5.00 / 1 oy

2019'da Mac mi alınır yoksa PC mi?

Sorunun yıllardır sorulan ama herkese hitap edebilecek ölçekte net bir cevabının da bulunmadığının farkındayım ama artık PC'nin gerekliliğini çok ciddi anlamda sorgulamaya başladığım için konuyu burada da gündeme getirmek istedim. Uzun yıllar sonra bir vesile ile bir süre mac kullanmak zorunda kalıp da geri PC'ye dönemeyen birisi olarak sorularım şunlar:

1. Fiyat olarak aradaki uçurumu sebep gösterecek olan arkadaşlar lütfen güncel PC fiyatlarına da tekrar bir göz atsınlar, SSD harddisk ve i5 ,işlemcili bir notebook ince ve zarif de olsun istendiğinde en az 5-6.000 TL civarlarından başlıyor

2. Yıllardır PC kullanan arkadaşlara sorarım, PC'yi kaç yıl performanslı olarak kullanabiliyorsunuz? Batarya süresi ve genel olarak hızı ne kadar bir sürede rahatsız edici ölçüde düşüş göstermeye başlıyor?

3. Eskiden bir çok programın MacOS sürümünün olmadığından yakınılırdı ama artık böyle bir problem de yok

4. Windows güncellemelerinden artık siz de sıkılmadınız mı?

5. En ince notebook bile bir macbook air kadar hafif ve ince olmayı başaramıyor. Oyun bilgisayarı yapmak için bence de mac yanlış bir seçim ancak internette gezineyim, lazım oldukça word, excel gibi office programlarını da kullanabileyim diyecek birisi için bence yine mac kullanmak çok daha mantıklı

6. Kullanım deneyimi olarak mac inanılmaz bir fark atmış ben bunu gördüm, bir kere 3 parmak ile kaydırarak birden fazla ekranı kontrol edebiliyor olmak benim yaşadığım en şık deneyimlerden birisiydi.

Aklıma geldikçe eksisiyle artısıyla değerlendirmeye devam edeceğim, herkesten kendi fikir ve tecrübelerini duymak isterim.

kapukaya1980

09.05.2019 10:31

Bu soru 5 kez yanıtlandı.

  • 13 Mayıs 2019 13:23
    6

    2019'un bilgisayar kullanım amaçları açısından son 5-10 yıldan pek bir farkı yok. Bunun için aşağıdaki maddeleri dikkate alabilirsiniz:

    - Bilgisayarda oyun oynayacak mısınız?

    - Ekran büyüklüğü ne derece önemli (daha büyük ekran daha büyük klavye demek, daha büyük klavye de numpad'in olması demek mesela)

    - Batarya süresi önemli mi

    - Dokunmatik ekrana ihtiyacınız var mı?

    - Tablet işinizi görebilir mi, yoksa bilgisayar olması şart mı?

    - Kullanacağınız programların yükü nedir?

    Bunların haricinde satış sonrası desteği konusunda da bir marka araştırması yapmanız gerek. Örneğin dell'in bir dönem garantisi devam eden notebook'lar için yerinde destek hizmeti vardı. Diğer markalar bildiğim kadarıyla bu uygulamayı hiç desteklemediler. Bozulunca içinde tüm bilgileriniz ile birlikte istanbul'a servise göndereceksiniz yani. Onlar da formatlayacaklar falan, titiz bir araştırma yapmanız gerek yani.

  • 15 Mayıs 2019 23:54
    5

    Soruyu soran zaten aslında okuyanlara mac aldırmak için çabalamış gibi görünüyor. Güncel fiyatlar ile en ucuz Macbook air'i almanız demek 5.500 TL'lik bir ödeme yaparak Apple MacBook Air Intel Core i5 5350U 8GB 128GB SSD MacOS Sierra 13.3" almanız anlamına geliyor. Macbook'lar hem taşıma hem de batarya performansı konusunda çok mantıklı cihazlar. Ancak güncel Macbook'larda dahili harddisk değişimi ya da artırımı bildiğim kadarıyla yapılamıyor. Buna ek olarak 8 gb ram yeterli midir, i5 işlemci ihtiyaçlarınızı karşılar nitelikte midir, bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre kendiniz cevaplamak durumundasınız.

    İşin PC cephesinde de her zaman olduğu gibi yine Apple cihazlara kıyasla daha hesaplı çözümler bulmak mümkün ama artan döviz kurları neticesinde emsal bir ürünü en aşağı 3.500 TL'ler seviyesinde  hesaplı markalardan edinebilirsiniz. Bu yüzden bu seçimi yapacak kişinin kendi kullanım ihtiyaçlarına göre karar vermesi gerek

  • 21 Mayıs 2019 06:17
    3

    Oyun bilgisayarı mantığına karşıyım, oyun oynamak isyenler bence ya xbox ya da playstation almalılar.

    Geriye pc almak için makul ve mantıklı iki gereçke kalıyor, birincisi bütçe, ikincisi ise alışkın olduğumuz windows arayüzü ve programlar.Bugün en ucuz mac'in 5.000 TL seviyeierinden başladığını düşünecek olursak halen çok yavaş olsalar da 1.000 TL seviyelerinde notebook'lar bulmak mümkün, ister linux ister windows ile çok temel ihtiyaçlarınızı bu pc'ler ile giderebilirsiniz. Canavar bir makine almak isterseniz de pc tarafında 8.000 TL - 10.000 TL aralığında i7 işlemcili ssd harddiskli, 16 gm ram'li güzel makineler var. Bu pc'lerin mac olarak akranları ise 20.000 TL'deb başlıyor.

    Ben halen eğer ios uygulaması geliştirmiyorsanız pc tarafından devam edilmesi taraftarıyım, tasarımcı olarak ekmeğinizi bilgisayarınızdan kazanmıyorsanız ya da bir uygulama geliştiricisi değilseniz dediğim gibi fiyatlar neredeyse yarı yarıya

     

  • 14 Haziran 2019 04:21
    2

    Yılların PC kullanıcısı iseniz Mac'e alışmanız biraz zor, daha doğrusu tek ve yegane bilgisayar olarak Mac'i kullanmak biraz zor. Birincisi windows'u sevsek de sevmesek de arayüzü olsun kısayolları olsun fazlasıyla alışmışız, macOS'u ilk açınca sudan çıkmış balığa dönüyor insan. Alışmak biraz sürebilir ama herkesin de söylediği gibi alışınca insan windows'a dönmek istemiyor. İkincisi windows'un program havuzu biraz daha zengin sanırım, bir de exe program kurulumu çok daha pratik ve macOS'te olduğu gibi zorla güncellemeleri dayatmıyor.

    Sonuç olarak bir tarayıcı ve office programları ile yetinen blogger iseniz cevabım Mac olur ama masaüstünde yüzlerce programın kısayolu olan bir windows kullanıcısı için Mac bence çok zor

  • 26 Kasım 2021 14:39
    0

    2021'den sesleniyorum, o zamanlar pc almak nispeten daha hesaplıydı ama artık hesap makinesi ile idare etmek en mantıklısı gibi görünüyor. piyasalar biraz daha böyle devam ederse bir sonraki aşama da zaten abaküs kullanmak olacak bu gidişle.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
2019'da Mac mi alınır yoksa PC mi?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.