21.04.2013

Web Tabanlı Karar Destek Sistemleri

Karar Destek Sistemleri, karar vericiye karmaşık ve tam olarak yapılanmamış problemleri veri tabanları ya da veri modelleri yardımıyla çözümlemek için destek sağlayan etkileşimli ve bilgisayar tabanlı sistemlerdir.

Ralph Sprague ve Eric Carlson’ın 1982 yılında yayınladığı ve bu alanda kilometre taşı olarak kabul edilen “Building Effective Decision Support Systems” adlı çalışmalarında yaptıkları tanıma göre Karar Destek Sistemleri; yöneticilerin ve organizasyondaki diğer bilgi çalışanlarının karar verme süreçlerine yardımcı olabilmek için hareket işleme sistemlerinden yararlanan ve genel bilişim sisteminin diğer parçaları ile etkileşime giren bir bilişim sistemi türüdür.

Web Tabanlı Karar Destek Sistemleri (WKDS) ise, aynı zamanda bir Karar Destek Sistemi  (KDS) olup, bilgisayar bilimleri, bilişim sistemleri ve web teknolojileri gibi özel alanların bütünleşmesiyle ortaya çıkan çok disiplini bir araştırma alanı olarak da görülebilir.

En genel hatlarıyla, Web Tabanlı Karar Destek Sistemlerinin konusu, çeşitli insan aktivitelerindeki karar verme süreçlerinde web ara yüzünü kullanarak nasıl bir destek sağlanabileceğini araştırmaktır.

Enformasyonun kişisel bir bilgisayar yerine web sunucuları üzerinde saklanması sayesinde, dünya üzerinde aynı işi yapan insanların birlikte çalışabilmesi çok daha kolay bir hala gelmiştir. Web uygulamaları; yanıt verme özelliği, masaüstü uygulamaları ile kıyaslanabilecek bir seviyede işlevsellik gibi zengin özellikler sunmaktadır. Web hizmetleri; işlevselliği, var olan uygulamalardan ve web sitelerinden, kendi uygulamalarınızın içine hızlı ve kolay bir biçimde katabilmenize izin verir. Web’in getirdiği bu özellikler ile geliştirilen KDS’ler dağıtılmış altyapı üzerinde bize yeni imkân lar sunar. WKDS sayesinde coğrafi olarak farklı konumlarda bulunan yöneticiler veya kurum çalışanları karar verme süreçleri ile ilgili bilgiye daha kolay ve daha az masraflı bir şekilde ulaşır. KDS kullanıcılarına bu imkân ları sağlayan ise öncelikli olarak web teknolojileri ve world-wide-web altyapısıdır.

Bugün, bilgi çağında internetin milyarlarca kullanıcıya bilgiyi world-wide-web üzerinde paylaşmasına olanak tanımasıyla, bilgi paylaşımı da yeni boyutlara taşınmıştır. Bilgi çağının getirdikleriyle organizasyonların verimli olarak işleyişinde önemli bir yere sahip olan KDS’lerin de web üzerinde çalışabilecek şekilde düzenlenmesi kaçınılmaz olmuştur.

Birçok nedenden dolayı web mimarisi veya web teknolojileri ile oluşturulan kurum içi bir ağ mimarisi, modern ve işlevsel KDS uygulamaları geliştirmek için kullanılacak mantıklı bir seçimdir. Kurumlarda başat olarak kullanılan bilgi teknolojisi platformu; ana bilgisayar ve yerel ağ bazlı, istemci-sunucu sistemlerden web’e ve internet teknolojilerine doğru değişim göstermektedir. Bu gelişmeler ışığında günümüzde internet ve world-wide-web, karar destek bilgisinin iletilmesinde ve paylaşılmasında büyük pay sahibidir. Web’e olan bu ilgiyi göz önünde bulundurarak; sağlık, eğitim, devlet ve özel sektör gibi alanlarda web tabanlı KDS geliştirilmesi ve uygulanması için hali hazırda devam eden birçok girişimin bulunduğu söylenebilir.

Web Tabanlı Karar Destek Sistemleri
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 4747 kez okundu

21.04.2013 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • zizou
    09.07.2019

    içine daldığınızda hem keyifli hem de zorlayıcı konulardır. bir yerde takılırsanız soracak kimseyi bulamamak da ayrı bir sinir harbi. bazen en iyisi mi hiç bulaşmamak bu tarz işlere. ama ne demişler merak insanı içten içe kemiren bir duygudur. bir kere merak edildi mi geri dönüşü yoktur.

  • batu4545
    17.01.2018

    ben de machine learning, deep learning ve artifical intelligence konularına merak salmak istiyorum ama boğulmaktan korkuyorum diyenler için udemy içinde güzel eğitimler var, inceleyerek gerçekten öğrenmek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz

  • Orhan75
    08.09.2016

    if this then this gibi yorumlayabilir miyiz yani konuyu hocam?

  • w_ziya
    17.11.2014

    teşekkür ederim bilgilendirici bir makale

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.