Mobbing Nedir?
İş yerinde gerçekleşen baskı, taciz, rahatsız etme ya da psikolojik şiddet uygulama eylemlerine mobbing adı verilmektedir.
Mobbing, en çok kurumsal yapının bulunmadığı ve hiyerarşik yapı ile yönetimin sürdürüldüğü işyerlerinde üst kademedeki görevlilerin, daha alt kademelerde çalışanlara uygulanması şeklinde görülmektedir. Son dönemlerde konunun gündeme taşınması ve hukuki önlemler alınmasıyla birlikte, artık daha dikkat edilen bir konu haline gelmiştir.
Mobbing’e Uğrayanlar Ne Yapmalı?
-Öncelikle mobbing’e maruz kalan bireylerin, kendilerine uygulanan şiddetin bir suç olduğunun bilincinde olmaları ve hukuki yaptırımlar aracılığıyla haklarını aramalarının mümkün olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
-İş arkadaşlarınıza durumunuz hakkında bilgi verin, yanlış anlayıp anlamadığınızı; anlamıyor ise benzer durumla karşı karşıya olan çalışanlar olup olmadığını araştırın.
-İş tanımızda bulunmayan emirleri yazılı olarak talep edin
-Mobbing uygulayan kişi en üst konumdaki yönetici değilse, durumu daha üst mercilere şikayet ederek paylaşın.
6098 sayılı borçlar kanununun 417. Maddesine göre işveren; işçi ile işveren arasındaki hizmet ilişkisinde işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun düzeni sağlamak, çalışanların psikolojik ya da cinsel tacize uğramamaları ve benzeri şiddete maruz kalanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür hükmü mevcuttur.
Mobbing’e Maruz Kalan Çalışanların Hukuksal Hakları
-Çalışan, sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir
-Mobbing’e maruz kalan kişi, ayrımcılık tazminatı talep edebilir.
-Mobbing yapan yöneticiye dava açılabilir ve manevi tazminat talebinde bulunabilir