Marka Başvuru Formu Nasıl Doldurulur ?
Bir marka yaratmaya karar verdiniz. İnternetten marka başvurusu süreci hakkında bilgi almak için araştırmaya başladınız, ama o da ne? Google, marka yaratma süreci ile bilgilerden çok bu işten para kazanmak üzere kurulmuş şirketlerin reklamları ile dolmuş taşmış! Ancak öncelikle şunu belirtmeliyim ki, marka başvurusu işlemi o kadar kolay ki, siz de zahmetsizce yardım almadan kendiniz gerçekleştirebilirsiniz.
Yaklaşık 2 ay önce ben de aynı sürece aynı Google araması ile başladım ve bende oluşan ilk kanaat, “bu iş o kadar zor olmalı ki, insanlar bu başvuruları kendileri yapmayı başaramadıkları için onlarca şirket bu işten ekmek yiyor” olmuştu. Ama araştırmalarıma biraz daha devam edince, 3 kuruşluk işlemi 10 kuruşa yapmaya değmeyecek kadar kolay bir işlem olduğunu farkettim. Marka başvuruları, sadece Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından gerçekleştirilmektedir ve tüm marka tescil firmaları da aslında sizin de kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz aşağıdaki form doldurma işlemini gerçekleştirerek sizin yerinize TPE’ye giderek bu işlemi gerçekleştirmektedirler. Tekrar etmek istiyorum, marka tescil süreci gerçekten çok kolay ve kendi başınıza gerçekleştirebileceğiniz bir süreç ve bu yazıda aradığınız tüm bilgiler mevcut.
Bu yazıda, yaptığım marka başvurusu sonucu edindiğim tecrübeleri ve bir marka oluşturmak için yapmanız gereken tek şey olan Marka Başvuru formunun nasıl doldurulacağını her aşamasında anlatmaya çalışacağım. Umarım, sizler de aslında bu kadar kolay olan marka başvuru işlemini bu yazının da faydasıyla kendiniz oluşturabilirsiniz.
Marka başvurusu sürecini adım adım başlıklar halinde sırasıyla inceleyelim:
Marka Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Marka başvurusu sürecinin ilk adımı, oluşturmayı düşündüğünüz markanın, benzer alanlarda faaliyet gösteren ve ismi aynı olan bir örneğinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu sorgulamayı yapmak için ise başvurusunu yapmak istediğiniz marka için bir isim listesi (en çok istediğiniz isim en yukarıda olacak şekilde) hazırlamanızı tavsiye ederim. Daha sonra ise, listenizdeki isimlerin kullanılıp kullanılmadığını aşağıdaki gibi TPE (Türk Patent Enstitüsü) marka sorgulama ekranını kullanarak araştırabilirsiniz.
TPE marka sorgulama sayfasına bağlanmak için tıklayın
Yukarıdaki bağlantıya tıkladığınızda, açılan sayfada resimdeki gibi bir sorgulama formu göreceksiniz. Bu ekranda sorgulamasını yapmak istediğiniz markayı (örneğin ABC), marka adı kutucuğuna yazarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulamanızı, hem “içinde geçen”, hem de “eşit olan” şeklinde ayrı ayrı yapmanızı ve olası benzer markaları not almanızı tavsiye ederim.
Marka tecili yaparken, önemli olan aynı sınıf içerisinde aynı isimli marka olmamasıdır. Bu sebeple, eğer sorgulamasını yaptığınız markanın sınıfları ile benzer marka isimlerinin sınıfları farklı ise sorun olmayacaktır. Aynı ya da benzer olması durumlarında ise, markanızın TPE tarafından incelenmesi sürecinde itirazlar gelecektir ve olası sorunlar yaşanabilir. Sınıflandırma konusundaki detaylı bilgileri, bu yazının sonuna erteleyerek TPE marka başvuru formunun nasıl doldurulacağı hakkında bilgiler paylaşmak istiyorum.
TPE Marka Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Bu formun doldurulması biraz karışık olabileceği için tüm aşamalarını tek tek açıklamaya karar verdim. Ancak öncelikle dikkat etmeniz gereken konu, bu formu bilgisayar ile doldurmanız gerektiğidir. Güncel marka başvuru formunu doc word formatında indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
TPE Marka Başvurusu Barkod Alanı:
Formun hemen sağ üst kısmında bulunur. Bu bölüme bir şey yazılmaması gerekmektedir.
TPE Marka Başvurusu Referans No:
Boş bırakacağımız bir diğer alandır.
TPE Marka Başvurusu Toplam Sayfa Sayısı:
Formumuzu doldurmayı tamamladıktan sonra yazacağımız toplam sayfa sayısı bilgisidir ve TPE tarafından olası başvuru sayfalarının kaybolması durumuna karşı hazırlanmıştır. Hiç bir ek sayfa kullanılmadan formumuz 2 sayfa, kullanacağımız ek sayfa sayısına göre de sayfa sayısı kadar yazılacaktır.
