Arabalar bir süre hiç çalıştırılmadıklarında ya da kapatıldıklarında teyp/far gibi elektrik çeken aksesuarları açık unutulduğunda içlerindeki aküyü tüketebiliyorlar. Özellikle pandemi döneminde uzun süre hiç çalıştırılmayan çok araçta benzer sıkıntılar yaşandığını bizzat gözlemledim.
Eğer arabanızın aküsü bittiyse ve aracınızın otomatik camları da açık kaldıysa sakın camlarınızı ellerinizle itip çekerek kapatmaya çalışmayın, daha da kötüsü camınızı kırabilirsiniz. Bunun için iki farklı çözüm önerisi sunacağım.
Not: Akünüzün bitip bitmediğinden emin değilseniz şu yazıya da göz atabilirsiniz bkz: Multimetre (Avometre) ile Akü Ölçümü Nasıl Yapılır?
1. çözüm: Eğer arabanız manuel vites ise aracınızı hafif rampa aşağı bir yere kadar çekerek vurdurabilirsiniz. Vurdurma işlemi aracın çalışmasını sağlayacak ve eğer problem arabanın şarj dinamosundan değil de aküsünden kaynaklanıyorsa araba da çalışmış olacaktır. Fırsattan istifade elektrikli camlarınızı kapatın ve hiçbir yere sapmadan arabanızı elektrikçiye götürerek akü değerlerinizi ölçtürün.
2. çözüm: Eğer arabanız otomatik vites ise otomatik araçlarda vurdurma işlemi yapmak mümkün değildir. Aracınızın camlarını kapatabilmek için ise akünüz bir şekilde aracınıza elektrik beslemesi yapmalıdır. Bunun için aşağıdaki seçeneklerden birisini tercih edebilirsiniz.
- Akü takviyesi yapmak: Başka bir aracın aküsünden kendi akünüze besleme yaparak aracı çalıştırabilecek kadar elektrik enerjisi elde edebilirsiniz. Ailenizin başka bir arabası ile, komşunuzun aracı ile ya da nazınız geçerse çağıracağınız bir taksi ile bu işlemi yapabilirsiniz. Akü takviyesi için akü takviye kablosu gerektiğini unutmayın. (bkz: Arabalarda Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?)
- Akü değişimi yapmak: Sanayi bölgelerindeki elektrikçilerden bazılarının yolda kalan ya da aküsü biten araçlara hizmet verebilmek için mobil araçları vardır. Vara kendi elektrikçinizi arayın, yoksa da google'dan en yakın elektrikçiyi arayarak aracınızın marka modelini söyleyerek uygun aküyü arabanın kaldığı yere getirip takmasını rica edin. Bu işlem karşılığında bir servis ücreti talep edeceklerini de unutmayın.
- Aracınızı çektirmek: Eğer dağ başında akünüz bittiyse ve önceki seçeneklerden hiçbirisi işe yaramıyorsa son çareniz aracınızı en yakın oto sanayi bölgesine çektirmektir. Aracınızın kaskosu varsa kaskoların arızalı araçları ücretsiz çekme klozları vardır. Yoksa da internetten ücretini de sorarak en yakın çekiciyi bulmanız gerekir.