DNS sunucuları, yaygın olarak girilemeyen sitelere girmenizi sağlayan değişiklikler şeklinde ifade edilmektedir. Ancak DNS sunucularının görevi, IP adresleri ile domain adreslerini ilişkilendirmek ve internet sitelerinin IP adreslerini ezberlememize gerek kalmadan alan adları ile internet sitelerine girebilmemizi sağlamaktır.
bkz: DNS Nedir?
bkz: Airties Modemlerde DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
bkz: Google DNS Sunucu Adresleri 2020
bkz: DNS Over HTTPS nedir?
bkz: IP Adresi Nedir?
bkz: internet nedir?
Ancak internet servis sağlayıcılar, internet sitelerinin erişimlerini kaldırmak için DNS sunucuları üzerinden girmek istediğiniz IP adresine karşılık gelen adresi kaldırabikmektedirler ve bu durumda da Google DNS gibi global DNS sunucularını kullanarak girmek istediğiniz sitelere girebilmek mümkün olmaktadır. Ancak bu engellemelerin IP adresi üzerinden olması durumunda VPN Proxy kullanmanız gerektiğini unutmayın.
bkz: Surfshark VPN İncelemesi (2021)
bkz: Surfshark VPN Türkiye'de Engelleniyor mu?
bkz: NordVPN ve ExpressVPN Engelleme Sorunları
bkz: 2021 için VPN Tavsiyesi
bkz: Proxy Nedir?
Eğer Android cihazınızın (akıllı telefon ya da tablet gibi) DNS adresini değiştirmek isterseniz uygulamanız gereken adımlar şunlardır:
1. Adım: Bir kablosuz ağa (Wi-Fi) bağlanın ve Ayarlar (Settings) menüsüne girin.
2. Adım: Wi-Fi menüsüne girin ve bağlı olduğunuz kablosuz ağa basarak IP ayarları seçeneklerini açın
3. Adım: Statik IP ayarı seçeneğini etkinleştirin ve DNS satırlarını doldurun
4. Adım: İşlemi tamamladıktan sonra telefonunuzu kapatarak yeniden açın.
Not: Eğer telefonunuzun arayüzünde DNS menüsü görünmüyorsa Google Play'den DNS değiştirme uygulamalarına bakarak DNS değiştirme işlemini bu uygulamalar üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.