TPE Marka Başvurusu Toplam Sayfa Sayısı (Enstitü tarafından doldurulacaktır):
Bizim yazdığımız sayfa sayısının sağ tarafında bulunan bölümdür ve bu bölüme bizim tarafımızdan bir şey yazılmayacaktır.
TPE Marka Başvurusu Marka Bilgileri:
Markamız hakkında temel bilgileri vereceğimiz başlıktır. Sırasıyla incelemeye devam edelim:
TPE Marka Başvurusu Marka Örneği:
Markamızın logo/şekil bilgilerini bu alana taşmadan/tam oturacak şekilde yapıştırmamız gerekmektedir. Eğer bir logomuz yoksa da herhangi bir metin editörü yardımıyla marka ismimizi azcık şekillendirerek (örneğin altı çizili ya da bold yapmak gibi) hazırlamamız da yeterlidir.
TPE Marka Başvurusu Marka Örneğindeki Yazılı ibare:
Marka örneğinde yapıştırdığımız resim içerisindeki yazı, yani başvurusunu yaptığımız markanın adıdır.
TPE Marka Başvurusu Latin Alfabesi Karşılığı:
Marka örneğinde yapıştırdığımız resim içerisinde, latin alfabesi dışında bir harf kullandıysanız bu kısımda açıklamasını yazmanız gerekmektedir. Ancak örneğin ABC turizm gibi sadece latin harfleri kullanarak bir başvuru yapmaktaysanız bu kısmı boş bırakabilirsiniz.
TPE Marka Başvurusu Ortak Marka Şartnamesi Bölümü:
Ortak marka şartnamesi bölümünün doldurulmasından önce ortak markanın ne olduğu hakkında kısaca bilgi verelim:
Ortak Marka Nedir?
Ortak marka, kısaca bir markanın birden fazla sahibi olması anlamına gelmektedir.
Eğer başvurusunu yaptığınız markayı tek başınıza oluşturmak istiyorsanız, bu kutucuğu işaretlememeniz gerekmektedir.
TPE Marka Başvurusu Garanti Markası Bölümü:
Garanti markası bölümünün doldurulmasından önce garanti markasının ne olduğu hakkında kısaca bilgi verelim:
Garanti Markası Nedir?
Garanti markası, İSO belgesi vb. gibi kalite garantisi veren markalardır.
Başvurusunu yapacağınız marka herhangi bir garanti markası içermiyor ise bu kutucuğu da boş bırakmanız gerekmektedir. Aksi taktirde, garanti markası şartnamesini de formunuza ekleyerek kutucuğu işaretlemelisiniz.
TPE Marka Başvurusu Başvuru Sahibi:
Marka başvurunuzun bireysel ya da tüzel kişilik üzerinden yapıldığının seçiminin yapıldığı bölümdür. Özetle, yapacağınız marka başvurunuzu bir limited ya da anonim şirket gibi tüzel bir kişilik üzerinden yapıyorsanız tüzel kutucuğunu, birey olarak yapıyorsanız ise gerçek kutucuğunu işaretlemeniz gerekmektedir.
TPE Marka Başvurusu TPE Sahip No:
Eğer bu TPE’ye ilk başvurunuz ise bu kutucuğu boş bırakmanız gerekmektedir. Eğer TPE’ye daha önce de bir başvurunuz oldu ise, bu alana TPE tarafından size verilmiş olan TPE sahip numarasını yazınız.
TPE Marka Başvurusu Adı Soyadı veya Ticaret Ünvanı
Eğer yaptığınız başvuru gerçek kişi üzerinden ise bu bölüme başvuru sahibinin adı ve soyadının; tüzel bir kişilik üzerinden ise şirketin tam ünvanının yazılması gerekmektedir.
TPE Marka Başvurusu Uyruğu/Kayıtlı Olduğu Ülke
Eğer yaptığınız başvuru gerçek kişi üzerinden ise bu bölüme başvuru sahibinin uyruğunun; tüzel bir kişilik üzerinden ise şirketin kayıtlı olduğu ülkenin yazılması gerekmektedir.
TPE Marka Başvurusu T.C. Kimlik No
Bu bölüm, sadece başvurusu gerçek kişi olan başvurular tarafından doldurulacaktır ve başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası yazılacaktır.
TPE Marka Başvurusu Vergi Dairesi
Bu bölüm, sadece başvurusu tüzel kişi olan başvurular tarafından doldurulacaktır ve başvuru sahibi şirketin bağlı olduğu vergi dairesi yazılacaktır.
TPE Marka Başvurusu Vergi Numarası
Bu bölüm, sadece başvurusu tüzel kişi olan başvurular tarafından doldurulacaktır ve başvuru sahibi şirketin vergi numarası yazılacaktır.
TPE Marka Başvurusu Adres, Semt-İlçe, İl, Posta Kodu, E Posta, Telefon No, Faks No
Bu bölüm, başvurunuz neticesinde TPE’nin size tüm bildirimleri ulaştıracağı bilgileri içerir ve dikkatli doldurulması gerekmektedir. Olası bir yanlış yazım durumunda TPE’nin gönderdiği bildirimler tarafınıza ulaşmayacaktır.
