5.00 / 1 oy

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu, özellikle ailelerin hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları bir sendrom olduğu için bu konu hakkında farkındalık yaratabilmek amacıyla bu başlığı açıyorum.

Asperger sendromu, genetik olarak bilinse de genetik olmayan şekilde de sahip olunabilen bir rahatsızlıktır. Otizm gibi değildir, çünkü asperger sendromuna sahip olan kişilerin durumları 3 yaşlarından itibaren başlar, otizmde ise doğumdan itibaren tanı koyabilmek mümkündür.

Asperger sendromuna sahip bireyler; içe kapanık, sosyal olarak iletişim kurmakta zorlanan, konuşurken tonlama ya da vurgu yapmayan, bazı konulara takıntı derecesinde ilgi gösteren, sık sık kendini tekrar eden, mimiklerini kullanmakta zorlanan ve aşırı seviyede sakarlığa sahip olan kişilerdir.

Asperger sendromu ile mücadele edebikmek için ilk ve en önemli gereklilik, bilinçli bir ailedir. Çünkü bu sendroma sahip bir bireyin kendi çabalarıyla kendini düzeltebilmesi mümkün değildir. Ayrıca otizmden farklı olarak kendi durumlarının farkında da oldukları için içe kapanmaları zamanla daha da artacak ve bu duygu bozuklukları ile kendilerini dış dünyaya adapte etmek istedikçe insanları kendilerinden daha da uzaklaştıracaklardır. Ancak bilinçli bir ailenin ve doğru uzmanların yönlendirmeleri ile ne zaman neye nasıl tepki vereceklerini ezberleme şeklinde kendilerini çevrelerine uyum sağlayacak şekilde adapte edebilirler.

Asperger sendromuna sahip kişiler, dahi olmak şeklinde de algılanabilmekte ve çevreleri tarafından bu şekilde de tanınabilmektedirler. Bu sendroma sahip olan kişilerin ilgi duydukları alanlarda çok başarılı olabilmeleri mümkündür, ancak iletişim anlamında çok sosyal ortamlarda çalışmaları çok zordur. Kendilerini ifade edebilmeleri ya da mülakat gibi ortamlarda yanlış anlaşılmamaları da yine çok zordur. Ancak bilinçli bir işveren ile daha izole bir ortamda çalışma şansı verilirse hayata adapte olmak isteyen bireyler de oldukları için kendi görevlerini oldukça başarılı bir şekilde yerine getirebilirler.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer yazılar için;

bkz: Münchausen Sendromu Nedir?

bkz: Munchausen by proxy sendromu nedir?

bkz: Çocuklarda 2 yaş sendromu nedir?

bkz: Pazartesi sendromunu yenmenin yolları

bkz: Kullanılmış yağları tekrar kullanmak sağlıklı mıdır?

bkz: Kaya tuzu mu deniz tuzu mu daha sağlıklı?

karagöz

20.09.2021 07:32

Bu soru henüz yanıtlanmamış.

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Asperger Sendromu Nedir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.