrak
    16.03.2019

    sigaranın bağımlılığını içenler bilmiyor mu sanıyorsunuz? onlar da çok iyi biliyorlar yaptıklarının ne kadar saçma olduğunu ama adı üstünde bağımlılık işte, bağımlılık engelini aşabilenler olursa diye de yemekten sonra güzel gider ya da hazmı kolaylaştırır gibi yalandan bir çok etiket yapıştırmışlar bu sigara, herkes bırakmak istiyor ama herkes daha doğru zaman olmadığı gerekçesi ile erteliyor

  • aphex_twin
    16.03.2019

    sigara eskiden imajla fazlaca ilişkilendirilen bir unsur olduğu için içmeyenin eleştirildiği çok sohbete denk gelmişimdir. ama bugün içen insanlar eleştirilir duruma geldi ve sokakta birisinin dumanı size gelince rahatsızlığınızı belirtmek de en doğal hakkınızdır. kendini zehirlemeyi seçen birisi bir noktadan sonra pek de umrumda olmaz açıkçası ama ciğerlerine çekip geri üflediği zehri ben neden solumak zorunda kalayım ki

  • kırasavcık
    16.03.2019

    sigaranın bir madde bağımlılığından öte bir anlam taşımadığını anlayamadığınız sürece sigarayı bırakmanız da mümkün olamaz, sigara sizin bir şeye konsantre olmanızı sağlayamaz mesela, sizin o madde bağımlılığınız aslında sizi her saat rahatsız ettiği için uzun süre konsantre olamıyorsunuz, yoksa beyninizdeki oksijeni azaltan bir şey nasıl sizi daha akıllı ya da zeki birisi yapabilir ki?

  • ersan070
    16.03.2019

    90'lı yıllarda sigara paketlerinde bugün olduğu gibi öyle korkutucu yazılar ve fotoğraflar yoktu, her sigara markasının bir duruşu ve imajı vardı, insanlar sigara içmekten de öte içtikleri sigara markası ile kendilerini özdeşleştirmiş ve gruplandırmış olurlardı. bugün bunca sigara içme engeline ve sigara markalarının tektipleştirilip reklamlarla da zararlarının göze sokulmasına rağmen ben sokakta hala kime baksam sigara içiyor, demek ki reklam yapmalarına gerek yokmuş bu sigaracıların yıllarca, hala herkes zararlarını bile bile sigara içiyor

  • poetic edda
    16.03.2019

    tütün endüstrisi hem hastaneleri, hem ilaç sanayini besleyen, hem de vergilerle devlete her yıl ciddi tutarlarda girdi sağlayan bir sektör. insanların zammı aldırmadan tüketmeye devam edecekleri bir ürün daha var mı böyle bildiğiniz? o zaman satın alınması için neden zorluk çıkartılsın ki?

  • şahrud
    16.03.2019

    insanların para ve zamanlarını harcayarak sağlıklarını bozan, kendilerini kanser eden bu kağıda sarılmış tütünler bu kadar kolay erişilebilir olmaya devam ettiği sürece her keyif verici madde gibi tüketilmeye devam edecekler, şaşırılacak bir şey yok yani

  • eftellyaa
    16.03.2019

    bu ara herkes sigarayı bırakmanın ne kadar başarılabilir ve doğru seçim olduğundan bahsediyor ya çok hoşuma gidiyor, sonra bir yerlerde arkadaşlarla yemek yedikten sonra bir bakıyorum herkes hemen dışarı sigara içmeye... ya yazanlar da sigara içemediği halde kendilerini motive etmeye çalışıyorlar ya da bunların hepsi başka insanlar?

  • özgül
    29.01.2019

    sigara en güzel soğuk kış aylarında bırakılır zaten konunun bu kadar canlanması harika olmuş, herkes de sigara içiyormuş ve bırakmış sanırım yorumlardan öyle anlaşılıyor. dönemsel trendlerden de etkilenmemek mümkün değil, 20 yıl önce sigara içmek demek popüler ve asi olmak demekti ve o dönem sigara başlamış çok sayıda genç bugünün tiryakilerini oluşturuyordur muhtemelen. Bugün ise sigara demek özgüvensizlik ya da nikotin bağımlısı olmak gibi nitelendirmeler ile eşleştiriliyor, umarım herkes sigarayı bırakır

