5.00 / 1 oy

1917 filmi gibi kesintisiz tek plan çekilmiş filmler

1917'yi izlerken daha ilk birkaç saniyede bir gariplik olduğunu fark ediyorsunuz çünkü film hiç kamera değişmeden sürekli ve kesintisiz olarak size sanki orada birisiymişsiniz hissini kesintisiz olarak yaşatıyor. 1-5-10-30 dakika derken artık filmi ağzım açık vaziyette soluksuz izler oldum çünkü bu kadar imkansız ve zor bir filmi tek plan çekmeye çalışmak gibi bir çılgınlığı kim neden yapsın ki? Bir diğer takıldığım şey de onca patlamalara, çamurlara girmelere ve zorlu zeminlere rağmen nasıl kamerada tek bir çamur izi olmuyor ya da koşma esnasında sarsıntı olmuyor? Bütün filmi drone ile çekmiş olamazlar, zeminde de kilometrelerce ray olamaz. Adamlar yapmış dediğimiz filmlerden birisi, sonrasında kamera arkasını izleyince filmin ardındaki emeği de anlıyorsunuz tabi.

1917 filmi 2020 yılında en iyi görsel efekt oscar'ını aldı. Aynı zamanda en iyi görüntü yönetimi oscar'ı ve en iyi ses miksajı oscae ödülü de yine 1917 filminin oldu. Demek ki amatör bir izleyici olarak bile bana imkansız bir çekim yaptıklarını gösterebilmiş olmaları büyük bir olay.

Film iki adet uzun kesintisiz sekanslar halinde çekilmiş bir film olarak kendini izletiyor ama arka planda haliyle araya giren her sabit karede (duvar ya da ağaç gibi) aslında sekanslar birleştirilmiş ama yine de her bir çekim oldukça uzun süreler sürüyor. Aklıma Rocky Creed filminin tek plan boks maçı sahnesi geldi, sonra acaba bu çılgınlığı başkaları da yapmış mı diye kısa bir araştırma yapmaya karar verdim. Tek plan bir film çekmek ne kadar çılgınca bir şey onu da söyleyeyim, hata yapma şansınız yok. Hapşuramazsınız, repliğinizi unutamazsınız ya da herhangi bir olumsuz durum olamaz. Olursa her şey sıfırdan çekilmek durumunda kalır.

Bulduğum (tamamı ya da uzunca bir kısmı) tek plan çekilmiş filmler şunlar:

- Birdman (2014)

- Timecode (2000)

- Anino sa likod ng buwan (2015)

- Utoya (2018)

- King Dave (2016)

- Blindsone (2018)

- Agadam (2013)

- Victoria (2015)

- Russkiy kovcheg (2002)

- The Quietest Sound (2006)

Benzer filmler görür ve tavsiye etmek isterseniz buraya yazabilirseniz mutlu olurum.

true private

02.03.2020 16:07

Bu soru 4 kez yanıtlandı.

  • 10 Haziran 2022 18:55
    1

    bu olay sanırım görüntü yönetmenleri için bir çeşit mesleki tatmin olayı. bazı filmlerde denk geliyor oha diyorum bu kadar sahneyi tek bir hatada çöpe atma pahasına neden tek parça olarak çekmişler, ama sonra o filme verilen emeğe olan saygım bir şekilde artmış oluyor

  • 10 Haziran 2022 20:18
    0

    uzakdoğu dövüş filmleri de hollywood'un aksine uzun dövüş sahnelerini tek seferde çeker, izleyici açısından bu da izlediklerinin daha gerçekçi görünmesini sağlamış olur

  • 25 Şubat 2022 02:30

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
1917 filmi gibi kesintisiz tek plan çekilmiş filmler

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.