Arduino'da Hareket sensörü (PIR) uygulaması yaptıktan sonra şimdi bu uygulamayı sadece serial monitöre 0 ve 1 yazdırmaktan daha heyecanlı bir hale getirelim ve hareket algılandığında bağladığımız led ışığın yanması, hareket algılanmadığında da sönmesi üzerine bir devre tasarımı hazırlayalım ve Arduino ile bu uygulamayı kodlayalım. Simülasyonu yine tinkercad'de hazırlayacağım ama bu uygulamayı Arduino Uno üzerinde fiziksel olarak da gerçekleştirebilirsiniz (kullandığınız hareket sensörlerinin bacakları farklı olabilir, kontrol edin).
Daha önce Arduino'da led ışık yakma uygulaması yapmıştık, hatta ışık sensörü ile sadece karanlıkta yanan led ışık bile hazırlamıştık. Şimdi de aynı mantık ile hareket algılandığında yanıp hareket algılanmadığında sönen bir led ışık uygulaması hazırlayacağız.
Önceki hareket sensörü uygulamasına ileve olarak breadboard üzerine direnç ekleyerek 9. pinden bir led ışık bağlıyoruz ve katod ayağından da ledi toprak hattına bağlıyoruz. Tamamlanmış bir projede hareket sensörünün alanı içerisinde hareket eylemi gerçekleştiğinde ledin yandığını aşağıdaki ekran görüntüsünden görebiliriz.
Şimdi sıra geldi kodlamaya, her 100 milisaniyede bir kontrol ederek hareket algılandığında ledi yak, hareket algılanmadığında da ledi söndür.
Arduino Hareket Sensörü ile Led Yakma Kodları
#define pir 8
#define led 9
void setup()
{
pinMode(pir, INPUT);
pinMode(led,OUTPUT);
}
void loop()
{
int aksiyon = digitalRead(pir);
delay(100);
if (aksiyon < 1)
digitalWrite(led,LOW);
else
digitalWrite(led,HIGH);
}