02.11.2017

Yandex Kurum Mail Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Yandex kurum e-posta servisinin yeni yeni keşfedilir olması sebebiyle a’dan z’ye bir rehber hazırlamaya karar verdim. Bu makalede yandex kurum maili için açıklamalar, kurulum bilgileri, özellikleri ve limitlemelerine ilişkin tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Yandex Kurum Mail Hesabı Nedir?

Yandex kurum mail, yandex’in size ait olan alan adları (domain) için sunduğu ücretsiz bir e-posta servisidir. Ücretsiz denince beklentinizi düşürmeyin ve yazıyı okumaya devam edin.

Not: Alan adı (domain) konusunda bilgi almak için Domain (Alan Adı) Nedir? yazısını okuyabilirsiniz.

 

Soru: Yandex kurum mail hesabı aldığımda adresim yandex uzantılı mı olacak?

Yanıt: Hayır, örnek olarak alan adınız abc.com ise mail hesaplarınız da tercihlerinize göre (örneğin info hesabı için) [email protected] gibi kendi alan adınız şeklinde olacak.

 

Soru: ABC adında bir şirketim var ve şirket e-posta hesaplarını yandex’e aktarmayı düşünüyorum. Ne yapılması gerekir, süreç tam olarak nedir?

Yanıt: Kurulum 2 aşamadan oluşuyor. Makalenin devamındaki kurulum bölümünde detaylı ve resimli olarak açıklamaya çalışacağım gibi öncelikle dns ayarlarınızın nerede barındırılacağına karar vermeniz gerekiyor. Sonrasında ise dns ayarlarınızın içerisinden mx yönlendirmesi yeterli olacak. DNS ve MX kayıtları gibi tabirler size yabancı geliyorsa hiç korkmanıza gerek yok, bu aşamaları gerçekleştirmek için bilişim kitapları bitirmenize gerek kalmadan sizlere en kolay çözümü gösterecek kadar yardımcı olacağım. Ancak ben konu hakkında detaylı olarak bilgi sahbi olmak istiyorum diye düşünüyorsanız, DNS kısaca alan adınızın web, mail, ftp gibi servislerini hangi sunuculara göndermek istediğinizi belirlediğiniz seçim alanı olarak tanımlanabilir.

 

Soru: Şirketim için zaten bir internet sitem ve e-posta servisim var. Sadece e-posta hesaplarımı yandex’e aktarabilir miyim?

Yanıt: Evet, zaten yandex mail’in internet sitesi barındırmak için sunduğu bir hizmet (en azından bu makalenin yazıldığı 2017 yılı itibariyle) yok. Sadece e-posta hesaplarınızı yandex’e aktarabilirsiniz.

 

Soru: Yandex’in DNS barındırmasını kullanmak zorunda mıyım yoksa dışarıdan ilgili yönlendirmeyi yapmam yeterli midir?

Yanıt: yandex’in DNS barındırması özelliğini isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz ama zorunda değilsiniz. Kurulum aşamasında da açıklamaya çalışacağım gibi ister hem DNS ve mail özelliğini birlikte kullanırsınız, isterseniz ise mx kayıtlarını kendi DNS sağlayıcınızda barındırmaya devam ederek yandex’in sadece mail barındırma özelliğini kullanabilirsiniz.

 

 

Yandex Kurum Mail Hesabının Ücreti Nedir?

Sanırım en güzel madde bu olacak, çünkü yandex kurum mail hesapları tamamen ücretsiz. Gelecekte bu hizmeti ücretlendirirler mi? Açıkçası bu hizmet için fiyatlama politikası uygulayacak olsalar, sistemi en başından ücretli şekilde hazırlarlardı diye düşünüyorum. Kaldı ki tamamen ücretsiz ve kaliteli olduğu için yandex’e taşınan binlerce e-posta hesabı için de gelecekte bir ücret istenebileceği bana pek mantıklı gelmiyor.

 

Yandex Kurum Mail Hesabının Özellikleri Nelerdir?

Yazının başında da dediğim gibi, yandex kurumsal mail hesapları ücretsiz olsa da, kullanıcılarına oldukça kullanışlı ek özellikler de sunuyor:

- Yandex’e 1000 adet e-posta hesabı ekleyebilirsiniz.

- Yandex mail hesabınıza olarak bulut hesap olarak kullanabileceğiniz 10 GB yandex hesabı da ücretsiz geliyor.

 

Yandex Kurum Mail Hesabının Avantajları Nelerdir?

