Otomotiv firmalarının ve akaryakıt firmalarının aldıkları onca önleme rağmen internette halen çeşitli akaryakıt istasyonlarında araçlara hatalı yakıt konduğu haberlerine denk geliyorum. Hemen her haberin altında da benzer türden yazışmalar gördüğüm için bu yazıyı paylaşarak konuya kısa bir açıklama eklemek istedim. Hem dizel araçların, hem de benzinli araçların motorlarının çalışma prensipleri birbirlerine bu kadar benzemesine rağmen neden hatalı yakıt konması durumunda araçlar bu kadar büyük arızalar ve masraflar çıkartıyorlar?
Araçların motorları, belirli yakıtları kullanacak şekilde geliştirilmişlerdir. Bu yakıtlar da elektrikli araçları ve LPG'li araçları konumuz gereği saymazsak benzin ve mazottur. Benzinli motora mazot konursa ya da dizel motorlu bir araca benzin konursa motorlarda büyük sorunlar ve masraflar ortaya çıkacaktır.
Öncelikle mazot ile benzin arasındaki yapı farkını anlamak gerekir. Mazot, benzine göre daha zor tutuşan ve yoğunluğu yüksek bir akaryakıt cinsidir. Benzin ise daha daha az yoğunlukta ve tutuşması çok daha kolay olan bir yakıttır.
Benzinli otomobillerde ateşleme bujiler ile gerçekleşir. Bujilerin ateşlemesi ise benzin gibi daha kolay tutuşan ve az yoğun bir yakıt için tasarlanmıştır. Eğer bujilere benzin yerine mazot gelirse, mazot tutuşmayacaktır ve araç da çalışmayacaktır.
Dizel motorlu araçlarda buji yoktur, buna karşılık mazot gibi daha yoğun ve zor tutuşma özelliğine sahip olan dizel yakıtını yüksek basınç ile işleyebilecek enjektörler bulunmaktadır. Dizel bir motora bu sebeple mazot yerine benzin gelmesi çok büyük tehlikelere yol açabilmektedir.
Araçlara hatalı yakıt konması, benzinli ve dizel araçların yağlama ve ateşleme sistemlerinde farklı yapılar olduğu için genellikle motor bloklarının tamamen bozulmasına ve genellikle motor değişimi yapmaya gereksinim bırakmaktadır.
Ben yıllardan beri (her ne kadar benzin deposunun kapağında hangi yakıt cinsinin konması gerektiği ve pompa boylarının farklı olmasına rağmen) aracımı akaryakıt istasyonunda yakıt almaya götürürsem halen hangi pompadan yakıt konduğunu kontrol ederim. Bugüne kadar kendi başıma bir karışıklık gelmemiş olmasına rağmen görevlinin bir anlık dalgınlığına baktığının farkındayım çünkü.
Editör editi: Otomobiller konusunda benzer başlıklar için bkz:
bkz: Arabanın radyatör suyu nasıl boşaltılır?
bkz: Hesaplı Antifriz Ölçme Cihazı (Antifriz Bomesi) Tavsiyesi
bkz: TÜVTÜRK araç muayene ödemeleri kredi kartı ile yapılıyor mu?
bkz: Cam Suyu Antifrizi Tavsiyesi (2020)
bkz: Arabalarda Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?
bkz: 300.000 TL'ye Kadar Sıfır SUV Tavsiyesi (2020)