28.05.2013

Türkiye’de Aktüerya Bilimleri

Aktüerya Nedir?

Aktüerya ve Aktüerya Bilimleri, Türkiye’de son 10 yıldır popüler hale gelen fakat yurtdışındaki geçerliliği çok daha eskilere dayanan bir meslek. Aktüerya mesleğinin kapsamını ve Aktüerya Bilimleri Bölümü’nü yetkili kişilerden öğrenmek amacıyla bu yazıda, Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü araştırma görevlilerinden Ezgi NEVRUZ ve Güven ŞİMŞEK tarafından edindiğim bilgileri paylaşacağım.

Aktüerya Bilimleri

Aktüerlik ve Aktüerya Bilimleri Bölümü mezunu olmak tamamen farklı kavramlar olsa da; internette bu konu hakkında yeterli kaynak bulunmaması ya da konu hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından bilinçsiz yazılar yazılmış olmasından dolayı, Aktüerya Bilimleri Bölümü mezunları aktüer olarak ifade edilmektedir, ancak bu tamamen yanlış bir bilgidir. Aktüerlik yetkisi, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenen bir dizi sınavın ardından verilmekte olup; aktüer olabilmek için Aktüerya Bölümü mezunu olmak da gerekmemektedir.

Aktüer Kimdir?

Aktüerlerin mesleki uzmanlıkları finansal risklerdir (maddi zarara yol açabilecek her şey). Finansal riski ise, gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ya da gerçekleşme sıklığı belli olmayan; gerçekleştiğinde ise finansal götürüye yol açacak rassal olaylar olarak açıklayabiliriz. Aktüerlerin görevi ise, istatistiksel ve aktüeryal bilgiler ile finansal riske yol açabilecek olayları değerlendirmek, çözüm önermek ve finansal belirsizliklere ilişkin geleceğe yönelik projeksiyonlar yaparak stratejik kararlar almak olarak açıklanabilir.

Aktüerler; istatistik, matematik ve aktüeryal bilgileri üst düzeyde olan; İngilizce’ye hakim ve bilgisayar programlama konusunda da iyi donanımlı profesyonellerdir. Ancak aktüer olmak, tüm bu teknik uzmanlıkların ötesinde, farklı bir düşünme yapısı kazanabilmektir. Olayları bir aktüer gözünden görmek, finansal sonuçlarını aktüer bakış açısıyla yorumlayabilmektir.

Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü

1998 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde kurulan Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü, Fen Fakültesi bünyesinde eğitim vermekte olup; fakülte bünyesinde kurulmuş Türkiye’deki aktüerya eğitimi veren ilk bölümdür.

Lisans eğitimi vermeye 2002 yılında başlayan Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü, bugüne dek 250’yi aşkın öğrenciyi mezun ederek sektöre kazandırmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü; yürütmekte olduğu lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim programları ile ülkemize, kaliteli bir eğitim almış aktüerya mezunları ve aktüerler yetiştirmeye devam etmektedir.

Nasıl Aktüer Olunur?

Aktüerlik ve Aktüerya Bilimleri eğitim veren bir bölümden mezun olunarak Aktüerya mezunu olma kavramları birbirinden tamamen bağımsızdır. Aktüerya eğitimi alarak mezun olmak, aktüerlik sıfatını beraberinde getirmemektedir. Aktüerlik sınavlarına, herhangi bir eğitimi alan üniversite öğrencileri ya da üniversite mezunları katılabilmektedir. Dolayısıyla aktüer olmak için Aktüerya Bilimleri bölümü öğrencisi ya da mezunu olma şartı aranmamaktadır. Ancak lisans ya da yüksek lisans düzeyinde aktüerya eğitimi almamış bireylerin, aktüerlik sınavlarında başarılı olabilmesi pek mümkün değildir. Üç basamak halinde düzenlenmekte olan aktüerlik sınavlarının kapsamları aşağıdaki gibidir.

Aktüerlik Sınavları

Aktüerlik sınavarı, üç basamak halinde uygulanmakta olup; her basamak sınavının duyurusu T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılmaktadır.

Aktüer olunabilmesi için, kişinin bu üç basamaklı sınavları tamamlamasına ek olarak; 3 yıl da mesleki çalışma yapmış olması şartı aranır.

Birinci basamağı başarıyla tamamlayan kişilere stajyer aktüer, ikinci basamağı başarıyla tamamlayan kişilere yardımcı aktüer, üçüncü ve son basamağı tamamlamasına ek olarak üç yıl da mesleği ile ilgili bir kurumda çalışması şartını yerine getiren kişilere de aktüer ünvanı verilir. 