Öncelikle kullandığınız altyapının yandex olduğunu bilmek güven veriyor. Pratikte ise gönderdiğiniz mailler spam düşüyor gibi sıkıntıları, eğer dns ayarlarınız doğru ayarlanmış ise pek yaşamıyorsunuz. Ayrıca yandex’in kendi spam filtresi de geniş bir blacklist barındırdığı için kötü amaçlı mailler çoğunlukla spam kutusuna gidiyor.

Bir diğer güzel özellik ise, outlook kullanmak istemeyebiliyorsunuz çünkü arayüzü hem çok kullanışlı, hem de birden çok hesabın eklenebilmesi özelliği ile tüm e-posta hesaplarını tek bir arayüz üzerinden takip edebiliyorsunuz. Ancak yine de outlook gibi ek programlar ile birlikte de yandex kurum mail hesaplarınızı kullanabileceğinizi hatırlatalım.

Bazı hosting firmalarında yaşanan mailin geç düşme sıkıntısı da yandex ile başınıza gelmiyor, hatta testini gerçekleştirdiğinizde de görebileceğiniz gibi gönderdiğiniz mail hem web arayüzündeki yandex mail’ine, hem de cep telefonunuza kurabileceğiniz yandex uygulamasına oldukça hızlı ve eş zamanlı olarak düşüyor.

Outlook’ta ya da benzer diğer yazılımlarda gelen geç mail sıkıntısı, yandex’ten bağımsız olarak genellikle bu yazılımlardan kaynaklanmaktadır. Örneğin IMAP kurduğunuz bir e-posta hesabının senkronizasyon etme süresi uzadıkça, yeni gelen mailler de senkronizasyonu takiben daha geç düşmeye başlayacaktır. Bazı 3. parti programlarda ise gönder/al işkemi periyodik aralıklarla (örneğin 10 dakika gibi) gerçekleştiği için mail sunucuza çoktan düşen bir mailin programa gelmesi için ya periyodun dolmasını beklemeniz, ya da manuel gönder al yapmanız gerekecektir. Bu sebeplerle ben web tabanlı arayüzü kullanmayı tercih ediyorum.

Son olarak, sırf DNS özelliği için her yıl barındırma (hosting) masrafı yapmanıza gerek kalmıyor, çünkü yandex kurum mail içerisinde size ücretsiz dns hizmeti sunuluyor.

 

Yandex DNS barındırma Özelliği

Bir alan adı sağlayıcısından domain aldığınızda eğer konuya hakim değilseniz ilk soracağınız soru şu olacaktır: ee şimdi napıyoruz? Aslında yapmanız gereken şey, ihtiyaçlarınıza göre (örneğin mail hesapları açmak için) bu alan adının hangi email sağlayıcısında barınacağını seçmektir. Güzel ama e-mail sağlayıcısı seçmek için, hosting hesabına mı para vermem gerekiyor? İşte bir güzel haber de bu, yandex kurum ile mail kullanmak için hosting’e para vermenize gerek yok, yandex’in ücretsiz sunduğu DNS barındırması özelliğini kullanabilirsiniz.

 

Yandex Kurum Mail Hesabı Kurulumu

Bütünleşik olarak gelebilecek tüm sorulara yanıt vereyim isterken çoğu okurun aslında bu yazıya tıklamış olma sebebi olan kurulum aşamaları bayağı bir aşağılarda kaldı, konuyu uzatmayalım.

1. adım: Öncelikle yandex’e kendi bireysel hesabımız ile giriş yapıyoruz, eğer bir kişisek yandex hesabınız yoksa ücretsiz olarak edinebilirsiniz. Bunun amacı, kurum mail hesaplarının da kime ait olduğunun ve gerekli hallerde kurtarma ve düzenleme işlemlerinin yapılabilmesidir.

kurum.yandex.com.tr adresine girin. Sistem sizi otomatik olarak kurum.yandex.com.tr/domains_add/ adresine yönlendirecektir.

yandex-mail

Ben temsili olarak abc.com gibi hayali bir alan adı ile gösterimleri gerçekleştiriyor olacağım, ancak siz (size ait olan) hangi alan adı için bu işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız bu alana o adresi yazmanız gerekiyor.

2. adım: Doğrulama işlemleri

Karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecek. Bu aşamada yandex, bu alan adının size ait olduğunu teyit etmek istiyor.

yandex kurumsal mail

Eğer alan adınızın DNS özelliklerini yandex’te barındırmayı tercih ederseniz, bu sayfadaki doğrulama işlemlerine gerek kalmayacak. Ancak DNS ayarlarınız halihazırda başka bir yerde barınıyor ise 2 adet güncelleme yapmamız gerekiyor.

