İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
-Öncelikle aracın evveliyatında gerçekleşmiş hasarları öğrenmelisiniz. Ne yazık ki herkes sizin kadar iyi niyetli olmayabilir ve olan kazaları size söylemeyebilirler. Bu sebeple hasar kaydı sorgulaması yapmalısınız. Nasıl hasar kaydı sorgulaması yapabileceğinizi öğrenmek için bu sayfadaki makalemi incleyebilirsiniz.
-Araca bakmaya, günün aydınlık vakitlerinde gidin, aracı da kapalı otopark gibi karanlık yerlerde değil, aydınlık ve gölge mekanlarda inceleyin. Mümknse hava durumunu da dikkate alarak karlı ya da yağmurlu olmayan güneşli bir gün tercih edin.
-Aracı görmeden ikinci el satış sitelerinden aracın yaşına ve kilometresine göre fiyat aralığını araştırın. Her satıcı için arabası kıymetlidir ancak iş pazarlığa gelince hepsi size dünyanın sekizinci harikasını almak üzere olduğunuzu söylerler, kanmayın, aracın ederini bilin.
-Aracın modeline ve motor hacmine göre vergisini öğrenin, ileride başınız ağrımasın. Tarfik sigortası, araç muayenesi ve kasko gibi giderleri de dikkate alarak bütçenizi ayarlayın.
-Aracı incelemeye yalnız gitmekten ziyade araçlardan anlayan bir arkadaşınızla gitmeyi tercih edin. Bu hem gözünüzden kaçan tatsız detayları farketme imkanınızı artırır, hem de pazarlık sürecinde size destek olur.
-Yine eğer mümkünse aracı soğukken ilk siz çalıştırın, yani orta bir yerde buluşmaktan ziyade aracın park halinde beklediği yere gidin. Bu sayede aracın soğukken ilk çalıştırıldığındaki sorunları görebilirsiniz.
-Aracı görmeye, buluşma saatinden yarım saat kadar önce gitmeye çalışın, böylece satıcının aracı göstermeden önce yaptığı hazırlık sürecini görebilmenizi sağlar.
-Aracı çalıştırmadan kaputunu açarak motor aksamını ve kabloları gözden geçirin. Plastik ataçlar ya da bantlar varsa, bu size gelişigüzel tamir görmüş ama olası ciddi sıkıntılar hakkında bilgi verebilir.
-Aracın kaportasını, şanzımanını ve moturunu önce kendiniz gözlemlemelisiniz. Kaportasında çürük olup olmadığına bakmalı, şanzıman geçişleri test edilerek vuruntu ya da geçiş zorluğu olup olmadığına bakılmalı ve motor sesi klima sonuna kadar açılarak dikkatle dinlenmelidir. Yanınızda götüreceğiniz bir mıknatısı aracın farklı bölgelerinde gezdirip çekim gücü farklılıklarını inceleyerek, farklı boya katmanlarını kendiniz de farkedebilirsiniz.
-Araç çalışırken arkadaşınızdan araca yüksek devirde gaz vermesini isteyin ve eksozundan çıkan dumanı inceleyin. Hem hava ve hem de araç soğuksa başlangıçta beyaz duman çıkması normaldir ancak araç ısındıktan sonra aracın dumanı renksiz olmalıdır. Eksozdan yağ kaçağı ya da mavi duman çıktığını farkettiğiniz an satıcı ile vedalaşarak evinize gidin, o arabadan size hayır gelmez!
-Aracın orjinal kilometresi olup olmadığını yetkili servisten öğrenin, ancak direksiyonu aşırı aşınmış bir aracın 20.000 kilometrede olamayacağını da dikkate alın, vites ve göğüs bölümlerindeki deformasyona dikkat edin.
-Araca düz bir zeminde uzaktan bakın, simetrik durmuyorsa (sağa ya da sola yatık duruyorsa) amortisör arızalı, süspansiyon arızalı ya da daha kötüsü tavandan hasarlı ve kötü tamir görmüş bir araç olabilir.
-Ön kaputun ve bagajın bitiş çizgilerini ve yükseklik farkı olup olmadığına titizlikle bakın. Benzer şekilde tamponlardaki simetrik olmayan durumlar da size eski ve bildirilmemiş hasarlar konusunda bilgi verebilir.
-Aracın çalıntı olup olmadığını öğrenmek için ruhsattaki motor ve şasi numaraları ile araçtaki motor ve şasi numaralarını karşılaştırın. Çalıntı araç almanız halinde, tüm paranızın çöpe gitmesi yetmezmiş gibi bir de aracı sizin çalmadığınızı ispatlayıncaya kadar hırsız muamelesi görebilirsiniz!
-Aracı kendiniz test ettikten sonra muhakkak kaportacınıza, motor ustanıza, şanzımancınıza ve elektrikçinize gösterin. Eğer araba size imkan sağlıyorsa makineye sokarak aracın geçmiş hatalarını da öğrenebilirsiniz.
-Aracın yakıt tüketimi de en önemli kriterlerden biridir ve satıcı tarafından sağlıklı bir bilgi alabilmeniz pek de granti değildir. Mümkünse makulbir tutarda benzin koyarak (20 TL gibi) ufak bir ölçüm yapmayı deneyin.
-Aracı mutlaka sürün, sürmediğiniz aracı satın almayın.
-Aracı sürerken el freni çekikken kalkma testi ile el freninin çalışıp çalışmadığını, 360 derecelik dönüşlerle direksiyonun ve alt takımların durumunu ve direksiyon tutulmadan düz yolda giderek aracın sağa sola çekmesi durumunu ve dolayısıyla rot/balans sağlığını gözlemleyebilirsiniz.
-Aracı satın almaya karar verdikten sonra makul tutarda bir kaporo bırakın ve aradığınız aracın bu olup olmadığını ve aracın ihtiyaçlarınızla ne derece örtüştüğünü düşünün. Yedek parça fiyatlarını, yetkili servislerini araştırın. Araca ilişkin forumlara bakarak arabanın kronik sorunları olup olmadığını öğrenin.
-Aracı notere getirmeden eski lastik ya da jantları takarak fayda sağlamaya çalışmak ne yazık ki milli sporumuz gibidir. Notere girmeden önce aracı yeniden inceleyin, bagajdaki temel parçaların durup durmadığını, lastikleri ve jantları gözden geçirin. Aracın yedek anahtarını istemeyi de unutmayın.