5.00 / 1 oy

Amniosentez Nedir?

Gebelik döneminde, bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi alabilmek için anne karnında bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alma işlemine amniosentez (amniyosentez) adı verilmektedir. Uygulamasında, anne karnından çok ince bir iğne ile girilerek amniyon sıvısı alınır. Hekim tarafından ultrason cihazı kullanılarak yapıldığı için iğnenin bebeğe değme riski son derece düşüktür.

Bebekte olabilecek down sendromu gibi durumların gebelik esnasında tespit edilebilmesi için bu sıvıdan örnek alınır ve genetik olarak analiz edilerek kromozomlarında bir farklılık olup olmadığı (kromozom anomalisi) araştırılır. Bazı hekimler ikili testlerden ya da üçlü testlerden sonra çıkan olasılıklara bağlı olarak amniosentez işlemini gereksiz bulurken bazı hekimler ise her durumda yaptırılmasını önermektedir.

Özellikle riskli gebeliklerde (anne adayının yaşı, anne-babanın akraba olup olmadığı, önceki düşükler vb.) amniosentez işlemi daha sık tercih edilmektedir. Testlerin süresi yaklaşık olarak 3 hafta kadar sürmektedir.

Amniosentez işleminin de %0.01'lik bir hata payı olduğu ifade edilmektedir, ancak yine de doğruluk payı %99.9 olduğu için bilgilendirici bir işlemdir. Ancak ultrason, muayene ve kan testlerine göre olası bir anomaliyi amniosentez ile tespit etme olasılığı daha yüksektir.

Az da olsa amniosentez esnasında bir risk bulunduğu için her anne adayı tarafından tercih edilmemektedir.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;

bkz: Hamile iken kedi beslemek riskli midir?

bkz: Hamilelikte kusmalar kaçıncı haftada görülür?

bkz: Hamileyken dinlenebilecek müzik tavsiyeleri

bkz: Hamilelikte demir neden önemlidir? Demir eksikliği nelere yol açar?

bkz: Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler nelerdir?

bkz: Hamileyken Ne Yenmeli?

mariadolores

13.08.2021 20:19

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Amniosentez Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.