1. seçenek: DNS barındırılması işlemlerini yandex’e aktarmak için, alan adımızın ns özelliklerini aşağıdaki gibi güncellemeliyiz:

- dns1.yandex.net ve dns2.yandex.net

2. seçenek: Eğer DNS barındırılma işlemi dışarıdan gerçekleştiriliyor ise yamail- ile başlayan CNAME ve mx.yandex.net MX kaydını DNS yönetimi ekranından eklememiz gerekiyor.

Seçiminize bağlı olarak İşlemi tamamladığınızda “alan adının ahibini kontrol et” butonuna tıklıyoruz. Bu işlem yapılan güncellemeye bağlı olarak birkaç dakika sürebilir ve geçici olarak “.html dosyası bulunamadı” ya da “CNAME kaydı bulunamadı” hataları alabilirsiniz. Özellikle dns değişimi seçeneğinde bu süre daha da uzayabiliyor, dilerseniz çayınızı tazeleyebilir ya da bilgisayarınızı kapatabilirsiniz. Doğrulama işlemi tamamlandığında kurulum işlemleri kaldığı yerden devam edecektir.

İşlem tamamlandığında, yandex size ilk e-posta adresinizin ne olacağını ve şifresinin ne olacağınız soracaktır.

yandex kurum yeni mail

örneğin [email protected] gibi bir e-posta adresi seçtiğimizi varsayalım ve maillerimiz çalışıyor mu diye kontrol etmek isteyelim. Yandex, daha önce de bahsettiğimiz gibi öncelikle bizden e-posta hesabına ait temel bilgileri isteyecektir ve biz formu doldurup tamamladığımız an e-posta hesabımız mail gönderebilir ve alabilir duruma gelecektir.

yandex mail hesap ayarları

İşlem tamam.

yandex mail success

Bu alandan yandex disk’i de kullanabileceğimizi ya da birden çok e-posta takibini yapabileceğimizi yine hatırlatalım.

Yandex Kurum Mail Hesabı Nasıl Eklenir?

Daha önce kurulumlarını yaptğımız bir yandex kurum mail hesabımıza yeni bir e-posta hesabı eklemek istiyoruz.

1. Adım: kurum.yandex.com.tr adresine giriş yapıyoruz ve e-posta hesabı eklemek istediğimiz alan adını seçiyoruz.

2. Adım: E-posta hesabı ekle linkine tıklıyoruz.

3. Adım: Açılan kutucukta, ilk eklediğimiz e-posta hesabına benzer şekilde eklemek istediğimiz e-mail adresini yazıyoruz ve güvenli bir şifre belirleyerek Ekle butonuna basıyoruz.

Önemli not: Eklediğiniz e-posta hesaplarının mail gönderip almaya başlayabilmesi için, ilk açılışta karşınıza çıkacacak formu doldurmanız gerekmektedir. Bu form, içerisinde mail gönderdiğinizde görünen ad soyad bilgileri, gizli soru gibi alanlar barındırması sebebiyle oldukça önemlidir.

 

Yandex Kurum Mail Hesabı Outlook Kurulumu

Yandex’i outlook ya da benzer bir program aracılığıyla kullanmak isterseniz, hazırlamış olduğum Resimli Yandex Mail Outlook Kurulumu Rehberi yazısını gözden geçirebilirsiniz.

 

Yandex Kurum Mail Hesabı Erişim problemleri Çözümü

3. parti uygulamalara tam/kısmi erişim yetkisi vermek için e-posta adresine giriş yaptıktan sonra yandex.com.tr/support/kurum/access/client.html adresine girerek E-posta programları linkine tıklamanız, sonrasında açılan sayfada ise erişim yetkilerinizi düzenlemeniz gerekiyor.

yandex mail erişim ayarları

Yandex Kurum Mail Hesabı Android/ios Kurulumu

Bu aşamada iki farklı seçeneğiniz var, ister yandex’in kendi android ya da ios uygulamasını kullanmayı seçebilir, isterseniz ise cep telefonunuzda kendi tercihiniz olan bir e-posta uygulamasını kullanabilirsiniz. Kurulum ayarları, IMAP ya da POP3 seçimize bağlı olarak outlook kurulumundaki aynı parametreler ile olacaktır.

