Bankadan kiralık kasa kiralamak konusunda 2 kişi ortak banka kasası kiralamak ve sadece aynı anda açabilmek ve Kiralık Kasa Sahibinin Ölümü Durumunda Ne Olur? sorularını eklemiştim. Aklımı kurcalayan bir konu daha var ve onu da yine buradan sormak istiyorum.
Diyelim ki bir alacaklım var ve senet ya da benzeri bir kağıt karşılığında mal varlıklarıma el koymak istiyor. Ama üzerimde herhangi bir banka hesabı, ev, arsa ya da araba olmadığı için icra ya da haciz işlemlerini başlatamıyor ya da eşyalarıma el koyamıyor. Bir şekilde bankadan kiralık kasa tuttuğumu öğreniyor ve alacaklarını tahsil edebilmek için kasanın içinde ne olduğunu öğrenmek ve açtırmak istiyor. Bu durumda uygulanan yasal prosedürler ile ilgili olarak yine sorularımı maddeler halinde yazmak istiyorum.
1. Banka bu konuda nasıl bir tutum takınır, örneğin alacaklı avukatı ve noter ile birlikte gelerek kasayı açtırabilir mi?
2. Kasayı açtırırsa içindeki eşyalara el koyabilir mi?
3. Alacaklı özel bir kişi yerine devlet olursa (örneğin sigorta borçları gibi alacakları nedeniyle) kasayı açtırabilir mi ve içindeki eşyalara el koyabilir mi?
Not: Bu soruları tamamen merakımı gidermek için soruyorum. Ne özel/tüzel bir kişiye tek bir kuruş borcum, ne de devlete bir eksik sigorta primim var. Bankaya koyacağım çok değerli bir eşyaya da sahip değilim. Tüm merak ettiğim yasal prosedürler ve pratikteki uygulaması.