26.11.2013

Veritabanı Kavramı ve SQL Server Kurulumu

Veritabanı Nedir?

Veritabanı; ilgili kayıtların organize edilmiş bir koleksiyonudur. Verileri belli bir amaca yönelik düzenli kayıtlardır.

veritabanı

Bilgilerimizin düzgün bir şekilde depolanmasına veritabanı diyebiliriz. Doğru bir şekilde yapılandırıldığında bilgilere ulaşmak hızlı ve doğru olacaktır.

Bir veritabanını oluşturan öğeler ise;

Veritabanı > Tablolar > Kolonlar > Veri olarak tanımlanabilir.

Yapısal sorgulama dili olan SQL, ilişkisel veritabanlarındaki bilgileri sorgulamak için standart kullanımı olan dildir. Standart bir dil olmasına karşılık, çeşitli veritabanlarında SQL kullanımları arasında farklılıklar vardır.

SQL Server Kurulumu Nasıl Yapılır?

- SQL Server kurulum CD'si içerisinde yer alan ya da internetten indirdiğimiz Setup.exe dosyasını  çift tıklayalım. Karşımıza ilk kurulum ekranı gelecektir. Gelen pencereden Installation sekmesini tıklayalım.

Sql Server

- Installation sekmesini tıkladıktan sonra sağ tarafta açılan pencereden New SQL Server stand-alone installation or add features to an exiting installation seçeneğini tıklayalım.

- Daha sonra kurulumda ihtiyaç olan gereksinim ekranı gelecektir. Tüm seçenekler Passed olduğunda OK butonunu tıklayalım.

- Daha sonra karşımıza lisans numarası gelecektir. Lisans numaramızı yazdıktan sonra Next butonunu tıklayalım.

- Daha sonra lisans anlaşması gelecektir. Lisans anlaşmasını kabul ettikten sonra Next butonunu tıklayalım.

- Daha sonra Support Files (Destek Dosyaları) yüklemek için Install butonunu tıklayalım.

- Karşımıza kurallar için onaylama ekranı gelecektir. Sistemimizde kurulumlar tam ise tüm seçenekler Passed olarak gelecektir.

- Next butonunu tıkladıktan sonra SQL Server ile kurulum seçenekleri gelecektir. SQL Server Management Studio, Analysis Services, Integration Services. Reporting Services araçlarını buradan yükleyebiliriz. Select All butonunu tıklayalım.

- Tüm seçimler seçildikten sonra Next butonunu tıklayalım. Karşımıza gelen pencerede Instance adını belirledikten sonra Next butonunu tıklayalım.

- Instance adını belirledikten sonra disk bilgisi gelecektir.

- Next butonunu tıkladıktan sonra servis hesap ayarlan gelecektir. Burada SQL Server servisleri çalıştırırken hangi kullanıcı hesabından çalıştırılması gerektiği ayarlayabiliriz. Tüm servislere aynı hesaptan çalıştırılması için Use the same account for all SQL Server services butonunu tıklayalım. Karşımıza gelen pencereden Account Name bölümünden NT AUTHORITY\SYSTEM seçeneğini seçelim ve OK butonunu tıklayalım.

- Next butonunu tıkladıktan sonra karşımıza güvenlik modu gelecektir. Burada, Windows Aut. seçeneği ile bilgisayarımızın varsayılan Windows kullanıcı adı ile şifresi geçerli kılınacak ve SQL Server Management Studio'ya bağlanırken kullanıcı adı ve şifre sormayacaktır.

- Mixed Mode (SQL Aut.) ise şifre soracak ve SQL Server sistemine şifre ile giriş yapılacaktır. Karşımıza gelen pencerede ayrıca SQL Server 2008 Administrator kullanıcısını seçmemiz gerekmektedir.

- Eğer sistemin default kullanıcısı Administrator değil ise Add butonunu tıklayalım ve kullanıcı seçelim. Eğer Administrator olarak atayacağımız kullanıcı varsayılan kullanıcımız ise, Add Current User seçeneğini tıklayalım.

- Next butonunu tıklayalım karşımıza Analysis Services Administrator kullanıcısını seçmemiz gerekecektir. Add Current User butonunu tıklayalım ve sistem kullanıcımızı ekleyelim.

- Karşımıza Reporting Services ayarı gelecektir. Burada Install the native mode default configuration seçeneğini seçtikten sonra Next butonunu tıklayalım.

