Aloe Vera, hem beslenmesi kolay, hem büyütmesi ve çoğaltılması kolay bir bitki olmasının ötesinde içindeki jelinin de inanılmaz faydalı olması ile tüm bitkiler arasında en popüler olan bitkilerden birisi. Ancak Aloe Vera bakımı konusunda çok sık yapılan hatalar var ve bu hataların sonucu olarak da bitkinin yapraklarında kararma, morarma, sararma ya da yapraklarının içlerinin boşalması gibi durumlar gözlenebiliyor.
Aloe Vera besliyorsanız, öncelikle bu bitkilerin suyu çok seven bitkiler olmadığını anlamanız gerekir. Evde saksılar içinde bir sürü çiçeği görüp de günün herhangi bir saatinde elimiz değmişken su vermeye çalışmak maalesef bitkilere faydadan çok zarar verir. Her bitki suya ihtiyaç duyar, ancak farklı miktarlarda. Aloe Vera beslerken en sık yapılan ve yapraklarında kararmaya yol açan etken de maalesef Aloe Vera toprağının nemli olması ve bitkinin köklerinin de nemli ve havasız ortamda mantar olması. Bu durumdan kaçınmak için Aloe Vera türü bitkilerimizi çok daha seyrek ve az miktarda su ile sulamalıyız. Biz üstten toprağa dokunduğumuzda toprak çok kuru gibi gelebilir ancak altta kalan topraklar nemli olunca bu istenmeyen durumlar meydana gelebilmektedir. Bunun için Aloe Vera beslerken de drenajlı ve çok yüksek olmayan saksılar kullanmanızı öneririm.
Eğer Aloe Vera bitkilerinizin toprağının dibi fazla nemden dolayı kökte mantarlaşmaya neden olduysa, bitkiye bir süre su vermeyin ve daha dik güneş alan bir yere taşıyarak toprağın kurumasını bekleyin.Eğer mantarlaşma çok fazla ise ve kökte mukozamsı yapılar oluşmaya başlamış ise toprak değişimi de yapabilirsiniz.
Aloe Vera yapraklarının yanmasının yaygın bir diğer sebebi ise aşırı güneş alan bir yere konmaları sonucunda yaprakların sıcaktan yanması. Eğer toprağının kuru olduğundan eminseniz, Aloe Vera bitkilerinizin yerini doğrudan güneş alan bir yere değil daha difüze (ince bir perde arkasından güneş almak gibi) güneş alan bir yere kaydırmalısınız.
Önceki yazılarımdan bazıları;
bkz: Perlit Nedir?
bkz: Çiçekler hangi saatte sulanmalıdır?
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kararır?
bkz: Bitkilerin yaprakları neden kurur?
bkz: Saksı bitkileri için bitki ilacı önerileri
bkz: Saksı bitkileri için bitki besini önerileri