TPE Marka Başvuru sahibi birden fazla ise bu kutucuğu işaretleyiniz Bölümü
Marka sahiplerinin birden fazla olabileceğinden bahsetmiştik. Bu bölümde de birden fazla sahibi olan marka başvuruları için kutucuğu işaretlemek; tek sahipli başvurular için işaretlememek gerekmektedir.
TPE Marka Başvurusu Vekil Bilgileri
Bu yazıyı okuyarak kendi başvurunuzu kendinizin yaptığını düşünürsek, bu kısımda YOK seçeneğini işaretlemeniz yeterlidir.
TPE Marka Başvurusu Ödeme ve Fatura Bilgileri
Bu bölümde “dekont ektedir” kutucuğunu işaretlemeniz yeterlidir. Aşağıda takip eden alanlarda ise ödemeyi yapan (başvuru sahibi), ödemenin yapıldığı banka ve şubesi, dekont numarası, dekont tarihi, ödeme şekli bilgileri girilmelidir.
Aslında başvurunuzun en hassas bölümlerinden birisi de burası. Kendi yaptığım başvuruda TPE içerisinde bir vezne olacağını umarak ödemeyş yapmadan gitmiştim ancak ödemelerin sadece TPE’nin banka hesaplarına yapılabileceğini öğrendim. Ek olarak TPE içerisinde dekontunuzu çıktı alabileceğiniz bir printer yok, daha doğrusu var ama bozuk!!
TPE başvurularının ödemesini yapmak için en ideal yol, önceden internet bankacılığı üzerinden havale/EFT yapmak ve dekontun çıktısını almak. TPE banka hesap numaraları ve IBAN numaraları da aşağıdaki gibidir:
TPE Türk Patent Enstitüsü Banka Hesap Numaraları
TPE Marka Başvuru Ön Yazı Talebi Ücreti Ne Kadar?
Başvurularda sıklıkla atlanılan bir bölüm de burası. Eğer yapacağınız başvuru neticesinde başvurunuz sonuçlanıncaya kadar (1 yılı bulabilir) marka başvurunuzu belgelemeniz gerekiyorsa bu belgeyi istemeniz gerekmektedir. TPE ön yazı talebi ücreti 30 TL olmakla birlikte, başvurunuzdan yaklaşık 2 saat sonra alabiliyorsunuz.
TPE Marka Başvurusu Ön Yazı Talebi Ne işe Yarar?
Örneğin bir marka tescili için başvurunuzu yaptınız, ancak markanızı kullanmak için başvurunuz sonuçlanıncaya kadar beklemek istemiyorsunuz ve com.tr uzantılı bir alan adı satın almak istiyorsunuz. İşte bu aşamadan nick.tr (com.tr alan adı dağıtıcısı) sizden marka başvurunuzu yaptığınıza dair bir belge talep ediyor. Marka başvurularında ise bu belge, önyazı belgesidir.
TPE Marka Başvurusu Rüçhan Hakkı Nedir?
Rüçhan hakkı, ilgili başvurunuz için diğer ülkelerde de paralel isim hakları sağlamanıza izin veren haktır. Rüçhan hakkı kullanmak istemiyorsanız, kısaca bu alanı boş bırakabilirsiniz.
TPE Marka Başvurusu-Sınıf, Mal ve Hizmetler Bölümü
Bu bölüm, markanızın faaliyet göstereceği alanları belirtmektedir ve dikkatlice doldurulmalıdır. İlgili marka sınıflandırmaları için de bu hafta içerisinde detaylı bir yazı hazırlamaya çalışacağım.
TPE Marka Başvurusu-Adı Soyadı, Tarih ve imza Bölümü
Bu bölümde de, gerçek kişi başvuruları için ad-soyad-tarih imza bilgileri yazılabilir. Tüzel kişilik başvurularında ise firma kaşesine ek olarak şirket yetkilisinin imzasının atılması gerekmektedir.
TPE Marka Başvurusu Ücretleri Ne Kadar?
Marka başvuruları için özetle;
- tek sınıflı başvuru 150 TL ve tek sınıfa ilave edeceğiniz her bir sınıf için 150’şer TL ödemeniz gerekiyor.
- Yukarıda belirttiğim gibi ön yazı talep etmeniz durumunda ise ekstra 30 TL ön yazı ücreti vermeniz gerekecektir.
Sonuç
İşte, marka başvurusu yapabilmek için tüm gerekenler bunlar. Çok da zor değilmiş değil mi.. Tek sınıflı bir başvuruyu 150 TL’ye kolayca yapmak varken, aracı firmalara yüzlerce TL vermenin de gereksiz olduğunu böylece hep birlikte görmüş olduk. Başvurular ile ilgili istisnai durumlar oluşursa aşağıdaki yorum bölümüne yazmanız halinde yanıtlamaya çalışırım.