- Daha sonra hata durumunda SQL Server sistemin ne yapacağını belirleyecektir.

- Next butonunu tıladıktan sonra kuruluma ait kural bilgileri gelecektir. Burada Passed olarak tanımladıktan sonra Next butonunu tıklayalım.

- Bir sonraki durumda son olarak bir rapor gelecektir. Bu aşamaya kadar yapılan aşamaların bir özeti karşımıza çıkacaktır. Daha sonra Install butonunu tıkladıktan sonra kurulum işlemimiz başlayacaktır.

- Daha sonra karşımıza gelen Next butonunu tıkladıktan sonra kurulum tamamlanmış olacaktır. Complete seçeneğine geldikten sonra Close butonunu tıklayalım ve kurulum işlemini bitirelim.

Management Studio

Kurulum işlemimiz bittikten sonra artık SQL Server'ı açabiliriz. Bunun için Management Studio'yu açmamız gerekmektedir. Başlat > Tüm Programlar > Microsoft SQL Server > SQL Server Management Studio seçeneğini tıklayalım.

Pencerede yer alan parametreler ve özellikleri şöyledir:

- Server Type: Hangi Server tipine bağlanmak istediğimiz soruyor. Veritabanları için Database Engine seçili olmalıdır.

- Server Name: Bağlanmak istediğimiz Server adı veya Server IP numarası yazılır.

- Authentication: Bağlantı güvenlik ayarı. Eğer Windows Authentication seçili ise Windows işletim sisteminden kullanıcı adı ve şifresini alacaktır. SQL Authentication seçili ise, altta yer alan User Name ve Password alanı açılacak ve buraya kullanıcı adı ve şifre yazılacaktır. Parametreleri girerek sonra Connect butonuna tıklayalım ve SQL Server girişini sağlayalım.

 

Veritabanı Kavramı ve SQL Server Kurulumu
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 4252 kez okundu

26.11.2013 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • hector1745
    07.03.2019

    yılın veri tabanı seçilme başarılarını önce mongo db'ye sonra da postgre sql'e kaptırdı, yazılım konusunda tanınan vlogger'ların da muhtemelen bilgimiz olmayan sponsorlukları neticesinde artık pek sql server kullanmamalarının da popülerliğinin düşmesinde etkisi vardır diye tahmin ediyorum

  • cuneytmertayak
    05.08.2018

    sql server aynı zamanda veri tabanı öğrenmeye başlamak için de en doğru seçenektir, hem öğrenmesi kolay hem de sunduğu çözümler tam anlamıyla profesyonel ve yeterli

  • tufi
    30.07.2018

    sıralı olarak birden çok işlemi ardı ardına gerçekleştiren prosedürler için de rollback senaryoları hazırlanmadan bu sorgular kullanılmamalıdır

  • serseri0981
    30.07.2018

    schema kavramı konusunda bilgi sahibi olmadan çok kullanıcılı bir veritabanı yönetimi teşebbüsü yapılmamalıdır, çher kullanıcı her tablo ya da db üzerinde aynı yetkiye sahip olmamalı

  • vuuno
    26.07.2018

    veritabanları diğer masaüstü programlar gibi okumadan next next diyerek kurulacak programlar değildir, bu sebeple faydalı bir yazı olmuş ama daha detaylı ve ileri seviye konular da yazılsaymış keşke

  • HakanGozupek
    01.05.2016

    veritabanı kurulumları eskiden olduğu gibi zor değil. mantık olarak önce database sunucusu kurulur ardından da management studio yazılımları kurulur. ama veritabanının mantığını anlatmaya çalışırsanız bu kesinlikle aynı makalenin konusu olmamalıdır

  • yolcu
    10.06.2015

    hangi birini anlatabilirsin ki hocam, konu derya deniz

  • A.Haliloğlu
    23.11.2014

    sadece lokalde çalışma şansınız uzun vadede yoktur nasıl olsa bu ayarları her türlü yapacaksınız

  • yasargulec
    22.10.2014

    local'de çalışacaksak bu ayarlara gerek kalmıyor değil mi?

  • mehmet can
    23.09.2014

    başlığın sql server nasıl kurulur olarak değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır kanaatindeyim. Ancak veritabanı tanımlaması olarak tüm veritabanlarını kapsayan tanımlamanızdan dolayı teşekkür ederim.

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.