  • kanuni
    29.01.2019

    sigarayı bırakma uygulamalarından kimse bahsetmemiş, kaç gündür sigara içmediğinizi, sigara içmeyerek ne kadar tasarruf ettiğinizi, hatta sağlık durumlarınızın ve sigaranın zarar verdiği her bir organınızın yüzde kaç iyileşme gösterdiğini bile paylaşan ücretsiz yazılımlar var

  • mira
    29.01.2019

    sigara tiryakisi olup 1 saatten fazla bölünmeden çalışabilen birisi de yoktur muhtemelen, verimliliğinizi de düşürmüş oluyorsunuz yani içerek. Hatta iş veren gözünde verimsiz ve çalışma saatlerinin 1-2 saatini ofis dışında keyif yaparken geçiren ve kokan birisi olarak etiketlenmiş olmanız bile muhtemel

  • opevren
    29.01.2019

    günde 1 paket sigara içen birisinin ortalama 8-10 dakikadan toplam en az 3 saati sigara içerken geçiyor. Her sigarada açık havaya ya da balkona çıkmanız da gerekiyorsa bu süre 4 saati bile buluyor olabilir. Yanında çay kahve aldınız para harcadınız konularına girmiyorum bile, insan neden böyle bir işkenceyi kendisine yapar ki

  • sevtap79
    29.01.2019

    sporun da kendi motivasyonları var, sigara da oksijen gibi konularda bu motivasyonları kırmış oluyor. ciğerlerinizi güçlendirip daha keyifle spor yapabildiğinizi fark edince sigarayı iyi ki bırakmışım dersiniz, yoka ya da pilates gibi sporlar da bu örneğe dahildir

  • adk
    29.01.2019

    sigaranın yerine bir şey koyamaya gerek yok ama sigarayı bıraktıysanız spor yapmak dopamin ihtiyacını karşılamak için o hissettiğiniz anlamsız boşluk hissini gidermede inanılmaz faydalı oluyor. sigara krizi durumunda neler yapılabilir diye de bir liste yapın kendinize, mesela diş fırçalamak ya da naneli sakız çiğnemek o anlık isteği bastırmak için oldukça faydalı

  • arif
    29.01.2019

    didem hanımın da yazdığı gibi öncelikle psikolojik bağımlılığınızı yok etmelisiniz, bunun için de kafanızda sigara ile bütünleştirdiğiniz alışkanlıkları yok etmeniz gerekiyor. nikotin sakızları ve nikotin bantları bu konuda oldukça faydalı, misal ilk 10-15 gün boyutlarını azaltarak 3 farklı boy nikotin bandı, sonrasında da gelen krizleri bastırmak için nikotin sakızı kullanılabilir

  • keynahktoy
    29.01.2019

    herkesin de bugün sigarayı bırakası gelmiş anlaşılan :D sigarayı bırakmak için elektronik sigara alan çok arkadaşım sonunda her ikisini birden içer oldular, arabada ya da sigaranın yasak olduğu yerlerde elektronik sigaranın da yasak olmasına rağmen iki nefes çekiyorlar, her açık havaya çıktıklarında da normal sigara içmeye devam ediyorlar, ne anladık bu işten? kafanızda bitirin ve profesyonel destek almaktan çekinmeyin derim ben

  • mantık
    29.01.2019

    video yayından kaldırılmış, benzer youtube videolarından güzel bir liste hazırlanabilir belki, hatta bırakmak istiyorum dvd'sini satın alarak evinizden de başa sarıp sarıp alan carr yöntemini kendinizde uygulayabilir ve her canınız sigara istediğinde aslında sigaraya ihtiyacınız olmadığı konusunda kendinizi ikna edebilirsiniz

  • astsubay
    29.01.2019

    elektronik sigaraların avantajları, nikotin düzeyini ayarlayabiliyor olmanız ve sevdiğiniz aromalar ile sigara gibi acı ve iğrenç bir zehir yerine meyveli su buharları içebiliyor olmanız. ayrıca kül ve izmarit gibi bir derdiniz yok, hatta sigara düştü mü bir yer yandı mı endişeleri de sona eriyor

