Yukarıdaki grafik, 2008 yılından bu yana ilerleyen yükseliş trendi. Bu büyük resmi görmeden teknik öngörülerde bulunmak, ormanı görmeden ağaçları saymak gibi bir şey olur.
Büyük resim bize şunları söylüyor.
2008 yılında 1.15 seviyesinden başlayan yükseliş bozulmadan sürüyor.
3.94 zirvesinden başlayan geri çekilme şimdilik bir düzeltme.
Ana yükseliş dalgasının büyük kısmı tamamlandı. Dolara uzun vadeli yatırım için artık geç.
Peki orta vade (3 - 12 ay) yatırım için şu an bulunduğumuz 3.49-3.50 bölgesi uygun mu ? Bu soruya yanıt verebilmek için son zirve olan 3.94’ün bu süre zarfında geçilip geçilmeyeceğini teknik olarak teyid etmek gerekiyor.
Yukarıdaki haftalık log grafiği küçültüp daha küçük ölçekli günlük aritmetik olanına geçtiğimizde aşağıdaki görüntüyü elde ediyoruz.
Çerçeveye alınmış bölge teknik analizde oldukça tanıdık bir formasyonu gösteriyor ki biz buna kama formasyonu diyoruz.
Teknik formasyonlar yüzde yüz gerçekleşecek diye bir şey yok. Ancak geçmişte kendini defalarca tekrar etmek suretiyle literatürde yer edinmiş bu paternler çoğunlukla gerçekleşiyor. Kama formasyonu bir geri dönüş formasyonu değil, tam aksine devamlılık formasyonu olarak sınıflandırılır. Trendin tersi yönüne bir alt derece vadede belli bir süre hüküm sürer ve sonlanır. Daha sonra fiyatlar trend yönüne geri döner ve bir önceki zirve geçilir. Kama formasyonunda dip ve tepeler giderek yakınsar. Bizim örneğimizde düşüşün giderek yavaşlayan bir ivmede devam ettiğini ve formasyonun artık sona yaklaştığını görebilirsiniz.
Önümüzdeki haftalarda sert yukarı hareketler görmemiz olası. Ancak 3.94 zirvesinin hemen üç beş haftada tekrar test edilmesini beklememek gerekir.
Türk Lirasının değer kaybı şüphesiz diğer gelişen (emerging markets) piyasalardan izole gerçekleşemez. Yani yılbaşından bu yana devam eden EM rallisinin de aşağı yukarı eş zamanlı olarak sona ermesi gerekir. Gerek MSCI gelişen ülkeler endeksi, gerekse yerel para birimlerinde kayda değer bir düzeltmenin gelmekte olduğu da grafiklerde görülüyor. En genel manada global piyasalarda risk-off moduna geçişin sinyalleri gelmeye başladı. Adına Trump rallisi dedikleri boğa piyasasının en azından başlangıç noktası fiyatlamalarına geri gelmesi beklenemelidir. Örneğin Kasım 2016’da 1.80 civarı olan 10 yıllık ABD tahvillerinin tekrar bu seviyelere yaklaşması normal karşılanmalıdır. Bununla birlikte tüm bu fiyatlama davranışlarının kısa vadeli bir global düzeltme olarak düşünülmesi ve ötesine geçmemek gerek. Bir başka deyişle kastedilen 2008 benzeri bir kırılma değildir. Global varlık fiyatlarının havası bir miktar alındıktan sonra gidecek bir yer olmadığı için algı yeniden risk-on moduna dönecektir.
DEVİR