Evin deposundan tahminen 15-20 yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz bir rakı bulduk. Alkolün bozulan bir şey olmadığı yaygın olarak bilinir ancak bahsi geçen şey milenyum öncesinden kalmış olduğu tahmin edilen eski tasarımlı rakı şişelerinden birisi olunca herkes içmeye çekindi. Bu konuda biraz bilgi sahibi olduğum için rakı bana kaldı, tümünü de meze eşliğinde içip şişesini sakladım :) Gelelim hangi alkollerin bozulduğuna ve hangi alkollerin bozulmadığına.
Öncelikle alkol oranı yüksek içkiler bozulmaz gibi bir genelleme yapabiliriz ancak bu genellemenin bazı şartları var. Birincisi şişe daha önce açılmamış olmalı, ikincisi de kapağında delik cv hava ile temasını sağlayacak bir boşluk olmamalı. Eğer hava alırlarsa buharlaşma işlemi gerçekleşir ve rakı da olsa viski de olsa bozulur. Ama hiç hava almadığından emin olduğunu 45 derece üzeri alkol oranına sahip alkolleri bozulmazlar olarak genellemek mümkündür. Şişenin ters durması ve sıvının cam şişe yerine kapak kısmında beklemiş olması belki istisna yaratabilir. Bu bilgiyi mesuliyet kabul etmeden veriyorum elbette.
Bir diğer yanlış bilinen şey ise alkolün yıllandırılması ile ilgili. Alkolü yıllandıran şey genellikle fıçılardır. Viski ve şarap gibi alkollerin aromasını zenginleştirmek için bu yıllandırma olayı bilinçli olarak yapılır ve her yıl %10 civarında buharlaşmaya da mecburen göz yumulur. Ancak cam şişe içerisinde tadın güzelleşmesi ya da yıllandırma gibi bir olay mümkün değildir.