Android uygulaması geliştirirken kullanıcıların güvenlikleri gereği (telefon defterine erişmek, cihazın konumunu tespit etmek ya da kamerası ile fotoğraf albümlerine erişim sağlamak gibi özellikler olası güvenlik açıklarına yol açabilir) uygulamanın hangi izinlere ihtiyacı olduğunun belirtilmesi gereklidir. Bu izinleri uygulama geliştiricileri olarak biz de Android Studio içerisinde bir yerlere eklemeliyiz ki uygulama hangi izinlere ihtiyacı olduğunu bilsin. Android uygulamalarında cihaz izinleri tek bir dosyadan yapılmaktadır, bu dosya da app/manifests dizini altındaki AndroidManifest.xml dosyasıdır. AndroidManifest.xml dosyasında yapacağımız düzenlemeler ile Google Play'e ve işletim sistemine, geliştirdiğimiz uygulamanın hangi cihaz özelliklerini kullanmaya ihtiyacı olduğunu söylemiş oluruz.
Her bir izin için uses-permission satırı eklenir. Örneğin geliştirdiğimiz uygulamanın eğer internete erişim iznine ihtiyacı varsa eklenmesi gereken satır şu şekilde olmalıdır:
<uses-permission android:name="android.permission.INTERNET"
Tüm izin isimlerini ezbere bilmemize gerek yok çünkü Android Studio, uses-permission satırı yazıldığında gerekebilecek tüm izinleri size listeliyor.
Benzer şekilde cihazın konumunu kullanmamız gereken bir uygulama için GPS üzerinden en yakın konum bilgisini veren ACCESS_FINE_LOCATION izni aşağıdaki gibi eklenebilir.
<uses-permission android:name="android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION"></uses-permission>