5.00 / 1 oy

Araba alım satımında ödeme hangi aşamada yapılmalıdır?

Araba alım satım işleri hepimizin bildiği gibi noterlerde gerçekleşiyor. Prensip olarak arabayı satan kişinin parasını alması, arabayı satın alan kişinin de parayı vererek arabanın devrini alması gerekiyor. Noter de arabanın geçmiş mtv borcu, ödenmemiş trafik cezası vb satışına engel şeyler olup olmadığını kontrol ettikten sonra satış işlemi için satıcıya soruyor:

- Paranı aldın mı?

İyi güzel de arabalar eskiden olduğu gibi 20.000 TL değil ki 100'lük desteler halinde notere kadar götürüp elden veresin. 200.000 - 300.000 TL'lik bir para demek, 200 TL'lik 100'lü destelerden 10-15 tane olması demek. Bir de bankada o kadar 200'lük banknot olmayacağı için 50 ve 100'lük banknotlarla beraber 30 deste para götürmeniz demek. Oraya nasıl güvenle o kadar parayı götürebileceğiniz de dert, arabayı satan kişi için de ayrıca bir güvenlik tehlikesi doğmuş olacak çünkü onun da o parayı alıp kendi bankasına götürmesi gerekiyor. Kredili alınan araçlarda kredi tutarı banka tarafından arabayı satan kişiye havale-eft olarak gönderildiği için orada sorun yok, sadece kredisiz kısmın ödenmesi gerekiyor. Biz kredi kullanılmadığı senaryodan devam edelim. Belli ki ödemenin elden yapılması abesle iştigal, demek ki ödemeyi havale ya da eft ile yapmamız gerekecek. Kendi bankamızdan havale-eft masrafı konusunda öpmeyeceklerine ilişkin bir güvence aldıktan sonra (öperiz derlerse enpara kullanın, masrafsız havale ve eft yaparsınız) gelelim hangi aşamada paramızı satıcıya göndereceğimize. Bu arada biz hem alıcıyız, hem de satıcıyız çünkü bu sorunun amacı her iki tarafı da güvenle alışverişi tamamlayabilecek şekile bilgilendirmek.

Satıcı olarak paranı aldın mı sorusuna paranın tamamını hesabınızda görünceye kadar evet demeyin, az buz paralardan bahsetmiyoruz çünkü sonuçta ve ortalık da dolandırıcı kaynıyor. Bırakın noterde arkanızda sıra bekleyen insanlar söylenmeye devam etsinler çünkü olası bir dolandırıcılığın ispatı çok zor. Sonuçta paramı aldım diyorsun. Ödemenin tamamı hesabınıza geçince tamam diyebilirsiniz, ama alıcıdan lütfen şunu rica edin: yaptığı havale-eft'nin açıklama kısmına xx plakalı aracın alım bedelidir diye not düşsün. bu her iki taraf için de koruyucu olur.

Alıcı olarak da karşınızdakinin sizden daha paranoyak olacağını unutmayın çünkü sizin arabayı alamama riskiniz yok, en fazla arabada bilmediğiniz hasar ya da arızalar çıkar ama bunları zaten önceden eksperden çözmüş olmanız gerekiyor. Noter alışverişinde bütün tedirginlik paranın yatıp yatmadığı ile ilgilidir. Nakit parayı oraya kadar götürmeyin demiştik zaten, ödemenizi de önceden yapmanız durumunda sizin için bir açık var, ya satıcı siz göndermenize rağmen paramı almadım derse? İşte bunun için siz de paranızı noterdeyken gönderin (iban numarası, tutar vb yazılı halde hazırlayın ama gönder tuşuna noterin önünde basın) ve açıklama kısmına da mutlaka xx plakalalı aracın satın alma bedelidir diye yazmayı ihmal etmeyin.

Benim kendi adıma araba alış verişini güvenli hale getirmeye yarayan dikkat edilecek hususlarım bunlar. Atladığım noktalar için yakalayanlar yazarlarsa herkes için faydalı bir sayfa olsun.

daniken

13.01.2020 10:11

Bu soru 1 kez yanıtlandı.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Araba alım satımında ödeme hangi aşamada yapılmalıdır?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.