Yandex Mail Outlook IMAP SMTP POP3 Ayarları

yandex mail imap pop3 smtp

Yandex Kurum Mail Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler
Bu makalenin telif hakkı ve tüm sorumlulukları yazara ait olup, şikayetler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
URL:
Etiketler:

Bu makale 22037 kez okundu

02.11.2017 tarihinde yazıldı
Reitix

Yorumlar

  • zoombi
    14.04.2021

    zaman zaman gönderilen maillerin ulaşmaması ya da spam mail olarak düşmesi sorunu olabiliyor, bunun için bir dns kaydı eklemek gerekiyor. belki dns yönetimini tümden yandex'e taşıyınca da bu problem çözülebilir. sitede yazı görmüştüm biraz ararsanız bulabilirsiniz

  • doğanateş
    10.04.2021

    son zamanlarda kişilerin attıkları maillerin spam düşüyor olması hakkında çok sayıda olumsuz yorum okudum ve çözüm olarak da bir satır dns kaydı girmek gerekiyor sanırım. bedava olan bir şeyin mükemmel olmasını beklemek zaten anlamsız, bence olabileceğinin en iyisi

  • deta
    26.07.2020

    kurulum ayarları 2020 senesi için de geçerli, bizzat outlook ve thunderbird için kurarak denedim. yabdex mail arayüzü kullanım olarak gmail arayüzünden biraz daha farklı olduğu için alışmak zaman alıyor ama alıştıktan sonra hiçbir aksama olmadan ücretsiz bir şekilde kullanabiliyor olmak çok güzel

  • lews
    30.05.2020

    arada arayüzü kendi kendine Rusça'ya dönüşüyor, yandex connect'ten hesabın ayarlarına girip Türkçe'yi seçince düzeliyor. aslına bakarsanız sorunsuz çalışıyor ama bende halen google'ın verdiği güven duygusunu vermiyor. arayüzü de gmail'den sonra karışık geliyor (halbuki gmail daha karmaşık) ama bu alışkanlıklarla ilgili sanırım

  • tahsin
    16.01.2020

    gmail kurulduğu günden bugüne kendini iyi yönde bir çok kez geliştirdi ve geliştirmeye de devam ediyor ama yandex sanki ilk kodlandığı günden beri tüm bug'ları ile birlikte halen aynı şikayetleri almaya devam ediyor ve pek gelişeceğe de benzemiyor bu gidişle. işte bu yüzden yandex asla bir google olamayacak

  • utku33
    13.10.2019

    yeni açılan email hesapları yanlışlıkla rusça dil ile görüntülenebiliyor ama panelden türkçe ya da ingilizce olarak sonradan değiştirebilmek de zor değil. yandex'in global olmaktaki en büyük problemi de bence dil sıkıntısı. kendi ülkene değil dünyaya hizmet veriyorsun artık sen, hala neyin rusçası?

  • roni
    22.07.2019

    birden fazla email adresini tek bir yerden yönetebilme özelliği gmail'den daha kullanışlı. arayüz olarak bir gmail olmasa da yine insan kullandıkça alışıyor, ücretsiz olduğunu bildiğin şeyi anlamak durumunda kalıyor insan sonuçta :) bir tek halen ben ne yazmışım karşımdaki ne cevap vermiş bu yazışma trafiğini tarihsel olarak net olarak göremiyorum ben, ya da gmail'deki arayüze çok alıştığım için bana kolaylık olsun diye direk son mail'i gösteren yandex bana garip geliyor olabilir

  • ultraslian81
    15.07.2019

    arayüzü sık sık rusçaya düşüyor, yardım dokümantasyonu da çoğunlukla rusça. panelden mail adresi eklerken dil seçeneği olarak rusça, ingilizce ve Türkçe seçeneklerini sunarak istediğiniz arayüz dilini seçebiliyorsunuz ama sonra bu seçiminiz arada kaybolabiliyor. Outlook ile imap olarak kullanımda çok başarılı, telefon uygulaması olarak da yandex'in kendi mail uygulamasını denedim, sonuç olarak tavsiye edebilirim

  • aliduman
    29.04.2019

    kurumsallık konusunda bir çekinceniz olmasın çünkü her ikisini de kendi kurumunuzun uzantısı ile kullanıyorsunuz ve dışarıdan bakan birisi hangi sistemle çalıştığınızı zaten göremiyor. google ücretli, yandex ise ücretsiz. kalabalık ekipler için de yine her ikisi de uygun çözümler sunuyor ama e-posta hesabı sayısı arttıkça gmail'in ücretleri de artıyor. bir de yandex'te ücretsiz dns yöneticisi olduğu için dışarıdan hosting'e para vermenize gerek kalmıyor, alan adı alıp dns olarak yandex sunucularına yönlendirmeniz yeterli oluyor. bildiğim kadarıyla gmail'de bu hizmet yok

  • geylani
    25.04.2019

    yandex mail mi google mail mi kullanmak daha güvenilir iş maili olarak yani biraz kurumsal olsun istiyorum. yoksa başka bir uzantıya mı ihtiyaç var. bilgisi olan aydınlatırsa çok müteşekkir olurum. hatta kurulumunu da anlatırsa süper olur.