Aktüerlik Sınavları Kapsamı

Üç seviye halinde düzenlenmekte olan ve toplam 13 sınavdan oluşan aktüerlik sınavlarının, her bir seviye için içerdiği kapsamlar aşağıda belirtilmiştir.

Birinci Seviye Aktüerlik Sınavları

- Finansal Matematik

- İstatistik ve Olasılık

- Matematik

- Temel Sigortacılık ve Ekonomi

ikinci Seviye Aktüerlik Sınavları

- Muhasebe ve Finansal Raporlama

- Sigorta Matematiği(Hayat ve Hayatdışı)

- Risk Analizi ve Aktüeryal Modelleme

- Finans Teorisi ve Uygulamaları

Üçüncü Seviye Aktüerlik Sınavları

- Hayat Sigortaları

- Finans Yatırım ve Risk Yönetimi

- Emeklilik Sistemleri

- Sağlık Sigortaları

- Hayat-Dışı Sigortalar

Aktüerlik Sınavlarına Kimler Katılabilir?

Herhangi bir yanlış anlaşılmaya yol açamaması açısından, bu önemli konuyu yeni bir başlık altında yeniden vurgulamak istedim. Aktüerlik sınavlarına katılabilmek için herhangi bir bölümde öğrenci olmak ya da üniversite mezunu olmak yeterlidir. Aktüerlik sınavlarına katılabilmek için, Aktüerya eğitimi veren bir eğitim kurumunun öğrencisi ya da mezunu olma şartı aranmamaktadır.

Stajyer Aktüer Kime Denir?

Birinci seviye aktüerlik sınavlarını başarıyla tamamlayan bireylere stajyer aktüer ünvanı verilmektedir.

Yardımcı Aktüer Kime Denir?

İkinci seviye aktüerlik sınavlarını başarıyla tamamlayan bireylere yardımcı aktüer ünvanı verilmektedir.

Aktüerya Kontenjanı

2002 yılında 40 öğrenci ile eğitime başlayan Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü’nün kontenjanı, geçmiş 10 yıl içerisindeki kontenjan artışları ile birlikte 2012 yılında 75 öğrenciye ulaşmıştır.

Aktüerya Puanları

Yıllar itibariyle aktüerya puanlarını, aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Aktüerya Yüksek Lisansı

Aktüerya Bilimleri Bölümü yüksek lisans programında, lisans eğitiminde verilen derslerin devamı niteliğinde olan; genellikle stokastik yaklaşım konusunda uzmanlık sağlayan derslere yer verilmektedir. Ayrıca aktüerlik sınavlarının 3. Seviye sınavlarında başarılı olunabilmesi için yüksek lisans eğitimi almanın büyük faydası olacaktır.

Türkiye’de Aktüerya

2000’li yılların başında eğitim programları açılan aktüerya lisans ve lisansüstü eğitimleri, günümüzde oldukça popülerler. İlk yıllarda adı geçtiğinde çoğu sektör çalışanı tarafından bile hakkında bilgi sahibi olunmayan aktüerya, bugün sektör dışından insanlar tarafından bile olsa biliniyor. Bunun da ötesinde, özellikle sigorta sektöründe artık aktüerya mezunları ve aktüerler, aranan profesyoneller haline gelmiş durumda.

Aktüerler Nerelerde Çalışır?

Aktüerler, finansal risklerin bulunduğu hemen her yerde çalışabilirler. Ancak aktüerlere, özellikle sigorta branşlarında uzmanlaştıklarından, sigorta ve finans sektörlerinde ağırlıkla ihtiyaç duyulmaktadır.

Aktüer Olunmadığı Takdirde İş Olanakları

Aktüerler, çalışmakta oldukları kurumların finansal kararlarında imza yetkisine sahip uzmanlardır ancak aktüerlik ünvanı alınmadan da aktüerya mezunları, finansal sektörlerde çalışabilirler.

Aktüerya Bölümleri

Türkiye’de aktüerya eğitimi veren bölümler, Hacettepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi aktüerya programlarıdır.

Aktüerya İş Olanakları

Günümüzde aktüerlere; hem kamu sektöründe, hem de özel sektörde ihtiyaç duyulmaktadır.

Kamu kurumlarından hazine bakanlığı, sosyal güvenlik kurumu, işkur gibi kurumlar, açtıkları kadrolarda aktüerlere de yer vermektedirler.