  • didem
    29.01.2019

    sigarayı bırakmak için elektronik sigaraya geçmek güzel bir ara dönem olabilir, sigaranın en büyük tuzağı alışkanlıklardır zaten, siz atıyorum 6 ay boyunca bu alışkanlıkları tüm mekan ve davranışlarınız için yenmeyi başarabilirseniz elektronik sigara hem daha az zararlı hem de sigaraya göre bırakması daha kolay

  • cuneytmertayak
    29.01.2019

    konu canlanmış, bir tavsiye de benden gelsin o zaman :) sigarayı bıraktıysanız nargileden de uzak durmalısınız. mümkünse puro, pipo, elektronik sigaralar hepsinden uzak durun elbette ama nargile bu saydıklarım arasında açık ara en kötü olanı. içinde nikotin yok denen nargilelere de inanmayın

  • ozankaynak
    29.01.2019

    azaltarak bırakmak diye de bir olay kesinlikle mümkün değil kendinizi kandırmayın. günde 3 tane içiyorum zaten diyorsanız bırakmayın zaten şanslısınız ve bünyeniz bunu yapmanıza izin veriyor derim ama günde 1 paket sigara içip de 3 taneye düşürmek kesinlikle mümkün değil

  • erdalkanmaz
    29.01.2019

    en sık düşülen iki hatayı söyleyebilirim, bir kere bıraktım yine bırakabilirim demek ve bir tane içeyim artık nasıl olsa bıraktım demek sizi bütün sürecin en başına götürüyor. Sürecin başı sonu var mı derseniz kesinlikle var, bırakanlar bilir en zor olanı ilk 30 günlük süreçtir

  • kajmer42
    29.01.2019

    sigarayı bırakmanın faydaları saymakla bitmez ama yıllarca içmedikten sonra da anık bir zafiyetle tekrar sigaraya başlayan insanların hikayeleri de oldukça yaygın, bu yüzden sigarayı bırakma hikayelerini okumak ve ders almak gerek

  • bennu
    26.12.2018

    1 yıl 15 gün oldu ve her gün uyandığımda benden mutlusu yok diyorum. hem sağlıklı nefes alabiliyorum hem de yediğim şeylerden tat alabiliyorum. yürürken konuşurken nefesim kesilmiyor en önemlilerinden... bırakmak isteyenler ise öncelikle kendilerine güvenmeli ve istemeleri gerekir.

  • karadaglı
    23.11.2018

    sigarayı bırakmayı düşünenlerin en çok çekindikleri konu bir daha sigara içemeyeceklerini kabullenememeleri bence de, ama sigarayı bırakıp da halen özlem duyan çok sayıda insan da var etrafımda. Tekrar başlamadıklarına göre belli ki pişman değiller bıraktıklarına haklısınız

  • Veysel79
    23.11.2018

    kimse size sigarayı bırakmanın kolay olduğunu söylemiyor zaten, yıllarca hem bağımlısı hem de psikolojik olarak aşığı olarak sürekli tükettiğiniz bir zehir netice olarak bu, ama bırakıp da keşke bırakmasaydım çok pişmanım diyen aklı mantığı yerinde birisini de bulamazsınız

  • Fatma72
    23.09.2018

    sigarayı 6 ay ve daha uzun süre bırakanlarda öyle bir rahatlama oluyor ki ben nasıl sigara içiyormuşum diye sigara içtikleri zamanı bile anlamsız bulmaya başlıyorlar, ama bu özgüven ile arkadaşın da dediği gibi nasıl olsa bıraktım ya da demek ki istediğim zaman bırakabiliyormuşum diyerek o 1 dal sigarayı yakmamak gerek

  • kerem27
    23.09.2018

    sigarayı bırakanlar için de o ilk sigarayı yakma hatasına tekrar düşmemeleri hatırlatmasında bulunmak istiyorum, bana bir şey olmaz bir deneyeyim diyerek belki de yıllarca bu meretin esiri oldunuz, aynı hatayı aman tekrar yapmayın

  • Metin.Hopur
    23.09.2018

    sigara içen herkesin kendisi için verebileceği en iyi karar kesinlikle sigarayı bırakmaktır, nikotin sakızları ya da nikotin bantları bu konuda ilk 2-3 haftalık kriz sürecini atlatabilmek için çok faydalı yardımcılar, sonrası zaten sigarasızlığa alışkanlık kazanma deneyimi oluyor