  • emre çakır
    21.04.2019

    google'ın servisler konusunda yandex'e kıyasla çok ciddi bir avantajı var, bir kere işletim sistemleri var, herkesin kullanım alışkanlıklarına ait daha kapsamlı verileri var, google play bile deseniz başlı başına bir markadır, bir gmail hesabı da işte bütün bunları tek bir kullanıcı login'i ile yapabilmenizi sağlıyor. yandex milyarlarca dolar harcamasına rağmen kendini bu kadar sevdiremedi, tarayıcısını kurdurabilmek için önce insanlara yarışmalar düzenledi, baktı olmuyor sonra kendini sık kullanılan ücretsiz programların içinde kurdurmaya çalıştı, sonunda da doğal olarak kendinden nefret ettirdi insanları. bugün ücretsiz ve kaliteli bir eposta servisi sunmasına rağmen herkesin yandex mail'e soğuk yaklaşması da işte bundan dolayıdır

  • trapper34
    26.03.2019

    mail hesaplarının ve içerideki admin ayarlarının olduğu sayfaların yazıları halen rusça olarak karşıma çıkabiliyor, google bu konuda yandex'ten daha iyi işte, microsoft bile native olmasa bile bir çeviri motoru kullanıyor help dökümanlarında

  • edward
    07.02.2019

    eskiden kurum.yandex.com.tr adresinden erişilen site maillerine artık domain.yandex.com adresinden de erişilebiliyor. Ücretli üyelik modelleri sunacakları da yazılıp çiziliyor, yoksa neden durup dururken bu kadar değişikliğe gitsinler ki?

  • manyakteyo
    30.12.2018

    eski platformda mail yetkilisini değiştirmek oldukça kolaydı ama artık ya tüm hesapları kapatıp farklı bir yandex hesabı ile açmak gerekiyor ya da yandex'e mail atmanız gerektiğini söyleyen bir yardım dökümanı var, dökümanların bir kısmı da rusça bu arada, google'ın neden daha iyi olduğunu bir kez daha anladım ben

  • ytuncel
    30.12.2018

    bir defaya mahsus bir alt yapı değişikliği nedeniyle olduğunu düşünüyorum bu problemlerin çünkü yandex connect platformuna geçtikten sonra herhangi bir problem yaşamadım, hem android hem de webmail tarafında sorunsuzca kullanıyorum

  • Erkan.Çetinkaya
    23.09.2018

    ben de yandex'e taşınan ve ücretsiz en iyi servisi aldığımı arkadaşlarıma da anlatan bir kullanıcı olarak bu hafta çok kişiye mahçup oldum, sanki yandex bana ait de insanlara zorla ben kullandırıyormuşum gibi.. düzeleceğini umuyorum koskoca şirket sonuçta

  • Satılmış76
    23.09.2018

    bu aralar çok sık çökmeler yaşanıyor, özellikle bu hafta en az 3 kere maillere outlook ile bağlanamadım, kendi webmail servisleri de login olmayınca lite sürümünü denedim ve en azından oradan mail gönderip alabildim

  • bilisim
    09.08.2018

    Yandex ile ilgili okuduğum en faydalı yazı şimdiye kadar ki. Soru cevap olması da ayrı bir güzel takıldığım yerde ilgili yere gidebiliyorsun.

  • merveseyhan
    23.05.2018

    gelen ve giden mailler kusursuz çalışıyor, cep telefonlarında da hem ios hem de android tarafında yandex uygulaması gmail kalitesinde, oldukça da kullanışlı bir ara yüzü var

  • alakran
    25.04.2018

    kesinlikle bir numaralı mail sistemidir. hem kurumsal hem de bireysel. sahip olduğunuz bir web sayfanız var ise bağlantılara daha kolay bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. hesapları birbirine bağlayabiliyorsunuz.

Bu yazıya siz de yorum yapabilirsiniz

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.