Sadece gözlük takan kişiler değil, dört mevsim bize maske takma zorundalığı yaşatan bu virüs yüzünden güneş gözlüğü takan kişiler de maske varken gözlüklerinin buharlaşması problemini sık sık yaşıyorlar. Ben bu problemi geçtiğimiz yaklaşık 9 aylık süreçte yenmiş birisi olarak kendi denediğim ve sonuç aldığım çözümleri maddeler halinde paylaşmak ve belki benden de daha iyi çözümleri olan yazar arkadaşlara da kendi çözümlerini yazabilecekleri bir sayfa oluşturmak istedim.
Öncelikle gözlük camlarının neden buğulandığını anlayalım. Aslında bu sorunun yanıtını yaz kış gözlük kullananlar çok iyi bilirler ama sadece yaz mevsimlerinde güneş gözlüğü kullanan kişiler kışın üneş gözlüğüne ihtiyaç duymadıkları için bilmeyebilirler. Halbuki kışın sıcak evlerinden çıkıp soğuk havada gözlük takmaya devam etseler ve sonrasında da tekar sıcak arabalarına girseler gözlük camlarının neden buğulandığını fark edebilirler. Gözlüklerdeki buğulanma, sıcak havalarda ortamda bulunan nemin kendinden daha soğuk bir cisim ile teması sonucunda cisim yüzeyine bulaşmasından kaynaklanmaktadır. Benzer bir durumu çalışan fırının kapağını açınca da gözlemleyebilirsiniz. Sıcak havayı soğuk gözlük camına verdiğinizde de aynı mantıkla buğulanmaya neden olacaktır.
Eğer maske takarken gözlüklerinizin ya da güneş gözlüklerinizin camının buhar olmasından siz de nefret ediyorsanız aşağıdaki çözümleri deneyebilirsiniz.
- İlk çözüm aslında en basit olanı ama maalesef her maskede işe yaramıyor. Maskenizin üst kısmındaki teli iyice sıkarak burnunuza yapıştırırsanız hava geçişini de engellemiş oluyorsunuz ve gözlük camlarınız da buhar olmamış oluyor.
- Eğer maskenizin üst kısmındaki tel, siz ne kadar sıkarsanız sıkın kendiliğinden gevşeyerek aradan hava geçişine izin veriyorsa bu sıkılığı artırmak için internette plastik aparatlar satılıyor. Hatta evinde 3 boyutlu yazıcısı olanlar bu aparatları kendileri bile bastırıp kullanabilirler. O da yoksa sert bir bant ile maskenin üst kısmındaki hava geçişini kapatabilirsiniz.
- Eğer görüşünüzü etkilemesinden rahatsız olmazsanız gözlük camlarınızı sabunlayın ve bir süre bekledikten sonra camları çizmeyecek bir bez ile silin. Bu işlem sonunda gözlük camlarının iki yüzeyinde de ince bir tabaka oluşuyor ve nefes alışverişlerinde buğulanmamış oluyor. Bu işlem yerine araç camlarındaki buğulanmayı engelleyen kimyasal sıvıları kullananları da duydum ama göze zararlı olabileceği gerekçesi ile tavsiye etmemeyi tercih ediyorum.
- Maskenizin içine kağıt mendil koymak da bu ağzınızdan ve burnunuzdan verdiğiniz havanun gözlük camına gitmesini ve gözlük camınızın buharlanmasını engelleyecektir.
Not: youtube'da gözlük camınızın buğulanmaması için diş macunu sürün diyen kişilere çok da itibar etmemenizi öneriyorum çünkü diş macunu gözlük camınıza zarar verebilecek bileşenler içermektedir.