  • senol
    23.09.2018

    sigara içenlere ayrı otobüs kaldıracaksın aslında, içenler bilir, çay kahve sigara ve mümkünse iyi bir havalandırma olan bir otobüsle ya da trenle seyahat etmek çok keyifli olabilir, bacak bacak üstüne atıp kitabını okuyarak gideceksin işte

  • sedat_uzman
    23.09.2018

    eski yıllarda otobüslerde uçaklarda falan sigara içilebiliyormuş, kafamda canlandırmaya çalışıyorum ve bir türlü anlamlandıramıyorum, hiç mi çocuk bebek hamile kadın falan yok o araçlarda, yaşam kalitesi demek ki zaman geçtikçe değerlenen bir şey

  • küpü
    14.09.2018

    iki tarafı da değerlendiriyorum ve sanırım sigara içmeyenleri daha haklı buluyorum, eğer sigara içenler daha duyarlı ve dikkatli olsalardı onların hakkı derdim ama bence açık alanda bile olsa sigara içilebilir yerler kısıtlanmalı

  • bugra08250
    14.09.2018

    sadece kendisini değil başkalarını da zehirlediklerini bilen ama umursamayan milyonlar var bu gezegende, sokakta suratına sigara üflüyorlar da kızınca açık havada serbest diyorlar

  • idilim97
    14.09.2018

    aslında sigaraya hiç başlamamış olmak bir insanın ömrü hayatında vereceği en güzel kararlardan birisi ama bir hata yapmış ve sigara başlamışsanız da bu hatadan dönmek için asla geç değil, kendi paranızla kendinizi zehirlemeyin

  • aylincim
    05.06.2018

    sigara içerken yaşadığınız mutlu anları hatırlayıp da üzülmemek de gerekiyor, zaten o anlarda sigara sayesinde mutlu değildiniz, siz sadece mutluyken elinizde sigara vardı, belki de sigarasız daha da mutlu olabilirdiniz

  • Nilay.Özsan
    05.06.2018

    sigarayı akıldan çıkarmaya çalışmak çok büyük bir hata, her defasında hatırlayıp özlemek yerine kurtulduğunuz için mutlu olmanız daha doğru, zaten bir yerden sonra tiksinti de başlıyor

  • seagirl
    09.05.2018

    her sigara içen bireyin eninde sonunda sigarayı bırakması gerektiğini bilmesine rağmen o günün bugün olmaması gerektiği gibi çok yanlış bir fikirleri var, ileride sigarayı bırakmak daha kolay olmayacak ama bugün çok kolay olmadığını da kabul ederek erkenden karar vermek gerek

  • yildirim.ergun
    03.01.2016

    Yeni yıl yeni umutlar sigarasız sağlıklı bir hayat diliyorum herkese.

  • M.Şenyürek
    26.12.2015

    işte hayatımın en zor kararıydı sigarayı bırakmak fakat aynı zamanda da en doğru kararıydı.

  • Orhan75
    11.12.2015

    sigarayı bırakmak bir derece ama geri başlamamak.. işte bunun sırrını bulanı alnından öperim

  • kozturkonline
    28.11.2014

    Ankara Ofisi yakında filmin dvd'sinin çıkacağını söyledi geçen hafta.

  • seser
    20.10.2014

    telefon açtım sordum ben, böcek yapımla mı ne anlaşmışlar, yakında dvd'si çıkacakmış

  • deta
    20.10.2014

    yelkenci2, okuduğuma göre sigara firmalarının baskısından dolayı dvd'si çıkamayabilirmiş

  • yelkenci2
    20.10.2014

    bıraktım filmindeki adam değil mi o? filmin dvd'sini bekliyorum ben de ama çıkamadı gitti

  • tolg34
    20.10.2014

    sigara içmenin zararlarından çok sigarayı bırakmanın faydalarından bahsetmek lazım bence, emre üstünuçar da aynı şeyi savunuyor seminerlerinde

  • oya
    12.05.2013

    Bu zamana kadar sayısız yazı okumuşumdur "sigarayı bırakma yolları" adı altında fakat bırakan birinin kaleminden okumak çok daha gerçekçi kılıyor yaşananları ve yaşanacakları... Ayrıca bu hediye olayı -kendini ödüllendirme- hoşuma gitti, babam ve sevgilim için deneyebilirim, belki bu şekilde bırakabilirler :)

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.