Breadboard üzerinde devre hazırlarken çalışmanın hem çok dağınık, hem de kablo salatası ile dikkat dağıtıcı olduğunu Arduino ve Raspberry Pi ile proje geliştiren maker arkadaşlar çok iyi bilirler. Özellikle geliştirdiğiniz projeyi bir yere kurup denemek istediğinizde kutu (case) olmadığında sensörler üzerinde kablo saçaklarından hem taşınabilir, hem de sabitlenebilir bir şekilde kullanmak çok zor olur. Bu yüzden bu hafta 3d printer'ı olan bir arkadaşımdan internetten bulduğum birkaç arduino case'ini yazdırmasını rica ettim ve bu baskılar içerisinde beğendiğim 3 baskıyı tavsiye niteliğinde buradan paylaşmak istedim.
İnternette hazır 3d baskı modelleri aradığınızda dönüp dolaşıp thingiverse sitesine düşüyorsunuz çünkü internette en derya deniz tasarım veritabanı bu sitede toplanmış, içerisinde inanılmaz yaratıcı ve kullanışlı tasarımlar varken maalesef tamamen deneysel sebeplerden ötürü çizilmiş ve hiç baskı alınmadığı için boyutları uygun olmayan da çok sayıda tasarım var. Farklı amaçlar için aşağıdaki üç tasarımı çok beğendim.
1. Arduino Koruma Kutusu
Arduino'nun altını ve üstünü kaparak sadece pin girişlerini ve power girişlerini açık bırakan oldukça güzel bir kutu tasarımı, zaten internetteki en popüler arduinı case'i olarak da hep bu ürün çıkıyor. Çevre birimleri fazla olmayan projelerde ve altı/üstü sağı solu çizmesin denen arduino severler için tercih edilebilir.
Bu model alt ve üst kapak olmak üzere iki parça halinde basılıyor ve Arduino Uno'ya tam oturuyor. Bendeki model klon versiyon olmasına rağmen milimetrik olarak oturdu ve kapağı da tam kapandı, vida kullanmaya da gerek yok.
2. Arduino ve Breadboard Sabitleyici 3D Tasarım
En az ümitli olup da en beğendiğim tasarımlardan birisi bu oldu. İndirmek isteyen arkadaşlar bu adresten modele ulaşabilirler. Özellikle tüm sensörleri breadboard'un üzerinde olan taşınabilir projeler için çok uygun. Breadboard ve Arduino çok sağlam oturuyor ve milim oynamıyor yerinden. Asimetrik ve çok titiz bir çizim. Ürün tek parça olarak basılıyor ve filament gereksinimi de gramaj olarak oldukça az. Tümünü PLA ile bastırdım ve hepsi de gayet sağlam oldu.
3. Arduino ve Breadboard'a ilave olarak çevre birimlerini de tutabilen çekmeceli 3D baskı tasarımı
Çok az yer kaplayarak ihtiyaç halinde genişleyebilen çok kullanışlı bir case. Ortadaki breadboard ile kutuyu ortadan bir lastik ile sabitledikten sonra karşılıklı çekmecelerin altından da birer tane lastik ile sabitleme yapılıyor. Sensör ve component sayısı arttıkça genişleyebilmesi ve toplam 4 gözü olması çok hoş. İndirmek isteyen arkadaşlar bu bağlantıdan indirebilirler.
Bu tasarım ise gövde ve 4 çekmece olmak üzere toplam 5 parçadan oluşuyor.
Boyutlarının farkının anlaşılması için aynı boydaki Arduino Uno'lar ve büyük boy breadboard'lar ile iki case'i yan yana koydum.