Özel sektörde de aktüerya mezunları; sigorta şirketlerinde, bankalarda ya da denetleme firmalarında iş bulabilmektedirler.

Aktüeryal Değerlendirme Nedir?

Hazine Bakanlığı tarafından tüm vakıflardan her yıl bir aktüerin imzası ile birlikte, vakfın yeterliliklerini karşılayabilir düzeyde olup olmadığını ve gelecek yıllarda da bu yeterliliğini koruyup koruyamayacağına ilişkin talep ettiği hesaplamalara aktüeryal değerlendirme adı verilmektedir.

Aktüerler, destekten yoksun kalma tazminatı çerçevesinde mahkemelere sundukları bilirkişi hesaplamalarına ek olarak aktüeryal değerlendirmeler yaparak da gelir elde edebilirler.

Hacettepe Üniversitesi Hakkında

1967 yılında kurulan Hacettepe Üniversitesi; Sıhhiye, Beytepe, Beşevler, Polatlı ve Sincan olmak üzere beş farklı kampüste eğitim vermekte olup; bünyesinde 14 fakülte, 14 enstitü, 2 yüksekokul, 1 konservatuar, 6 meslek yüksekokulu ile 45 araştırma ve uygulama merkezi bulundurmaktadır.

2013 yılı itibariyle 36.000’i aşkın öğrencisi olan Hacettepe Üniversitesi, yaklaşık 3.500 seçilmiş akademik personel ile eğitimlerini sürdürmektedir.

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak Hacettepe Üniversitesi’nin misyonu; bilim, teknoloji ve sanat alanlarında mesleğinin öncüsü, Hacettepe’li ruhunu koruyan ve toplumsal değerlere önem veren bireyler yetiştirmektir.

Türkiye’de Aktüerya Bilimleri
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 26402 kez okundu

28.05.2013 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • sevki34
    11.08.2021

    eskiden sadece 1-2 yerde varken bugün onlarca üniversitede lisans ve lisans üstü aktüerya eğitimlerinin verilmekte olduğunu görüyorum. hangi sektör bu kadar aktüerya mezununu talep ediyor ve bunun doyum noktası ne zaman gelecek bilemiyorum ama yan alanlarda çalışma şansları yoksa sadece sigorta sektörü her yıl yüzlerce yeni mezunu barındıramaz

  • justme
    27.11.2020

    Kaç yıl geçmiş aradan ben taa ilk sınav sonucum açıklandığında aktüerya mı iç mimalık mı arasında kalmıştım. Herkes yeni olana talep çok olur, hem yurt dışında da çok iyi bir meslek, şu kadar para kazanılıyor filan demişlerdi de son dakika vaz geçmiştim. Şimdi bakıyorum da iyi ki de vaz geçmişim lakin bu bölümden mezun arkadaşım şu an her hangi bir bölümden mezun olan herkesin çalışabileceği bir sigorta şirketinin bir departmanında çalışıyor.

  • panx
    16.05.2018

    aktüerlik sınavları hakkında bilgi verebilir misiniz? geçmiş aktüerlik sınavları soruları gibi dökümanları bulmak ya da çalışacak kaynakları edinmek gibi konularda kime danışmalı?

  • umud
    17.02.2017

    Bu sene lise bitiyor sinavlardan yuksek puan alirsam ilk tercihim hacettepe aktuerya bilimleri olacak.

  • osmanleo
    21.06.2016

    aktüryadan mezun olanlar ya da bu alanda çalışanlar maaşlarınız gerçekten Türkiye standardına göre yüksek mi?

  • canBayan
    28.05.2016

    En gözde meslekler arasındadır. Fakat okumak çok zor özellikle sayısal zekası olmayanlar için.

  • kuzu
    21.12.2015

    aktüerlik sınavları çok mu zor? sınavdan geçenler bilgi verebilir mi?

  • yagmurhuzun
    15.12.2015

    abim bu bölümden mezun şu an özel bir şirkette çalışıyor. sorularınız olursa ona yönlendirebilirim.

  • akasya
    10.12.2015

    bitirince nerelerde çalışabiliriz?

  • dovelamore
    24.09.2013

    internette gerçekle yakından uzaktan ilgisi bulunmayan onlarca yazı okuduktan sonra yazınız ilaç gibi geldi. Yetkili ağızdan olması da etkili tabii. Çok teşekkür ederim

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.