Sizleri hep alıştığınız tatlardan biraz uzağa götüreceğim. Görünüşü tuzlu simit kurabiyeleri andırsa da ilk ısırıkta kendisine aşık eden ve bağımlılık yaratan susamlı tatlı simit kurabiye ile tanıştıracağım sizi. Fakat yapmadan önce uyarıyorum bir kez deneyince bir daha bırakmanız çok zor olacak ve bir tanesi asla size yetmeyecek. Yapmadan önce ufak bir ipucuyla başlamak istiyorum. Ağızda dağılan bir kurabiye yapmak istiyorsanız sirke kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ben elma sirkesi kullanıyorum. Malzemeler her evde olan malzemeler olduğu için canınızın istediği her an sadece bir saatinizi ayırarak (el hızınıza ve fırınınızın durumuna bağlı olarak) sıcacık, tatlı mı tatlı susamlı simit kurabiyelere kavuşabilirsiniz.
Tatlı Susamlı Simit Kurabiye için Gerekli Malzemeler
- Bir paket (250 gram) oda sıcaklığında beklemiş margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı şeker
- Yarım çay bardağı sirke (elma sirkesi kullanıyorum)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yumurta (sarısı içine, beyazı dışına)
- un (Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar)
- susam
Sıvı yağ için küçük çay bardağı, şeker ve sirke için büyük çay bardağı kullanıyorum. Biz daha tatlı sevdiğimiz için yarım çay bardağından biraz daha fazla şeker koyuyorum, siz ilk önce orjinal tarifi deneyin sonra kendinize göre şekillendirirsiniz zaten.
Tatlı Susamlı Simit Kurabiye Yapılışı
Un eklemeden önce tüm malzemeleri homojen olacak şekilde karıştırın. Sonrasında unu dikkatli bir şekilde fazlaya kaçmayacak şekilde ekleyerek, hamuru kulak memesi kıvamında, elinize yapışmayacak ve kolay şekil verebilecek hale gelene kadar yoğurun.
Simitleri küçük ve çok kalın olmayacak şekilde şekillendirirseniz yaklaşık 90 adet çıkıyor. Daha büyük ve kalın simit yapmak isterseniz eğer 70 adet civarı simit elde edebilirsiniz bu malzemeler ile. Hamura simit ya da istediğiniz şekli verdikten sonra önce yumuta akına sonra da sumama batırarak önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede susamlar kavruluncaya kadar pişirin.
Dikkat: bazı markaların susamları renk değiştirmiyor, siz pişmediğini sanıyorsunuz fakat simitler alttan yanmaya başlıyor. Dikkatli olmakta fayda var.
Önemli nokta: margarini buzdolabında muhafaza ediyorsanız bir müddet yumuşayana kadar oda sıcaklığında bekletin. Migrodalga fırına koyduğunuzda ısı homojen dağılmıyor. Soğuk halde yoğurmaya çalıştığınızda bir süre sonra sonra yumuşadığı ve ısısı arttığı için un yeterli gelmiyor. Havaların sıcak olduğu zaman dışarıda çok fazla beklettiğinizde de margarin neredeyse sıvı hale geçiyor bu sefer de çok fazla un kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Tüm bu yazdığım koşullarda simit yapmaya çalıştığım için en güzel tat oda sıcaklığında ideal kıvamdaki margarin ile oldu. Bundan sonraki yapışımda tereyağı kullanmayı deneyeceğim bir sonraki sefer de hindistan cevizi yağı ile tatlı susamlı simit yapacağım. Her ikisini de nasıl olduğuna dair burada paylaşırım.
İşin en güzel tarafı içinde sirke olması sebebiyle simit hem daha uzun süre bayatlamadan dayanabiliyor (birkaç gün içinde dayanamayıp hepsini bitirmezseniz 😊 ) hem de ağızda dağılan enfes bir tat bırakıyor.
Afiyet olsun.